Luis Mamford: izbor tekstova (Gradac, br. 216-217)

133 views
Skip to first unread message

AG

unread,
Feb 7, 2021, 6:08:13 AM2/7/21
to blo...@googlegroups.com
U ovom žurnalu:

1. Luis Jona Mamford
2. Pregled izdanja
3. Odjavna špica

"Kroz razmatranje simbola i alata, razvoja mašinske umetnosti i opasnosti od nekontrolisane reprodukcije, kao i kroz razmatranje simbola i funkcije u arhitekturi, nastojao sam da odgonetnem ključno pitanje našeg doba: zašto je naš unutrašnji život postao tako oskudan i prazan, i zašto je naš spoljašnji život postao tako zahtevan, a njegova subjektivna zadovoljstva još ispraznija? Zašto smo postali tehnološki bogovi i moralni đavoli, naučni supermeni i estetski idioti – idioti prvenstveno u grčkom smislu, kao potpuno privatne osobe, nesposobne za uzajamnu komunikaciju i razumevanje?

Postavio sam ta pitanja u najekstremnijem obliku, radi jasnoće, u nadi da ćete im vi obezbediti nijanse koje će te šematske kontraste pretvoriti u delotvorne istine i dodeliti pravu težinu svim simptomima zdravlja, integriteta, vitalnosti i kreativnosti koji se još mogu uočiti u našem društvu."


— L. Mamford, "Art, Technics, and Cultural Integration (Umetnost, tehnika i kulturna integracija)", Art and Technics, 1952, odlomak, str. 137-138.

"Koliko god da su se upinjali, najoptimističniji umovi devetnaestog veka bili su suviše opsednuti utilitarističkom ideologijom. I Belami i Marks, i Engels i Spenser, nisu mogli da zamisle neku bolju budućnost osim u okvirima daljeg širenja trijumfa industrijalizma… Važno je shvatiti tu opsednutost: najekstremniji idealisti delili su je s najgnusnijim praktičnim ljudima. Ona objašnjava strah koji 'progresivni' i 'liberalni' umovi i dalje osećaju pred samom mogućnošću neke humanije orijentacije. Njihova vizija suviše retko seže dalje od nivoa mašine. Ne pomišljaju da je Prometej, kada je ukrao vatru sa nebesa, tamo ostavio nešto mnogo dragocenije."

— L. Mamford, "Revolucionarne utopije", 1944.


Gradac-Mamford-pano-web.jpg


LUIS MAMFORD: IZBOR TEKSTOVA
GRADAC, časopis za književnost, umetnost i kulturu, godina 47, br. 216-217, Čačak, februar 2021 (vodi se kao izdanje iz 2020)
18,5 x 24,5 cm, 222 str. + album, ćirilica
Preveo i priredio: Aleksa Golijanin (2019–2020)

Ovde možete odmah pogledati predgovor, sadržaj i ostale podatke.

Temat je izašao pre neki dan, i za sada se, makar u Beogradu, sigurno može pazariti u knjižarama Zlatno runo (glavni distributer; sva dostupna izdanja Gradca dočekuju vas čim uđete u knjižaru), Beopolis i Zepter, a verovatno i drugde. Nije skupo, za toliku publikaciju, Gradac se još drži toga.

30 tekstova, od toga 27 Mamfordovih. Ko misli da zna šta se može očekivati od Mamforda, na osnovu onih njegovih velikih studija koje su kod nas objavljene, imaće nad čime da se zamisli. Iako je u ovakvom izboru bilo nemoguće predstaviti svaki segment (pored toga što ni Mamford nije baš na svakom terenu bio podjednako briljantan), raspon je strahovit, a kvalitet uvida zapanjujući. Autobiografski osvrti, političke dileme, kulturološka razmatranja i upozorenja (zaista je bio pravi Jona, kako je jednom opisao samog sebe), eseji o Melvilu, Danteu (taj moram da izdvojim, jedna od najboljih stvari napisanih o tome, u svakom pogledu), Špengleru, Marksu, Vilijamu Morisu, Le Korbizjeu, o sprezi utopije, grada i mašine... I još mnogo toga.


Mumford-Kapitalizam-apsolutizam-protestantizam-1944-buklet-2.jpg


Tu je i tekst "Kapitalizam, apsolutizam, protestantizam" (1944), skoro knjiga u knjizi, koji sam objavio početkom 2020, kao nagoveštaj ovog izdanja (što je tada još bila tajna; ovde imate žurnal o tome); taj tekst sam i sada naglasio kao pravu kičmu celog izbora. Neko će tu okosnicu možda pronaći u nečemu drugom, ali to štivo svakako treba proći.

Od ranije je u Anarhističkoj biblioteci dostupan i tekst "Autoritarne i demokratske tehnike", koji je još 2005. prevela redakcija časopisa KulturKampf iz Niša; ali ovde sam pošao od originalne verzije tog predavanja iz 1963, koja se donekle razlikuje od one koju je preveo KK, počevši od naslova, "Tehnologija i demokratija". Ipak, taj tekst i dalje smatram za doprinos KulturKampfa; da ne beše njih, verovatno bih ga prevideo, i to bi bio veliki propust.

Kad se ovo još malo zavrti, i kad se cela ova situacija malo otčepi i Okretnica nastavi sa radom (želimo joj da izdrži!), posebno ćemo razmotriti neka pitanja za koja je upravo Mamford dao neke dobre smernice.


mumford-montaza.jpg

Do tada, pogledajte predgovor (tu je objašnjeno zašto baš ovakav izbor, uz još neka razmatranja, koja smatram kritičnim) i kompletan spisak tekstova, a nadam se i da vam nabavka štampanog izdanja neće biti problem.

Nastavljamo uskoro, s još nekim novim izdanjima.

Toliko u ovom javljanju, hvala na pažnji, živeli, ćao

a.

š a l j i   š t o   d a l j e

Ako ste našu poruku dobili preko nekog drugog, a želite da se prijavite na listu, samo pošaljite e-mail na aleksa.golijanin(at)gmail.com ili se, još bolje, sami prijavite ("pozivnice" često završavaju kao spam) na http://groups.google.com/group/blok45
 
Ako ne želite da primate naše poruke pošaljite e-mail sa tekstom "ne želim" u telu poruke i zaboravite da se sve ovo uopšte dogodilo.
 
Ako ste poruku dobili preko nekog drugog, a ne želite da ih primate, javite se tom drugom; te liste i adresari nisu naš domen.
 
Porodična biblioteka/ Žurnal/ Lista blok 45/ Galerije


Anarhistička biblioteka


 
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages