סחרחורת

12 views
Skip to first unread message

מתניה אופן

unread,
Feb 6, 2013, 3:04:14 AM2/6/13
to תורה ומדע
מובא בחסידות שהתמדת התנועה היא גילוי כח האין סוף, כיון שמצד עצמו כל הוה נפסד, ועל התנועה להאט.

אחד החידושים של ניוטון הוא שלגוף יש מצב טבעי של אינרציה-התמדה, וגוף ימשיך באותה מהירות אלמלא שיופעל עליו כח חיצוני. זה סותר לכאורה לנ"ל, שהמצב הטבעי הוא להאט אם לא שיפעל כח. אולם עפ"י עקרון יחסיות התנועה, ובפרט לאור תיאורית היחסות של איינשטיין יש לתרץ את הדברים כך:

המצב הטבעי של כל (גוף) צופה הוא מנוחה, כיון שצפיה היא עניין של מודעות המודדת כל דבר ביחס אליה. לכן מערכת הייחוס הטבעית לכל גוף היא זו בה הוא נמצא במנוחה. כתוצאה מכך, מהירות האור נשארת קבועה, שכן היא מהירות ביחס למנוחה, שהיא מצבו של הגוף הצופה.

יוצא מכך שאין כזה דבר מצב התמדה, כיון שכאשר אני צופה בגוף הנע במהירות קבועה – הוא אינו נע אלא ביחס אלי אבל מצד עצמו הוא במנוחה. התמדה אמיתית נמצאת רק אצל האור. אך כיון שכל גוף נע במרחב 4 ממדי במהירות האור, חוזרת השאלה מדוע זה כח האינסוף, הרי זה המצב הטבעי לכל גוף (ואם זה כח האינסוף – אף מנוחה היא כח האינסוף).

קודם נסייג את הקביעה שכל גוף רואה את עצמו במנוחה, שהרי אנו רואים עצמנו בתנועה ביחס לדברים אחרים? אלא שמצד הטבע אנו במנוחה, ומצד השכל ביכלתנו להפשיט את התפיסה ולראות מערכת ייחוס שמחוץ לעולמנו הטבעי. השכל נוטה לבחור את מערכת הייחוס הכי מתקבלת על הדעת אף אם איננה טבעית לגוף.

ישנם מקרי גבול שבהם השכל מתקשה להחליט איזו מערכת ייחוס לבחור.

דוגמא 1: כאשר שני אוטובוסים עומדים זה לצד זה, ואחד מתחיל לנסוע באיטיות, יש תחושה של נסיעה לאחור. זה נובע מכך שבנסיעה אנו רגילים לייחס את עצמו לפי הסביבה כנוסעים. רק כאשר הגוף לא חש שום כח יחד עם הגדלת התנועה, המח משנה מערכת ייחוס שהאוטובוס נמצא במנוחה ואילו האוטובוס השני הוא הנע קדימה.

דוגמא 2: אדם היושב בקרוסלה מתלבט ביחס למה למדוד עצמו, כיון שהשכל הפשוט מראה שהוא מסתובב ולא הרקע שסביבו, אך קשה לו למקד מבט כיון שהוא מסתובב. לכן המח מדלג כל הזמן בין מערכת ייחוס הצמודה לקרוסלה ורקע מסתובב ובין מערכת ייחוס הצמודה לקרקע וחוסר יכולת למקד מבט.

בשני המקרים (אם כי בשני באופן הרב יותר קיצוני) שינוי מערכת הייחוס גורם לתחושת סחרחורת. תחושה זו באה מהרגשת חוסר שליטה עקב אי יכולת לקרוא את המציאות ולפרשה בשכל ברגע המעבר והתרגום השכלי ממערכת למערכת. בדומה לכך, חולה חש סחרורת כאשר יש בעיה בתפקוד המח והוא אינו מסוגל לפרש מספיק טוב את המציאות שסביבו.

על פי החסידות כל מצב תפיסה ומערכת ייחוס נקרא 'יש', והכלל הוא שבין כל שתי נקודות יש עוברים באמצע דרך 'אין' המחבר ביניהם. הסחרחורת היא ביטוי לאין במקרה זה, והיא נובעת מה'אין תפיסה' של המח.

אפשר לומר בדרך רמז, שעצם המילה 'סחרחורת' רומזת לאור אין סוף שלמעלה מגדר עולמות – הסובב כל עלמין – למעלה מהסתכלות דרך מערכת מסויימת של מקום וזמן (שהם עיקר המושג 'עולם' כמבואר בשער היחוד והאמונה פ"ז) השייכים למערכות הייחוס, על פי המבואר בדרושים על הפסוק "עובר לסוחר".

לסיכום: עצם היכולת לקחת דבר שנמצא במנוחה ולהפשיט אותו ממנוחתו ולכנותה בשם תנועה היא פעולה הדורשת הפשטה שכלית והלבשה בציור חדש. בזמן המעבר בין שני הציורים – מערכות הייחוס – נותרת תפיסה 'עירומה', שהיא גילוי אור אין סוף בהתמדת התנועה.


--
"מעשה באחד שהכל היו מחכים לו ולא היה בא. והיתה פליאה גדולה בעולם שהרי הכל מחכים לו ומדוע אינו בא. והיו שואלים ומתייעצים והולכים לחכמים הגדולים ושואלים אותם וגם הם היו אומרים שצריך לחכות וכבר יבוא. ולא היה בא. והיו מבוכות ותמיהות וקם אחד ואמר שבטח ככה לא יבוא כי באמת בשביל שיבוא, צריכים לחכות ולכסוף שיבוא ואז הוא בא. אבל זה שצריך לבוא הוא אחר בתכלית ממה שהעולם מחכים לו ואיך יבוא."
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------
"גַּל עֵינַי וְאַבִּיטָה נִפְלָאוֹת מִתּוֹרָתֶךָ"

לרכישת ספרים, תקליטורים ותכשיטים: חנות מקוונתאו בטלפון 1700-700-966 

גל עיני, האתר הראשיבלוגטוויטרערוץ יוטיוב

English: websiteblogtwitteryoutube channel | Français: site web 
Españoles: webblogtwittercanal de youtube | Русский: блог

מלכות ישראל (וידאו, הקלטות ושיעורים נוספים) | אינרפדיה (אנציקלופדיה מקוונת לקבלה וחסידות)

בית הספר לתורת הנפש | מוסדות תורת חיים | לשאלות הלכתיות: הרב דאום 052-7710572  או בדוא"ל

עדכונים על שיעורים גם בטלפון - 03-9607117

----

לקבלת שכתוב של שיעורים והתוועדויות: iti...@gmail.com
להצטרפות לתנועת "דרך חיים": http://www.derech-chaim.org ; derec...@gmail.com 
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages