4: בעניין ניקוד לישב בסוכה

6 views
Skip to first unread message

אוריאל פרנק

unread,
Sep 19, 2021, 6:13:06 PM9/19/21
to
ראו מאמר מרתק בנוגע ללשון ברכה זו.
חג שמח
אפ"ר


מאת: הרב אורי סמט <oris...@gmail.com>  
״שיטת הרמב״ם בעניין ברכת ׳לישב בסוכה׳״, 
בתוך:  יד לרמב״ם – עיונים בפסקי הרמב״ם ביד החזקה , ירושלים תשס״ו, עמ׳ 235–225 



‫בתאריך יום א׳, 22 באוק׳ 2017 ב-12:22 מאת אוריאל פרנק <‪frank...@gmail.com‬‏>:‬
ייש"כ. 
1. יש לציין שבלוח הפעלים של ד"ר ש' ברקלי כותב בעמ' 9:
לכמה מפעלי פ"י יש בעתיד נטיה כפולה: יקר, יקד (בצירי וגם בחירק). 

2. בכתי"ק [כדאיתא בקובץ המצו"ב] מסכת כלים פרק ד משנה ג: אַף עַל פִּי שֶׁאֵינָם יְכוּלִין לֵישֵׁב, וכן תמיד מנוקד שם לֵילֵךְ.

3. לגבי עדות הנאמ"ן שבתוניס לא הבדילו בין חירק לצירי - חבל שלא ציטטתי זאת במאמרי על "אי אפשר" כתוספת חשובה להערה 31! 

כט"ס,
אפ"ר


בתאריך 22 באוקטובר 2017 בשעה 2:03, מאת יוסף חיים מזרחי <538...@gmail.com>:
שלום עליכם, שבוע טוב
א. קשה עלי כעת להאריך, אבל כבר ראיתי דבריו אלו בזמנו ולא חשתי להם, כי כיון שלא מצינו במקרא דוגמה של למ"ד בכל"ם בנחי פ"י אין לנו לילך אחר ה"סברה" בדברים כאלו, אלא עלינו לפנות למנהג אבותינו הקדושים וכתבי יד, ואם במקרא דנן המנהג היה והווה לומר בחירק, הן "לישב" והן "לילך" הרי מסורת בידינו לומר בחירק ואין לך ראיה מהמקרא נגד מסורת זו [וגם אם היינו מוצאים במפורש, היינו דנים בזה שאם זה מסורת הרי זה "לשון חכמים" שאינו כ"לשון המקרא" וכמו שהארכתי בזה בקונטרס "ההשכלה והדקדוק" שבספר "חזון יוסף" ויש עמי ראיות נוספות לזה ואכמ"ל].
ב  דברי חכם עובדיה נכתבו לאחר ששאלני (ע"י ידי"ן חכם  אליהו שטרית שליט"א) אודות נוסח זה, וכתבתי לו דברים אלו, וכך העתיק. אבל לצערי הוסיף דברים שלא כתבתי לו (דהיינו מה שכתב ראיה מתיבות "לירושלים" וכו') ונתפס בקלקלת'ו.
ג. גם על הדברים הנזכרים שם באו"ת בענין הפיוט "לך אלי תשוקתי" בראייתו השלישית - מצורף בזה תשובת הג"ר יצחק רצאבי באורך ורוחב, בקונטרס "שערי יצחק" מעמוד 18 ואילך, כדאי לעיין בדברים.
מנאי הצב"י יוסף חיים מזרחי יצ"ו 

בתאריך 22 באוקטובר 2017 בשעה 1:33, מאת אוריאל פרנק <frank...@gmail.com>:

בתאריך 19 באוקטובר 2017 בשעה 16:20, מאת אליאור דלקיאן <elio...@gmail.com>
ראיתי את מה שכתב הגרי"ח מזרחי, וזה בערך כמו הטענה של כל אלו שנקטו כך (ראה חזו"ע עמ, קעב. וכן כתב הרב מוצפי בספרו סוכת ציון). אבל הרב  מזוז טוען שאין מכל המקורות הללו ראיה לנ"ד, כיוון שיש לחלק בין גזרת נחי פ"י לחסרי פ"י, ועל עצם טענה וכן על גזרת חסרי פ"י לא מצאתי שום חומר. אז חשבתי אולי אתה או החברים בקבוצה (שמבינים הרבה יותר ממני בדקדוק) יודעים במה מדובר.

בתאריך 16 באוקטובר 2017 בשעה 21:36, מאת אליאור דלקיאן <elio...@gmail.com>:

בעניין ניקוד הלמ"ד של תיבת "לישב" בברכת לישב בסוכה, ראיתי מש"כ הנאמ"ן בעניין (אור תורה תשס"ו עמ' סא-סב;  מצו"ב) שצריך לקרותה בצירי, ולעומתו רבים ניקדוה בחירק (וכן נקט הגרי"ח מזרחי בהערתו במחזור עוד יוסף חי), אך איני מבין גדול בדקדוק וכשחיפשתי אודות גזרת חסרי פהפ"י לא מצאתי כלום (אלא רק בעניין גזרת חפי"צ). אשמח אם תוכל להפנות אותי למקורות בעניין או להאיר עיני בנושא.

 

לישב בסוכה - פורסם.pdf
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages