Presentació d'El nadal del poble / Presentación de El Nadal del poble

4 views
Skip to first unread message

valldignadigital

unread,
Nov 22, 2017, 9:55:16 AM11/22/17
to valldigna

-


Notícies, nous llançaments, videoclips, i molt més.
Noticias, nuevos lanzamientos, videclips y mucho más.
Si no visualitza correctament l'email
Si no visualiza el email correctamente
Click Ací / Aquí

¡Versión en castellano abajo!

 

Presentació d'El Nadal del poble

El Nadal del poble (Mésdemil, 2017), és un un disc recopilatori de nadales tradicionals valencianes. No es tracta, però, de nadales convencionals, sinó de versions gravades per a l’ocasió per grups de folk i música tradicional actuals. El projecte, llançat per la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, vol recuperar i fer arribar a tots els racons del nostre país aquest repertori  tan valuós de cançons populars.

En paraules de Josep Vicent Frechina, compilador del disc: El concepte de folklore va nàixer en un moment on semblava que les profundes transformacions socials i econòmiques propiciades per la primera embranzida de la modernitat ―expansió del model de vida urbà, intensos moviments migratoris, col·lapse de la societat tradicional― anaven a condemnar a l’oblit tota la producció cultural de les classes populars. Arreu del món occidental, molts erudits amb una certa sensibilitat cap a aquesta producció considerada encara «baixa cultura», recorregueren muntanyes i valls i es desplaçaren fins als més remots llogarets per a recollir rondalles i cançons, dites i refranys, pràctiques quotidianes i rituals festius. Es tractava d’una operació de salvament emmarcada en el context del darrer romanticisme i que, per tant,  es feia amb la intenció de documentar «l’ànima popular», l’essència última de la identitat col·lectiva.

La faena ingent d’aquells folkloristes ens deixà un impagable llegat, però no va «salvar» les cançons i tota la resta d’expressions culturals: aquestes, efectivament, començaren a oblidar-se i romangueren, en el millor dels casos, amagades en les pàgines dels centenars de llibres que varen publicar.

Tanmateix, i sense que ningú no ho haguera previst, ja en el si de la modernitat avançada va aparéixer un nou moviment rehabilitador que, amb l'apel·latiu abreujat «folk», plantejava una aproximació a la tradició antagònica a la dels seus venerables predecessors. Per al cas concret de les cançons tradicionals, el canvi ideològic era evident: aquestes ja no es percebien com el producte d’un passat idealitzat que calia preservar sinó com a artefactes artístics encara vigents i instruments ben útils per a incidir en el present. El propòsit, doncs, ja no era tant recuperar-les com repopularitzar-les: que la gent les tornara a fer seues; connectar passat i present sense cap mena de mediació nostàlgica.

A València el folk ha desenvolupat un paper transcendental i, des dels temps pioners d’Al Tall, Carraixet, Cadafal o el Sifoner fins a l’esponerosa escena d’ara mateix, són moltes les cançons que han fet el viatge de tornada des de la memòria quasi extingida a l’imaginari col·lectiu contemporani. 

Aquest és el propòsit del tercer CD que publiquem dedicat al repertori nadalenc valencià, ací restaurat per obra i gràcia dels intèrprets i formacions de música folk més importants del panorama actual: una segona oportunitat per a una col·lecció de cançons que fins no fa molt ressonaven per les places i els carrers del nostres pobles i ciutats. Aconseguirem que tornen a sonar?.

Els grups participants són Xavier de Bétera, Josep Aparicio Apa, Hilari Alonso, Carraixet, Urbàlia Rurana, Musicants, La Romàntica del Saladar, Pep Gimeno Botifarra, Mara Aranda, Jonatan Penalba, Som romancers, Arrop i talladetes, Tres fan ball, Trompa i fil, Sitja.  

La presentació del disc tindrà lloc dimarts 5 de desembre a les 19h al Centre Cultural la Beneficència amb les intervencions de Xavier Rius (diputat de Cultura), Immaculada Cerdà (cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València) i Josep Vicent Frechina (compilador del disc). Hi actuaran Arrop i Talladetes, Trompa i Fil, Xavier de Bétera i Jonatan Penalba, que tocaran les nadales que han musicat. A tots els assistents a l’acte se’ls regalarà un exemplar del disc.

Podeu descarregar-vos el kit de premsa amb material gràfic i dues cançons ací. Els grups estan a la vostra disposició per fer entrevistes. No dubteu de posar-vos en contacte amb nosaltres. Vos atendrem encantats!


 

Presentación de El Nadal del poble
 

El Nadal del poble (Mésdemil, 2017), es un disco recopilatorio de villancicos tradicionales valencianos. No se trata de villancicos convencionales, sino de versiones grabadas para la ocasión por grupos de folk y música tradicional actuales. El proyecto, lanzado por la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, quiere recuperar y hacer llegar a todos los rincones del nuestro país este repertorio de canciones populares tan valioso.

En palabras de Josep Vicent Frechina, compilador del disco: “El concepto de folklore nació en un momento en el que parecía que las profundas transformaciones sociales y económicas propiciadas por la llegada de la modernidad -expansión del modelo de vida urbano, intensos movimientos migratorios, colapso de la sociedad tradicional- iban a condenar al olvido a toda la producción cultural de las clases populares. En todo el mundo occidental, muchos eruditos con cierta sensibilidad hacia esta producción considerada aún “baja cultura”, recorrieron montañas y valles y se desplazaron hasta los más remotos lugares para recoger cuentos y canciones, dichos y refranes, prácticas cotidianas y rituales festivos. Se trataba de una operación de salvamento enmarcada en el contexto del final del romanticismo y que, por tanto, se hacía con la intención de documentar “el alma popular”, la esencia última de la identidad colectiva. El trabajo ingente de estos folkloristas nos dejó un legado impagable, pero no “salvó” a las canciones y al resto de expresiones culturales: estas, efectivamente, empezaron a olvidarse y permanecieron, en el mejor de los casos, escondidas en las páginas de los centenares de libros que se publicaron. Sin embargo, y sin que nadie lo hubiese previsto, ya en el seno de la modernidad avanzada apareció un nuevo movimiento rehabilitador que, bajo el apelativo abreviado “folk”, planteaba una aproximación a la tradición antagónica a la de sus venerables predecesores. En el caso concreto de las canciones tradicionales, el cambio ideológico era evidente: ya no se percibían como el producto de un pasado idealizado que era necesario preservar, sino como artefactos artísticos todavía vigentes e instrumentos muy útiles para incidir en el presente. Así, el propósito ya no era tanto recuperarlas como repopularizarlas: que la gente las volviera a hacer suyas; conectar pasado y presente sin mediación nostálgica alguna. 

En València el folk ha desarrollado un papel trasdendental y, desde los tiempos pioneros de Al Tall, Carraixet, Cadafal o El Sifoner, hasta la exuberante escena actual, son muchas las canciones que han hecho el viaje de vuelta desde la memoria casi extinguida al imaginario colectivo contemporáneo. 

Este es el propósito del tercer CD que publicaremos dedicado al repertorio navideño valenciano, aquí restaurado por obra y gracia de los intérpretes y formaciones de música folk más importantes del panorama actual: una segunda oportunidad para una colección de canciones que hasta no hace mucho resonaban por plazas y calles de nuestros pueblos y ciudades. ¿Conseguiremos que vuelvan a sonar?”.

Los grupos que participan en el CD son Xavier de Bétera, Josep Aparicio “Apa”, Hilari Alonso, Carraixet, Urbàlia Rurana, Musicants, La Romàntica del Saladar, Pep Gimeno “Botifarra”, Mara Aranda, Jonatan Penalba, Som romancers, Arrop i Talladetes, Tres fan ball, Trompa i Fil y Sitja.  

La presentación del disco tendrá lugar martes 5 de diciembre a las 19h en el Centro Cultural la Beneficencia con las intervenciones de Xavier Rius (Diputado de Cultura), Immaculada Cerdà (Jefa de la Unitad de Normalización Lingüística de la Diputación de València) y Josep Vicent Frechina (compilador del disco). Actuarán Arrop i talladetes, Trompa i fil, Xavier de Bétera y Jonatan Penalba, que tocarán los villancicos que han musicado. A todos los asistentes al acto se les obsequiará con un ejemplar del disco. 

Podéis descargar el kit de prensa con material gráfico y dos canciones aquí.  J.V Frechina y los grupos están a vuestra disposición para realizar entrevistas. No dudéis en poneros en contacto con nosotros. ¡Os atenderemos encantados!

FACEBOOK
TWITTER
BANDCAMP

Més:

GESTIONAR ENTREVISTA



2017 Mésdemil, Alguns Drets Rerervats.
Creative Commons. Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada.

Reps aquest mail perquè estás a la nostra base de dades.

Contacta:
Mésdemil
Benaguasil, Outside US/Canada 46180
Spain

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp
Esborreu-me d'aquesta llista - Borrarme de esta lista | Preferencies de suscripcio - Preferencias de suscripcion




Libre de virus. www.avast.com
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages