Pegawai Tadbir Dan Diplomatik Pdf Free

13 views
Skip to first unread message

Adeline Haverstock

unread,
Dec 23, 2023, 8:28:29 AM12/23/23
to Polly Development

Secara umum, Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) merupakan perkhidmatan utama yang membantu kerajaan dalam merencana dan melaksanakan dasar-dasar negara. Sebagai teras perkhidmatan awam negara, pegawai-pegawai PTD telah mengisi kebanyakan jawatan-jawatan utama di peringkat kementerian dan jabatan, syarikat milik kerajaan, pihak berkuasa tempatan, dan badan-badan antarabangsa.

Berdasarkan sejarah, skim Pegawai Tadbir Diplomatik wujud sebelum kemerdekaan lagi. Bermula seawal tahun 1896 apabila perkhidmatan yang dinamakan Straits Settlements and Federated Malay States Civil Service telah diwujudkan oleh British untuk mentadbir Negeri-Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu.

Pegawai Tadbir Dan Diplomatik Pdf Free


DOWNLOAD https://t.co/E8pBU9qzR4Kemudian pada tahun 1920, Malayan Civil Service telah ditubuhkan dengan dianggotai oleh pegawai-pegawai kolonial untuk mentadbir Tanah Melayu. Malayan Civil Service (MCS) telah mengalami pelbagai transformasi sepanjang penubuhannya.

Setelah berjaya PAC anda akan di temuduga oleh panel PTD untuk menentukan sama ada anda betul-betul layak atau tidak menjadi seorang pegawai PTD. Proses interview PTD tidak semudah yang disangka, TETAPI jika anda cukup persediaan dan keyakinan, kejayaan adalah milik anda dan ketika itu anda layak menjawat jawatan keramat Pegawai Tadbir Diplomatik.

Di Malaysia, Pegawai Tadbir dan Diplomatik merupakan pegawai-pegawai berkelulusan ijazah universiti yang dilatih di INTAN. Biasanya lulusan INTAN menjadi pegawai Diarkibkan 2016-11-07 di Wayback Machine barisan hadapan di Malaysia seperti pegawai daerah, pegawai kedutaan, duta dan sebagainya.

Merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/daerah/tempatan/tanah, perancangan dan pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.

0aad45d008
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages