Ia vedeți ce zice Andrei Nicoară acilea:

38 views
Skip to first unread message

Dan Matei

unread,
Jul 14, 2018, 6:58:38 AM7/14/18
to tic-...@googlegroups.com


Poți să nu-i dai dreptate ?

Dar mesajul ăsta trist ajunge cumva la ministru ? Il explică cineva ?

Dan

tiberiu socaciu

unread,
Jul 17, 2018, 12:25:49 AM7/17/18
to tic-...@googlegroups.com
nu vedem...
> --
> --
> YOU OWN YOUR OWN WORDS
> Aţi primit acest mesaj pentru că sunteţi abonat la "TIC-Lobby Group".
> Pentru a posta în acest grup, trimiteţi e-mail la
> tic-...@googlegroups.com
> Pentru a vă dezabona de la acest grup, trimiteţi un e-mail la
> tic-lobby-...@googlegroups.com
> Pentru mai multe opţiuni, vizitaţi acest grup la
> http://groups.google.com/group/tic-lobby?hl=ro
> ---
> Ați primit acest mesaj deoarece sunteți abonat(ă) la grupul „TIC-Lobby
> Group” din Grupuri Google.
>
> Pentru a vă dezabona de la acest grup și pentru a nu mai primi e-mailuri de
> la acesta, trimiteți un e-mail la adresa
> tic-lobby+...@googlegroups.com.
> Pentru mai multe opțiuni, accesați https://groups.google.com/d/optout.
>
Captură-ecran.png

Dan Matei

unread,
Jul 21, 2018, 4:50:21 AM7/21/18
to tic-...@googlegroups.com
On Tue, 17 Jul 2018 at 07:25, tiberiu socaciu <tibis...@gmail.com> wrote:
nu vedem...

> https://www.facebook.com/andrei.nicoara.940/posts/2137134173227693

<reproducere (n-am cerut voie dlui. Nicoară; sper să mă ierte)>

Vorbeam săptămâna aceasta cu cineva despre situația precară a Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale - România (MCSI) în ecosistemul guvernamental care-i face foarte dificilă îndeplinirea celor mai de bază sarcini dacă necesită colaborarea celorlalte instituții. Îi explicam că cele apărute public în recentul raport al Curții de Conturi nu aveau cum să nu fie observate de-a lungul anilor de colegii în guvernare și să nu-i afecteze credibilitatea.

Optimistul cu care discutam îmi spunea că aceste sunt lucruri vechi și nu ar trebui să aibă relevanță, eu îi spuneam că, din păcate, MCSI face în continuare aceleași greșeli. Practic ziua următoare MCSI prin OIPSI îmi va susține afirmația prin publicarea proiectului de Ghid pentru Open Data (http://fonduri.mcsi.ro/system/files/Ghid.docx).

În esență MCSI alocă 24 milioane euro instituțiilor publice implicate în evenimente de viață pentru ca acestea să publice date deschise guvernamentale.

Afirmația anterioară este simplificată pentru a fi corectă, cine se uită la pag.15 din Ghid va avea dificultăți în a înțelege care este viziunea promovată, și asta în condițiile în care MCSI este responsabilul cu legislația datelor deschise guvernamentale.

Să începem cu esența. Evenimentele de viață sunt preponderent orientate către cetățeni și operează cu date personale care nu pot fi publicate ca date deschise! În schimb UE și G8 au definit tipuri de date prioritare precum cele din zona calității mediului, geospațiale, execuție bugetară - toate fără nicio legătură cu evenimentele de viață și instituțiile eligibile pentru finanțare în acest proiect.

În DESI - celebra statistică anuală a CE privitoare la nivelul societății informaționale în care România este constant pe ultimul loc - începând cu acest an sunt prioritare datele LOD (linked open data) si cele dinamice (în timp real). Nimic despre acestea în Ghid !

Toate portalurile guvernamentale de date deschise din UE sunt bazate pe platforme open source, astfel nu există cost de achiziție însă există costuri semnificative de mentenanță, inclusiv evolutivă. Ghidul obligă utilizarea ipoteticului cloud guvernamental - nu există deci achiziții majore hardware pe proiect - și limitează costurile cu instruirea și mentenanța la 10% din valoarea proiectului. Oare cum poți obține cei 10% necesari altfel decât printr-o achiziție inutilă de 90% din valoarea proiectului ?

Apropo de valoarea alocată … platforma data.gov.ro a început cu 2 servere abandonate de la alte utilizări, o platformă open source și maxim 1000 euro/lună cheltuieli de personal (astăzi este posibil ca serverele să fi fost migrate în platforma de virtualizare a SGG). Ghidurile de publicare a datelor deschise de către instituțiile publice create în ultimii ani de SGG identifică efortul instituțiilor pentru publicare ca fiind preponderent organizatoric / procedural. Facilitatea de a exporta date in format CSV sau XML este nativă în toate motoarele de baze de date, cum despre LOD nu se amintește în ghid, pe ce ar trebui instituțiile publice să cheltuie milionul de euro ? Mister !

Cele punctate mai sus sunt încă o materializare a detașării MCSI de activitatea instituțiilor responsabile de diverse domenii - SGG în cazul datelor deschise. A nu le cunoaște activitatea înseamnă a nu le putea oferi suportul IT&C care este misiunea principală a MCSI (ok, nimeni nu-i perfect ! ), a nu-i întreba măcar înainte de a publica un astfel de document este însă o problemă de atitudine impardonabilă care duce la consecințele amintite la începutul acestui text.

 
</reproducere>  

tiberiu socaciu

unread,
Jul 21, 2018, 9:24:53 AM7/21/18
to tic-lobby
multam,

t., blocat de o saptamana in targul iasi[gi]lor

--

Petre Mihail

unread,
Jul 21, 2018, 8:49:19 PM7/21/18
to tic-...@googlegroups.com
Si eu multam!
Servus!
Petre Mihail

--
--
YOU OWN YOUR OWN WORDS
Aţi primit acest mesaj pentru că sunteţi abonat la "TIC-Lobby Group".
Pentru a posta în acest grup, trimiteţi e-mail la tic-...@googlegroups.com
Pentru a vă dezabona de la acest grup, trimiteţi un e-mail la tic-lobby-unsubscribe@googlegroups.com

Pentru mai multe opţiuni, vizitaţi acest grup la http://groups.google.com/group/tic-lobby?hl=ro
---
Ați primit acest mesaj deoarece sunteți abonat(ă) la grupul „TIC-Lobby Group” din Grupuri Google.
Pentru a vă dezabona de la acest grup și pentru a nu mai primi e-mailuri de la acesta, trimiteți un e-mail la adresa tic-lobby+unsubscribe@googlegroups.com.

Marian Ion

unread,
Jul 26, 2018, 5:02:06 AM7/26/18
to TIC-Lobby Group

Sincer da, pot sa nu-i dau dreptate (no offence intended :)) ).

"Axa Prioritară 2 - Tehnologia Informaţiei si Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, denumită în continuare Axa prioritară 2 – TIC, contribuie direct la implementarea Strategiei Naţionale Agenda Digitală pentru România 2014-2020.
Prioritatea de investiții 2c. Consolidarea aplicaţiilor TIC pentru e-guvernare, e-învăţare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate
Obiectiv Specific OS 2.3. Cresterea utilizarii sistemelor de e-guvernare
Acțiunea 2.3.1. Consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice dedicate serviciilor de e‐guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viața cetățenilor și întreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental și a comunicării media sociale, a Open Data şi Big Data".

Asa cum inteleg eu citatul de mai sus, si ghidul pare sa confirme, as spune ca MCSI doreste a finanta mai mult decat niste interfete de open data si o pagina web de publicare, aruncate intr-un ipotetic cloud - nu stiu planurile MCSI, ma raportez doar la ce citesc.
Implicit, prin aceeasi prisma, imi pare ok si procentul de 10% pt training. Pentru mai mult training, e POCU.

Daca e sa facem filozofie, hai sa ne uitam la buget, la potentialii beneficiari ... Ar fi ideal sa vedem cat mai multe open data fiscale, ca exemplu ... Sau altii sa faca statistica pe calculator, reala, nu pe abac? Sau sa mai vedem, la un moment dat, pe alt program, niste bani de interoperabilitate, de cloud, de securitate, de altele, pentru administratia locala care genereaza si proceseaza mult mai multe date. Poate crestem procentul de achizitii publice electronice la 100%, sau poate bagam toate taxele si impozitele online ... Sau poate facem documentul electronic originalul in relatia cu administratia publica ... filozofii de-astea.


best regards,
marian


________________________________________________________

Octavian Rasnita

unread,
Jul 26, 2018, 7:13:19 AM7/26/18
to tic-...@googlegroups.com
Adica sa putem de exemplu incarca/descarca date fiscale si in format JSON/XML printr-un API, si nu doar manual acel minunat fisier pdf?
 
Pana atunci...
 
"Consolidarea aplicaţiilor TIC pentru e-guvernare, e-învăţare, e-incluziune"
 
Din 2014 pana acum e-incluziunea nu a reusit sa inlocuiasca solutia captcha de pe site-ul ANAF cu una care este accesibila si pentru orbi, pentru a putea macar contacta angajatii ANAF prin intermediul formularului de pe site.
Mi-au spus ca daca ma consider discriminat, pot sa ma adresez la CNCD, ca nu imi pot oferi o adresa de email sau un numar de telefon ale vreunui angajat care preia mesajele din formularul de contact.
 
"Obiectiv Specific OS 2.3. Cresterea utilizarii sistemelor de e-guvernare"
 
Si crearea unui cont in Spatiul Virtual Privat implica folosirea aceluiasi tip de captcha.
Si fisierul pdf cu declaratia unica are probleme mari de accesibilitate.
 
Iar o lege in vigoare de 12 ani spune ca:
"Până la data de 31 decembrie 2007, autorităţile publice au obligaţia să ia măsuri pentru:
   a) accesibilizarea paginilor de internet proprii, în vederea îmbunătăţirii accesării documentelor electronice de către persoanele cu handicap vizual şi mental;"...
Deci acele texte sunt doar bla bla obisnuit.
 
Iar ANAF merita totusi felicitari daca este comparata cu alte institutii publice.
 
--Octavian
--
--
YOU OWN YOUR OWN WORDS
Aţi primit acest mesaj pentru că sunteţi abonat la "TIC-Lobby Group".
Pentru a posta în acest grup, trimiteţi e-mail la tic-...@googlegroups.com
Pentru a vă dezabona de la acest grup, trimiteţi un e-mail la tic-lobby-...@googlegroups.com

Pentru mai multe opţiuni, vizitaţi acest grup la http://groups.google.com/group/tic-lobby?hl=ro
---
Ați primit acest mesaj deoarece sunteți abonat(ă) la grupul „TIC-Lobby Group” din Grupuri Google.
Pentru a vă dezabona de la acest grup și pentru a nu mai primi e-mailuri de la acesta, trimiteți un e-mail la adresa tic-lobby+...@googlegroups.com.

Ioan Fericel

unread,
Jul 27, 2018, 10:50:33 AM7/27/18
to tic-...@googlegroups.com

On 07/26/2018 12:02 PM, Marian Ion wrote:

Daca e sa facem filozofie, hai sa ne uitam la buget, la potentialii beneficiari ...


Of, of... Cât de grijuliu se uită și Curtea de Conturi la astfel de copilării, cu ce dojană părintească se lasă raportul:


Ministerul Comunicațiilor a cumpărat din fonduri publice 43 de studii în valoare de peste 19 milioane lei pentru fundamentarea strategiei eRomânia, aprobată prin HG în anul 2010, strategie în urma căreia a fost realizat un singur proiect - portalul eRomania, pe care statul a cheltuit 12 milioane euro, care nu este nici actualizat și nici folosit, arată un raport publicat în această lună de Curtea de Conturi. Ministerul a cheltuit ineficient peste 31,3 milioane lei în perioada 2007-2016 pe astfel de studii, unele pentru strategii care nu există și programe care nu au mai fost implementate. Culmea este că inspectorii recomandă Ministerului să facă alte analize pentru a afla cum s-a ajuns aici și să ia măsuri ca astfel de situații să nu se mai repete.

https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-22589310-statul-vrea-creeze-cloud-guvernamental-45-milioane-euro-pentru-reducerea-cheltuielilor-fost-ministru-comunica-iilor-cheltuial-mai-inutil-dect-eromnia.htm

Peste 3 milioane se duc în fiecare an (doar la acest minister) pe studii și strategii, multe făcute prin copy-paste.
După adevărații beneficiari oare de ce nu se uită nimeni?!




Andrei Nicoara

unread,
Jul 28, 2018, 4:47:30 AM7/28/18
to TIC-Lobby Group


On Friday, July 27, 2018 at 5:50:33 PM UTC+3, Ioan Fericel wrote:


Peste 3 milioane se duc în fiecare an (doar la acest minister) pe studii și strategii, multe făcute prin copy-paste.
După adevărații beneficiari oare de ce nu se uită nimeni?!


Exact ! Asta spuneam si eu. MCSI nu este interesat, nu cunoaște activitatea, nu comunica cu beneficiarii finanțărilor europene dar scoate apeluri după cum au scris, in urma cu 5 ani si tot fara consultare, in strategia Agenda Digitala.

Rezultatul sunt bani aruncati aiurea, care nu produc beneficii.

Datele deschise sunt date normale carora li se ataseaza o licenta de deschidere. Managementul datelor normale nu este subiectul Open Data si desi 24 milioane euro sunt bineveniti in mediul guvernamental nu este cazul sa fie raportati ca fiind cheltuiti pe date deschise.


Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages