Intrebare

17 views
Skip to first unread message

Petre Mihail

unread,
Dec 25, 2018, 6:50:17 PM12/25/18
to tic-...@googlegroups.com
Salut si Craciun fericit!
Intreb si eu: pe consumatorul de servicii IT (soft, web, date) cum il va afecta?
Multumesc!
Petre Mihail

Octavian Rasnita

unread,
Dec 26, 2018, 1:20:35 AM12/26/18
to tic-...@googlegroups.com
In principiu, mai devreme sau mai tarziu orice taxa suplimentara este platita de consumatorul final.
Tarifele pentru serviciile digitale sunt platite de firmele europene care isi fac reclama, iar cresterea costurilor acelor servicii printr-o noua taxa ar trebui sa duca la cresterea tarifelor.
Rezultatul ar putea fi ca si preturile/tarifele produselor/serviciilor vandute de acele firme sa creasca pentru a acoperi costul suplimentar.
 
Produsele/serviciile sunt mai probabil vandute in Europa, odata ce li se face reclama aici, si deci consumatorii finali europeni vor plati mai mult pentru ele fiindca trebuie sa plateasca in plus si aceasta taxa.
Plus mai exista servicii digitale care sunt platite direct de consumatorul final.
 
Daca pana acum Google si Facebook plecau acasa cu banii castigati din sudoarea europenilor fara sa plateasca impozit, dupa aplicarea noii legi probabil ca vor pleca acasa cam cu aceiasi bani, dar firmele si cetatenii europeni vor plati taxe suplimentare catre stat.
Nu cred ca este greu sau imoral ca Google/Facebook sa spuna ca aceeasi reclama costa cu n% mai mult in Europa decat in Asia/Africa/America din cauza unor costuri suplimentare, sau pur si simplu din cauza unei alte legi, mult mai importante, a cererii si ofertei.
 
Asa ca in final vom plati mai mult, dar statul va avea mai multi bani pentru autostrazi, spitale, vilele politicienilor etc. Deci nimic nu se schimba. Totul se transforma.
 
--Octavian
--
--
YOU OWN YOUR OWN WORDS
Aţi primit acest mesaj pentru că sunteţi abonat la "TIC-Lobby Group".
Pentru a posta în acest grup, trimiteţi e-mail la tic-...@googlegroups.com
Pentru a vă dezabona de la acest grup, trimiteţi un e-mail la tic-lobby-...@googlegroups.com
Pentru mai multe opţiuni, vizitaţi acest grup la http://groups.google.com/group/tic-lobby?hl=ro
---
Ați primit acest mesaj deoarece sunteți abonat(ă) la grupul „TIC-Lobby Group” din Grupuri Google.
Pentru a vă dezabona de la acest grup și pentru a nu mai primi e-mailuri de la acesta, trimiteți un e-mail la adresa tic-lobby+...@googlegroups.com.
Pentru mai multe opțiuni, accesați https://groups.google.com/d/optout.

tiberiu socaciu

unread,
Dec 26, 2018, 1:55:23 AM12/26/18
to tic-lobby
tavi draga, explica partea cu "sudoarea europenilor"!
s-ar putea sa fim cerebrali si sa nu folosim discursuri venezuelene, chiar daca suntem in romania?
sa inteleg ca e o problema cu ceva de gen "preturi de transfer" sau cu facturi emise spre un sereleu din insule de aiurea?
pai sa interzicem facebook.com in europa si sa lasam numai facebook.eu
hai ca google are deja experienta cu .cn!

t.

Octavian Rasnita

unread,
Dec 26, 2018, 4:03:12 AM12/26/18
to tic-...@googlegroups.com
Aia cu sudoarea era o gluma, dar discursul nu e venezuelean, ci cat se poate de populisto-romanesc. :)
Ar merge google.eu, dar ar avea probabil sediul in acelasi paradis fiscal. Ca sa functioneze la fel ca google.cn, am avea nevoie probabil si de un partid comunist in locul comisiei, consiliului, parlamentului europene...
 
Nici vest europenii nu prea mai par chiar atat de fericiti cu liberalismul si economia de piata "libera" in conditiile digitale actuale, asa ca prefera un pic de interventionism.
 
Daca americanul produce produse si servicii clasice la el in tara si le exporta in Europa, si firmele europene pot produce acelasi lucru si concura de la egal la egal, ba chiar cu avantajul unor costuri mai mici, asa ca produsele europene au castig de cauza, iar ele sunt create si impozitate aici. Pentru ca si americanii sa aiba acces la piata, cam trebuie sa investeasca si sa produca si ei local in Europa, asa ca sunt impozitati tot aici.
 
Daca insa americanul produce servicii numite Facebook si Google, europeanul *nu mai este in stare* sa faca acelasi lucru, adica sa produca si el ceva similar care sa concureze produsele americane, si deja in acest domeniu nu se prea mai vorbeste despre o piata libera, ci de una in care dicteaza cativa mari jucatori, care nu sunt europeni.
Iar daca intr-o piata este monopol/oligopol, ce face statul? In primul rand creste impozitele, dar nu pentru binele consumatorilor, ci fiindca fiind vorba despre oligopoluri inseamna ca sigur se obtin si castiguri foarte mari in acele domenii, asa ca vrea si statul o parte. E corect, incorect, ...discutabil.
 
Cat despre partea cu impozitarea, preturile de transfer, mutarea profiturilor in paradis etc, aceasta este o problema mult mai larga si nu tine doar de cele amintite in acest nou proiect de lege europeana, ba nici doar de domeniul IT, asa ca o astfel de lege nu este o solutie generala pentru problema evaziunii fiscale legale.
 
Statele europene ar trebui sa analizeze mai bine acele preturi de transfer, sa verifice mai bine anumite afaceri, sa vada daca sunt aberante anumite pretinse costuri de "consultanta" cu specialistii din paradisurile fiscale si sa le demonstreze firmelor ca de fapt castiga mai mult dar platesc prea putin impozit. Doar ca asta implica eforturi ale fiscului, asa ca este mai simplu sa pui un simplu impozit general si cu asta basta.
 
Metoda nu e corecta, dar in final probabil ca tot cam pe acolo s-ar ajunge si daca ar fi analizata fiecare firma in parte.
 
Concluzia este ca in prezent consumatorii de servicii digitale, adica firmele care isi fac reclama sau se folosesc de alte servicii online, platesc prea putin, fiindca cei care incaseaza banii sunt scutiti de o parte din impozite si au deci costuri mai mici.
Asta nu avantajeaza domeniul digital in defavoarea altor domenii, fiindca azi costurile legate de domeniul digital sunt platite de toata lumea, inclusiv de cei care nu au computer sau telefon istet, iar daca statul creste taxele, acele taxe vor fi platite de toata lumea.
 
Daca schimbarea fiscala se face doar intr-un domeniu ingust de activitate atunci nu influenteaza concurenta, dar nu se poate impune un procent unic de impozitare la toate firmele din toate domeniile, deci nu este o solutie pentru exportul de profit. Este o taxa similara cu cea aplicata energiei. Nu ii afecteaza in primul rand pe producatorii de energie, ci pe consumatori, si nu doar prin cresterea pretului benzinei si gazului, ci prin cresterea preturilor tuturor produselor.
Doar ca cresterea de pret nu va fi mare, nu va fi imediata, nu va fi deloc clar carui fapt i se datoreaza. Insa imaginea politicienilor care lupta pentru binele poporului european prin taxarea multinationalelor evazioniste va fi una foarte buna.
 
Nu este un lucru rau sau bun ca statul impune taxe mai mari sau mai mici. Statul ar trebui sa impuna taxe atat de mari care sa permita cheltuielile publice pentru dezvoltarea tarii atat de mult cat vrea si cat poate populatia. Cand apare orice lege care creste impozitele, ar trebui sa se spuna in primul rand care este scopul impozitarii suplimentare, adica ce se va face cu acei bani, si abia apoi se va putea vedea ceva mai clar din care buzunar in care buzunar vor trece sumele.

Petre Mihail

unread,
Dec 29, 2018, 4:57:41 PM12/29/18
to tic-...@googlegroups.com
Je compris! Multam! Servus si anul viitor bun sa va fie!
Petre Mihail
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages