--
--
YOU OWN YOUR OWN WORDS
Aţi primit acest mesaj pentru că sunteţi abonat la "TIC-Lobby Group".
Pentru a posta în acest grup, trimiteţi e-mail la tic-...@googlegroups.com
Pentru a vă dezabona de la acest grup, trimiteţi un e-mail la tic-lobby-unsubscribe@googlegroups.com
Pentru mai multe opţiuni, vizitaţi acest grup la http://groups.google.com/group/tic-lobby?hl=ro
---
Ați primit acest mesaj deoarece sunteți abonat(ă) la grupul „TIC-Lobby Group” din Grupuri Google.
Pentru a vă dezabona de la acest grup și pentru a nu mai primi e-mailuri de la acesta, trimiteți un e-mail la adresa tic-lobby+unsubscribe@googlegroups.com.
Pentru mai multe opțiuni, accesați https://groups.google.com/d/optout.
Pentru a vă dezabona de la acest grup, trimiteţi un e-mail la tic-lobby-...@googlegroups.com
Pentru mai multe opţiuni, vizitaţi acest grup la http://groups.google.com/group/tic-lobby?hl=ro
---
Ați primit acest mesaj deoarece sunteți abonat(ă) la grupul „TIC-Lobby Group” din Grupuri Google.
Pentru a vă dezabona de la acest grup și pentru a nu mai primi e-mailuri de la acesta, trimiteți un e-mail la adresa tic-lobby+...@googlegroups.com.
----- Original Message -----From: Andrei NicoaraTo: TIC-Lobby GroupSent: Sunday, December 31, 2017 11:46 AMSubject: Re: TIC-Lobby: Revolutia fiscala
--
Ati spus ca "De ce ne dorim companii în România ? Pe scurt, pentru a încasa impozite la buget și pentru ca oamenii sa aibă unde sa lucreze.".
M-a facut sa zambesc. In primul rand pentru ca mai intai ati amintit despre venitul statului, de parca in vreo tara civilizata din lume mai intai ar conta venitul statului, nu venitul cetatenilor. Apoi mai ales partea a doua, ca oamenii trebuie sa aiba unde sa lucreze. Ei bine, eu cred ca oamenii nu trebuie sa aiba unde sa lucreze, ci trebuie sa poata obtine venituri pentru a trai cat mai bine.
Companiile de IT sustin in primul rand veniturile romanilor, iar daca acesti romani obtin acele venituri in Romania
si nu prin alte tari, exista sanse mult mai mari ca ele sa fie cheltuite tot in Romania, iar asta inseamna plata TVA catre stat pentru produsele achizitionate, inseamna o parte din profitul unui intreg lant de firme care intermediaza vanzarea acelor produse, inseamna o parte din salariile angajatilor din acele firme, deci si o parte din impozitele platite de acei angajati, si in mod recurent inseamna mai multi bani cheltuiti de acei angajati care vor fi si ei impozitati etc.
Cu alte cuvinte, firmele care atrag bani in tara aduc un beneficiu intregii societati indiferent de domeniul in care activeaza, asta chiar daca nu ar plati deloc nici impozit pe profit si nici pe salarii.
Ar ajuta o crestere economica adevarata, printr-un consum bazat pe venituri reale obtinute, nu pe consum din bani imprumutati de stat.
Dar spre deosebire de alte domenii, IT-ul exporta doar inteligenta,
nu resurse neregenerabile sau greu regenerabile, si mai importa fara costuri si inteligenta de la altii mai avansati decat noi.
Faptul ca pleaca multi specialisti in alte tari este o discutie separata si nu voi comenta despre ea, insa la fel ca in cazul exportului de profit al multinationalelor, lucru care se intampla peste tot in lume, s-ar putea sa fie si greu sau imposibil de solutionat in conditii acceptabile, adica sa fie mai mare daraua decat ocaua.
Salutare tuturor,Am citit dialogul de mai sus, am mai auzit și argumentele celor care susțin subiectul si m-am simțit cumva ciudat având o perspectiva personala diferita asupra bazei de la care pleacă toți. Așadar dăți-mi voi sa va spun si perspectiva mea.Mai toată lumea a pornit de la ideea ca vorbim despre o simpla mutare a scutirii de impozit de la angajator la angajat, care se poate face mecanic, din pix. Nu cred ca este asa. Înainte vorbeam de impozitarea unui agent economic, acum de cea a unei persoane iar marja de flexibilitate diferă substanțial în relația cu aceste doua categorii.
Când vorbim de impozitarea unei companii există posibilitatea legala de a face diferențe cu condiția ca acestea să nu afecteze piața în care activează respectivele companii. Când vorbim de impozitarea oamenilor dreptul acestora de a fi tratați egal este un drept fundamental constituțional.
Țineți cont ca impozitarea salariului este impozit pe venit, nu pe munca - nu poți impozita diferit venituri pe baza naturii muncii - cu sapa sau cu mapa. Mai pe scurt regulile aplicate companiilor NU pot fi translatate către angajați, cel mai vizibil exemplu este cel al IT-istilor de la stat, cum ar putea ca în viitor aceștia sa aibă un regim de impozitare diferit fata de cel din privat dacă fac aceeași muncă ?
O sa spuneți ca ar fi bine ca salariile IT-istilor bugetari sa crească. Sunt primul de acord cu acest lucru însă diferența de 300% fata de mediul privat nu va fi rezolvata de reducerea de impozit, în schimb legea salarizării unice va fi aruncată în derizoriu. Și până la urma există o îndelungată tradiție în a te uita în ograda vecinului - profesori, polițiști, funcționari, toți cauta argumente precum durata studiilor pentru a-și aduce salariul lângă cel mai avansat. Așadar următoarea consecință ar fi o discuție de ce IT-istul este mai important decât medicul sau polițistul.
Și asa ajungem cu discuția la subiectul cu care ar fi trebuit sa începem: oportunitateaDe ce au apărut inițial aceste scutiri de impozit ?Răspunsul cred ca se referă la mecanismele pieței - o companie IT este o afacere mobilă, fără patrimoniu imobil (fabrici, linii de producție, etc). O relocare în altă țară îi este mult mai facilă și au fost momente când ne-am bătut pentru a aduce mari companii în Romania. A existat în urma cu câțiva ani chiar un program de minimis în valoare de 200 mil euro dedicat marilor companii.De ce ne dorim companii în România ? Pe scurt, pentru a încasa impozite la buget și pentru ca oamenii sa aibă unde sa lucreze.
Care este situația actuală ?Există mai multe locuri de munca decât specialiști IT de angajat.
Companiile IT susțin bugetul de stat prin doua mari tipuri de impozite: Impozit de salariu și impozit pe profit & dividende. Impozitul pe profit plătit este mic, din cauze obiective și subiective. O companie IT de succes va prefera sa crească, modelul clasic este să-ți marchezi profitul prin vinderea de acțiuni, nu prin dividende. Și aici avem un specific, din păcate aceste tranzacții se impozitează în alte țări - spre exemplu s-a întrebat cineva care a fost impactul bugetar al ultimei tranzacții cu acțiuni Bitdefender - cea mai cunoscută și apreciată companie ”românească” ?
Așadar o mutare ”din pix” nu ar fi putut fi decât o extindere masivă a facilităților cu un impact semnificativ asupra bugetului și egalității sociale și totodată un precedent periculos. A continua mecanismul care are ca partener companiile este o opțiune care permite o buclă de feed-back care să răspundă evoluțiilor din economia IT. Iar dintre toate mecanismele clasice minimis este cel mai potrivit.
Și o ultimă remarcă, care probabil va naște controverse. Patronatul IT s-a poziționat de parcă i-ar fi fost luat un drept apoi a împins în față salariații săi cu toate că nu este absolut sigur că scutirea de impozit primită de companii a mers în toate cazurile în buzunarele salariaților.
Poate că ar fi fost mai utilă o discuție bazată pe interesele reciproce pe termen lung.
Situația actuală nu este sustenabilă pornind de la faptul că 1/2 dintre absolvenții de specialitate ai facultăților de stat părăsesc țara în primii 2 ani de la absolvire practic anulând eforturile societății pentru pregătirea lor iar IP-ul produs de angajații români sprijină alte economii. Sunt de acord că impozitarea muncii este o metodă primitivă însă se pare că este singura aplicabilă azi.
Sper să-mi iertați franchețea dar mă irită profund abordările superficiale, nu ajută deloc la găsirea soluțiilor corecte pe termen lung. În compensație vă urez tuturor un an nou bun, cu sănătate și noroc !
--
--
YOU OWN YOUR OWN WORDS
Aţi primit acest mesaj pentru că sunteţi abonat la "TIC-Lobby Group".
Pentru a posta în acest grup, trimiteţi e-mail la tic-...@googlegroups.com
Pentru a vă dezabona de la acest grup, trimiteţi un e-mail la tic-lobby-unsubscribe@googlegroups.com
Pentru mai multe opţiuni, vizitaţi acest grup la http://groups.google.com/group/tic-lobby?hl=ro
---
Ați primit acest mesaj deoarece sunteți abonat(ă) la grupul „TIC-Lobby Group” din Grupuri Google.
Pentru a vă dezabona de la acest grup și pentru a nu mai primi e-mailuri de la acesta, trimiteți un e-mail la adresa tic-lobby+unsubscribe@googlegroups.com.
----- Original Message -----From: Andrei NicoaraTo: TIC-Lobby GroupSent: Sunday, December 31, 2017 4:01 PMSubject: Re: TIC-Lobby: Revolutia fiscala
Cred ca nu m-am facut bine inteles in comentariul legat de fraza citata.Nu am vrut sa spun ca conteaza doar venitul, in idea ca el poate fi obtinut si din fonduri bugetare, nu doar din activitate. Am vrut sa spun ca este mai putin important ca venit din activitate inseamna si impozit catre stat. Mult mai important este ca venit pentru cetateni inseamna bunastare pentru ei si asta trebuie aratat in primul rand. Faptul ca o parte din acel venit va fi impozit catre stat este doar o consecinta. Nu ar trebui sa fie un scop. Nu ar trebui sa fie prezentat ca prim beneficiu.
Daca societatea ar putea exista fara stat, ar fi bine sa existe fara stat. Dar nu se poate. Asa ca trebuie sa avem un stat de musai, nu ca un scop in viata.
Si eu cred ca venitul unui cetatean ar trebui sa fie legat in primul rand de activitatea lui, care poate fi inclusiv antreprenoriat, investitii, speculatii, dar sa ne limitam acum la salariati.
Daca guvernul chiar este intersat de cresterea veniturilor romanilor, de ce ia masuri care pot duce la reducerea veniturilor unora dintre ei, doar cu speranta ca astfel vor creste veniturile la bugetul statului? Mie imi pare un interes mai mare pentru venitul statului decat pentru al cetateanului care nu lucreaza la stat.
There's no free lunch. Asa ca statul nu ofera niciodata servicii gratuite. Chiar politicienii ne spun ca avem invatamant gratuit, insa gratuit doar pentru copii, nu si pentru parintii lor.
Nici nu are cum sa ofere cineva ceva gratuit, fara ca altcineva sa plateasca. Iar problema nu este ca platesc unii si beneficiaza altii, sau ca platesc mai mult unii dintr-o regiune si beneficiaza mai mult cei din alte regiuni, ci faptul ca nu exista transparenta, ca nu se arata clar pentru ce vor fi folositi banii, nu se spune clar cum ar vrea politicienii sa arate Romania intr-un viitor ideal, nu se cunoaste niciodata destinatia impozitelor atrase. Politicienii romani au inceput sa dea exemplu SUA, dar nu iau de acolo drept exemplu ca fiecare familie stie clar cu cati dolari a contribuit in fiecare an si pentru scoala, si pentru intretinerea parcului din localitate, si pentru cheltuielile administrative ale primariei cu virgula.
Ati spus ca "Desigur principalul avantaj economic este dat de salariile cheltuite", dar nu am auzit pana acum niciun politician sa spuna asta, sa sustina ca si companiile IT si alte multinationale aduc drept prim beneficiu faptul ca platesc cele mai mari salarii din economie, fapt care se rasfrange in bine si asupra angajatilor din alte companii.
Se spune insa ca sunt rele pentru ca exporta profitul. Pai... cum e mai bine? Sa ai nevasta frumoasa, sau devreme acasa? Si in statele cu economii mult mai puternice exista problema exportului de profit, si acele tari sunt totusi mai atractive, asa ca pot spera la nevasta si frumoasa si devreme acasa, desi nici lor nu prea le iese, dar Romania nu este, asa ca cel putin este bine ca pot atrage investitori care platesc salarii mari si contribuie la dezvoltarea tarii.
Daca batem nevasta frumoasa, ii punem centura de castitate si o incuiem in casa s-ar putea sa redevenim burlaci si sa ii vedem din nou pe politicieni luptandu-se sa atraga investitori straini.
Nu cred ca este prea bun exemplul cu Lukoil, din cateva motive:
In primul rand, nu este bine pentru populatie daca din diverse motive dispare un concurent, fiindca s-ar putea ca preturile sa creasca, iar aceasta crestere nu va insemna doar cresterea accizelor, deci un si mai bun rezultat pentru stat, ci si reducerea consumului si nemultumirea populatiei.
In al doilea rand, daca Lukoil ar pleca, lumea s-ar putea alimenta de la Petrom intr-adevar, dar daca firmele de IT (romane si straine) ar disparea, programatorii nu s-ar putea angaja pe salarii similare in alte domenii, ci majoritatea ar pleca in alte tari unde ar castiga oricum mai mult, cu riscul ca multi dintre ei sa nu se mai intoarca in tara. Iar cum sunt tineri majoritatea, asta ar duce si la reducerea natalitatii, cu alte efecte negative pe termen lung.
Sigur, din punctul de vedere al statului ar fi OK pe termen scurt, fiindca daca ar pleca in alte tari, nu ar trebui sa li se plateasca ajutor de somaj iar ceilalti angajati ar fi multumiti ca salariul lor creste brusc in raport cu salariul mediu pe economie.
Daca sustineti atat de mult egalitatea pentru toti, este foarte bine, dar atunci ar trebui ca in primul rand statul sa asigure acea egalitate. Statul impune legi, insa in anumite domenii statul este primul care nu le respecta. Stiti probabil ca legea le impune si institutiilor publice care au cel putin 50 de angajati sa angajeze persoane cu dizabilitati. Banuiesc ca nu ati vazut prea multi angajati cu dizabilitati prin acele institutii. Asta fiindca atat timp cat patronii firmelor care nu angajeaza sunt penalizati, institutiile publice sunt si ele penalizate doar financiar, adica primesc bani de la stat pe care ii vireaza tot la stat, deci nu are nimeni nimic de pierdut daca nu se respecta legea.
Daca tot vorbim de contributii egale, ar trebui ca parlamentarii si alti functionari sa nu aiba pensii speciale, ci doar in baza contributiilor lor, fix ca ceilalti contribuabili. Sau egalitatea despre care vorbiti nu e si pentru catei?
Suna bine "egal pentru toti", doar ca putem vedea bine ca unii sunt mai egali decat altii, si nu din motive cat de cat obiective, cum ar fi beneficiul adus societatii.
Aveti dreptate in ceea ce priveste outsourcingul, care in final este un fel de lohn, doar ca mult mai bine platit, insa pe de o parte nu toate firmele de IT din Romania fac outsourcing, si ele sunt dezavantajate la fel de modificarile fiscale, iar pe de alta parte, atat timp cat sectorul IT are o pondere insemnata din PIB si ofera printre cele mai mari salarii, nu cred ca este prea cinstit sa il aratam cu degetul ca nu obtine venituri si mai mari.
Oare de asta se incearca reducerea sustinerii acestui domeniu de catre noile reglementari fiscale? Ca un imbold pentru dezvoltare?
Ati spus ca "importul nu este deloc ieftin, aș zice că plătim destul. Apropo, și acest import intră în statistică si umflă cifra de afaceri a industriei IT românești".Eu m-am referit la importul de inteligenta, la faptul ca programatorii romani se folosesc de limbaje de programare, de sisteme de gestionare a bazelor de date, de sisteme de operare etc create de altii, ca invata dupa manuale scrise de altii, ca invata si cum sa faca afaceri moderne de la altii, si obtin venituri bune, fara ca Romania sa fi investit prea mult in cercetare in aceste domenii.
--Octavian
----- Original Message -----From: Andrei NicoaraTo: TIC-Lobby GroupSent: Tuesday, January 02, 2018 2:46 PMSubject: Re: TIC-Lobby: Revolutia fiscala
Sarbatori fericite!In legatura cu ultima revolutie fiscala am citit ca "Beneficiarii măsurii de finanțare trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii, inclusiv cel de a avea angajați în baza unor contracte de muncă cu normă întreagă valabile în luna decembrie 2017, care beneficiază de scutiri în baza art. 60 din Legea 227/2015...".
...
Pentru a vă dezabona de la acest grup, trimiteţi un e-mail la tic-lobby-...@googlegroups.com
Pentru mai multe opţiuni, vizitaţi acest grup la http://groups.google.com/group/tic-lobby?hl=ro
---
Ați primit acest mesaj deoarece sunteți abonat(ă) la grupul „TIC-Lobby Group” din Grupuri Google.
Pentru a vă dezabona de la acest grup și pentru a nu mai primi e-mailuri de la acesta, trimiteți un e-mail la adresa tic-lobby+...@googlegroups.com.
----- Original Message -----From: Doru IlasiTo: lista TIC-Lobby
Sent: Friday, February 09, 2018 3:14 AM
Pentru a vă dezabona de la acest grup, trimiteţi un e-mail la tic-lobby-...@googlegroups.com
Pentru mai multe opţiuni, vizitaţi acest grup la http://groups.google.com/group/tic-lobby?hl=ro
---
Ați primit acest mesaj deoarece sunteți abonat(ă) la grupul „TIC-Lobby Group” din Grupuri Google.
Pentru a vă dezabona de la acest grup și pentru a nu mai primi e-mailuri de la acesta, trimiteți un e-mail la adresa tic-lobby+...@googlegroups.com.
----- Original Message -----From: Andrei NicoaraTo: TIC-Lobby Group
Sent: Friday, February 09, 2018 9:39 AMSubject: Re: TIC-Lobby: Revolutia fiscala
Atunci cand textul legii nu apare in urma unor principii ci este o dedicatie pentru cazuri punctuale va arata exact atât de alambicat.Din câte înțeleg eu din text acesta răspunde acelor proteste din industrie legate de contractele manhour în derulare care deveneau brusc pierderi. Timp de un an de zile acestea au timp sa fie duse la bun sfârsit sau managementul sa-și reorganizeze echipa.Întradevăr, ar fi fost mult mai bine să fie o discuție deschisă, clară, în loc să fie lăsat fiecare antreprenor să realizeze aleator cum stă treaba
--
Exact asta este nemultumirea mea. Propaganda si minciunile politicienilor.
S-a tot spus ca toate salariile vor creste, ca nu va avea nimeni de pierdut, ca vor fi favorizati cei cu salarii mici, dar rezultatul este ca parlamentarii si personalul din anumite autoritati locale au avut parte de cele mai mari cresteri, inclusiv procentual, iar de pierdut au de pierdut foarte multi angajati cu salarii mai mici decat ale parlamentarilor, sau au avut cresteri de salariu, dar mult mai reduse.
Ca s-au majorat anumite salarii si s-au diminuat altele este o decizie politica, deci.. asta e. Dar mi s-ar fi parut normal ca ea sa fie recunoscuta si asumata, nu sa se continue sa se spuna minciuni.Iar apropo de principii, scutirea de impozit a angajatilor cu dizabilitati s-a facut tocmai in baza unor principii, ba chiar a unora ceva mai de stanga, insa a fost eliminata tocmai fara nici un principiu, fiindca mai intai s-a taiat, si abia apoi s-a masurat.
Tot in mod anormal au fost afectati si muncitorii sezonieri, ca si ei sunt niste ciudati care nu muncesc frumos 8 ore pe zi din ianuarie pana in decembrie si strica planurile statului.Si la fel si angajatii cu norma redusa. Sau ti se pare principial ca cineva care castiga 475 de lei brut pe luna pentru 2 ore muncite pe zi sa plateasca aceleasi taxe ca cineva care castiga 1900 lei/luna? Banuiesc ca nu, fiindca spuneai ca "Când vorbim de impozitarea oamenilor dreptul acestora de a fi tratați egal este un drept fundamental constituțional".
Am impresia ca lor li se aplica prezumtia de vinovatie pentru evaziune fiscala, sub banuiala ca de fapt lucreaza 8 ore, fiindca sigur nu pot trai cu acei bani.
Asta in timp ce unui condamnat la 8 ani de puscarie pentru coruptie i se face propaganda pentru buna pregatire profesionala si i se pretinde nu doar prezumtia de nevinovatie fiindca este doar in prima instanta, ci si dreptul de a munci in guvernul Romaniei.
Foarte principial! Pacat ca nu mai traieste Caragiale, ca ar fi avut surse de inspiratie din belsug. :)
--Octavian
----- Original Message -----From: Andrei NicoaraTo: TIC-Lobby GroupSent: Friday, February 09, 2018 7:47 PMSubject: Re: TIC-Lobby: Revolutia fiscala
--
... însă as observa ca "problema" nu este a angajatului ci a angajatorului ...