Trac 0.11 so slow!!!!!

336 views
Skip to first unread message
Message has been deleted

deni

unread,
Jun 12, 2009, 3:15:14 AM6/12/09
to Trac Users
Hi,
I've installed trac 0.11.4 and it is too slow, unusable!!!! It makes
around 15 seconds to load a page, more precisely all requests are
granted and the page is entirily visible but it seems that there is
something to wait and the load bar is completely full after 15
seconds.
I use trac with apache2 and fastcgi.
Is there a way to enhance performances? What can I do? Suggestions?

Thanks, in advance.

deni

unread,
Jun 12, 2009, 5:31:58 AM6/12/09
to Trac Users
This is an example of bad performance

Started Time Sent Received Method Result Type Url
00:00:03.742 15.248 581 2665 GET 200 text/html http://..../trac/trac21
00:00:04.005 0.091 605 16533 GET 200 text/css
http://..../trac/trac21/chrome/common/css/trac.css
00:00:04.015 0.110 605 1700 GET 200 text/css http://..../trac/trac21/chrome/common/css/wiki.css
00:00:04.031 0.103 590 31207 GET 200 text/x-javascript
http://..../trac/trac21/chrome/common/js/jquery.js
00:00:04.126 0.032 632 4621 GET 200 text/css http://..../trac/trac21/chrome/common/css/code.css
00:00:04.201 0.035 588 2274 GET 200 text/x-javascript
http://..../trac/trac21/chrome/common/js/trac.js
00:00:04.242 0.044 590 2427 GET 200 text/x-javascript
http://..../trac/trac21/chrome/common/js/search.js
00:00:04.293 0.064 623 2335 GET 200 image/png
http://..../trac/trac21/chrome/common/trac_banner.png
00:00:04.301 0.112 626 863 GET 200 image/png
http://..../trac/trac21/chrome/common/trac_logo_mini.png
00:00:04.310 0.106 654 524 GET 200 image/png
http://..../trac/trac21/chrome/common/topbar_gradient.png
00:00:04.317 0.141 655 516 GET 200 image/png
http://..../trac/trac21/chrome/common/topbar_gradient2.png
00:00:04.324 0.173 643 224 GET 200 image/gif http://..../trac/trac21/chrome/common/dots.gif
00:00:04.332 0.167 646 264 GET 200 image/gif http://..../trac/trac21/chrome/common/extlink.gif


This the apache configuration for trac:

# Trac
Alias /trac/chrome/common /usr/share/trac/htdocs
<Directory "/usr/share/trac/htdocs">
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>

<LocationMatch "/trac/[^/]+/login">
AuthType Basic
AuthName "Trac"
AuthUserFile /etc/buildix/htpasswd
Require valid-user
</LocationMatch>

AddHandler fastcgi-script .fcgi
ScriptAlias /trac /usr/share/trac/cgi-bin/trac.fcgi

W. Martin Borgert

unread,
Jun 12, 2009, 11:33:42 AM6/12/09
to trac-...@googlegroups.com, deni, Trac Users
Quoting deni <denis...@gmail.com>:
> This is an example of bad performance
>
> Started Time Sent Received Method Result Type Url
> 00:00:03.742 15.248 581 2665 GET 200 text/html http://..../trac/trac21

Which tool does produce the statistics?
I would like to try the same to compare our values.
It seems, that serving the HTML is the time thief.
Maybe it's the fault of genshi?

jevans

unread,
Jun 12, 2009, 9:51:45 PM6/12/09
to Trac Users
Hi,
Any plug-in's? We tried one that added 5-10 seconds.
- jevans

deni

unread,
Jun 13, 2009, 4:08:12 AM6/13/09
to Trac Users
> Hi,
> Any plug-in's?  We tried one that added 5-10 seconds.
> - jevans

No, no plugins issues. However disabling the mod_deflate module of
apache the problem disappear!!! I don't know why but I think there are
problems with compression of css, chrome ... Although it's very useful
to compress data over the network. Anybody knows how to configure
apache properly (using also the mod_deflate module) for compression of
only certain types of data???

Thanks

Wellington

unread,
Jun 17, 2009, 5:46:07 PM6/17/09
to Trac Users
i´m having the same problem with trac 0.11.

have you tried this?

Compress only a few types
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml

deni

unread,
Jun 19, 2009, 5:38:07 AM6/19/09
to Trac Users
On Jun 17, 11:46 pm, Wellington <wellcastell...@gmail.com> wrote:
> i´m having the same problem with trac 0.11.
>
> have you tried this?
>
>  Compress only a few types
>  AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml
>

Yes, I've tried it but it doesn't work!!! For you, does it work? I'm
using trac without compression data yet now... Somebody else have the
same problem??????????

velappan velappan

unread,
Jun 19, 2009, 8:09:07 AM6/19/09
to Trac Users
Hi All,

Can i know that how you configured in apache. It's in CGI or
mod_python option.

Regards
Vela

itbhp

unread,
Jun 19, 2009, 3:01:57 PM6/19/09
to Trac Users
I also found trac very slow and after reading what you have written
about it I came up with a solution.

<Location /tracProj>
SetInputFilter None ## This line disable deflate module
only for this site. <---
SetHandler mod_python
PythonInterpreter main_interpreter
PythonHandler trac.web.modpython_frontend
PythonOption TracEnv /var/trac/proj
</Location>

Hope it helps.

Ice Polar

unread,
Jun 20, 2009, 5:34:49 PM6/20/09
to trac-...@googlegroups.com
Hi,

I drive two instances of trac 0.11.2.1 on ubuntu 8.04 with apache. One computer is a Intel Pentium D 2,8GHz Dual Core with  1 GB Ram, the other is a Pentium 4 2.00 GHz and 1 GB RAM. There are no such troubles.
For now i can't say if CGI or mod_python is running - how to check that?
On the other Hand, the trac db is a sqlite 3 and not realy big. Users are only a handfull too. All parameters related to performance how are yours?
  Ice

Stephan

unread,
Jul 1, 2009, 4:28:37 AM7/1/09
to Trac Users
My trac installation was very slow as well...
until I did the mentioned "SetInputFilter None"-trick! :)

I'm running Trac on Windows2000 Server/Apache2/mod_python.

Thanks a lot!

Christian Boos

unread,
Jul 1, 2009, 4:52:47 AM7/1/09
to trac-...@googlegroups.com
Hello,

Stephan wrote:
> My trac installation was very slow as well...
> until I did the mentioned "SetInputFilter None"-trick! :)
>
> I'm running Trac on Windows2000 Server/Apache2/mod_python.
>
> Thanks a lot!
>

Could people having that issue also try the newly released Trac
0.11.5rc1 *without* that trick, to see if the underlying problem was fixed?

(see TracDownload#LatestReleaseCandidate)

-- Christian

kevin

unread,
Jul 15, 2009, 12:00:36 PM7/15/09
to Trac Users
I have exactly the same problem. I have tested it with Trac-0.11.4
and Trac-0.11.5rc2 - both versions behave poorly using fastcgi. A
couple of observations:

* This problem does not exist using the cgi script, only with fcgi
* On my system, the problem is resolved by disabling mod_deflate. It
is not resolved using the "SetInputFilter None" trick.

On Jul 1, 1:52 am, Christian Boos <cb...@neuf.fr> wrote:
> Hello,
>
> Stephan wrote:
> > Mytracinstallation was veryslowas well...
> > until I did the mentioned "SetInputFilter None"-trick! :)
>
> > I'm runningTracon Windows2000 Server/Apache2/mod_python.
>
> > Thanks a lot!
>
> Could people having that issue also try the newly releasedTrac
> 0.11.5rc1 *without* that trick, to see if the underlying problem was fixed?
>
> (see TracDownload#LatestReleaseCandidate)
>
> -- Christian
>
> > On 19 Jun., 21:01, itbhp <itb...@gmail.com> wrote:
>
> >> I also foundtracveryslowand after reading what you have written

deni

unread,
Jul 16, 2009, 4:00:54 AM7/16/09
to Trac Users
Me too!!!
I've tried to install the release candidates Trac-0.11.5rc1 and
Trac-0.11.5rc2, I used the "SetInputFilter None" trick but the problem
persists. The only (in my opinion bad solution) is to disable the
mod_deflate.
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages