2. James
Bond may be "OO7", but he has a 65-year-old real life rival who signs his
notes "OO-14." For ten points, name the 14th and current head of the CIA
and former FBI Director.
Ans: William H. Webster
3. In an
alternating-current circuit, this concept is used to characterize a
passive circuit element. Analogous to resistance in direct-current
circuits, it's measured in ohms, and it's the ratio of the voltage
amplitude to the current amplitude. The phase difference between the
voltage and current through it completes the description of this term.
For ten points, name it.
Ans: Impedance
4. Under its terms the United
States has established -- and kept -- a naval base at Guantanamo Bay. For
ten points, what was this rider to the Army Appropriations Bill of 1901
which established the conditions for U. S. intervention in Cuba?
Ans:
the Platt Amendment
5. "Hope springs eternal in the human breast: / Man
never is, but always to be blest..." For ten points, what poet wrote
these famous lines?
Ans: Alexander Pope (Essay on Man)
6. During the
early-1930's, he was a bigger box office draw than Clark Gable, starring
in A Connecticut Yankee and David Harum. His books included The
Illiterate Digest and Letters of a Self-Made Diplomat to his President
. For ten points, name this rope-twirling columnist for the New York
Times who was killed in a plane crash.
Ans: William Penn Adair Rogers
7. Since gaining independence from Portugal in 1975, life expectancy here
has jumped by 20 years and per capita income has doubled. Led by
President Aristides Pereira, this nation of 350,000, once known as the
"ugly duckling" among Portugese colonies, is seeking even more
development from private foreign investment. For ten points, name this
country consisting of 10 volcanic islands whose capital is at Praia.
Ans: Cape Verde Islands
8. Everyone knows that Jackie Robinson became in
1947 the first black to play major league baseball, but on November 1,
1950, at Fort Wayne, Indiana, another man stepped on to the hardwood to
gain that same distinction in basketball. For ten points, name this
Boston Celtic.
Ans: Charles Henry (Chuck) Cooper
9. At Sackets Harbor,
New York, in 1831, Dr. Samuel Guthrie distilled chloride of lime with
alcohol in a copper still. The result: a colorless, dense, and volatile
substance which soon gained wide use as an anesthetic. It's not used as
much anymore, since it has been found to be deadly in excessive doses.
For ten points, give the common name of CHCl3.
Ans: chloroform
10.
Maybe these guys knew something the others didn't, for this Indian tribe
of fierce warriors never fought U.S. troops. Then again, maybe they
didn't, for they ended up moving to a reservation in Oklahoma anyway in
1876. These Plains Indians of Nebraska and Kansas believed in a supreme
god and practiced human sacrifice to their god of vegetation. For ten
points, name this tribe nearly wiped out by epidemics and by wars with
the Sioux.
Ans: Pawnee Indians
11. Her latest book,Women, Culture, &
Politics, praises Winnie Mandela for her tenacity, courage, and
gentleness and urges black women to work for nuclear disarmament. She
grew up in Birmingham and now lives in Oakland, but she popped into the
national spotlight in 1969 when she was fired from her UCLA professorship
of philosophy for her Communist Party membership. For ten points, name
this activist who later appeared on the FBI's Most Wanted List.
Ans:
Angela Davis (teaches @ UCSC..kind of sexy looking)
12. The Wedding Feast, Children's Games, and The Hay
Makers are among his paintings which realistically depict nature and the
seasons. He is known for his story-telling paintings, and his earthy
peasants also populate The Peasant Dance and The Harvesters. For ten
points, name this Flemish painter.
Ans: Pieter Breughel the Elder
13.
"I do solemnly swear by that which I hold most sacred" is the first line,
and the last two lines are:"That whatsoever I shall see or hear of the
lives of men which is not firmly to be spoken, I will keep inviolably
secret. These things I do promise, and in proportion as I am faithful to
this oath may happiness and good repute be ever mine-the opposite if I
shall be forsworn." For ten points, what oath is this?
Ans: Hippocratic (HMO_WASP
oath
14. Born on October 4, 1822, he graduated from Kenyon College and
Harvard Law School before returning to his native Ohio to practice law.
A major general of volunteers during the Civil War, this Republican
served in the U.S. House and as Ohio governor before becoming an
unspectacular President. For ten points, name the 19th U.S. president.
Ans: Rutherford B. Hayes (corrupt ended reconstruction..scumbag???????
15. He turned to writing while recovering from
tuberculosis, and he received the 1989 Laetare Medal from the University
of Notre Dame for his accomplishments as an American Catholic. His works
deal with alienation and redemption as they impinge on Southern Christian
gentlemen trying to cope with change. For ten points, name this
Birmingham-born writer whose works include Love in the Ruins, The Second
Coming, and The Moviegoer.
Ans: Walker Percy
16. This class
of vertebrates has a cartilaginous skeleton and no true backbone, even in
adults. The oldest vertebrate fossils belong to this class, although its
representatives today are more or less limited to lampreys and hagfishes.
For ten points, name this class, whose name means "without jaws."
Ans:
Agnatha (toothless rich plagarising writers)
17. Along its northwestern coast lies Eighty-Mile Beach, and to
the east lie the King Leopold Ranges. In its heart lie the Great Sandy
Desert, the Gibson Desert, and part of the Great Victoria Desert. Its
capital lies on the west coast in the Darling Range. For ten points,
name the largest Australian state.
Ans: Western Australia (don't hunt aboriginie like the dodo)
18. Peter
O'Toole, Alec Guiness, Omar Sharif, and Anthony Quinn all starred in this
Horizon Pictures, Limited-Columbia Production. For ten points, name this
1962 Academy Award-winning Best Picture.
Ans: Lawrence of Arabia
19.
His development of the form of the short novel set a standard for German
literature, and he is known for his terse, tense style. Born in 1777, he
committed suicide at at age 34 after having written, among other works,
the comedy The Broken Pitcher and the tragedy The Prince of Homburg.
For ten points, name this contemporary of Schiller and Goethe.
Ans:
Heinrich von Kleist
20. It's considered to be perhaps the most effective
method of birth control, for it only fails 4 out of every 10,000 times.
Women: Don't do it unless you're sure that's what you want; it's rather
difficult to reverse, since it involves cutting a short section out of
the oviduct to prevent eggs from traveling into the uterus. For ten
points, name this sterilization procedure.
Ans: Tubal ligation (RU486)
21. It
was born as the Bull Times in 1968 in New Haven, Connecticut. It's name
was changed in 1969, when it became syndicated, and in 1975, its creator
won a Pulitzer for editorial cartooning. For ten points, name this comic
strip, drawn by Garry Trudeau.
Ans: Doonesbury
#25 Emanuel Lasker of
Germany, Jose Capablanca of Cuba, Alexander Alekhine of the Soviet Union,
and Anatoly Karpov of the Soviet Union. For ten points, what do these
men have in common?
Ans: former world chess champions
#3 It's also
known as pure or serious comedy, for it appeals to the intellect.
Designed to evoke "thoughtful laughter," it's often satirical and without
sentimentality. For ten points, what form of comedy, as exemplified by
the works of George Bernard Shaw and Shakespeare, is this?
Ans: High
comedy
#7 Born in 1696, he was governor-general of French India from
1742 to 1754. He is known for trying to make the native rulers obligated
to him by training sepoys along European lines, but he was recalled when
France feared that this would lead to war with Britain. It turned out to
be a big mistake, though. War broke out anyway, and this man died in
poverty. For ten points, name him.
Ans: Joseph Dupleix
#13 This
collection was written in the last months of its authoress' life; 2 to 3
poems per day were rushed out in a cooly-amused and sour tone. Included
are "Fever 103°," "Contusion," and "Daddy." For ten points, name this
book by Sylvia Plath named after a Shakespearean character.
Ans: Ariel
#19 His name sounds like a nutritious food from the Orient, and this 8th
century Chinese poet was much more realistic than his contemporary, Li
Po. Considered by many to be the country's greatest poet, he expressed
bitterness over imperial cruelty and over the life of the poor, himself
included. For ten points, name him.
Ans: Tu Fu
#24 He defeated his
rivals, C.K. Yang of Taiwan and Vasily Kuznetsov of the Soviet Union, to
win the gold medal in the 1960 Rome Olympics. Four years earlier, he had
pocketed a silver in the decathlon at Melbourne. For ten points, name
the first black to carry the U.S. flag at the opening Olympic ceremonies
and the "world's greatest athlete."
Ans: Rafer Johnson
1. (30 points)
How do you differentiate between an acid and a base? It depends on the
concept you use. For 10 points each, give the name of these methods used
to define acids and bases.
[1] According to this concept, an acid donates
a proton while a base accepts a proton.
Ans: Brønsted or Brønsted-Lowry
[2] This concept states that acids release protons into solution, while
bases release hydroxide ions.
Ans: Arrhenius
[3] This concept defines
an acid as accepting a pair of electrons to form a new bond as a base
donates a pair of electrons.
Ans: Lewis
2. (30 points) Fifty years ago,
WWII began. But it was also a big year in the literary world, too. For
five points each, and a 10 point bonus if all correct give the following
literary works of 1939:
[2] The last of Joyce's novels, it presents his
cyclical view of history and was known as Works in Progress during the
17 years it was being worked on.
Ans: FinnegansWake
[2] In this Thomas
Wolfe novel, the hero, George Webber, goes to New York but leaves after
alienation and unhappy love.
Ans: The Web and the Rock
[3] Katherine
Porter released this collection of 3 short novels, including the title
work, Noon Wine, and Old Mortality.
Ans: Pale Horse, Pale Rider
[4]
Cecil Day Lewis wrote this optimistically-titled volume of poetry.
Ans:
A Hope For Poetry
3. (30 points) How well do you know your Henrys? For
ten points each, give both the correct number of each Henry and the
country or empire he ruled.
[1] The son of Francis I, he lived from 1519
to 1559, married Catherine de Medici, and was dominated by his mistress
Diane de Poitiers and his military commander, Duc de Montmorency. Ans:
Henry II of France
[2] This Henry came to power at nine months and ruled
for some 40 years. Murdered in 1471, he was an honest and pious, but
weak-willed and naive ruler.
Ans: Henry VI of England
[3] His
appointment of bishops was condemned by Pope Gregory VII; he was
excommunicated twice and invaded Italy before his son deposed him.
Ans:
Henry IV of the Holy Roman Empire (or Germany)
4. (30 points) The top
four causes of death in the U.S., according to 1988 CDC figures, are
heart disease, cancer, stroke, and accidents (including motor vehicle and
other accidents). For 5 points each, name the next 6 leading causes of
death (in no order).
Ans: lung disease, pneumonia & influenza (accept
either as a correct answer, but if both given, only give credit for one),
diabetes, suicide, chronic liver disease & cirrhosis (accept either), and
atherosclerosis
5. (30 points) This bonus is normally worth 20 points.
However, if you feel confident in your knowledge of French literature, or
if you need the points, you have the option of betting an extra 10
points. If you do bet, and you miss, however, you will lose 10 points.
Would you like to bet?.....
Your question: A leader of the Pleiade, a
group which encouraged the use of French rather than Latin, this 16th
century deaf poet wrote poems on patriotism, love, and death. His works
include Odes and Sonnets pour Helene. For either 20 or 30 points, name
him.
Ans: Pierre de Ronsard
6. (20 points) This bonus deals with famous
telegrams. Answer the following for ten points each:
[1] What war was
precipitated by the publication of the "Ems telegram"?
Ans:
Franco-Prussian War of 1870
[2] What telegram was sent to Mexico in 1917
which precipitated U.S. entry into World War I?
Ans: the Zimmerman
telegram
7. (20 points) You are an ant crawling from the main stem of a
rose bush to the margin of a leaf. For five points each, tell me in what
order you would encounter the following plant features: petiolule,
petiole, blade, stipule.
Ans: stipule, petiole, petiolule, blade
8. (25
points) It may be a pain to try to keep track of all of England's poet
laureates, but we Americans have it easier. For 10 points each, name all
three poet laureates of the United States.
Ans: Robert Penn Warren,
Richard Wilbur, Howard Nemerov
9. (20 points) For twenty points, all or
nothing, name this river. It's about 1700 miles long and lies in
Venezuela, rising in the Parima highlands. It's connected to the Amazon
by the Casiquiare canal and ends in a 7,000 square mile delta.
Ans:
Orinoco
10. (30 points) Give the common name of this actor after one
clue for 30, after two clues for 20, and after 3 clues for a measly 10
points.
[1] When he was 10, his father committed his mother to a mental
institution called Fishponds; he removed her from the institution after
the father's death in 1935.
[2] He had five wives and, before his
marriages, had lived with a dress-designer, John Kelly, and a fellow
actor, Randolph Scott.
[3] Born in Bristol, England in 1904, his
christened name was Archibald Leach.
Ans: Cary Grant
11. (30 points)
You'll have the last word here. For ten points each, who is said to have
uttered these famous last words:
[1] "Come and see how a Marshall of
France can die."
Ans: Marshall Ney (after the battle of Waterloo)
[2]
"Consider you in the bowels of Christ that you may be mistaken."
Ans:
Charles I of England
[3] "I shall hear in heaven."
Ans: Beethoven
12.
(30 points) For you pious people out there, here's a chance to show your
stuff. For ten points each, name the monastic order to which each of
these famous men belonged.
[1] Thomas Aquinas Ans: Dominicans
[2] Gregor
Mendel Ans: Augustinians
[3] Junipero Serra Ans: Franciscans
13. (30
points) This is a strange bonus. But this is a strange world, so what do
you expect? For ten points each, give the full title of each of these
works containing the word "strange" or a derivative thereof.
[2] the 1886
Robert Louis Stevenson work which deals with psychology and ethics.
Ans:
The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
[2] the 1928 Eugene O'Neill
nine-act play whose main character is Nina Leeds.
Ans: Strange Interlude
[3] the series of novels begun by C.P. Snow in 1940 and narrated by the
hero, Lewis Eliot, who is a lawyer.
Ans: Strangers and Brothers
14. (25
points) And you thought John Tower and George Bush had it bad.
[1] For 10
points, name the 19th century president who had 4 Cabinet nominees
rejected by the Senate.
Ans: John Tyler
[2] And for another 15 points,
name the post for which 3 men, Caleb Cushing, James S. Green, and Roger
B. Taney, have been rejected.
Ans: Secretary of the Treasury
15. (20
points) Akira Kurosawa, one of Japan's top filmmakers, began to write
screenplays more than 50 years ago. In celebration, the following 4
questions ask for the name of one of his works, for 5 pts. each.
[1] This
1957 film was an adaptation of Shakespeare's Macbeth.
Ans: The Throne of
Blood
[2] This 1985 film was an adaptation of King Lear and was
nominated for Best Picture. Ans: Ran
[3] After the failure of this film,
he tried to commit suicide, but he failed at that, too.
Ans: Tora! Tora!
Tora!
[4] Name the Dostoevsky novel which was the basis of a 1951 film.
Ans: The Idiot
16. (20 points) You don't need to be an Anglophile to
answer this bonus, but it might help. Name, for five points each, these
four London museums according to the following descriptions.
[1] It
opened in 1897 with 65 paintings and added a John Singer Sargent wing in
1926. It is renowned for its newly opened Clore Gallery, which now
houses its J.M.W. Turner collection of more than 19,000 works.
Ans: Tate
Gallery
[2] Its Greek-style building was designed by William Wilkins in
the 1830s and it is especially known for its collection of 15th and 16th
century Italian paintings.
Ans: National Gallery
[3] Located in South
Kensington, it has been known by such appellations as the Museum of
Manufacturers and the Museum of Ornamental Art.
Ans: Victoria and
Albert Museum
[4] One of London's newest museums, it's part of the South
Bank Arts Center/National Film Theatre in Waterloo and tells the story of
moving pictures.
Ans: Museum of the Moving Image
17. (30 points) For
ten points each, give the last battle in which these English kings
fought:
[1] Edward IV Ans: Tewkesbury
[2] Richard III Ans: Bosworth Field
(1485)
[3] George II Ans: Dettingen
18. (30 points) This question deals
with famous lovers in Greek mythology. For each female I name, you name
her most famous lover. Of course, there's a catch: rather than giving you
the female's name, I will give you her husband's name. So, for ten points
each, name the most famous lover ofŠ
[1] the wife of Tindarus Ans: Zeus
(Leda was the wife)
[2] the wife of Menelaus Ans: Paris (Helen was the
wife)
[3] the wife of Agamemnon Ans: Aegisthus (Clytemnestra was the
wife)
19. (30 points) You will receive 30 points for naming this
scientist after one clue, 20 points after two clues, and 10 points after
three clues.
[1] His Matrix Mechanics was developed to improve the model
of atomic structure which proved to be the equivalent of Schrödinger's
Wave Mechanics.
[2] He was the leader of German research on the atomic
bomb during WWII.
[3] He is best known for his formulation of the
Uncertainty Principle.
Ans: Werner Karl Heisenberg
20. (30 points) Name
this artist, 30-20-10.
[1] His first important work was "The Age of
Bronze" (1876).
[2] Among his best-known sculptures are The Gates of
Hell, Balzac, and The Burghers of Calais.
[3] He also sculpted The Kiss
and The Thinker.
Ans: Auguste Rodin
#1 30-20-10
Name this event after
one clue for 30, after two for 20, and after three clues for 10 points.
[1] The next such competition will take place from July 20-August 5,
1990.
[2] It will be held in Seattle, have Pepsi as one of its major
sponsors, and host some 2500 athletes.
[3] The first such competition
took place in Moscow with the backing of Ted Turner.
Goodwill Games
#7 30 points
The daughters of Zeus and Themis and
half-sisters to the Fates, the Hours, according to Greek mythology,
regulated the seasons and their cycle. For ten points each, give the
Greek names of the 3 Hours.
Ans: Eunomia (Harmony), Dyke (Justice),
Eirene (Peace)
***duplicate(30 points) Name this scientist after one
clue for 30 points, after 2 for 20, and after 3 for 10 points.
[1] His
book, On Aggression, noted that the televising of the Vietnam War
restored the face-to-face inhibitions of killing.
[2] He was born in
Vienna in 1907, died this past February, served as a physician in the
Nazi army, and was a Soviet prisoner of war for 4 years.
[3] He shared
the 1973 Nobel Prize in Physiology for his investigation of imprinting
and of animal aggression.
Ans: Konrad Lorenz
(30 points) After the last
bonus question about death, it might be comforting to know that you can
always buy some sort of insurance to protect your loved ones. In fact,
you can purchase coverage for just about anything from Lloyd's of London,
which is celebrating its 300th anniversary. For ten points each, answer
these questions about Lloyd's.
[1] What bell hanging in the Rostrum of
Lloyd's new building is ceremoniously rung twice for good news and once
for bad news?
Ans: Lutine
[2] What kind of business did Edward Lloyd
originally own where underwriters liked to meet? Ans: coffee
house(accept cafe)
[3] Name the company which took out a policy from
Lloyd's after offering a prize worth $1.8 million to anyone who could
capture the Loch Ness Monster. Ans: Cutty Sark Whisky
(25 points)
How well do you know your economic laws and theorems? We'll soon know
after these 3 questions.
[1] For five points, whose theorem states that
there is no such thing as a deficit since future and hidden taxes make up
for any deficit?
Ans: Ricardo's Theorem
[2] For ten points, whose
theorem states that supply creates its own demand?
Ans: Say's Theorem
[3] For ten more points, whose law states that for each percentage point
that GNP is below its long term trend, unemployment is 0.3% above its
natural rate?
Ans: Okun's Law
(30 points) The last leaders of South
Vietnam didn't last too long despite (or perhaps because of) U.S.
backing. For ten points, see if you can recall these past heads of
state.
[1] Emperor of Annam under French colonial rule, he cooperated
with the Japanese during World War II.
Ans: Bao Dai
[2] This man ousted
Bao Dai in 1955, ended local popular elections, damaged Buddhist temples,
and was ousted and killed in a U.S.-backed coup.
Ans: Ngo Dinh Diem
[3]
This former air force general headed a military junta which came to
power after a series of coups following Diem's death.
Ans: Nguyen Cao Ky
(20 points) Besides the ever-popular rats and mice, many other animals
are used in laboratory research. For 5 points each, rank in order from
most common use to least common these other lab animals: rabbits, cats,
dogs, guinea pigs.
Ans: Rabbits, guinea pigs, dogs, cats
(25 points)
If you were to use fractional distillation to separate crude oil into its
components, in what order, from top to bottom of the fractioning tower,
would you find these substances: gasoline, gas oil, gas, and kerosene.
You will receive 5 points for each correct answer and an extra 5 for all
correct.
Ans: Gas, gasoline, Kerosene, Gas oil
Round #2: Emory I
Tossups Prepared for Fifth Allen Ludden Memorial -- April 7-8, 1989 --
Page
Round #2: Emory I Bonuses Prepared for Fifth Allen Ludden
Memorial -- April 7-8, 1989 -- Page