Το "Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς άκουγε ο Βιολάκης (και οι συν αυτώ)" παραπέμπει στο ότι ίσως άκουγαν λάθος. Το ενδεχόμενο αυτό φυσικά είναι πιθανό, αλλά όταν πρόκειται για παραπάνω από ένα άτομα, νομίζω ότι είναι υπερβολικό να το υποστηρίξουμε για όλους! Και στο κάτω-κάτω της γραφής δεν πήγαν εκεί γιατί είχαν "άκρες" (που μπορεί να είχαν), αλλά διότι ήταν εγνωσμένης αξίας ψάλτες, πράγμα που προϋποθέτει πως άκουγαν και καλά.
Ουτοπικό είναι να ξεκινάμε από εκεί και να λέμε "αφού δεν μπορούμε να ξέρουμε, τίποτε δεν είναι σωστό και πάμε να επιβεβαιώσουμε με τα ακούσματα του σήμερα τι άκουγαν τότε".
Εγώ πάλι παίρνω ως δεδομένο ότι για να καταγράφουν κάτι, πάει να πει ότι το ακούν.
Κι αν σήμερα δεν το επιβεβαιώνω στην προφορική παράδοση πάει να πει ότι μέχρι σήμερα αμβλύνθηκε και χάθηκε. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι από αυτά που λέει η επιτροπή και δεν επιβεβαιώνεται στην προφορική παράδοση. Κι εσύ το είδες αυτό λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια από τις έλξεις που καταγράφει η επιτροπή που να είναι λάθος.
Το θέμα είναι τι γίνεται με την ποσότητα που περιγράφουν. Αυτό το έχω εξηγήσει παραπάνω από πολλές φορές. (αν θέλει όμως κάποιος το επαναλαμβάνω)
Εγώ πάλι τα βλέπω όλα αυτά σαν σύνολο, και το καλό αυτί και ο καλός δάσκαλος και ο επιμελής μαθητής και η σημείωση των έλξεων και τα σωστά ακούσματα βοηθούν στο να μάθει ο μαθητής να εκτελεί σωστά, κι ο μετέπειτα ψάλτης απλά να θυμάται την ενέργεια από τις ήδη σημειωμένες έλξεις.
Για εμένα δεν επηρεάζει αρνητικά η σημείωση της ποσότητας, αν ξέρεις πως εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να πεις ότι κάνεις μονόγραμη και να κάνεις πραγματικά μονόγραμμη... Απλά πρέπει να είναι εν γνώση σου ότι αυτές οι διαφορετικές ποσότητες έλξεως δεικνύουν την διαφορετική ποσότητα σε απλό πέρασμα και περιστροφή (συνήθως) και όχι τόσο την ακριβή ποσότητα. Είναι δηλαδή περισσότερο υπενθύμιση της ποσότητας, παρά ακριβής προσδιορισμός της ποσότητας.
Αυτή είναι η δική μου οπτική.
Απλά λέω οτι δέν γνωρίζουμε τί επιρροές είχε ο καθένας π.χ. ο Παπαδόπουλος ήταν Ευρωπαιστής κατά το Βουδούρη και εισήγαγε πολυφωνία και μικτή χορωδία στην εκκλησία του (από ότι θυμάμαι).
Κι ο Ναυπλιώτης έγραψε κάτι ευρωπαϊκά τραγουδάκια και εξέδωσε καθώς επίσης κι εκείνα τα ευρωπαϊκού στιλ "Κύριε ελέησον"... Και τι σημαίνει αυτό; Δεν ήξερε τα διαστήματα; Δεν άκουγε την διαφορά. Προφανώς και την άκουγε, διότι έχουμε και τις ηχογραφήσεις του.
Ο Βιολάκης ήταν έξωθεν προσληφθείς και έψαλλε διαφορετικά από τους Πατριαρχικούς.Αυτό είναι υπόθεση του Βουδούρη, ο οποίος δεν γνώρισε τον Βιολάκη, αλλά ότι έλεγε ο Ναυπλιώτης άκουσε (τα οποία και θεωρεί ευαγγέλιο). Πολλοί ψάλτες του Π.Ναού ήταν έξωθεν κληθέντες, αλλά όλοι προσαρμοζόντουσαν στις απαιτήσεις της θέσεως. Κι εν πάση περιπτώση δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε απουσία ηχογραφήσεων.
Εάν έχεις αμφιβολίες για το Ναυπλιώτη οτι άλλαξε την παράδοση, πόσο μάλλον πρέπει να έχεις για το Βιολάκη.
Γιατί έχω πει ποτέ εγώ πει κάτι τέτοιο για τον Ναυπλιώτη;
Για τους άλλους της επιτροπής ακόμα λιγότερα γνωρίζουμε. Αλλά τέλος πάντων. Δεχόμαστε οτι αυτοί ήταν κάποιοι από την ελίτ της εποχής τους (παραβλέποντας το γεγονός οτι άφησαν απέξω ονόματα όπως ο Ραιδεστηνός, ο Νικόλαος Λαμπαδάριος, οι δομέστικοι του Πατριαρχείου κτλ).
Ο Κηλτζανίδης δεν σου λέει τίποτα;
Ούτε ο Γερμανός Αφθονίδης;
Ο Πρωγάκης;
Δεν ξέρω πως έμειναν οι άλλοι απ' έξω και τι ίντριγκες μπορεί να υπήρχαν από πίσω, ξέρω όμως ότι το Πατριαρχείο ενέκρινε το έργο τους, και αντιδράσεις δεν γνωρίζω να υπήρξαν.
Ναι, αλλά πας να επιβεβαιώσεις τι άκουγε η επιτροπή με το άκουσμα του σήμερα. Είναι δυνατόν σήμερα να λες ότι η επιτροπή δεν άκουσε αυτό ή εκείνο;;;; Και γιατί το έγραψαν και μάλιστα έντονο;;; Για να μας μπερδέψουν; Ή για να καταστρέψουν την μουσική μας;Δεν πάω να επιβεβαιώσω την Επιτροπή. Πάω να σώσω ότι μπορώ από αυτό που έφτασε στα αυτιά μου από τους παλαιότερους έγκριτους δασκάλους. Εάν η Επιτροπή με βοηθάει σε αυτό (να το καταλάβω και να το περιγράψω) έχει καλώς. Εάν όχι την αγνοώ γιατί πέφτω στη χώρα των υποθέσεων και της φαντασίας.
Κάτσε ρε Δημήτρη...
Από την μια πας να μάθεις αυτό που ακούς σήμερα, από την άλλη παραδέχεσαι ότι η επιτροπή μπορεί να άκουγε κάτι άλλο τότε και στο τέλος μου λες ότι οι έλξεις που έχει καταγράψει η επιτροπή σαν ενέργειες (όχι σαν ποσότητες απαραίτητα) είναι σωστές. Και σήμερα κάποιες ή δεν γίνονται καθόλου ή γίνονται περιστασιακά και χωρίς συνέπεια.
Και μετά μου λες ότι όπου δεν βρίσκεις αντιστοιχία στο σήμερα, αγνοείς την επιτροπή διότι "πέφτεις στη χώρα των υποθέσεων και της φαντασίας". Δεν καταλαβαίνω...
Είναι ή όχι σωστές οι έλξεις που έχει καταγράψει η επιτροπή; Αν είναι και τώρα δεν γίνονται δεν είναι η επιτροπή λάθος, είναι η προφορική παράδοση που έχει εξασθενήσει και δεν έχουν φτάσει ως εμάς. Δεν ξέρω αν σου φαίνεται τόσο απίθανο σενάριο αυτό!
Γιατί η Ψαλτική παράδοση δεν λειτουργεί με συνέπεια και σύστημα. Λειτουργεί σαν ζωντανός οργανισμός, κάποτε έτσι, κάποτε αλλιώς, ανάλογα με τη θέση, το λαρύγγι, το ταλέντο, τα ακούσματα, την ακολουθία, την ώρα κτλ. Έτσι λειτούργησε για 2000 χρόνια. Γιατί πρέπει να τα συστηματοποιήσουμε όλα; Πράγματα όπως οι έλξεις δεν μπαίνουν σε καλούπια και γενικούς και ακριβείς κανόνες.
Κοίτα αν δεν θες να τα βάλεις σε κανόνες μην τα βάζεις. Όχι όμως δεν μπαίνουν!
Άλλωστε δεν είναι "ακριβής" κανόνας. Η ποσότητα πάντα είναι στο "περίπου".
By the way, μου χρωστάς και μια απάντηση για το πότε ο δεσπόζων φθόγγος έλκει και πότε όχι σύμφωνα με την προφορική παράδοση που έχεις εσύ. (...τώρα που το θυμήθηκα...)Δεν υπάρχει κανόνας και δέν χρειαζεται να υπάρχει. Κάποιοι δεσπόζοντες φθόγγοι δεν έλκουν ποτέ π.χ. το ΠΑ του Πρώτου ήχου δεν έλκει τον υποκείμενο ΝΗ (γιατί άραγε; αναρωτήθηκες; ο απαράβατος "νόμος της φύσεως" δεν έχει ισχύ εκεί;).
Δεν έλκουν όλοι οι δεσπόζοντες όλους τους υπερβάσιμους. Το Νη-Πα που είπες στον πρώτο ήχο όπως και το Κε δεν έλκει τον Δι στον πρώτο ήχο κ.α.
Ο απαράβατος νόμος της φύσεως δεν είναι ότι όλοι οι δεσπόζοντες έλκουν, αλλά η έλξη ορισμένων δεσποζόντων.
Άλλοι που έλκουν "πάντοτε" και με ενδεικτικό ακριβές νούμερο κατά τη θεωρία έλκουν ανάλογα με τη θέση και τον ψάλτη. Π.χ. εάν άκουγα το Ναυπλιώτη και είδα οτι ένα ΔΙ-ΓΑ-ΔΙ δεν το έκανε εμφανή έλξη δεν θα του πώ οτι είναι λάθος και οτι πρέπει να αρχίσει να σημειώνει το ΓΑ με δίγραμμη δίεση για να μην το .... ξεχνάει!! Εάν το έκανε πάντοτε χωρίς έλξη ενώ άλλοι παραδοσιακοί ψάλτες το κάνουνε με έλξη θα το έκρινα αναλόγως βέβαια. Εάν κάποιος ψάλτης πάλι το κάνει πάντοτε με δίεση δεν θα του πώ οτι είναι λάθος εκτός και το κάνει υπερβολικά ή σε θέσεις που κανείς άλλος δεν το κάνει.
Πόσους παραδοσιακούς ψάλτες έχεις ηχογραφημένους, από την εποχή του Ναυπλιώτη; Κι εγώ δεν λέω ότι ο Ναυπλιώτης κάνει λάθος που δεν κάνει ξέρω 'γω έντονο το Δι-Γα-Δι στον πρώτο. Αυτή προφανώς ήταν κι η παράδοση που είχε. Έτσι το έμαθε έτσι το έλεγε, γιατί να τον πεις λάθος; Απλά διαπιστώνω πως κάτι που προφανώς άκουγε η επιτροπή, στην προφορική παράδοση του Ναυπλιώτη έχει ήδη αμβλυνθεί κατα πολύ.
Το να σημείωνες στον Ναυπλιώτη μια δίγραμμη, δεν θα έκανε τίποτα. Ο άνθρωπος προφανώς και δεν θα χρησιμοποιούσε κείμενο. Άλλωστε ο Ναυπλιώτης ήταν φτασμένος ψάλτης κι όχι μαθητής. Κανείς που δεν έχει μάθει να αντιμετωπίζει της γραμμένες έλξεις σωστά (έχω αναφέρει τι σημαίνει σωστά) από μαθητής, δεν νομίζω ότι μπορεί να τις εκτελέσει σωστά όταν τις δει γραμμένες, διότι θα τις εκτελέσει είτε υπερβολικά (το πιθανότερο) είτε καθόλου (θα τις αγνοήσει). Περισσότερο θα τον μπέρδευαν νομίζω.
Όχι βέβαια αν είχε ακολουθηθεί η επιτροπή και είχε μπει στην παιδεία (και στα βιβλία) των ψαλτών της εποχής, η αναγραφή της έλξης.
Τώρα για τους δεσπόζοντες φθόγγους. Πως ένας φθόγγος γίνεται δεσπόζων; Και πως αναγνωρίζετε η "δεσποτεία" του;
Όταν αυτός ο δεσπόζων έλκει έναν υπερβάσιμο, αυτή η έλξη υπάρχει όποτε η μελωδία περνάει από αυτόν. (και εξακολουθεί να δεσπόζει φυσικά...)
Αλλιώς η έλξη είναι κάτι το οποίο δεν είναι φυσική τάση, αλλά μια παροδική συμπεριφορά που ίσως να είναι μελοποιητικό καπρίτσιο.
Αν έχει κάποια συμπεριφορά άλλη από αυτήν που περιγράφει η επιτροπή και την βρίσκουμε στην προφορική παράδοση, πολύ θα χαρώ να την ακούσω.
Αλλά εγώ βλέπω θέσεις ίδιες με το ίδιο ψάλτη, την μια να τις εκτελεί με φούλ έλξη και την άλλη με καθόλου έλξη. Και δεν μιλάω για άσχετους ψάλτες φυσικά... Η θέση όμως είναι η ίδια!!! Πως και γιατί την μια φορά η προφορική παράδοση "θέλει" να κάνεις έλξη και την άλλη όχι; Και που θα ξέρω εγώ σε ένα κομμάτι που δεν το έχω ακούσει από παραδοσιακό ψάλτη, σε ποιά θέση θα κάνω έλξη και σε ποιά όχι;
Μην τα πάμε όλα στο "αφού έτσι είναι εμείς θα το αλλάξουμε;"...
Αυτό εννοούσα αν σου αρέσει. Εσένα δεν σου αρέσει η ρυθμική σήμανση με συνεπτυγμένο ρυθμό και η ελκτική σήμανση και γι αυτό σου αρέσει το συγκεκριμένο.
Εκεί φίλε πρέπει να υπάρχει ο δάσκαλος που θα του δείξει άλλες όμοιες θέσεις που ο Στανίτσας τις κάνει με έλξη και να του εξηγήσει γιατί και πως. Κι αν υπάρχει κάποια θεωρία δική σου του πότε έλκει και πότε όχι ένας δεσπόζων φθόγγος θα του εξηγήσει κι αυτό.Οκ, διαφωνούμε σε αυτό. Εγώ δεν θα εξηγούσα τίποτα για έλξεις και μη-έλξεις ούτε για εδώ την κάνει ο Στανίτσας και εδώ δεν την κάνει. Θα άφηνα το αυτί του μαθητή να ακούσει και να συμψάλλει πολλά ΔΙ-ΓΑ-ΔΙ από το δάσκαλό του πρώτα και έπειτα από άλλους ψάλτες και θα το άφηνα στο ταλέντο του να το αφομοιώσει με το άκουσμα και την εμπειρία. Νομίζω αυτός είναι ο πιό απλός και παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας και αυτός που έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει σε παραδοσιακή εκτέλεση.
Αλλιώς ναι, όπου έχουμε δεσπόζοντα φθόγγο και κίνηση γύρω από αυτόν ο υπερβάσιμος θα έλκετε" τυφλουσουρτιακά"!
Εσύ Δημήτρη που έχεις ακούσει και είσαι πλέον ψάλτης κι όχι μαθητής, για τον εαυτό σου έχεις κάποιο κανόνα που εκτελείς τις έλξεις, ή το πας "όπου τις άκουσα"; Κι αν το πας όπου τις άκουσες, στο παράδειγμα που έδωσα παραπάνω τι θα έκανες; Που θα έκανες έλξη και που όχι; Ή δεν θα έκανες πουθενά επειδή δεν άκουσες πως ψάλλονταν το συγκεκριμένο;
Άρα οι έλξεις που περιγράφει η Επιτροπή ως ενέργειες υπάρχουν. Στην ποσότητα "κολλάμε". Εσύ βέβαια κολλάς και στο κάθε πότε γίνονται...Και στο πώς και πότε γράφονται. Και στην ποσότητα. Και στο κάθε πότε γίνονται. Και στη γενικότερη φιλοσοφία της μανιακής "υπενθύμισης" τους στον ψάλτη μην τυχόν και ξεχάσει να κάνει ένα ΔΙ-ΓΑ-ΔΙ με έλξη και μάλιστα δίγραμμη λόγω περιστροφής!
Δεν υπάρχει τίποτα το μανιακό! Εσύ το βλέπεις ως τέτοιο, εγώ απλά είμαι συνεπής με την καταγραφή.
Εσύ μόνος σου αναγνώρισες ότι ακούς διαφορετική ποσότητα στην περιστροφή. (έστω σε ορισμένες περιστροφές)
Αν δεν σου αρέσει να τις γράφεις ή να τις βλέπεις γραμμένες, με γειά σου με χαρά σου!
Στην ποσότητα και στο πως γίνονται, είπα πολλές φορές ότι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που μαθαίνονται κυρίως με το άκουσμα.
Απάντησα σε αυτό πιό πάνω. Δεν ξέρω τί άκουγε ο Βιολάκης και τί έγραφε και κανείς δεν ξέρει κατά τη γνώμη (άν και μου φαίνεται οτι εσύ είσαι σίγουρος οτι άκουγε τα δύο μόρια ΖΩ ύφεση στον Τέταρτο αλλά όχι στον Πλάγιο του Τετάρτου).
Μα...τι λες;
Είπα εγώ τέτοιο πράγμα;
Δεν είπα ότι είναι λάθος (παράλειψη) της επιτροπής η μη καταγραφή του Ζω' ύφεση στον πλ.Δ';
Δεν είπα για την μη διαφοροποιημένη αντιμετώπιση της επιτροπής στο ελκτικό φαινόμενο του απλού περάσματος και της περιστροφής και του σχετικού της ποσότητος;
Ούτε είπα πως ξέρω τι άκουγε ο Βιολάκης. Είπα ότι παίρνω ως δεδομένο ότι για να καταγράφουν κάτι, πάει να πει ότι το ακούν. Και δεν είναι μόνο ο Βιολάκης (γιατί επικεντρώνεις σε αυτόν;) είναι άλλοι 5 μαζί του...
Προσπαθώ να εξηγήσω τα ακούσματα που έχω (100 χρόνια τώρα) με βάση αυτά που λέει η Επιτροπή. Αν κάποια από αυτά που λέει ταυτίζονται έχει καλώς. Αν όχι τότε κανείς δεν ξέρει το γιατί και το μόνο που έχουμε να εμπιστευτούμε είναι η ζώσα Ψαλτική προφορική παράδοση.
Δηλαδή σου φαίνεται τόοοοοοσο απίθανο, αν δεν ταυτίζεται κάτι από αυτά που λέει η επιτροπή, να έχει αλλάξει στην προφορική παράδοση του σήμερα;
Κι επειδή δεν εμπιστεύεσαι τίποτ' άλλο από τα αυτιά σου, απορρίπτεις αυτό που λένε... Δεν είναι το μόνο που υπάρχει η ζώσα προφορική παράδοση Δημήτρη. Είναι και η γραπτή. Κείμενα μουσικής και πραγματείες θεωρητικές. Αν εσύ δεν τα θεωρείς τόσο αξιόπιστα ώστε να στηριχθείς και επάνω τους, είναι δικαίωμά σου. Εγώ πάντως πιο ευμετάβλητη έχω την προφορική παράδοση...
Άλλωστε η ίδια η επιτροπή γι αυτόν ακριβώς τον λόγο συγκλήθηκε (πρόλογος) επειδή ήδη είχε αρχίσει (από τότε!) να υπάρχει πρόβλημα με την επιρροή της ευρωπαϊκής μουσικής και έψαχναν τρόπο να το σταματήσουν. Και πρότειναν (κυρίως) την καταγραφή των έλξεων ως λύση, πράγμα που ποτέ δεν εφαρμόστηκε!
Εν συνεχεία, σαφώς και θα χρησιμοποιήσουμε τις παλαιές ηχογραφήσεις για να δούμε στην πράξη τις θεωρητικές αναφορές τις Επιτροπής. Όχι όμως για να πουμε "δεν το κάνει ο Ναυπλιώτης άρα δεν το άκουγε κι η Επιτροπή".Αυτό πάλι πού το βρήκες; Είπε κανείς κάτι τέτοιο;
Δεν το είπες. Το εννόησες νομίζω όμως. Αν θεωρείς σωστή μόνο την προφορική παράδοση (τον Ναυπλιώτη δηλαδή), τότε η επιτροπή είναι λάθος.
Αν δεν είπες αυτό, τότε αν το άκουγε η επιτροπή και δεν το κάνει ο Ναυπλιώτης, είναι λάθος ο Ναυπλιώτης, σωστά;
:-)
΄Έθεσες το θέμα εάν η παράδοση άλλαξε μέσα σε 30 χρόνια πρίν το Ναυπλιώτη, έτσι δεν είναι;Δεν ξέρω εάν και τί άλλαξε. Ξέρεις εσύ; Εγώ πιστεύω οτι εάν ο Ναυπλιώτης, ο Πρίγγος, ο Στανίτσας, ο Δοσίθεος και άλλοι παραδοσιακοί παλαιοί ηχογραφημένοι ψάλτες δεν μεταφέρουν πάνω τους τη ζώσα προφορική παράδοση τότε αυτή χάθηκε για πάντα στη λήθη του χρόνου και δεν έχει νόημα να συζητάμε.Έχω την εντύπωση ότι δεν καταλαβαίνεις τι γράφω. Είπα εγώ ότι οι παλαιοί ψάλτες δεν μεταφέρουν την παράδοση;
Ναι βέβαια!
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ψάλτες δεν έφεραν την παράδοση! Την έφεραν φυσικά αλλά αυτή είχε ήδη αλλάξει, από την εποχή της επιτροπής!
Και γι αυτό υπάρχουν "σκόρπια" σημεία που γίνονται έλξεις περιστασιακά πάντα και κυρίως οι έντονες έλξεις περιστροφής, στους παραδοσιακούς ψάλτες. Δεν είναι έτσι επειδή η έλξη περιστασιακά γίνεται, απλά επειδή επιβίωσε μόνο στα σημεία που δεν μπορούσες να κάνεις αλλιώς (παρα έλξη) και επειδή συνηθίσαμε (και συνήθισαν φυσικά) και το χωρίς έλξη να το ακούμε σωστό!
Απλά σε μερικά πράγματα έχει αμβλυνθεί το αισθητήριο, όπως στις έλξεις όπου την εποχή του Ναυπλιώτη δεν υπάρχει πλέον ενιαία αντιμετώπιση, ούτε και στον ίδιο τον ψάλτη.Ε;; Τί εννοείς "δεν υπάρχει πλέον ενιαία αντιμετώπιση"; Και πρίν το Ναυπλιώτη υπήρχε ενιαία αντιμετώπιση;; Και πού το ξέρεις;;
Προφανώς δεν υπήρχε και αυτό προσπάθησε η επιτροπή να διορθώσει. Αλλά κι αν δεν υπήρχε, δεν έπρεπε να υπάρχει; Ας πούμε στα κλασσικά κείμενα που βάζουν ελάχιστες έλξεις περιστασιακά, αλλού δεν γίνεται έλξη;
Η εξωτερική μουσική έχει άλλου είδους επιρροές (π.χ. από την ευρωπαϊκή, ενός συνθέτη ή τραγουδιστή με καλή φωνή, μιας παράδοξης σύνθεσης που μπορεί όμως να άφησε εποχή) και δεν νομίζω ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως μέτρο σύγκρισης. Άλλωστε εγώ τουλάχιστον δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω, ελλείψει γνώσεων, την εξωτερική μουσική.Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω. Στα δημοτικά τραγούδια ακούς τις έλξεις της Επιτροπής με συνέπεια και ρομποτική συστηματικότητα; Στην οργανική μουσική; Μήπως χρειάζεται κατά τη γνώμη σου να διαβάζουν από μουσικά κείμενα με σημειωμένες έλξεις για να μην τις "ξεχνούν"; :-)
Η επιτροπή προφανώς μιλάει για εκκλησιαστική μουσική! Για τα υπόλοιπα δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Ρώτα τους ειδικούς...
Το μακάμ Χουζάμ (ανάλογο του Β΄ ήχου) δέν έχει ΓΑ δίεση όταν η μελωδία περιστρέφεται γύρω από το ΔΙ. Έτσι το διδάχτηκα εγώ τουλάχιστον. Ίσως κάποιος ξέρει περισσότερα.
Δεν το γνωρίζω φίλε...
Σου είπα τις ενστάσεις μου για την εξωτερική μουσική.
Μπορείς να δώσεις παραδείγματα λογικής και συναισθηματικής προσέγγισης
στο θέμα των έλξεων για να καταλάβουμε τί θές να πείς; Η Επιτροπή και ο
Καράς είναι ακραία λογική;
>
> Αν ,τὠρα,δεν εἰχα μπροστἀ μου τα ἐργα των ζωγρἀφων ,εὐκολα θα
> τασὀμουν υπἐρ της μιας ἠ της ἀλλης θἐσης ἠ θα υποστἠριζα το
> κλασσικὀ : Η Αλἠθεια εἰναι καπου στη μἐση. Ὀμως τα ἐργα τους εἰναι
> εξἰσου αριστουργηματικἀ οπὀτε φτἀνω στο συμπἐρασμα να πω
> οτι η ποιὀτητἀ τους δεν ἐχει να κανει με το ποιἀ ἠταν η φιλοσοφικἠ
> αφετηρἰα τους αλλἀ το πὀσο ειλικρινεἰς και τεχνικἀ ἀρτιοι ἠταν οι
> καλιτἐχνες στην προσπἀθεια προσἐγγισης της φιλοσοφἰας ΤΟΥΣ.
Δηλαδή αυτό που θές να πείς είναι οτι είτε κάποιος τις κάνει όλες τις
έλξεις είτε μερικές, εάν εκτελέσει το μάθημα "αριστουργηματικά" είναι
"σωστός" και παραδοσιακός;
> Το πρὀβλημα θα ξεκινοὐσε στην υπερβολἠ των δυο αυτων τἀσεων .(δειτε
> τις επισυνἀψεις 3 και 4 για , υπερβολἠ της λογικἠς και
> υπερβολἠ του συναισθἠματος)
Με βάση αυτό. η συστηματική καταγραφή των έλξεων (όπως την κάνει ο Καράς
για να μιλάμε με παραδείγματα) είναι "υπερβολή της λογικής" ή όχι; Η
καταγραφή των έλξεων στα κλασσικά κείμενα είναι "υπερβολή του
συναισθήματος" ή όχι;
Δημήτρης
Ἠ για εμἀς : Λογικἠ καταγραφἠ της
> μουσικἠς σκἐψης ἠ χὠρος
> για μια πιο συναισθηματικἠ προσἐγγιση?
Μπορείς να δώσεις παραδείγματα λογικής και συναισθηματικής προσέγγισης
στο θέμα των έλξεων για να καταλάβουμε τί θές να πείς; Η Επιτροπή και ο
Καράς είναι ακραία λογική;
>
> Αν ,τὠρα,δεν εἰχα μπροστἀ μου τα ἐργα των ζωγρἀφων ,εὐκολα θα
> τασὀμουν υπἐρ της μιας ἠ της ἀλλης θἐσης ἠ θα υποστἠριζα το
> κλασσικὀ : Η Αλἠθεια εἰναι καπου στη μἐση. Ὀμως τα ἐργα τους εἰναι
> εξἰσου αριστουργηματικἀ οπὀτε φτἀνω στο συμπἐρασμα να πω
> οτι η ποιὀτητἀ τους δεν ἐχει να κανει με το ποιἀ ἠταν η φιλοσοφικἠ
> αφετηρἰα τους αλλἀ το πὀσο ειλικρινεἰς και τεχνικἀ ἀρτιοι ἠταν οι
> καλιτἐχνες στην προσπἀθεια προσἐγγισης της φιλοσοφἰας ΤΟΥΣ.
Δηλαδή αυτό που θές να πείς είναι οτι είτε κάποιος τις κάνει όλες τις
έλξεις είτε μερικές, εάν εκτελέσει το μάθημα "αριστουργηματικά" είναι
"σωστός" και παραδοσιακός;
> Το πρὀβλημα θα ξεκινοὐσε στην υπερβολἠ των δυο αυτων τἀσεων .(δειτε
> τις επισυνἀψεις 3 και 4 για , υπερβολἠ της λογικἠς και
> υπερβολἠ του συναισθἠματος)
Με βάση αυτό. η συστηματική καταγραφή των έλξεων (όπως την κάνει ο Καράς
για να μιλάμε με παραδείγματα) είναι "υπερβολή της λογικής" ή όχι; Η
καταγραφή των έλξεων στα κλασσικά κείμενα είναι "υπερβολή του
συναισθήματος" ή όχι;
Μαγδαληνη
Φαντάσου μια επιτροπή τώρα με το Στανίτσα, τον Ταλιαδώρο, τον Αγγελόπουλο, τον Κατσιφή, τον Καρά και το Στάθη και τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πρόεδρο. Εγνωσμένης αξίας... όλοι ακούνε καλά... και τί με αυτό; Μεταξύ τους υπάρχουν τόσες διαφωνίες που ένας θεατής θα σήκωνε τα χέρια ψηλά.
Ετσι ο Ταλιαδορος λεει οτι στην πραξη μονο μονογραμμες η απλες υφεσεις και διεσεις υπαρχουν :-) Ουτε 2γραμμες, ουτε 2.75γραμμες :-)
Ετσι ο Ταλιαδορος λεει οτι στην πραξη μονο μονογραμμες η απλες υφεσεις και διεσεις υπαρχουν :-) Ουτε 2γραμμες, ουτε 2.75γραμμες :-)
...και για να ευθυμήσουμε λιγάκι...
Ο κ.Ταλιαδώρος επιβεβαιώνει την Επιτροπή στο ότι ΔΕΝ υπάρχει Ζω' ύφεση στον πλάγιο του Τετάρτου! (κι όχι μόνο στον πλ.Δ'!!!!)
:-)))
Ακούστε τον!
Συγνώμη για την πολυλογία.
Γιώργος Ν. Κωνσταντίνου.
Συγνώμη για την πολυλογία. Γιώργος Ν. Κωνσταντίνου.
Σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται να είναι αλήθεια αυτό π.χ.
http://www.analogion.com/NoZwFlat-PlD-Pringos-Paralytou-CMKON.wav
http://www.analogion.com/NoZwFlat-PlD-Stanitsas-Paralytou-CMKON.wav
Η υπερβολη της "λογικης προσεγγισης " ειναι ,για μενα, πρωτον
να επιβληθει ως γενικη και μονη αληθεια κατι τετοιο ,και δευτερον να γινει μια"ξυλινη"γλωσσα που θα καθοριζει εκ των προτερων
την μουσικη αποδοση των μουσικων κειμενων (π.χ.στο χουζαμ ο Γα ελκεται παντα ).
Η υπερβολη της "συναισθηματικης προσεγγισης" ειναι πρωτον
να επιβληθει ως η μονη αληθεια και δευτερον να οδηγησει τον εκτελεστη σε υπεραπλουστευμενες μουσικες γραμμες και
παραβλεψη στοιχειων που δεν αναγραφονται και ομως υπαρχουν (π.χ. στο χουζαμ δεν ελκεται ποτε ο Γα)
Υπο αυτη την οπτικη οι ελξεις υπαρχουν ως φυσικη "ευκολια" της φωνης για την εξυπηρετηση της ροης του μελους . Πετυχες
να ψαλλεις θεσεις και οχι νοτες? Αν ναι, οι ελξεις εχουν λειτουργησει ειτε τις σημειωσες στο κειμενο ειτε οχι. Το αν θα τις σημειωσεις
η οχι εχει να κανει με τις αναγκες σου (βλ.παραπανω).
Διαφωνω με τη λογικη του πρεπει ἠ δεν πρεπει να κανω ελξη, και του πρεπει να την κανω τοσο ἠ τοοοοοσο. Η ιδια η θεση σε
οδηγει να την κανεις ἠ να μην την κανεις.
(γιατι εισαι χαρουμενος ἠ γιατι την αφιερωνεις σε δυο ματια.. ).
Κ. Κουμπαρούλη και στις δύο περιπτώσεις που μας κοινοποιήτε και οι δύο Πρωτοψάλτες φαλτσάρουν καθαρά. Εκτός του ότι ούτε και αυτοί θα συμφωνούσαν με το Ζώ ύφεση στις συγκεκριμμένες θέσεις, ας μην πέρνουμε και μεις το κάθε φάλτσο που σαν άνθρωποι κι αυτοί κάποτε έκαναν όπως όλοι μας και να το κάνουμε κανόνα θεωρητικό. Φωνή είχαν και αυτοί όπως και μεις και φαίνεται καθαρά ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις τους έφυγε το μέλος, ας μην κρυβόμαστε για να αιτιολογήσουμε τις θέσεις μας, εάν μη τι άλλο, είναι και κακότροπο μνημόσυνο γι'αυτούς.
On 30 Οκτ, 11:39, Βασίλης Ζάχαρης <v.zacha...@gmail.com> wrote:
> Ετσι ο Ταλιαδορος λεει οτι στην πραξη μονο μονογραμμες η απλες υφεσεις και διεσεις υπαρχουν :-) Ουτε 2γραμμες, ουτε 2.75γραμμες :-)
> ...και για να ευθυμήσουμε λιγάκι...
> Ο κ.Ταλιαδώρος επιβεβαιώνει την Επιτροπή στο ότι ΔΕΝυπάρχει Ζω' ύφεση στον πλάγιο του Τετάρτου! (κι όχι μόνο στον πλ.Δ'!!!!)
> :-)))Ακούστε τον!
----- Original Message -----Sent: Tuesday, October 30, 2007 9:36 PMSubject: [psaltologion:651] Re: Έλξεις και Μουσική Επιτροπή του 1881-83>Πρέπει να συμφωνήσω απολύτως και εγώ με τα λόγια του κ. Τσακίρογλου. Ο Πρίγγος, π.χ., στην λέξη"ότι", στο ανέβασμα που κάνει, εάν το προσέξετε καλά, ακούγετε σαν να κάνει το εξής: ΚΕ (με κλάσμα) - ΝΗ (γοργό) - ΔΗ (κλάσμα). Δηλαδή, ανεβαίνει ΔΥΟ φονές από το ΚΕ στην γοργοανάβασή του. Έχει δίκιο ο κ. Τσακίρογλου και είναι καθαρά ένα μικρό φαλτσάρισμα. Τώρα: καταλάθως έγινε, επάνω στο μεράκλωμά του έγινε, του 'ρθε ρεύσιμο εκείνη την στιγμή, ποιος ξεύρει; Και στο κάτω-κάτω, who cares; Λάθος έκανε ο άνθρωπος, τελείωσε.
Νομιζω οτι ο Πριγγος δεν παει στον ΝΗ' .
>Ως για τον Στανίτσα (και νομίζω οι πιο πολλοί από σας ξεύρετε την αγάπη μου για τον Στανίτσα), μπορεί και αυτός να έκανε μια παραπάνω ανάβαση εκεί στο ΖΩ, αλλά αυτή την περίπτωση δεν την θεωρώ τόσο "φαλτσάρισμα" με την έννοια ότι του "χάθηκε" η φωνή. Χτήπησε ΖΩ, αλλά τον χτήπησε κάπου ενδιάμεσα της υφέσεως και της θέσεως. Είναι σε γοργό αυτό το ΖΩ, και είναι δύσκολα να το ακούσεις καθαρά. Έπρεπε να το γυρίσω αρκετές φορές για να διαπιστώσο ότι ο Στανίτσας το ΖΩ ούτε σε ύφεση το έκανε, αλλά ούτε και ακριβώς στην θέση του το χτήπησε. Όπως είπε και ο κ. Τσακίρογλου, "σαν άνθρωποι", κι' αυτοί έκαναν τα φάλτσα τους που και που.
Εμενα μου ακουγεται πολυ καλο .
>Λυπάμαι που το έχω παρατηρήση πολλές φορές σ' αυτά τα φόρουμ, που παίρνει ο ένας και ο άλλος ένα ηχητικό δείγμα (δύο.... τρία... πέντε... δευτερόλεπτα) και λένε, "Να! Κοίτα πως το έψαλλε εδώ ο τάδε!" Και κάθονται και ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ σε αυτά τα μικροπαραδείγματα και το έχουνε σαν ευαγγέλιο. Κακώς. Υπάρχει μια φράσει στην αγγλική που λέει, "You have to look at the big picture." Δηλαδή, δεν μπορείς να θεμελιώσεις την συζήτησή σου επάνω σε ένα ηχητικό των τριών δευτερολέπτων που ίσως ο εκτελεστής να έκανε ένα μικρό φαλτσάρισμα και να πεις "Να η θεωρία." Πρέπει να προσέχουμε.
Εχεις δικιο , αλλα αφου εκει βρηκαν τα παραδειγματα τι να κανουν ; Παντως ΟΛΟΙ οι ψαλτες , παλαιοι και συγχρονοι και ανεξατητως ''Σχολης", καπου καποτε εκαναν και τα λαθη τους . Τωρα τι ειναι λαθος ; Αμ εδω ειναι το μεγαλο μπερδεμα .Αυτο που για καποιο-ους ειναι σωστο , για καποιο-ους αλλο-ους ειναι λαθος και τουμπαλιν . Και να οι ατερμονες συζητησειςστις ομαδες , για τουτο , για το αλλο , για το παραλλο κλπ . Και να συμφωνουσαμε αλλα που . Ο καθενας μας το δικο τουκαι .... η ζωη συνεχιζεται , οπως και η φλυαρια (ΠΡΟΣΟΧΗ καμια σποντα για κανενα , απλα πολλες φορες κουραζει τοπραγμα) των μεηλ .ΑπόστολοςΒ.Λ.
Κ. Κουμπαρούλη και στις δύο περιπτώσεις που μας κοινοποιήτε και οι δύο Πρωτοψάλτες φαλτσάρουν καθαρά. Εκτός του ότι ούτε και αυτοί θα συμφωνούσαν με το Ζώ ύφεση στις συγκεκριμμένες θέσεις, ας μην πέρνουμε και μεις το κάθε φάλτσο που σαν άνθρωποι κι αυτοί κάποτε έκαναν όπως όλοι μας και να το κάνουμε κανόνα θεωρητικό. Φωνή είχαν και αυτοί όπως και μεις και φαίνεται καθαρά ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις τους έφυγε το μέλος, ας μην κρυβόμαστε για να αιτιολογήσουμε τις θέσεις μας, εάν μη τι άλλο, είναι και κακότροπο μνημόσυνο γι'αυτούς.
Αλήθεια είναι ότι μπορεί να ακούσεις και αυτό, όπως αλήθεια είναι ότι εκεί το 99% των ψαλτών θα έκανε Ζω' ύφεση (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου).
Άλλο όμως να γίνεται και κάπου, κι άλλο να το κάνεις κανόνα...
...για τον Α' και τον πλ.Α' τι λες;
:-)
Μα για αυτό γίνεται αυτή η συζήτηση μήπως και μάθουμε κάτι παραπάνω για
την ολότητα του θέματος. Αλλιώς γιατί να συζητάμε; :-) Είμαι σίγουρος
οτι έχεις αρκετά να πείς επί του θέματος.
> Εμμένοντας στην καταγραφή και αποτύπωση των "κλασσικών "
> λεγομένων μουσικών κειμένων ή τις εξηγήσεις των Τριων Διδασκάλων,
> κινδυνεύουμε να μην αποδώσουμε ίσως όπως θα έπρεπε την καταγραμμένη
> προφορική παράδοση, η οποία κλείστηκε σε ποσοτικούς και ποιοτικούς
> χαρακτήρες (που σε πολλές περιπτωσεις αντικατέστησαν κάποιους άλλους).
>
Γιατί; Δεν είναι αρκετή η προφορική παράδοση σε συνδυασμό με τα κλασσικά
κείμενα για να αποδωθεί σωστά η Ψαλτική; Ο κίνδυνος δεν είναι εκεί
νομίζω αλλά στον τρόπο διδασκαλίας. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα (δές και
προηγούμενες συζητήσεις).
> Αν κυνηγάμε να βρούμε τις καταγραμμένες έλξεις των πρώτων
> μουσικών κειμένων με σκοπό να αποδώσουμε μόνο αυτές, θα πρέπει "να
> πετάξουμε" το μισό και πλέον ηχητικό υλικό πολλών λεγομένων
> παραδοσιακών ψαλτών.
>
Συμφωνώ. Δεν νομίζω οτι κανείς υποστηρίζει ή κάνει κάτι τέτοιο στην πράξη.
> Αν αφαιρούμε ή ξεσκαρτίζουμε πολλά από αυτά που δεν έχουμε ψάξει
> ή ασχοληθεί ακόμη, ή δεν τα ακούσαμε ή δε θέλουμε πολλές φορές να τα
> ακούσουμε, ή δεν μπορούμε να τα δικαιολογήσουμε τώρα, ενδέχεται τα
> συμπεράσματά μας να οδηγήσουν και κάποιους άλλους σε λάθος σκέψεις και
> λαθεμένες αφετηρίες, οι οποίες για μένα είναι και το ζητούμενο.
> Σας έπρηξα λιγάκι, αλλά πιστεύω ότι πολλά πράγματα είναι θέμα
> "αφετηρίας". Αν ξεκινώ από αυτό που καταλαβαίνω ή εισπράττω εγώ
> σήμερα, μάλλον δεν είναι μια καλή αρχή, αφού ούτως ή άλλως αυτά
> γράφτηκαν και σίγουρα ειπώθηκαν κάποιες άλλες εποχές. Το πώς τα
> εισέπραξα ή τα εισπράττω εγώ σήμερα, είναι άλλο θέμα συζήτησης. Αυτά
> που γράφτηκαν κάποτε, πρέπει να προσπαθήσω να τα ερμηνεύσω πρώτα από
> τα γραπτά -μουσικά κείμενα και θεωρητικές προσεγγίσεις (αφού δεν έχω
> το τότε ήχητικο υλικό), και έπειτα συγκριτικά με το ανάλογο υλικό όχι
> για να απορρίψω κάποιον αλλά για να είμαι περισσότερο κοντά στην
> "εναπομείνασα" προφορική παράδοση και στη συνύπαρξή της μετην γραπτή.
>
Προσπαθώ να καταλάβω τί εννοείς. Αν δεν ξεκινήσω από αυτό που
καταλαβαίνω από τη σημερινή "επίσημη" θεωρία και αυτό που έφτασε στα
αυτιά μου σήμερα (από ηχογραφήσεις 100 χρόνων παράδοσης και μάλιστα από
την Πατριαρχική παράδοση) από τί θα ξεκινήσω; Αυτό μου παραδόθηκε...
αυτό γνωρίζω σαν παράδοση. Από εκεί και πέρα το ψάχνω και μαθαίνω όσο
παραπάνω μπορώ και διορθώνω τα λάθη μου. Αυτή δεν είναι η σωστότερη
αφετηρία;
> Η προφορική παράδοση με τη μέθοδο αυτή πιστεύω ότι είναι ο
> ασφαλέστερος δρόμος, διότι ότι όσο και αν "παρέκλινε" από το τότε, δεν
> παύει να διατηρεί πολλά από τα βασικά στοιχεία της. Αλλιώς, θα πρέπει
> να επιλέξω να είμαι σε μιά προφορική παράδοση με ημερομηνία έναρξης
> (π.χ. 1950, 1970, 1990, 2000, ....) και όχι συνέχειας με ότι αυτό
> συνεπάγεται "φθορικώς".
>
Μα η παράδοση δεν "παρεκλίνει" μόνο... αλλάζει κι όλας "τη φυσική του
χρόνου μεταβολή" που λέει και η Επιτροπή. Νέα στοιχεία προστίθενται π.χ.
ο Βαρύς Εναρμόνιος που λές αλλού και άλλα χάνονται (π.χ. η παραδοσιακή
ψαλμώδηση του Φώς Ιλαρόν). Και γιατί πρέπει να επιλέξω κάποια
συγκεκριμένη προφορική παράδοση και να μήν την δώ σαν ολότητα; Γιατί δεν
θα βγάλω άκρη; Δεν νομίζω. Οι μέχρι τώρα μελέτες στο Αναλόγιον έχουν
δείξει οτι οι μεγάλοι ψάλτες δεν διαφέρουν και τόσο πολύ μεταξύ τους
(στα βασικά στοιχεία της ψαλμωδίας) ανεξάρτητα εποχής.
Δημήτρης
Η υπερβολη της "λογικης προσεγγισης " ειναι ,για μενα, πρωτον
να επιβληθει ως γενικη και μονη αληθεια κατι τετοιο ,και δευτερον να γινει μια"ξυλινη"γλωσσα που θα καθοριζει εκ των προτερων
την μουσικη αποδοση των μουσικων κειμενων (π.χ.στο χουζαμ ο Γα ελκεται παντα ).
Η υπερβολη της "συναισθηματικης προσεγγισης" ειναι πρωτον
να επιβληθει ως η μονη αληθεια και δευτερον να οδηγησει τον εκτελεστη σε υπεραπλουστευμενες μουσικες γραμμες και
παραβλεψη στοιχειων που δεν αναγραφονται και ομως υπαρχουν (π.χ. στο χουζαμ δεν ελκεται ποτε ο Γα)
Γενικά συμφωνώ με αυτή την διατύπωση. Απλά έχω άλλη θέση όσον αφορά το που πρέπει να γίνονται οι έλξεις.
Υπο αυτη την οπτικη οι ελξεις υπαρχουν ως φυσικη "ευκολια" της φωνης για την εξυπηρετηση της ροης του μελους . Πετυχες
να ψαλλεις θεσεις και οχι νοτες? Αν ναι, οι ελξεις εχουν λειτουργησει ειτε τις σημειωσες στο κειμενο ειτε οχι. Το αν θα τις σημειωσεις
η οχι εχει να κανει με τις αναγκες σου (βλ.παραπανω).
Σωστή.
Διαφωνω με τη λογικη του πρεπει ἠ δεν πρεπει να κανω ελξη, και του πρεπει να την κανω τοσο ἠ τοοοοοσο. Η ιδια η θεση σε
οδηγει να την κανεις ἠ να μην την κανεις.
Κάτσε τώρα, εδώ μιλάς για άλλο πράγμα. Άλλο να εκτελέσεις έτσι την θέση όπου να μην υπάρχει ο δεσπόζοντας ή να ακούγεται λιγότερο ώστε να μην κάνεις την έλξη κι άλλο όταν υπάρχει δεσπόζοντας να τον αγνοείς εσύ και μην κάνεις έλξη. Το πάρσιμο και η ποσότητα φυσικά είναι στην κρίση σου, αλλά το αν κάνω έλξη ή όχι, όταν έχω δεσπόζοντα και η εκτέλεση μου δείχνει αυτόν τον δεσπόζοντα, δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αμφισβητούμενο σημείο...
Γειά σου Χρήστο. Κατ'αρχήν είπα οτι "κάποιες φορές" γίνεται αυτό, όχι οτι είναι ο κανόνας αν και άμα προσέξεις τα πράγματα φαίνεται να δείχνουν οτι έχω δίκιο και δεν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος! Άκου λοιπόν...
Την ίδια ακριβώς θέση την κάνει "φάλτσο" ο Στανίτσας και το 1958;
http://www.analogion.com/NoZwFlat-PlD-Stanitsas-Paralytou-1958.wav
και στο ίδιο κομάτι πάλι φάλτσο σε ίδια θέση;
http://www.analogion.com/NoZwFlat-PlD-Stanitsas-Paralytou-1958-2.wav
και ο Πρίγγος πάλι φάλτσο στην ίδια θέση;
http://www.analogion.com/NoZwFlat-PlD-Pringos-AgiwnPaterwn-Kissas.wav
και είμαι σίγουρος οτι υπάρχουν πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις.
Δεν μιλάμε λοιπόν για λάθος, αλλά για δυνατή παροδική συμπεριφορά του ήχου. Κάτι σαν να είχε μαλακή χρωματική φθορά στο ΔΙ που δεν είναι καθόλου ξένο πρός τον Τέταρτο (και τον Πλάγιο του) ήχο.
Πάρε και άλλο ένα παράδειγμα σε διαφορετική θέση από τον Πρίγγο
http://www.analogion.com/NoZwFlat-PlD-Pringos-PantokratorKyrie-Pettas.wav
και
http://www.analogion.com/NoZwFlat-PlD-Pringos-PantokratorKyrie-Bogdanopoulos.wav
Το ΖΩ ακούγεται όπως το λέει ο Ταλιαδώρος και όχι όπως π.χ. ο Καράς.
Υπο αυτη την οπτικη οι ελξεις υπαρχουν ως φυσικη "ευκολια" της φωνης για την εξυπηρετηση της ροης του μελους . Πετυχες
να ψαλλεις θεσεις και οχι νοτες? Αν ναι, οι ελξεις εχουν λειτουργησει ειτε τις σημειωσες στο κειμενο ειτε οχι. Το αν θα τις σημειωσεις
η οχι εχει να κανει με τις αναγκες σου (βλ.παραπανω).
Σωστή.
Ναι. Το πρόβλημα (και ένας από τους λόγους που γίνεται αυτή η συζήτηση) βέβαια είναι για το θέμα οτι "έκανες υπεβολικές έλξεις α λά Καράς; Μήπως ήταν επειδή σε παρέσυραν οι υπερ-σημειωμένες έλξεις";
Διαφωνω με τη λογικη του πρεπει ἠ δεν πρεπει να κανω ελξη, και του πρεπει να την κανω τοσο ἠ τοοοοοσο. Η ιδια η θεση σε
οδηγει να την κανεις ἠ να μην την κανεις.
Κάτσε τώρα, εδώ μιλάς για άλλο πράγμα. Άλλο να εκτελέσεις έτσι την θέση όπου να μην υπάρχει ο δεσπόζοντας ή να ακούγεται λιγότερο ώστε να μην κάνεις την έλξη κι άλλο όταν υπάρχει δεσπόζοντας να τον αγνοείς εσύ και μην κάνεις έλξη. Το πάρσιμο και η ποσότητα φυσικά είναι στην κρίση σου, αλλά το αν κάνω έλξη ή όχι, όταν έχω δεσπόζοντα και η εκτέλεση μου δείχνει αυτόν τον δεσπόζοντα, δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αμφισβητούμενο σημείο...
Για την Επιτροπή ήταν αμφισβητούμενο σε κάποιες περιπτώσεις , γιαυτό λέει "ενίοτε" και "κατά το πλείστον" και όχι "πάντοτε".
Το παράδειγμα του Χουζάμ στην εξωτερική μουσική είναι απλά άλλη μία απόδειξη της μή απολυτοποίησης των πραγμάτων.
Βασίλη, μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί διαφωνείς με τη θεωρητική κλίμακα του ταλιαδώρου; Στο συνέδριο δεν μιλάει για έλξεις. Εμένα μου φαίνεται πως υποστηρίζει ότι για τις έλξεις πρέπει να σημειώνουμε τις υφεσοδιέσεις.
Εγώ αυτό δεν το βλέπω να αναφέρεται στις περισσότερες από τις έλξεις. Κυρίως στις καταλήξεις αναφέρεται.
Σε μερικές από τις έλξεις το λέει αυτό αλλά όχι με την έννοια του "κάποτε συμβαίνει". Κοίτα ας πούμε στον Λέγετο λέει "...Εις το ειρμολογικόν μέλος ο Πα έλκετε υπό του Βου ως επι το πλείστον κατα τρία τμήματα...". Εγώ αυτό το καταλαβαίνω τις περισσότερες φορές κι όχι κάποτε έλκετε. Κι ακόμα, στις έλξεις που δεν το γράφει αυτό, τι γίνεται; Εκείνες ισχύουν παντού;
Δεν νομίζω ότι όταν έχουμε δεσπόζοντα φθόγγο, οι ελκόμενοι από αυτόν υπερβάσιμοι, την μια φορά έλκονται και την άλλη όχι, όταν εξακολουθεί να δεσπόζει ο φθόγγος... Τι λοιπόν καθορίζει αυτό το "ενίοτε", αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Η προφορική παράδοση;
Και στις θέσεις που είναι ίδιες; Και στα κομμάτια που δεν έχουμε στην προφορική παράδοση (παλαιά κοινωνικά-δοξαστικά κ.α);
Ανοίγω καινούργιο θέμα για αυτό, αν και είμαι σχεδόν σίγουρος οτι
κανένας κανόνας δεν υπάρχει για αυτό που ρωτάς. Έχει ενδιαφέρον όμως. Ο
δάσκαλός μου (ειδήμων) λέει δε γίνεται "ποτέ". Ο δάσκαλος της Μαγδαληνής
(ειδήμων) λέει κάποτε. Ο Χρήστος (Ψωμιάδης) τί λέει; Άλλοι; Υπάρχει
κανείς που λέει ""πάντοτε" για να συμπληρωθεί το πάζλ; :-)
Δημήτρης
Τι σημαίνει "επίσημη"θεωρία; Δηλαδή κατ' εσέ, για κάτι που έγινε χθές,
και το έχουν περιγράψει οι χθεσινοί και οι σημερινοί θα ακολουθήσεις
τους σημερινούς;
Παράδειγμα: Η ύπαρξη των επεισάκτων μελών δεν υφίστανται στο Χρύσανθο.
Στην "επίσημή" σου θεωρία πιστεύω ότι υπάρχουν. Θα πάμε στην επίλογή
του "φύγε έσύ, έλα εσύ"; Για να τοποθετηθώ κάπου δε σημαίνει απορρίπτω
κάποιον επειδή κάποιος άλλος είπε κάτι άλλο. Και τι γίνεται όταν ο
ίδιος άνθρωπος σου παραδίδει μιά σύνθεση, μια θέση ή μια φράση με
διαφορετικές αποδόσεις; Θα "απορρίψεις" κάποια ή θα
"προτιμήσεις"κάποια άλλη; Και κάτι για περισσότερο προβληματισμό: Τί
κάνουμε με τα θέματα που "λανθάνουν" της προσοχής μας ή έχουμε
διαφορετική και αλληλοσυγκρουόμενη άποψη; Πάντως, το ευκολώτερο είναι
το να επιλέξω την απόρριψη επειδή αγνοώ ή δεν "έτυχε" να το διαβάσω.
Είναι νομίζω λεπτά τα θέματα αυτά.
>
> > Η προφορική παράδοση με τη μέθοδο αυτή πιστεύω ότι είναι ο
> > ασφαλέστερος δρόμος, διότι ότι όσο και αν "παρέκλινε" από το τότε, δεν
> > παύει να διατηρεί πολλά από τα βασικά στοιχεία της. Αλλιώς, θα πρέπει
> > να επιλέξω να είμαι σε μιά προφορική παράδοση με ημερομηνία έναρξης
> > (π.χ. 1950, 1970, 1990, 2000, ....) και όχι συνέχειας με ότι αυτό
> > συνεπάγεται "φθορικώς".
>
> Μα η παράδοση δεν "παρεκλίνει" μόνο... αλλάζει κι όλας "τη φυσική του
> χρόνου μεταβολή" που λέει και η Επιτροπή. Νέα στοιχεία προστίθενται π.χ.
> ο Βαρύς Εναρμόνιος που λές αλλού και άλλα χάνονται (π.χ. η παραδοσιακή
> ψαλμώδηση του Φώς Ιλαρόν). Και γιατί πρέπει να επιλέξω κάποια
> συγκεκριμένη προφορική παράδοση και να μήν την δώ σαν ολότητα; Γιατί δεν
> θα βγάλω άκρη; Δεν νομίζω. Οι μέχρι τώρα μελέτες στο Αναλόγιον έχουν
> δείξει οτι οι μεγάλοι ψάλτες δεν διαφέρουν και τόσο πολύ μεταξύ τους
> (στα βασικά στοιχεία της ψαλμωδίας) ανεξάρτητα εποχής.
Εγώ δεν γράφω ότι η παράδοση "παρεκλίνει" αλλά η προφορική παράδοση
"παρεκλίνει". Παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα και σε ήχο και σε γραπτά
κείμενα.
Εδώ το επισημαίνει η Πατριαρχική Επιτροπή το 1881 και δεν θα έχουμε το
φαινόμενο αυτό σήμερα;; Γράφει χαρακτηριστικά: "και αυτών δε των
διδασκάλων το ους φθσικώ τω λόγω κακώς εθιζόμενον υπο ξένων φθόγγων,
καθιστά αυτοίς ανέφικτον την εφαρμογήν της θεωρίας της εκκλησιαστικής
μουσικής περί τα τονιαία διαστήματα". Όσον αφορά το "Βαρύ Εναρμόνιο"
που επικαλέσθηκα πως θα τον εξηγήσουν οι σημερινοί όταν θα δούν ότι ο
Χουρμούζιος το 1824 στο Ταμείο Ανθολογίας που εκδίδει τον ονομάζει
"αρμονικό"; Η επιλογή δεν είναι κακό στην προφορική παράδοση έστω και
σ' αυτή που "βολεύει" ενδεχομένως. Η επιβολή είναι κακό. Κάκιστο!
>
> Δημήτρης- Απόκρυψη κειμένου σε παράθεση -
>
> - Εμφάνιση κειμένου σε παράθεση -
Τι σημαίνει "επίσημη"θεωρία; Δηλαδή κατ' εσέ, για κάτι που έγινε χθές, και το έχουν περιγράψει οι χθεσινοί και οι σημερινοί θα ακολουθήσεις τους σημερινούς;
Παράδειγμα: Η ύπαρξη των επεισάκτων μελών δεν υφίστανται στο Χρύσανθο. Στην "επίσημή" σου θεωρία πιστεύω ότι υπάρχουν. Θα πάμε στην επίλογή του "φύγε έσύ, έλα εσύ"; Για να τοποθετηθώ κάπου δε σημαίνει απορρίπτω κάποιον επειδή κάποιος άλλος είπε κάτι άλλο. Και τι γίνεται όταν ο ίδιος άνθρωπος σου παραδίδει μιά σύνθεση, μια θέση ή μια φράση με διαφορετικές αποδόσεις; Θα "απορρίψεις" κάποια ή θα "προτιμήσεις"κάποια άλλη; Και κάτι για περισσότερο προβληματισμό: Τί κάνουμε με τα θέματα που "λανθάνουν" της προσοχής μας ή έχουμε διαφορετική και αλληλοσυγκρουόμενη άποψη; Πάντως, το ευκολώτερο είναι το να επιλέξω την απόρριψη επειδή αγνοώ ή δεν "έτυχε" να το διαβάσω. Είναι νομίζω λεπτά τα θέματα αυτά.
Εγώ δεν γράφω ότι η παράδοση "παρεκλίνει" αλλά η προφορική παράδοση "παρεκλίνει". Παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα και σε ήχο και σε γραπτά κείμενα.
Εδώ το επισημαίνει η Πατριαρχική Επιτροπή το 1881 και δεν θα έχουμε το φαινόμενο αυτό σήμερα;; Γράφει χαρακτηριστικά: "και αυτών δε των διδασκάλων το ους φθσικώ τω λόγω κακώς εθιζόμενον υπο ξένων φθόγγων, καθιστά αυτοίς ανέφικτον την εφαρμογήν της θεωρίας της εκκλησιαστικής μουσικής περί τα τονιαία διαστήματα". Όσον αφορά το "Βαρύ Εναρμόνιο" που επικαλέσθηκα πως θα τον εξηγήσουν οι σημερινοί όταν θα δούν ότι ο Χουρμούζιος το 1824 στο Ταμείο Ανθολογίας που εκδίδει τον ονομάζει "αρμονικό";
Η επιλογή δεν είναι κακό στην προφορική παράδοση έστω και σ' αυτή που "βολεύει" ενδεχομένως. Η επιβολή είναι κακό. Κάκιστο!
Λέω οτι δέν γνωρίζω ποιός είναι ο "κανόνας". Ίσως και τα δύο είναι
αποδεκτά. Πρέπει πάντα να υπάρχει κάποιος μοναδικός κανόνας; Η μουσική
δεν λειτουργεί έτσι σε μερικά πράγματα.
Δημήτρης
Απλά τώρα δεν έχουμε δικαιολογία γιατί ηχογραφήσεις παραδοσιακές απο εκατοντάδες ψάλτες και περιοχές/εποχές υπάρχουν και "ό έχων ώτα ακούειν ακουέτω". Κάτι που μας δίνει προβάδισμα σε σχέση με την Επιτροπή και τους παλαιοτέρους. Το μόνο που μας εμποδίζει είναι η τεμπελιά μας και ο εγωισμός μας (εμένα πρώτου και συγνώμη γι'αυτό).
Εγώ αυτό δεν το βλέπω να αναφέρεται στις περισσότερες από τις έλξεις. Κυρίως στις καταλήξεις αναφέρεται.
Σε μερικές από τις έλξεις το λέει αυτό αλλά όχι με την έννοια του "κάποτε συμβαίνει". Κοίτα ας πούμε στον Λέγετο λέει "...Εις το ειρμολογικόν μέλος ο Πα έλκετε υπό του Βου ως επι το πλείστον κατα τρία τμήματα...". Εγώ αυτό το καταλαβαίνω τις περισσότερες φορές κι όχι κάποτε έλκετε. Κι ακόμα, στις έλξεις που δεν το γράφει αυτό, τι γίνεται; Εκείνες ισχύουν παντού;
Δεν υπάρχει κανόνας.
Δεν νομίζω ότι όταν έχουμε δεσπόζοντα φθόγγο, οι ελκόμενοι από αυτόν υπερβάσιμοι, την μια φορά έλκονται και την άλλη όχι, όταν εξακολουθεί να δεσπόζει ο φθόγγος... Τι λοιπόν καθορίζει αυτό το "ενίοτε", αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Η προφορική παράδοση;Ναί βέβαια.
Και στις θέσεις που είναι ίδιες; Και στα κομμάτια που δεν έχουμε στην προφορική παράδοση (παλαιά κοινωνικά-δοξαστικά κ.α);Οι θέσεις είναι οι ίδιες παντού. Δεν χρειάζεται να έχεις ακούσει το κάθε μάθημα.
Στα καταπληκτικά λεγόμενα της Μαγδαληνής (το εννοώ) θέλω να
παρατηρήσω ότι συγκρίνει διαφορετικά μεγέθη. Δεν εννοώ Ζωγραφική-
Μουσική ή Καρά-Τισιανό. Εξηγούμαι: Οι πίνακες είναι το τελικό
αποτέλεσμα ,η τέχνη, το ζητούμενο. Το μουσικό κείμενο -με ή χωρίς
έλξεις, με ή χωρίς ρυθμική σήμανση- όχι. Εδώ η τέχνη, το ζητούμενο
είναι το τελικό άκουσμα. Θα μπορούσε να συγκρίνει ας πούμε μια
διαφωνία ως προς τα μέσα δημιουργίας ενός πίνακα (τί υλικά πρέπει να
χρησιμοποιηθούν , τι πινέλα κτλ).
Αν θέλουμε να κάνουμε μια σύγκριση αισθητικής προσέγκισης στην
ψαλτική, αυτή θα πρέπει να γίνει ως προς το τελικό άκουσμα. Π.χ.
Λογική προσέγκιση = Συστηματική και συγκεκριμένη εκτέλεση των έλξεων.
Συναισθηματική προσέγκιση = Όπως νοιώθουμε κάθε στιγμή. Ή κάπως
αλλιώς...
Αυτά δεν τα γράφω εν είδη αμπελοφιλοσοφίας (αν και πλησιάζει πολύ!).
Έχει σημασία ο τρόπος που προσεγγίζουμε το θέμα στο να καταλήξουμε
κάπου.
Δεν έχω καταλάβει ως προς τι γίνεται η κουβέντα... Αν υπάρχουν
έλξεις; Ποιές είναι οι έλξεις; Που και πότε εκτελούνται οι έλξεις;Άν
πρέπει να καταγράφονται οι έλξεις; Πως πρέπει να διδάσκονται οι
έλξεις; Τί έκανε η επιτροπή με τις έλξεις (που είναι και ο τίτλος); Ή
γενικά ''Έλξεις και πώς να μην βγάλετε έκρη σε 150 απλά posts''.
Και εξηγούμαι αμέσως προς αποφυγή παρεξηγήσεων. ΔΕΝ αμφισβητώ την
καλή προαίρεση κανενός. Αν όμως δεν τεθούν τα ζητήματα με συγκεκριμένο
τρόπο δεν θα καταλήξουμε ποτέ πουθενά. Και δεν εννοώ ότι πρέπει σώνει
και καλά να συμφωνήσουμε. Αλλά πρέπει να έχουμε ζητούμενο για να το
συν-ζητήσουμε. Όλοι μαζί από την ίδια μεριά (και από οποιαδήποτε
οπτική γωνία) συνεισφέροντας ο καθένας τις γνώσεις του, τις σκέψεις
του κτλ... ΚΑΙ στο θέμα των έλξεων λοιπόν πρέπει να θέσουμε προς
συζήτηση συγκεκριμένα πράγματα και να τα δούμε συστηματικά ένα-ένα.
Μπορεί να μην το καταλάβατε εσείς γιατί παρακολουθούσατε την κουβέντα
post-post αλλά εγώ που την διάβασα όλη μαζί είδα στην πορεία να
μπαίνουν (και να βγαίνουν ) ένα σωρό θέματα άξια συζήτησης χωρίς
σύστημα. Αυτό είναι λογικό σε μία κουβέντα τετ-α-τετ, το ένα φέρνει το
άλλο, αλλά εδώ μπορούμε να επωφεληθούμε απο την δυνατότητα που μας
δίνει η απόσταση-αποστασιοποίηση του δικτύου, ετσι ώστε να απαντούμε
ψύχραιμα και με στόχο το ζητούμενο.
Κι όμως!!! Κάθισα σ'ένα απόγευμα και διάβασα -με προσοχή- ΟΛΑ τα postαρίσματα και σ'αυτό και σε πολλά άλλα threads.
Δεν έχω καταλάβει ως προς τι γίνεται η κουβέντα... Αν υπάρχουν έλξεις; Ποιές είναι οι έλξεις; Που και πότε εκτελούνται οι έλξεις;Άν πρέπει να καταγράφονται οι έλξεις; Πως πρέπει να διδάσκονται οι έλξεις; Τί έκανε η επιτροπή με τις έλξεις (που είναι και ο τίτλος); Ή γενικά ''Έλξεις και πώς να μην βγάλετε έκρη σε 150 απλά posts''.
Και εξηγούμαι αμέσως προς αποφυγή παρεξηγήσεων. ΔΕΝ αμφισβητώ την καλή προαίρεση κανενός. Αν όμως δεν τεθούν τα ζητήματα με συγκεκριμένο τρόπο δεν θα καταλήξουμε ποτέ πουθενά. Και δεν εννοώ ότι πρέπει σώνει και καλά να συμφωνήσουμε. Αλλά πρέπει να έχουμε ζητούμενο για να το συν-ζητήσουμε. Όλοι μαζί από την ίδια μεριά (και από οποιαδήποτε οπτική γωνία) συνεισφέροντας ο καθένας τις γνώσεις του, τις σκέψεις του κτλ... ΚΑΙ στο θέμα των έλξεων λοιπόν πρέπει να θέσουμε προς συζήτηση συγκεκριμένα πράγματα και να τα δούμε συστηματικά ένα-ένα. Μπορεί να μην το καταλάβατε εσείς γιατί παρακολουθούσατε την κουβέντα post-post αλλά εγώ που την διάβασα όλη μαζί είδα στην πορεία να μπαίνουν (και να βγαίνουν ) ένα σωρό θέματα άξια συζήτησης χωρίς σύστημα. Αυτό είναι λογικό σε μία κουβέντα τετ-α-τετ, το ένα φέρνει το άλλο, αλλά εδώ μπορούμε να επωφεληθούμε απο την δυνατότητα που μας δίνει η απόσταση-αποστασιοποίηση του δικτύου, ετσι ώστε να απαντούμε ψύχραιμα και με στόχο το ζητούμενο.