Sport en bewegen voor senioren, wie bepaalt wat goed of beter is?

4 views
Skip to first unread message

Simone Gerono

unread,
Jan 28, 2014, 1:00:29 PM1/28/14
to leefstijlo...@googlegroups.com
Hallo Allen

In de berichten merk ik een bepaalde tendens op waar ik graag op wil reageren. Het lijkt of er wordt afgegeven op het huidige sport- en beweegaanbod voor senioren en dat het anders moet. (voor degenen die moeite hebben met het woord senioren, vul naar eigen believen het woord, 55-plusser, master of een andere term in).

Natuurlijk verschilt elke generatie senioren iets van elkaar. Zo gezond, welvarend en goed opgeleid als de groep senioren nu is, is  ze nog nooit geweest. Maar dat geldt niet voor elke senior vandaar dat ieder zelf moet kunnen beslissen welke sport of beweegactiviteit het beste bij hem/haar past. Natuurlijk heeft elke generatie senioren andere behoeften en dat wordt mede ingegeven door de veelheid van  mogelijkheden (gaan we toerfietsen, mountainbiken of met de racefiets) maar ook door de tendens "jong" te willen blijven waardoor de traditionele beweegvormen voor senioren  als 'ouderwets' of ongeschikt worden gezien.

Nog steeds is iets meer dan de helft van de senioren niet sportief actief (genoeg). Het overgrote deel hiervan weet best dat meer bewegen een goed idee zou zijn, maar komt er om de een of andere reden niet toe. In de publicatie van het Mulier instituut (50-plussers en Sport, sept 2013) staan als redenen: fysieke problemen, beperkte motivatie, niet leuk,  tijdgebrek maar ook veiligheid en geldgebrek. 
In de beweegredenen om actief te zijn, zijn er geen grote verschillen tussen de jonge senioren en de oudere senioren. Opvallend is wel dat de oudste groep "lekker buiten zijn, sociale contacten en niet duur" beduidend vaker benoemde dan de jonge groep senioren.

De groep senioren die wel sportief actief is in Nederland doet dat in een groot scala van beweegvormen. De keus in beweeg- en sportvormen is enorm groot  maar vaak is het aanbod niet zo bekend. Veelal wordt er nog stereotiep gedacht in het aanbod van sportverenigingen, óf de fitness óf wandelen óf de bejaardengym. Waarbij de senior niet schroomt om meteen een etiketje te plakken ondanks dat ze de activiteit of sportaanbod nog nooit bezocht hebben. Imago is iets lastigs. Hoe komt de fitness van het imago "duur" af, de sportvereniging van "dat is alleen voor mensen die daar al gesport hebben" en het Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) van het "suffe, pittenzakgooien" imago af. In het algemeen zou de PR en communicatie over welk aanbod er allemaal is en hoe dit er uit ziet,  in sommige gemeenten inderdaad verbeterd kunnen worden, maar andere gemeenten hebben dit prima voor elkaar.

Als de training gegeven wordt door een deskundige en betrokken trainer ( vrijwillig of professioneel) dan zal deze letten op de verhouding belasting en belastbaarheid, maar ook op beleving. Ook zal deze regelmatig evalueren, differentiëren en indien nodig een ander passend beweegaanbod aanraden. Deskundige trainers kennen de lokale sportinfrastructuur of weten waarnaar ze kunnen verwijzen, zij zijn actief op gebied van werving en werken met lokale partners samen. Zij werken  voor organisaties zoals zwembaden, sportverenigingen, lokale sport- of welzijnsorganisaties, commerciële sportaanbieders, gezondheidsorganisaties, vrouwen- of seniorenverenigingen of als zelfstandig ondernemer. 

De provincie Limburg stimuleert  het in beweging krijgen en houden van kwetsbare doelgroepen.
Op de www.sportdatabank.nl staat een overzicht van sportaanbieders en beweegaanbod. Voor senioren zijn er in de provincie Limburg staan hierop  1705 wekelijkse beweeggroepen aangemeld. Van badmintonclubje tot jazzdans, van yoga tot zwemmen. Aanbod voor mobiele deelnemers maar ook voor mensen die van een rolstoel gebruik maken.

Voor degenen die in beweging willen komen maar de weg nog niet zo goed weten zijn er beweegcoaches die  hulp bieden bij het vinden van een geschikte beweegactiviteit of de beweegpas waarmee je een overzicht hebt van het lokale aanbod én 4 x gratis kan deelnemen bij al deze  lokale sportaanbieders. Daarnaast worden er in veel gemeenten sportstimuleringsprogramma's aangeboden, vaak met een fitheidstest voor senioren eraan gekoppeld.
Daarnaast zijn er in 3 Limburgse regio's IKS organisaties. Dat staat voor Iedereen Kan Sporten. Dit is aanbod voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking in alle leeftijdscategorieën. Ook hier weer een grote diversiteit in sportaanbod. Er zijn bijv senioren die meedoen aan G-handbal.

De diversiteit in beweegaanbod is heel groot. Opvallend is, dat als een beweegvorm er lokaal nog niet is, enthousiastelingen zich hier sterk voor gaan maken. Of dat nu pilates, volleybal, zumba gold of koersbal is.
Het Huis voor de Sport Limburg helpt deze mensen op weg met informatie en advies, maar zorgt altijd voor verwijzing naar het lokale niveau. 

Maar laten we niet neer kijken op welke beweegvorm dan ook. Als deze beweegvorm naar volle tevredenheid van de deelnemers draait, waarom moet er dan een oordeel komen of dit voldoet. Dat beslissen de deelnemers zelf wel. En of dan volksdans in de ogen van de éne deskundige niet hip genoeg is, de gymclub te oubollig in de ogen van de ander of het beugelen te weinig intensief. Laat de mensen en de activiteit in hun waarde. Zij vinden deelnemen aan deze activiteit wel waardevol. Zij gaan met plezier en voelen zich voldaan na deelname.
Ik ben benieuwd naar uw reactie

Simone Gerono






Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages