ημέρα μνήμης θυμάτων σε τροχαία ατυχήματα

6 views
Skip to first unread message

haris stavrinos

unread,
Nov 20, 2011, 1:42:13 PM11/20/11
to podilato...@googlegroups.com
http://www.soste.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1:home

Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»

Μετά από πέντε μήνες συζητήσεων και την ανάπτυξη κοινών δράσεων, όπως οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων (21/11/2010- Σύνταγμα), στις 24/2/2011 σε συγκέντρωση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ίδρυση του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα».

-Από τα 56 ιδρυτικά μέλη 33 είναι συγγενείς Αβαθμού θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων. Στα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνονται επίσης εκπρόσωποι σημαντικών κοινωνικών φορέων, ανάμεσα τους οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών Θεσσαλονίκης, του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ Χαιδαρίου κα. Στα ιδρυτικά μέλη ανήκουν οι πρόεδροι και των δυο οργανώσεων μελών της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR) στην Ελλάδα, της «ΕΥΘΥΤΑ-Ρόδου» και της «You Are What U Do - Κώστας Κουβίδης».

- Σύμφωνα με το καταστατικό, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του συλλόγου θα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν απώλεια.

- Ο σύλλογος έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, προσπαθώντας να καλύψει το κενό που υπάρχει στις περισσότερες πόλεις. Δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους τοπικούς συλλόγους που ήδη λειτουργούν σε μια σειρά πόλεις αλλά απεναντίας θα επιδιώξει τον συντονισμό και την κοινή δράση με αυτούς, χωρίς ηγεμονισμούς και μικρότητες, που δεν μπορούν να έχουν σχέση με ανθρώπους με τόσο βαριά τραύματα.

- Βασική θέση του συλλόγου είναι ότι τα τροχαία δεν είναι ατυχήματα. Όταν ο αριθμός θανάτων και τραυματισμών είναι στατιστικά προβλέψιμος, προβλέψιμη είναι η αναλογία κατά χώρο που θα συμβούν, η αναλογία κατά κατηγορία χρηστών του οδικού δικτύου, η αναλογία κατά ηλικία, κατά κατηγορία οχημάτων κλπ. Όταν τα αίτια (και το profile των δραστών) έχουν καταγραφεί και αναλυθεί, όταν όλα τα στοιχεία αυτών των εγκλημάτων εκτός από το ονοματεπώνυμο των θυμάτων είναι εκ των προτέρων γνωστά, δεν θα μιλάμε για «ατύχημα».

- Σύμφωνα με τον Π.Ο. Υγείας, 1.300.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους δρόμους το 2009 και υπερδιπλάσιοι τραυματίστηκαν βαριά. Αν δεν υπάρξει μια διαφορετική πολιτική το 2030 ο αριθμός προβλέπεται να φτάσει τους 2.400.000 το χρόνο με τη μεγαλύτερη αύξηση στις φτωχές και υπό ανάπτυξη χώρες.

- Η Ελλάδα κατέχει δυστυχώς την χειρότερη θέση στην Ευρωπαική Ένωση με 130 θανάτους ανα εκατομμύριο κατοίκους όταν ο μέσος ευρωπαικός όρος είναι 69. Οι χειρότερες επιδόσεις αφορούν στις νεώτερες ηλικίες και δεν είναι ορατή καμία τάση αντιστροφής.

- Η ανατροπή αυτής της κατάστασης προϋποθέτει την ύπαρξη ισχυρών κινήσεων, ανεξάρτητων από το κράτος, που θα αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα των θυμάτων και των οικογενειών τους.

- Ένας νέος τρόπος παρεμβάσεων είναι απαραίτητος ενώ απαραίτητο είναι και το άνοιγμα θεμάτων που αφορούν άμεσα το θέμα των τροχαίων εγκλημάτων όπως η δικαστική (ποινική και αστική) και η ιατρική τους αντιμετώπιση (κατά και μετά το συμβάν.)

-«SOS Τροχαία Εγκλήματα».

Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή: Ανδριωτάκης Μανώλης, Αποστόλου Νίκος, Βατράνη Νικολέττα, Βλαχάκη Χριστιάνα, Καρυδάκης Φαίδων, Κουβίδης Γιωργος, Κρητικός Αλέξανδρος, Μανιός Νίκος, Σταυρουλάκης Μανώλης.
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages