Telemunca

7 views
Skip to first unread message

Octavian Rasnita

unread,
Mar 1, 2018, 3:25:49 AM3/1/18
to tic-...@googlegroups.com
„Angajatorul trebuie să verifice dacă se respectă acasă toate normele de securitate muncă şi, de asemenea, Inspectoratele Teritoriale de Muncă pot să facă verificări. Practic, domiciliul se transformă într-un fel de birou, este exact acelaşi
lucru ca şi cum ai lucra într-un birou la angajator, doar că o faci de acasă”
 
Inseamna oare ca angajatorul trebuie sa trimita un angajat insarcinat cu securitatea muncii acasa la toti colegii lui care lucreaza la distanta ca sa faca verificari?
Nu prea am inteles nici care este scopul verificarilor pe care le vor face inspectoratele de munca.
 
Si nici de ce guvernul incurajeaza evaziunea fiscala prin nereglementarea activitatii de video chat.
 
---
 
Lia Olguța Vasilescu spune că legea privind telemunca nu se va aplica videochat-urilor, care sunt ilegale. Iniţiator al proiectului de lege este Guvernul și vizează forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Ministrul Muncii spune că orice angajat care lucrează la un calculator va putea fi trecut pe sistemul de telemuncă, iar astfel, va economisi bani ipentru transport, iar angajatorul, banii pentru chiria locului de muncă.
 
Lia Olguța Vasilescu: Practic, domiciliul se transformă într-un fel de birou, este exact acelaşi lucru ca şi cum ai lucra într-un birou la angajator, doar că o faci de acasă
 
„Este un proiect de lege foarte popular în Japonia, adică legislaţia din Japonia a stat la baza legislaţiei din România, acolo sunt foarte multe persoane care preferă să lucreze de acasă. Am adoptat şi noi astăzi această lege care a fost gândită de Guvernul României, practic orice persoană care lucrează de pe calculator poate să o facă de acum înainte de acasă, este pontat ca orice altă persoană care ar fi la serviciu, are contractul introdus în REVISAL, are toate drepturile ca orice salariat, doar că lucrează de acasă. Este bine şi pentru angajator pentru că nu mai trebuie să plătească cheltuieli de utilităţi, de exemplu, sau cheltuieli de chirie a spaţiului, este bine şi pentru angajat, nu mai pierde două ore de muncă în trafic, nu mai plăteşte transportul şi, sigur, dacă angajatorul îi dă o lucrare care ar putea să fie făcută în 8 ore şi o face în 4 ore este avantajat”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la Palatul Parlamentului, după votul la acest proiect de lege.
 
Ea a adăugat că de acest proiect de lege nu vor beneficia doar angajaţii din IT, ci şi traducătorii, dar şi alte categorii de salariaţi.
 
În ce priveşte pontajul celor 8 ore de lucru pe zi, ministrul Muncii a spus că acesta se poate face electronic.
 
„Angajatorul trebuie să verifice dacă se respectă acasă toate normele de securitate muncă şi, de asemenea, Inspectoratele Teritoriale de Muncă pot să facă verificări. Practic, domiciliul se transformă într-un fel de birou, este exact acelaşi lucru ca şi cum ai lucra într-un birou la angajator, doar că o faci de acasă”, a conchis Vasilescu.
 
Ea a atras atenția că această prevedere nu se aplică video-chat-urilor, care nu sunt reglementate legal în România.
 
„Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voinţă a părţilor şi se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act adiţional la contractul individual de muncă existent. Refuzul salariatul de a consimţi la prestarea activităţii în regim de telemuncă nu poate constitui motiv de modificare unilaterală a contractului individual de muncă şi nu poate constitui motiv de sancţionare disciplinară a acestuia”, prevede actul normativ.
 
”În vederea elaborării proiectului de act normativ susmenţionat, s-a constituit un grup de lucru la nivel de experţi format din reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi ai Inspecţiei Muncii. După finalizarea proiectului, acesta va fi pus în dezbatere publică în special cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale şi ai mediului de afaceri”,a transmis Ministerul Muncii.
 
Proiectul Ministerului Muncii a stârnit, însă, și îngrijorare. Astfel, potrivit Digi 24, firmele şi experţii în resurse umane spun că aceste noi contracte de muncă avantajează mai mult statul, prin faptul că va încasa mai multe taxe, și mai puțin pe angajați.
--Octavian
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages