Ο θάνατος του δόγματος – π. Ιωάννης Ρωμανίδης (video – mp3)

1 view
Skip to first unread message

ΣΗΜΕΡΟΝ

unread,
Sep 1, 2018, 12:05:49 PM9/1/18
to sim...@googlegroups.com


Λίστα με αποσπάσματα από τα μαθήματα του π. Ιωάννη:
https://www.youtube.com/watch?v=xiz32iT8_EU&index=4&list=PLkuldB9TX_6E_dMhNTPOltU_YAMgGnKxh&t=0s

Λίστα με ολόκληρα τα μαθήματα:
https://www.youtube.com/watch?v=HEdJjxIkDOs&list=PLkuldB9TX_6HtPWOGP_MTy4Yzg2Fcnucl


Ο π. Ιωάννης:

α)    Επανέφερε στον ακαδημαϊκό Θεολογικό χώρο την προτεραιότητα της πατερικής εμπειρικής θεολογήσεως, παραμερίζοντας τον διανοητικό-στοχαστικό-μεταφυσικό τρόπο θεολογήσεως.

β)    Συνέδεσε την ακαδημαϊκή θεολογία με την λατρεία και την φιλοκαλική παράδοση, καταδεικνύοντας την αλληλοπεριχώρηση θεολογίας και πνευματικής ζωής και τον ποιμαντικό-θεραπευτικό χαρακτήρα της δογματικής θεολογήσεως.
γ)     Διείδε και υιοθέτησε στη θεολογική μέθοδο τον στενό σύνδεσμο δόγματος και ιστορίας και γι’ αυτό μπόρεσε να κατανοήσει, όσο λίγοι, την αλλοτρίωση και πτώση της θεολογίας στη Δυτική Ευρώπη, που επήλθε με την φραγκική κατάκτηση και αποβολή. Η καλή γνώση της ιστορίας εξ άλλου Φραγκοσύνης και Ρωμαιοσύνης (προοριζόταν για καθηγητής της Ιστορίας στο Yale) τον βοήθησε να διαπιστώσει και αναλύσει τη διαμετρική διαφορά Φράγκικου και Ρωμαίικου πολιτισμού, εισάγοντας ρωμαίικα κλειδιά στη διερεύνηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

δ)     Βοήθησε έτσι την πληρέστερη έρευνα και του Ελληνισμού, έξω από τις κατασκευασμένες δυτικές θέσεις, με την ορθή -ως απόλυτα τεκμηριωμένη- χρήση των ιστορικών μας ονομάτων, της σημασίας και δυναμικής τους στην ιστορική μας πορεία.
Πηγή: https://www.impantokratoros.gr/romanidis.el.aspx

Μπορείτε να αγοράσετε βιβλία για τον π. Ιωάννη εδώ:
https://www.greekorthodoxbooks.com/99895BCA.el.aspx

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages