נטילת תוספי תזונה בערב ט' באב שחל בשבת

26 views
Skip to first unread message

אוריאל פרנק

unread,
Jul 23, 2021, 3:57:17 AM7/23/21
to

מבחר שו"ת מהמרשתת אודות נטילת "קלי צום"/"פלא צום" וכיו"ב:  


1. http://shturem.net/index.php?section=news&id=81758

שאלה: האם מותר לקחת השנה את כדורי ה"קלי צום" או שאר הכדורים והטיפות המסייעים לצום, וכן האם אפשר לקחת כדורים שונים, כגון לכאבי ראש וכדו' שאנשים נוטלים בגלל הצום?

תשובה: עצם השאלה נחלקת לשתיים: א. האיסור לקחת כדור כלשהו בשבת. ב. האיסור של הכנה משבת לחול.

מצד מכין משבת לחול - לדעת רוב הפוסקים אין כאן בעיה, הואיל והגוף כבר נהנה מזה בשבת ולכן אין בעיה, וגם אין כאן פעולה של הכנה ניכרת, זה לא כמו להכין הכנה של ממש, זה דומה למשל להכנסת סיר מרק למקרר. אין כאן פעולת הכנה ניכרת.

מצד עצם נטילת התרופה בשבת - כאן יש כבר בעיה הואיל וחל איסור לקחת כדורים בשבת, אבל נכנסים לשאלה נוספת של נטילת ויטמינים ושאר מיני מרקחת המסייעים לאדם להרגשה טובה ולא בגלל שהוא חולה וכדו' - זאת שאלה שהפוסקים האחרונים דנים בה. יש המקלים ויש מחמירים. 

למעשה, התשובה היא: מי שסובל מאוד ולא יוכל לתפקד בצום, עד כדי אי יכולת לצום, יכול לקחת את הכדורים, אבל אדם שלא נמצא בקטגוריה הזו, עדיף להימנע מלקחת את זה. ילדים מיד לאחר בר מצווה שקשה להם הצום, וכן מעוברות או מיניקות, יכולים ליטול את כדורי ההקלה בצום לפני כניסת הצום, היינו השנה בסעודה המפסקת בשבת.



2.  https://www.dirshu.co.il/239428/ 

שאלה: האם מותר לקחת 'קלי צום' בשבת ערב ת״ב כדי שיוכל לצום בקלות?

תשובה: איתא בשו׳׳ע (ס' שכ״ח א'): מי שיש לו מיחוש בעלמא, והוא מתחזק והולך כבריא, אסור לעשות שום רפואה בשבת, ואפילו ע״י אינו יהודי, גזירה משום שחיקת סממנים. ועי' משנ"ב (ס״ק ב'), דאפילו דבר שאין בו איסור. אולם אם אוכל מאכל בריאים, כגון לשתות תה עם דבש לרפא הכאב, מותר, כמבואר בשו׳׳ע (שם סעיף ל״ז) שאפילו קשה קצת לבריאים ומוכחא מילתא שלרפואה קעביד, מותר.

ואם רוצה לקחת דבר מה רק כדי לחזק מזגו, כגון ויטמינים, אזי כיון שאין זה מאכל בריאים אסור, ואפילו אם הוא בריא. משנ׳׳ב (ס״ק ק״כ) בשם המג"א, עי' שם. ולפ״ז אסור לקחת ויטמינים (הגרש"ז אויערבך זצ״ל). אולם עי' ״אגרות משה״ או״ח ח״ג ס' נ״ד, שכוונת המשנ׳ב היא דווקא באדם חלוש שהולך לחזק מזגו, אבל בבריא גמור אין חשש, עי' שם.

ולפ״ז ב'קלי צום' שאין זה מאכל בריאים וזה בא לחזק מזגו, אסור לקחת בשבת (בעל ״שבט הלוי״ זצ״ל).

אולם אם מערבו בתוך אוכל (ועדיף לערבבו מלפני השבת), מותר לקחת, כיון שאינו ניכר, ואין זה נכלל בגזירת סממנים, וגם אין בזה משום מכין משבת לחול. ולכתחילה יש לרסקם ולערבבם מערב שבת במזון אחר או לערבב את הסירופ ״קלי צום״ במשקה, ובדיעבד אפשר לערבבו גם בשבת היות שאין זו תרופה אלא ריכוז צמחי מזון (״אגרות משה״ או״ח ח״ג תש' נ״ד, ו״קובץ מבית לוי״ חל' י״ג עמ' נ״ב, שש״כ פרק ל״ד).

(גיליון 'מים חיים')



קלי צום בשבת בט' באב שחל במוצ"ש

ש: האם מותר בשבת, שהוא ערב תשעה באב, לקחת כדורי "קלי צום", או שיש בזה הכנה משבת לחול? האם אסור משום איסור תרופות בשבת?

ת: מותר. יש לבטל לפני שבת במזון (ואח"כ ראיתי בס' מעלות רבקה עמ' שלד-שלה, שהשיב הגרז"נ גולדברג שאין לחשוש מצד הכנה, שהרי אם אוכל בסעודה שלישית כדי לחזק את גופו לצום גם אז נחוש להכנה? ומביא בהערה שם ששמע שהג"ר שמואל הלוי וואזנר מחמיר בזה. ועיין בעניין "קלי צום" בס' דרך שיחה ח"א עמ' שפ-שפא – מ"צ).



שאלה:

האם מותר לבלוע בשבת כדורי קלי צום, כאשר תשעה באב חל במוצאי שבת?

תשובה:

הרוצה לבלוע בשבת כדור קל - צום לקראת תשעה באב שנדחה וחל במוצאי שבת, ינהג כדלהלן:  יבלע כדור אחד לפני שבת, את שאר הכדורים ימיס במשקה כהה עד שלא יהא ניכר ממשו, וישתה זאת בשבת. כמו כן יכול לכתוש ולפרר את הכדור בערב שבת על גבי מאכל ולאכלו בשבת מעורב עם המאכל. אם מדובר בסירופ אז יערבבו לפני שבת במים וישתה אותו בשבת.

פוסק: הרב יוסף ליברמן

ספר: שו"ת משנת יוסף

מקור: חלק ד סימן מב

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages