### International Conference on Biomedical Ontology (ICBO 2022) Full Schedule

Sunday, September 25, 2022

(breakfast on your own)

Morning

**Parallel Sessions** 

9:00 am – 12:30 pm FOODON Hackathon Morning Session

9:00 am - 12:30 pm LinkML Workshop/Tutorial

10:15 – 10:30 am Coffee Break

12:30 – 1:30 pm Lunch at Michigan League

Afternoon

**Parallel Sessions** 

1:30 – 5:00 pm FOODON Hackathon Afternoon Session

1:30 – 5:00 pm First Workshop on the Role of Ontologies in Biomedical AI (ROBI)

3:00 – 3:15 pm Coffee Break

5:00 – 7:00 pm Campus Tour of University of Michigan

Monday, September 26, 2022

Morning

8:00 – 9:00 am Breakfast at Michigan League

**Parallel Sessions** 

9:00 am – 12:30 pm OBO Tutorial: Using and Reusing Ontologies

9:00 am - 12:30 pm FAIR Ontology Harmonization and TRUST Data Interoperability (FOHTI)

10:15 – 10:30 am Coffee Break

12:30 – 1:30 pm Lunch at Michigan League

Afternoon

Parallel Sessions

1:30 – 5:00 pm Workshop on Ontology Tools and Workflows 1:30 – 5:00 pm Financial and Legal Dimensions of Healthcare

1:30 – 5:00 pm 11th Vaccine and Drug Ontology Studies (VDOS-2022)

3:00 – 3:15 pm Coffee Break

5:00 – 6:30 pm Welcome Reception at Michigan League

6:30 – 7:30 pm Keynote Talk: "Striving for semantic harmony across datasets, communities, and

real-world data"

Chris Stoeckert (60 minutes)

(Note that the 6th International Cells in Experimental Life Science Workshop, <u>CELLS 2022</u>, was held virtually on September 21, 2022. See website for details)

Tuesday, September 27, 2022	
Morning Session	
8:00 – 9:00 am	Breakfast at Michigan League
9:00 – 9:15 am	Welcome/Introduction
9:15 – 9:45 am	JBMS Journal Track Talk 1
	"The Environmental Conditions, Treatments, and Exposures Ontology (ECTO): Connecting Toxicology and Exposure to Human Health and Beyond" Lauren E. Chan (30 minutes)
9:45 – 10:15 am	JBMS Journal Track Talk 2
	"A Comprehensive Update on CIDO: The Community-based Coronavirus Infectious Disease Ontology" Yongqun "Oliver" He (30 minutes)
10:15 – 10:30 am	Coffee Break
10:30 – 10:55 am	"Exploring the Ontology of Pandemic" C. Maria Keet (25 minutes)
10:55 – 11:20 am	"Coordinating Coronavirus Research: The Virus Infectious Disease Ontology" John Beverley (25 minutes)
11:20 – 11:45 pm	"Classifying Animal Breeds with the Vertebrate Breed Ontology" Sabrina Toro (25 minutes)
11:45 – 12:10 pm	"An Ontological Approach to Developing a Unified and Interdisciplinary Framework for Aging" Fumiaki Toyoshima (25 minutes)
12:10 – 12:30 pm	"Ontology representation for Cholangiocarcinoma" Anuwat Pengput (20 minutes)
12:30 – 1:30 pm	Lunch at Michigan League
Afternoon Session	
1:30 – 1:50 pm	"The Gaps in the Terminological Representation of the ACORN Social Determinants of Health Survey" Melissa Resnick (20 minutes)
1:50 – 2:10 pm	"Using Ontologies to Enhance Data on Intimate Partner Violence" William Hogan (20 minutes)
2:10 – 2:30 pm	"An ontology for healthcare systems" Paul Fabry (20 minutes)
2:30 – 3:00 pm	"Perspectives on machine learning"  Jobst Landgrebe and Barry Smith (30 minutes)
3:00 – 3:15 pm	Coffee Break

3:15 – 4:00 pm	Invited Talk: "The coevolution of ontologies and knowledge-based analytics in bioinformatics" Robert Hoerndorf (45 minutes)
4:00 – 4:15 pm	BFO/ISO Celebration (15 minutes)
4:15 – 4:45 pm	Flash talks for posters/software demos (2 minutes each)
4:45 – 6:30 pm	Poster Session (Note: See the poster information in another document)
6:30 – 9:00 pm	Grill Party & Dinner at Island Park Shelter B Address: Island Park, 1420 Island Drive, Ann Arbor MI 48105 Note: This is ~ 1 mile walking distance from Michigan League (meeting venue) Island Park map: https://www.a2gov.org/departments/Parks-Recreation/park-rental/Documents/island%20park%20rec1%202022.pdf

# Wednesday, September 28, 2022

Morning Session	<u>001 20, 2022</u>
8:00 – 9:00 am	Breakfast at Michigan League
9:00 – 9:15 am	"Introduction of CCBOT 2022: Chinese Conference on Biomedical Ontology and Terminology" Xiaolin Yang (15 minutes)
9:15 – 10:15 am	Keynote Talk: "The Importance of Ontologies to Connect Data, Enhance Software, and Create a Data and Digital Health Ecosystem" Susan Gregurick (60 minutes)
10:15 – 10:30 am	Coffee Break
10:30 – 10:55 am	"Ubergraph: integrating OBO ontologies into a unified semantic graph" James Balhoff (25 minutes)
10:55 – 11:20 am	"Development of an Image Data Set Class: Its Role in Biomedical Imaging and Neuroimaging Research" Alexander Bartnik (25 minutes)
11:20 – 11:45 pm	"Knowledge of the Ancestors: Intelligent Ontology-aware Annotation of Biological Literature using Semantic Similarity" Pratik Devkota (25 minutes)
11:45 – 12:10 pm	"Performance Summary Display Ontology: Feedback intervention content, delivery, and interpreted information"  Zach Landis-Lewis (25 minutes)
12:10 – 12:30 pm	"Environmental Health Language Collaborative (EHLC): a route to environmental health science data harmonization" Anna Maria Masci (20 minutes)
12:30 – 1:30 pm	Lunch at Michigan League

Afternoon Session	
1:30 – 2:00 pm	JBMS Journal Track Talk 3 "Identification of missing hierarchical relations in the vaccine ontology using acquired term pairs" Warren Manuel (30 minutes)
2:00 – 2:20 pm	"OMOP-2-OPMI: Ontologization of OMOP CDM using OPMI to support clinical data interoperability and analysis" Long Tran (20 minutes)
2:20 – 2:40 pm	"An Ontological Representation of Money with a View Toward Economic Determinants of Health"  Matthew Diller (20 minutes)
2:40 – 2:50 pm	Coffee Break
2:50 – 4:50 pm 4:50 – 5:00 pm 5:00 – 7:00 pm	OBO Foundry Town Hall (Operations and Governance Committees) Closing Remarks Hiking

#### Notes:

See more information on our ICBO 2022 website:

https://icbo-conference.github.io/icbo2022/

Please consider attending the companion event of the Michigan Week of Ontology and Semantic Web:

## 4th U.S. Semantic Technologies Symposium (US2TS)

Sept. 29 - Oct. 1, 2022 at Michigan State University, East Lansing, MI, USA (<a href="https://us2ts.org">https://us2ts.org</a>)

You may also consider attending a joint virtual conference:

## Chinese Conference on Biomedical Ontology and Terminology (CCBOT 2022)

Sept. 28-29 (Beijing Time), 2022 in Beijing, China

(note: US Eastern Standard Time is 12 hours behind Beijing Time.)

(http://www.ontochina.org/ccbot2022/index\_en.html)