Dvodnevni webinar "Narcistička dijada u psihoterapipjskoj sobi i partnerskim odnosima"

2 views
Skip to first unread message

Renata Senić

unread,
Dec 23, 2023, 9:53:55 AM12/23/23
to psiholoski...@googlegroups.com

Budući da je narcizam sveprisutan fenomen i da novo vreme donosi sve više patologija koje su u osnovi narcistične, pokazaćemo kako sve razumevamo narcizam iz psihoanalitičke perspektive, od zdravog, preko patološkog, pa do malignog, odnosno na kontinnumu od zdravog, preko neurotičnog do narcizma u okviru granične organizacije.
Psihodinamsko shvatanje fenomena je najzad ušlo i u dijagnostičke priručnike, a i u druge psihoterapijske pravce i sada već postoji konsenzus da, bez obzira na tehinku rada, psihodinamika ranog razvoja i formiranja narcističkih poremećaja predstavlja osnov za dubinsko razumevanje ovih fenomena.
Tokom webinara ćemo se baviti kako teorijskim, tako i praktičnim razumevanjem narcizma na kontinuumu, s akcentom na narcističkom paru (narcističkoj dijadi) u psihoterapiji i partnerskim odnosima.
Prvi dan webinara (20. 01. 2024.) vodiće Aleksandar Kontić. Tokom tog dana, akcenat će biti na narcističkoj dijadi u partnerskim odnosima, odnosno načinu na koji se oni verbalizuju i reflektuju u psihoterapijskom narativu. Bavićemo se determinizmom u izboru partnera, narcističkim izborom, različitim vrstama ovakvih dijadnih odnosa, kao i razvojem i regresijom u narcističkom partnerstvu. Ponudićemo psihodinamsko razumevanje ključnog značaja ranih iskustava na formiranje ovakvih odnosa, s posebnim osvrtom na dinamiku kojom se oni repliciraju u partnerskoj dijadi, kao i na mehanizme odbrane koji ih održavaju.

Drugi dan webinara (21. 01. 2024.) vodiće Renata Senić. Tokom tog susreta, bavićemo se narcizmom u okviru terapijske sobe, kroz prikaze slučaja narcističnih klijenata, različitih organizacija ličnosti, odnosom koji se formira u psihoanalitičkom tretmanu narcizma kroz
transfer, analitičarevim kontratransferom, mehanizmima odbrane, potencijalnim zamkama i teškoćama u radu s ovim klijentima i fazama kroz koje ovaj odnos prolazi. Bavićemo se posebnim načinom komunikacije s klijentima iz narcističkog spektra, posebnim načinom interpretacije, kao i drugim tehničkim implikacijama za rad s narcističnim klijentima, a u zavisnosti od nivoa organizacije, kao i u zavisnosti od faze u psihoterapiji.
Webinar je namenjen kolegama iz oblasti pomažućih profesija (svršenim terapeutima, kao I terapeutima u edukaciji).
Trajanje webinara: oba dana vikenda od 10-14h.
Cena webinara: 120e
Webinar će se održati putem Zoom platforme.
Polaznici će dobiti sažet materijal i potvrdu o učešću.
Prijave: renata...@gmail.com
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages