Actualuzare HCDISK2

23 views
Skip to first unread message

George Chirtoacă

unread,
Mar 14, 2023, 12:44:30 PMMar 14
to romanianho...@googlegroups.com
Salut,
Am adăugat o noua funcție la hcdisk: import programe BASIC din fisiere text cu conversie in format binar, care se salvează ca programe pe disc sau in fisiere TAP.
Am adăugat și script-uri .bat drept exemplu pentru conversia semi-automata a 3 jocuri Dizzy, de la loader în cod mașină la loader BASIC. Astfel, avand un loader BASIC, se pot converti apoi jocurile automat în format HC cu disc sau Spectrum +3 cu disc, sau transferate la HC prin IF1, etc.
Zic conversie semi-automata pentru ca e necesara intelegerea loderului cod masina, afisat in HCDISK, extrasi paranetrii de adresa de încărcare și execuție, de stiva, și apoi scrierea loaderului BASIC corespunzător, ca text BASIC pe PC, text care apoi e compilat de HCDISK. Apoi blocurile SCREEN$ si cod joc sunt extrase manual din imaginea TAP/TZX originala și adăugate la imaginea modificata. 
Pe viitor as putea adăuga compresie SCREEN$ si bloc principal, pentru stocare si incarcare mai eficienta, sau adăugare automata POKE-uri din fisiere POK.
Astfel se pot crea mai usor jocuri modificate, cum vedeam pe vremuri, cum se gaseau de cumparat pe la noi, gen de la "G&B soft", care erau comprimate RLE, cu SCREEN$ eliminat sau comprimat, cu POKE adaugat, etc.
Sper sa fie util.

Adrian-Iulian Mitrofan-Bitca

unread,
Mar 14, 2023, 1:33:35 PMMar 14
to romanianho...@googlegroups.com
Personal, urmăresc cu plăcere modificările pe care le aduci asupra programului. E o funcție interesantă și utilitarele de conversie sigur vor fi folosite la un moment dat.
Până la acest moment, pentru orice modificări aș fi avut de efectuat, am utilizat utilitarele de pe ZX-Modules.de . Export în format TAP imaginea dischetei și apoi o editez după preferințe cu ajutorul utilitarelor. Mai dau rateuri dacă nu editezi toți parametrii. Ulterior se importă TAP-ul cu modificările într-o imagine de dischetă.
La conversia jocurilor cu încărcare din cod mașină (cele cu protecție în general), împreună cu Aurel Ionescu, ne-am luptat mult să găsim o soluție care să aibă rezultate. Am găsit ceva funcțional dar doar pentru 48k și implică utilizarea unor snapshot-uri făcute cu Fuse. Clar ar fi mult mai eficientă translatarea loader-elor din cod mașină în BASIC. Probabil că, pentru moment, nu toate loader-ele vor putea fi convertite. Vor mai fi și câteva "speciale".
Mulțumim!


--
Ați primit acest mesaj deoarece sunteți abonat(ă) la grupul „RomanianHomeComputer” din Grupuri Google.
Pentru a vă dezabona de la acest grup și pentru a nu mai primi e-mailuri de la acesta, trimiteți un e-mail la adresa romanianhomecomp...@googlegroups.com.
Pentru a vizualiza această discuție pe web, accesați https://groups.google.com/d/msgid/romanianhomecomputer/6410a46b.170a0220.61eb0.9ab2%40mx.google.com.


--
Mitrofan-Bitca Adrian-Iulian

God is in each one of us. So that's why we have the power to create.

George Chirtoacă

unread,
Mar 14, 2023, 3:39:52 PMMar 14
to romanianho...@googlegroups.com
O conversie automata,  generica, din cod masina în BASIC, nu prea vad sa se poată face. A încercat aici cineva, pentru conversie TAP la DSK pentru Spectrum +3 si zice ca merge in 60% din cazuri: 
https://tomdalby.com/other/tapondsk.html .
Dar cred ca e mai simplu ca o persoana sa poată face conversia, în câteva minute. 
Din snapshot merge în 98% din cazuri, cu alt utilitar de pe site-ul de mai sus, dar personal nu-mi plac snapshot-urile, pare o improvizație conversia, se suprascrie ecranul de obicei, e alterat jocul. Și e mai interesant de analizat loader-ul jocurilor.

-------- Mesaj original --------
De la: Adrian-Iulian Mitrofan-Bitca <badria...@gmail.com>
Date: 14.03.2023 19:33 (GMT+02:00)
Subiect: Re: Actualuzare HCDISK2

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages