Gargojlo javlja: Septembarski žurnal anarhije/ blok 45

24 views
Skip to first unread message

AG

unread,
Sep 4, 2023, 6:23:41 AM9/4/23
to blo...@googlegroups.com

U ovom žurnalu:

 

1. Kako stojimo

2. Operacija "Kvatro stađone"

3. Odjavna špica


 

Ovo leto je trebalo preživeti, ali mislim da smo to, dobrim delom, izveli u velikom stilu. Imali smo julsko Ukazivanje u BEOPOLISU i to je zaista bilo nešto izuzetno. Onda smo, na leutu "Odisej", zaplovili i oko Visa i drugih dalekih otoka. (Ne ja, nego naš čitalac Filip Grinvald, s nekim našim bukletima, koje je tamo distribuirao.) Bilo je još nekih dobrih obrta. Izgledalo je da su se neki portali otvorili, dunuo je neki dobar vetar, i to je onda samo šibalo. Onda je krenulo uobičajeno zatvaranje. Odupiremo se tome, to se podrazumeva, nema povratka u lošu stvarnost. Beopolis-2.jpg


Tin-2.jpg


 

Otišlo je mnogo knjiga – i skoro svi bukleti. Knjige ćemo relativno lako doštampati, makar u tim našim mini-tiražima, zahvaljujući vašim prilozima i činjenici da se to radi u štampariji – samo da ovaj naš majstor opstane! Ali sa bukletima će to ići malo teže. Ova štamparija to ne radi, prema tome, to moramo sami i možda još ponegde. 

 

Ta zaliha bukleta, koja je sada naglo otišla, formirala se i održavala nekoliko godina unazad. Osnova je bilo ono što je rađeno još u vreme Fijuka, 2015–2017, kada se i Bubašvaba pres (BŠP) najaktivnije bavio štampom. Takođe, do negde 2020, i naša stara štamparija je još bila raspoložena da radi one veće buklete. (Onda im je na nos izašlo, iako su to sami predložili, ali to je razumljivo: to je zaista zamoran, a ne baš isplativ posao.) Distribucija je bila vrlo sporadična, i ono što bi otišlo lakše se doštampavalo. I tako smo julsko Ukazivanje dočekali s masom od nekih 500–600 bukleta (ne računajući dvadesetak knjiških naslova, koji čine posebnu gomilicu).

 

Kako je to mesecima stajalo u mestu, bez izgleda za izlaganje na sajmu knjiga u KC Grad (koji je izgleda ugašen, posle julskog debakla), izveli smo manevar s BEOPOLISOM, ne bi li to konačno otišlo među ljude. I tako smo odjednom dobili upravo onu situaciju koja nam je toliko nedostajala.

 

Ali pokazalo se i da nas prost fizički obim cele stvari – nešto u osnovi dobro, jer govori da smo nešto zaista postigli – potpuno prevazilazi. Nemoguće je postići iole redovnu štampu bukleta, u punom rasponu, od najmanje 80 naslova (trenutno), na samo jednom štampaču, to jest, na samo jednom punktu za štampanje. Opet, ni Bubašvaba pres ne treba mnogo masirati oko toga – osim ako neko baš hoće. Svi vi koji pomažete ste Bubašvaba pres, i nije printanje bukleta jedini oblik podrške, to jest, jedina misija BŠP.

 

Ali, prosto: štampaćemo koliko uspemo, usput prebacivati buklete u novi format, neke spajati, ne zbog štednje, nego tamo gde su tekstovi zreli za spajanje, pa koliko stignemo. Ništa ne radimo po svaku cenu. Ali prosto je šteta da se to ne pojavi na štandu malo češće, posle svega što se pokazalo u ona tri julska dana – i doslovno svaki put pre toga.

 

Ne znam kako to tačno deluje, nema mnogo povezane razmene, ali očigledno je da deluje, da se tu stalno nešto krčka. Vidi se da to znači ljudima, da im pruža podršku u ovom košmaru, sigurno ne neku iluzornu i možda ne tek utešnu. U svakom slučaju, vredi nastaviti.

 

Do daljeg, pokušaćemo da ostvarimo sledeći koncept: KVATRO STAĐONE (da ostanem na uobičajenom izgovoru, malkice pogrešnom) – po jedno Ukazivanje u svako godišnje doba. Naravno, kamo sreće da se naš leteći štand može ukazivati i češće, na raznim mestima. Sad je trebalo ići i u Zagreb, na obnovljeni ASK, ali nije bilo šanse. To zaista ne kažem tek onako, jer su nam čitaoci i drugari iz Zagreba ogromna podrška. Ali da prvo obnovimo osnovne zalihe, a onda ćemo videti za dalje.

 

Sve ovo, naravno, nisu jedine brige. Kod mene, kao i kod svakog, tu je i masa drugih problema i moranja. Najzad, treba dalje raditi na samim sadržajima, a ne samo razbijati glavu oko štampe i distribucije. Ali tako stojimo, u ovoj našoj stvari, i sad treba videti kako dalje. Pokušaćemo da sledeće Ukazivanje bude negde u novembru. (Oktobar bi bio idealan, ali nećemo stići, iz više razloga.)

 

Naravno, do tada se za knjige uvek možete javiti, naići ovde u blok ili se možemo dogovoriti i drugačije. Samo imajte u vidu da je doštampavanje knjiških naslova još u toku. (Za sada sam obnovio 4, od najmanje 10 koje treba opet štampati.)

 

Novi žurnal sledi uskoro, povodom nekih novih-starih knjiških izdanja.

 

Toliko u ovom javljanju, hvala na pažnji, živeli, ćao

 

a.

 

š a l j i   š t o   d a l j e

 

NEPREKIDNI POTLAČ ANARHIJE/ BLOK 45

 

DISTRIBUCIJA, PODRŠKA, DALJA RAZRADA

 

anarhija/  blok 45: knjige, bukleti, žurnali

 

Anarhistička biblioteka (zajednička arhiva)

 

Ako ste našu poruku dobili preko nekog drugog, a želite da se prijavite na listu, samo pošaljite e–mail na aleksa.golijanin(at)gmail.com ili se, još bolje, sami prijavite ("pozivnice" često završavaju kao spam) na http://groups.google.com/group/blok45

 

Ako ne želite da primate naše poruke pošaljite e–mail sa tekstom "ne želim" u telu poruke i zaboravite da se sve ovo uopšte dogodilo.

 

Ako ste poruku dobili preko nekog drugog, a ne želite da ih primate, javite se tom drugom; te liste i adresari nisu naš domen.

 

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages