Laser - Switch 4

34 views
Skip to first unread message

Andrew Harvey

unread,
May 14, 2022, 2:30:52 PMMay 14
to reading-...@googlegroups.com
Evening,

I've just used the laser cutter and forgot to flick switch 4. As expected, the extraction and air-assist were off.

However, the laser did fire. 

There was a very small flame around the cut area that went out as soon as I hit the E-stop. It left some soot on the red anodised tube which cleaned off without a problem. Otherwise, the laser then continued to cut well for my job.

From my induction, that behaviour is unexpected; the wiki says the same.

No harm done but could someone confirm if this is a new thing, if I did something wrong (apart from forgetting switch 4) or if there is something that needs further investigation?

I've given things a good clean but please let me know if there is anything else I need to do.


Thanks,

Andy


Mark Morris

unread,
May 15, 2022, 4:59:16 AMMay 15
to reading-...@googlegroups.com
Hi, thanks for letting us know.

Does sound odd.

I'm in at lunchtime so I will take a look.

Regards
Mark

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "rLab / Reading's Hackspace" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to reading-hacksp...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web, visit https://groups.google.com/d/msgid/reading-hackspace/CAEay5w03Y%2B%2B2%2Bt3QEUaVi8oGKVXwTrT%3D5fdZCfK-r2j_gjXLBA%40mail.gmail.com.

James M

unread,
May 15, 2022, 6:20:47 AMMay 15
to rLab / Reading's Hackspace
I took a look at it earlier.

The laser seems to be working fine right now.

Andy - do you remember if the air assist pump was running or if it was just the laser that fired without that ? That would indicate whether it's the switch or one of the relays inside the laser that was playing up.

James.

Andrew Harvey

unread,
May 15, 2022, 1:47:16 PMMay 15
to reading-...@googlegroups.com
Thanks, both. 

Switches 1,2 & 3 were on; the laser fired without air assist. As soon as I turned switch 4 on, everything worked as expected.


Andy







Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages