Nakl-i sahih ile Hazret-i Ali'ye demiş: (“Sen, biatını bozan, hak ve adaletten sapan ve dinden çıkan kimselerle savaşacaksın.” el-Hâkim, el-Müstedrek, 3:139, 140; el-Heysemî, Mecmeu’z-Zevâid, 7:138; Beyhakî, Delâilü’n-Nübüvve: 6:414. )
Hem Vak'a-i Cemel, hem Vak'a-i Sıffin, hem Vak'a-i Havariç hadiselerini haber vermiş.
Hem Hazret-i Ali (R.A.) Hazret-i Zübeyr ile seviştiği bir zaman dedi: "Bu sana karşı muharebe edecek, fakat haksızdır."
Hem Ezvac-ı Tahiratına demiş: "İçinizde birisi, mühim bir fitnenin başına geçecek ve etrafında çoklar katledilecek." (“Ona Hav’eb köpekleri havlayacak.” Müsned, 6:52, 97; İbni Hibban, Sahih, 8:258, no: 6697; el-Hâkim, el-Müstedrek, 3:120.)
İşte şu sahih, kat'i hadisler; otuz sene sonra Hazret-i Ali'nin Hazret-i Aişe ve Zübeyr ve Talha'ya karşı Vak'a-i Cemel'de.. ve Muaviye'ye karşı Sıffin'de.. Ve Havaric'e karşı Harevra'da ve Nehrüvan'da muharebesi, o ihbar-ı gaybiyenin bir tasdik-i fiilisidir.
Hem Hazret-i Ali'ye: "Senin sakalını senin başının kanıyla ıslattıracak bir adamı" ihbar etmiş. Hazret-i Ali o adamı tanırmış; o da Abdurrahman İbn-i Mülcem-ül Harici'dir.
Hem Haricilerin içinde Züssedye denilen bir adamı, garib bir nişanla alamet olarak haber vermiştir ki; Havariçlerin maktulleri içinde o adam bulunmuş; Hazret-i Ali, onu hakkaniyetine hüccet göstermiş. Hem mu'cize-i Nebeviyeyi ilan etmiş.
(Bediüzzaman Said Nursi – 19. Mektubdan)
Lügatler
Adalet :zulüm etmemek, hak sahibine hakkını vermek, haksızları terbiye etmek Alâmet :belirti,işaret Biat : Bağlılığını, itimadını bildirmek. Birisinin hakemliğini veya hükümdarlığını kabul etmek. El tutarak bağlılığını alenen izhar etmek Din : İman ve amel mevzuu olarak insanlara Cenab-ı Hak tarafından teklif olunan Hak ve hakikat kanunlarının hey'et-i mecmuasıdır. Etraf :taraflar, yönler, çevre, görünen alan Ezvac-ı tahirat : Peygamber Efendimizin (a.s.m.) iffetli, pâk ve temiz hanımları Fitne :karışıklık, ara bozmak, fikir ihtilâfı, kalbi ve aklı bozacak şey, kavga Garip :tuhaf, hayret veren Haber :yeni havadis, ağızdan ağıza nakledilen söz, bilgi,ilim ve malumat Hadis : Peygamber Efendimizin (a.s.m.) mübarek söz, fiil ve hareketi veya onun onayladığı başkasına ait söz, iş veya davranış Hadise:olay, vaka Hak :doğru, gerçek, hisse, pay Hakkaniyet :Hak’tan ve doğruluktan ayrılmamak, adalet üzere bulunmak Haricî : dışa ait, Vaktiyle Hazret-i Ali Kerremallâhü veche'ye âsi olan fırka-i dâlle ashabından herbiri
|
Havaric : Asiler, zorbalar, isyankârlar, hariciler, hariçte kalanlar Hazret :hürmet edilecek büyük, önder Hüccet :senet, vesika, delil, şahit İhbar :haber verme İhbar-ı gaybi : bilinmeyen gayb âleminden ve gelecekten haber verme İlan: duyurma Kat’î :kesin, mutlak, tereddütsüz, şüphesiz Katl :öldürmek Maktul: öldürülen Mu’cize-i nebeviye : Peygamberimizin mu’cizesi Muharebe :harp, savaş Mühim :önemli, kıymetli, değerli Nakl-i sahih : bir hadîs-i şerifin Peygamber Efendimizden (a.s.m.) doğru ve sağlam kanallarla aktarılması Nişan :alâmet, işaret, iz Sahih : Peygamber Efendimize (a.s.m.) ait olduğu kesin olarak bilinen hadîs Tasdik-i fiili : fiilen tasdik edilmesi, doğrulanması Vak’a-i Cemel :Cemel olayı, savaşı Vak’a-i Havariç :Hariciler olayı, savaşı Vak’a-i Sıffin :Sıffin olayı, savaşı
|