My Windows VM always stops after a while

37 views
Skip to first unread message

lok...@gmail.com

unread,
Apr 13, 2017, 1:24:59 AM4/13/17
to qubes-users
I have a Windows VM where I run Outlook for work purposes. It works great and I keep it in a separate xfce workspace. I'm running it in desktop mode (i.e. the Windows desktop is in a single Xfce window).

After a certain amount of time (hard to say how long, but I'd guess it's in the 30 minute to 1 hour range) the Windows desktop disappears, and in the Qubes manager the Windows VM is marked as yellow. It will stay yellow until I hard-kill the VM.

Does anyone have any idea what is going on, and what I can do to fix it?

Robert Fisk

unread,
Apr 13, 2017, 2:41:16 AM4/13/17
to lok...@gmail.com, qubes-users
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA512
I notice this problem when a Windows VM is left running, but doesn't
receive any user input for 30min or more. The window will disappear
when I'm not looking and I later find the VM stopped.

In my case the solution is to use the VM, and it is reliable until the
work is finished and I shut it down. Just a thought - have a look
through the power saving & sleep options. It might be trying to "save
power" and causing problems with Xen.

Regards,
Robert
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v2
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=rA5D
-----END PGP SIGNATURE-----

lok...@gmail.com

unread,
Apr 13, 2017, 11:39:06 AM4/13/17
to qubes-users, lok...@gmail.com, rober...@fastmail.fm
On Thursday, 13 April 2017 14:41:16 UTC+8, Robert Fisk wrote:

> I notice this problem when a Windows VM is left running, but doesn't
> receive any user input for 30min or more. The window will disappear
> when I'm not looking and I later find the VM stopped.
>
> In my case the solution is to use the VM, and it is reliable until the
> work is finished and I shut it down. Just a thought - have a look
> through the power saving & sleep options. It might be trying to "save
> power" and causing problems with Xen.

Thank you. That seems to be the cause. Power saving was indeed enabled with the system configured to suspend after 30 minutes. I turned it off, and the Windows VM hasn't crashed yet.

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages