Ermenistan'da "RAP... LARP" ve/veya Şapkasız Putin, Mursi'yi ipten almadı ise Erdoğan Ankara'sına geçilen mesaj nedir ne değildir?!

473 views
Skip to first unread message

Hayrullah Mahmud ÖzgürTÜRK

unread,
Mar 3, 2021, 4:42:24 AM3/3/21
to oybi...@googlegroups.com
Ermenistan'da "RAP... LARP" ve/veya Şapkasız Putin, Mursi'yi ipten almadı ise Erdoğan Ankara'sına geçilen mesaj nedir ne değildir?!

NEDİR NE DEĞİLDİR
ENSTANTANE X:
Aliyev: Azerbaycan'da Türk ordusunun küçük modelini oluşturacağız
"Azerbaycan'a tehdit olduğunda arkamızda Türkiye olacaktır"
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yeni anlaşmalar imzaladıklarını, Türkiye'de üretilen en modern silahların Azerbaycan'a getirilmesi için mutabakat sağlandığını belirterek "Azerbaycan'da Türk ordusunun küçük modelini oluşturacağız. Türk ordusu modeli bizim için en makbul modeldir" dedi.
Aliyev, video konferans yöntemiyle yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dört saatten fazla süren toplantıda 35 gazetecinin 50'den fazla sorusuna yanıt veren Aliyev, Ermenistan'daki durum, Azerbaycan-Türkiye ilişkileri gibi konularda değerlendirmelerde bulundu.
İşgalden kurtardıkları bölgelerde kapsamlı imar çalışmaları başlatacaklarını belirten Aliyev, "Şimdi mayın temizliği yapılıyor. Eş zamanlı olarak hasar tespiti gerçekleştiriyoruz ve yerleşim birimlerinin planlarını hazırlıyoruz. İşgalden kurtarılan bölgelerde akıllı köyler kuracağız" bilgisini verdi.
Aliyev, artık savaşın bittiğine dikkati çekerek "Sürdürülebilir barış istiyoruz. Düşmanlık sayfasını kapatmak için bu tek yoldur. Barış herkese, Ermenistan'a da fayda sağlayacaktır. Ermenistan bunu anlamalı. Ermenistan'dan gelecek en ufak bir intikam adımı Azerbaycan tarafından ağır karşılık bulacaktır" uyarısında bulundu.
Dağlık Karabağ'daki Ermeni nüfusla hiçbir sorunları olmadığını, onları kendi vatandaşları olarak gördüklerini belirten Aliyev, gelecekte Azerbaycan ve Ermeni halklarının birlikte yaşamasının mümkün olacağını ifade etti.
"Türkiye tüm bölgelerde çok olumlu rol oynuyor"
Türkiye ile ilişkilerine ve savaş döneminde Ankara'dan kendilerine verilen desteğe konuşmalarında geniş yer ayıran Aliyev, "Bize verilen siyasi ve manevi destek hem bize güç sağladı hem de bazıları için güçlü mesaj oldu. Türkiye bugün dünya çapındaki güç merkezi gibi tüm bölgelerde çok olumlu rol oynuyor" ifadelerini kullandı.
Aliyev, Türk savunma sanayisi ürünleriyle ilgili "Savaş döneminde tüm dünya Türk savunma sanayisinin kalitesini gördü. Türk savunma sistemlerini savaşta başarıyla kullandık. Şimdi yeni anlaşmalar imzalandı. Türkiye'de üretilen en modern silahların Azerbaycan'a getirilmesi için mutabakat sağlandı. Bu, bizim askeri gücümüzü büyük ölçüde pekiştirecek." bilgisini verdi.
"Tehdit olduğunda arkamızda Türkiye olacaktır"
İki ülkenin askeri iş birliğinden ve Türk ordusunun yeteneğinden övgüyle bahseden Aliyev, "Azerbaycan'da Türk ordusunun küçük modelini oluşturacağız. Türk ordusu modeli bizim için en makbul modeldir" ifadesini kullandı.
Aliyev, olası tehditlere karşı Türkiye'nin Azerbaycan'a nasıl destek olacağı sorusuna ise "Karşılıklı askeri yardım konularını belirleyen anlaşmalarımız var. Azerbaycan'a tehdit olduğunda arkamızda Türkiye olacaktır" yanıtını verdi.
Aliyev, Ermenistan'ın savaş döneminde İskender füzeleri kullanıp kullanmadığı sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"İskender füzeleri Ermenistan'a verildiğinde Rus yönetimine bunun doğru olmadığını söylemiştim. Savaş döneminde de Rusya'ya İskenderleri geri almalarını önerdim. Hala da böyle düşünüyorum ve onlara bir daha ücretsiz silah vermemelerini söyledim ve hep söylüyorum. Savaşta ise İskender kullanımına ait bir bilgi tespit etmedik."
https://t24.com.tr/haber/aliyev-azerbaycan-da-turk-ordusunun-kucuk-modelini-olusturacagiz,935628
(...)
ENSTANTANE X:
Rusya’da gazetecilerin gündemi: Soğuk havalarda Putin neden şapka takmıyor?
HABERRUS - Rusya’da gazetecilerin merak ettiği bir konuya daha Kremlin tarafından açıklık getirildi.
Gazetecilerin Putin soğuk havalarda katıldığı programlarda neden şapka takmadığı sorusuna Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov yanıt verdi.
RIA Novosti, Peskov'un "Onun sağlığıyla ilgili endişenizden gerçekten çok etkilendik. Ancak onun sağlığının iyi olduğunu biliyorsunuz, şapka takmamayı tercih ediyor." dediğini aktardı.
Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in neden şapkasız sokak etkinliklerine katıldığı konusunda Putin’in sağlığının onun soğuk havalarda şapka takmamasına imkan verdiğini söyledi.
Bazı gazeteciler, 23 Şubat'ta sert soğuklara rağmen Putin'in Kızıl Meydan’daki Aleksander Bahçesi'ndeki Meçhul Asker anıtına çelenk bıraktığı törene şapkasız geldiğine dikkat çekmişti.
https://haberrus.ru/politics/2021/02/24/rusyada-gazetecilerin-gundemi-soguk-havalarda-putin-neden-sapka-takmiyor.html
(...)
ENSTANTANE X:
Türkiye'nin sınırında darbe girişimi
Ermenistan ordusu, Başbakan Paşinyan ve hükümetine istifa etme çağrısı yaptı. Paşinyan'dan ilk açıklama geldi...
Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayınladı.
Bildiride, "Ermenistan silahlı kuvvetleri, Başbakan ve Ermenistan Cumhuriyeti Hükümeti'nin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Anavatanı savunurken çocukları ölen insanlara karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor" ifadelerine yer verildi.
Paşinyan, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'la süren 6 haftalık çatışmaların ardından Ermenistan'da eleştiri oklarının hedefindeki isim olmuştu. Ermenistan lideri istifa çağrılarıyla karşılaşmış ancak görevini bırakmamıştı.
PAŞİNYAN: ÜLKEDE DARBE GİRİŞİMİ VAR
Ermenistan ordusunun açıklamasının ardından bir açıklama yapan Nikol Paşinyan, ülkede bir darbe girişimi yaşandığını söyledi.
Paşinyan, darbe girişimine karşı tüm destekçilerini sokağa çıkmaya çağırdı.
Paşinyan ayrıca, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu.
"DEVRİMİ SAVUNMAMIZ GEREKİYOR”
Paşinyan, ordunun istifa talebiyle ilgili yaptığı açıklamada "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır" dedi.
Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını anlatan Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz" ifadesini kullandı.
Paşinyan'ın bugün saat 16.00'da vatandaşlara toplanma çağrısında bulunduğu Cumhuriyet Meydanı'nda konuşma yapacağı öğrenildi. Paşinyan, yaptığı çağrıyla ilgili olarak güvenlik güçlerinin gerekli önlemi alacağını açıkladı.
ERİVAN’DA PROTESTOLAR BAŞLADI
Öte yandan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın istifasını isteyen göstericiler hükümet binasına ilerlediği ifade edildi. Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan taraftarları ise Savunma Bakanlığı önünde toplanarak, ordunun muhtıra çağrısına destekte bulundu.
Güvenlik güçleri Ermenistan Parlamento'sunun önünde önlem aldı.
Parlamento Sözcüsü'nün Paşinyan ile görüştüğü belirtildi.
PAŞİNYAN: ÇÖZÜM İÇİN BİRKAÇ SEÇENEK SUNDUM
Hükümet binası önündeki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan destekçilerinin yanına giden ve onlarla konuşan Paşinyan, Ermenistan ordusunun halka ve başbakana bağlılığını koruduğunu belirterek "Ermenistan'da gergin bir durum var ancak çatışma yaşanmayacağı konusunda mutabakat sağlamalıyız. İstifamın sorunun çözümü olduğundan emin değilim. Çözüm için birkaç seçenek sundum" dedi.
Ermenistan'da kardeşlik atmosferi olduğunu ancak bunun siyasi diyalog ve tartışmaların olmayacağı anlamına gelmediğini belirten Paşinyan, "Ermenistan içinde düşmanımız yok. Sükunete davet ediyorum. Elbette durum gergin ancak bizim cepheleşmeye değil, konuşmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.
“SÖYLENTİLER YALAN, BİZ BURADAYIZ”
Kendisi ve ailesinin ülkeden kaçacağı yönündeki iddialara da yanıt veren Paşinyan, "Enformasyon terörüne alıştığınızı umuyorum. Uçağımın hazırlandığı ve ülkeden kaçmaya hazırlandığımız gibi çok sayıda söylenti yayıyorlar. Biz buradayız ve hiçbir halükarda ülkemizi terk etmeyeceğiz. Ailem burada" ifadelerini kullandı.
Paşinyan, darbe tehdidinin yönetilebilir olduğunu kaydederek "İstifamı talep eden askerler duygusal bir karar aldı. Görevden aldıklarım da dahil hepsi benim kardeşlerim ve ülkemizin askerleri" diye ekledi.
Bu arada muhaliflerle hükümet yanlıları arasında çatışmalar başladı:
KARABAĞ LİDERİNDEN ARABULUCULUK TEKLİFİ
Resmi olarak tanınmayan Dağlık Karabağ’ın lideri Araik Harutyunyan, Ermenistan’da yaşananlarla ilgili arabuluculuk teklif etti.
Tüm taraflara itidal çağrısı yapan Arutyunyan, “Aksi takdirde yenilgimiz daha da derinleşecek ve daha da ölümcül olacak. Bunları durdurun, çok kan döküldü. Şimdi vakit krizi hafifletme ve uzun vadeli gelişim yolunu izleme vaktidir” ifadelerini kullandı.
“PAŞİNYAN'IN SON ŞANSI”
Muhalif Refah Ermenistan Partisi, bir açıklama yaparak Paşinyan'ı görevi bırakmaya çağırdı. Açıklamada, "Paşinyan'ı sivil savaşa doğru gitmemeye, ülke içinde Ermenilerin kanını akıtmamaya çağırıyoruz. Bu, Paşinyan'ın siyasi yollardan görevi bırakması için son şans" dendi.
ESKİ BAŞBAKAN: SAVAŞI KAYBEDEN YETKİLİLER GİTMELİ
Ermenistan eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan da, vatandaşları orduyu desteklemeye çağırdı ve "Savaşı kaybeden ve toprağı teslim eden yetkililer gitmeli. Bu, ulusal uyanışımız için ön koşul ve hayati bir gerekliliktir" dedi.
ERMENİSTAN GENELKURMAYI’NDAN YENİ AÇIKLAMA: İSTİFA KONUSUNDAKİ TUTUMUMUZU BİR KEZ DAHA TEYİT EDİYORUZ
Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı da Paşinyan ve hükümetinin istifası yönünde bir açıklama yaptıklarını doğrulayarak "Bu sabah yayınlanan açıklama, herhangi bir kişinin baskısı altında yapılmadı. Bu, tek amaçları sorumluluk gerektiren bu dönemde vatanın kurtarılmasına hizmet etmek olan general ve subayların açık görüşü ve tutumudur. Bu tutumumuzu bir kez daha teyit ediyoruz" ifadelerini kullandı
MUHALEFET ORDUYA ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU
Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusu karşısında yenilmesinin ardından geçen yılın sonlarında  Ermenistan Başbakanı'nın istifası için ülkede süresiz protestolar başlatılmıştı.
Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan da geçen Aralık ayında Erivan’da düzenlenen protestoda yaptığı konuşmada, Ermenistan ordusunu ve polisi halkın yanında olmaya davet etmiş,  güvenlik güçlerine seslenerek "Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın" ifadelerini kullanmıştı.
KREMLİN: PUTİN İLE PAŞİNYAN HENÜZ İLETİŞİME GEÇMEDİ
Konuyla ilgili Kremlin'den yapılan açıklamada ise, Erivan'daki gelişmeleri endişeyle izlediklerini belirterek Putin ile Paşinyan'ın henüz iletişime geçmediğini, gerektiği takdirde iletişime geçmek üzere gerekli organizasyonun yapıldığını açıkladı. Yapılan açıklamada ayrıca, "Ermenistan'daki herkesi itidalli olmaya çağırıyoruz, durum anayasal çerçevede kalmalı" ifadelerine yer verildi.
TÜRKİYE'DEN ERMENİSTAN AÇIKLAMASI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ermenistan'daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız" dedi.
CUMHURBAŞKANLIĞINDAN KINAMA
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından, Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanların, Başbakan Nikol Paşinyan'ı istifaya çağıran bir bildiri yayımlamasına ilişkin paylaşımda bulundu.
İbrahim Kalın, "Ermenistan'daki darbe girişimini kınıyoruz. Darbeler her zaman demokratik süreçleri inkıtaya uğratmış ve kaosa neden olmuştur. Ermenistan'da sürecin ivedilikle normale dönmesini temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.
ALİYEV: ERMENİSTAN BUNDAN DAHA İÇLER ACISI BİR DURUMDA OLMAMIŞTI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın hiç bu kadar içler acısı hale gelmediğini ifade etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan aktarılan açıklamaya göre, Aliyev, “Ermenistan hiçbir zaman bu kadar içler acısı bir durumda olmamıştı. Onları bu duruma sokan kendi yöneticileri” ifadelerini kullandı.
Aliyev, şunları söyledi:
"Ama nedense demokrasiden bahseden bazı devletler ve sivil toplum kuruluşları buna göz yumuyor. Ermenistan'daki muhalefet her gün baskı görüyor, tutuklanıyor ve öldürülüyor ama kimse tepki vermiyor. Bu neyi gösteriyor? 30 yıllık tarih, bu zaferi sadece Ermenistan karşısında kazanmadığımızı bir kez daha gösteriyor. Örgütlü ve güçlü çevreler bize karşı birleşmişti ve topraklarımızı sonsuza kadar işgal altında tutmak istiyordu. Ermenistan sadece bir araçtı. Biz bu sinsi politikayı yerle bir ettik ve adaleti yeniden tesis ettik."
Odatv.com 25.02.2021 11:14  
https://odatv4.com/ordudan-istifa-et-cagrisi-25022116.html
(...)
ENSTANTANE X:
ABD'den Ermenistan açıklaması: Ordu siyasete karışmamalı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerini siyasete “müdahale etmemeleri” konusunda uyardı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price gazetecilere verdiği demeçte, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerini siyasete “müdahale etmemeleri” konusunda uyararak, “Tüm tarafları tedbirli olmaya ve herhangi şiddet içeren eylemden kaçınmaya çağırıyoruz” dedi.
Price, "Devletlerin silahlı kuvvetlerinin iç siyasete müdahale etmemesi gerektiği şeklindeki temel demokratik ilkeyi tüm taraflara hatırlatıyoruz" ifadelerini kullandı.
https://t24.com.tr/haber/abd-den-ermenistan-aciklamasi-ordu-siyasete-karismamali,935457
(...)
ENSTANTANE X:
Rus diplomatlar Kuzey Kore'yi drezin iterek terk etmek zorunda kaldı
Kuzey Kore'den ayrılması gereken bir grup Rus diplomat, ülkedeki sıkı koronavirüs önlemleri nedeniyle demiryolunda drezin iterek ülkeyi terk edebildi.
Diplomatların ailelerini de içeren sekiz kişi, Rusya sınırına kadar bir kilometre drezin itti.
Kuzey Kore koronavirüs önlemleri kapsamında neredeyse tüm toplu taşıma araçlarını kullanımdan kaldırmış durumda.
Ülkede bugüne kadar tek bir vaka bile olmadığı açıklansa da gözlemciler bu iddianın gerçeği yansıtmadığı görüşünde.
Kuzey Kore'den uluslararası seyahatler de neredeyse tamamen yasaklandı.
Bu yüzden ülkelerine dönmek isteyen Rus diplomatların önünde bu sıra dışı yolculuk dışında bir seçenek yoktu.
Olayı Facebook sayfasında paylaşan Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Sınırlar bir yıldan uzun süredir kapalı olduğu ve seyahat de yasaklandığı için eve dönüş için uzun ve zorlu bir yolculuk gerekti" ifadelerini kullandı.
Bakanlığın paylaştığı fotoğraflarda diplomatların valizleriyle doldurdukları bir drezini ittiği görülüyor.
Bakanlık "drezinin motoru" konumundaki kişinin üçüncü katip Vladislav Sorokin olduğu açıklandı.
Sorokin'in ittiği drezin, Tumen Nehri'ni geçerek Rusya'ya ulaştı.
Yolculuğun tek zorlu kısmı bu değildi.
Sorokin'in üç yaşındaki kızı Varya'nın da yer aldığı grup, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'dan kendilerini bekleyen drezine ulaşabilmek için 32 saatlik bir tren yolculuğunun ardından iki saat de otobüse binmişti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri grubu sınırda karşılayarak otobüsle Vladivostok Havalimanı'na götürdü.
Pandeminin başlamasının ardından pek çok yabancı diplomat Kuzey Kore'yi terk etti, bazı Batılı ülkeler büyükelçiliklerini kapattı.
Tüm uçuşlar durdurulduktan sonra Mart 2020'de Almanya, Rusya, Fransa, İsviçre, Polonya, Romanya, Moğolistan ve Mısırlı diplomatları taşıyan bir uçak Kuzey Kore'den Vladivostok'a uçarak diplomatların drezine mecbur kalmamasını sağlamıştı
https://t24.com.tr/haber/rus-diplomatlar-kuzey-kore-yi-drezin-iterek-terk-etmek-zorunda-kaldi,935473
(...)
ENSTANTANE X:
ABD’den Ukrayna’ya 125 milyon dolarlık askeri yardım paketi
https://t24.com.tr/haber/abd-den-ukrayna-ya-125-milyon-dolarlik-askeri-yardim-paketi,936307
(...)
ENSTANTANE X:
Post-Sovyet coğrafyada bir sokak gösterisi daha: Gürcistan'da, protestolar büyüyor
Gürcistan'da ana muhalefet lideri Nika Melia, yüzlerce polisin parti merkezine düzenlediği baskında gözaltına alındı. Melia'nın destekçileri muhalif liderin derhal serbest bırakılması ve erken seçime gidilmesi talebiyle hükümet binaları önünde gösteriler düzenliyor. Muhalifler ayrıca parlamento önünce çadırlar kurdu.
Polisin başkent Tiflis'teki protesto eylemlerinde, parlamento binası önündeki protestoculara karşı biber gazı kullandığı bildiriliyor.
Muhalefet partileri Melia'nın gözaltına alınmasını protesto için büyük çaplı gösteriler düzenlenmesi çağrısı yaptı.
ABD ve İngiltere'nin Tiflis büyükelçilikleri, Melia'nın gözaltına alınmasını kınadı.
Melia hakkında, 2019'daki hükümet karşıtı gösterilerde şiddeti teşvik ettiği suçlamasıyla dava açılmıştı. Haziran 2019'da mahkeme, kefalet ücretini ödemeyi reddeden Melia için tutuklama emri çıkarmıştı.
Gürcistan Başbakanı Gakharia istifa etti
Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia geçen hafta istifa ettiğini açıklamıltı.
Giorgi Gakharia, başkent Tiflis'te gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkedeki ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi Başkanı Nika Melia'ya yönelik tutuklama kararı konusunda ekibiyle yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle görevinden istifa ettiğini belirtti.
https://haberrus.ru/politics/ HYPERLINK "https://haberrus.ru/politics/2021/02/23/post-sovyet-cografyada-bir-sokak-gosterisi-daha-gurcistanda-protestolar-buyuyor
(...)
ENSTANTANE X:
ABDURRAHMAN DİLİPAK: Ruslarla dans
Ukrayna, Belarus derken, şimdi bir de Karadeniz gazı konusu çıktı. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna herkes petrol ve doğalgaz araması konusunda batılı şirketlerle birlikte arama faaliyetinde bulunuyor.
Bir yandan Doğu Akdeniz, bir yandan Karadeniz gazı, bir yandan fosil yakıtlarının sınırlandırılması çalışması. Bir yandan yeni enerji kaynakları, genel ekonomi, üretim teknolojisindeki değişiklik vesaire vesaire. “Yeni Normal” döneme sancılı bir şekilde giriyor dünya.
Evet, Ruslar Afrika’da ve Doğu Akdeniz’de Fransızlarla paslaşıyor. Yunanistan da bu koalisyonla birlikte hareket ediyor. Ruslar bir yandan da Ermenistan ile yakın temas içinde, Rusların Balkanlar ve Türk dünyası üzerinde de ciddi bir etkinliği var.
Rusya Türkiye’yi görmezden gelemez. Rusya’nın yumuşak karnı ve onların hedefindeki ülkelerde ciddi bir İslam nüfusu var. Öte yandan; Rusya bir yandan Akdeniz’deki varlığını güçlendirmek istiyor, bir yandan da Ortadoğu denilen coğrafyada güçlü bir askeri üsse ihtiyacı var. Lübnan’daki gelişmeler Rusya için bu anlamda bir fırsat oluşturdu. Fransa ve Türkiye Lübnan’da ilk günden bayrak gösterdi. Bakalım bundan sonra ne olacak!
Ruslarla Ortodoks kilisesi konusunda, Ukrayna konusunda  aynı görüşte değiliz.
Suriye, Libya, Doğu Akdeniz’de durum farklı. Rusya, Suriye’de hem Esad rejimi, hem İran’la birlikte olmak zorunda, hem de Türkiye ile birlikte.. Soçi mutabakatı bunu garanti ediyor. Rusya Türkiye’den vazgeçemez. Koskoca bir Türki dünya var ki, Rusya’nın yumuşak karnı. Balkanlar’dan Kafkasya’ya, tüm Karadeniz, Hazar kuşağında Türkiye var. Rus doğalgazı ve petrolü, büyük ölçüde Türkiye’den çıkıyor. Türkiye iyi bir pazar aynı zamanda. Rusya da Türkiye için iyi bir pazar.
Rusya İran’dan da Suriye’den de vazgeçemez. Suriye krizi Rusya’nın Ortadoğu denilen coğrafyada masada olmasını sağlıyor. Selefi, Şii ve Sünni coğrafyanın tam orta yerinde var oluyor. ABD, İngiltere ve Fransa’nın siyasi ve iktisadi inisiyatif ve vesayet alanında bayrak gösteriyor.
Suriye’de Rusların ayrıca Akdeniz’e kıyı askeri bir ikmal üssü var. Bu Rusya için hayati öneme sahip bir üs. Çünki bugün için Akdeniz’de varlık şartı, büyük ölçüde bu üsse bağlı. Orada Doğu Akdeniz’de var oluyor. Eskiden Kıbrıs Rum kesiminde de bir ikmal üssü vardı, onu kaybetti. Libya’da da aslında Orta Akdeniz’de, Kuzey Afrika’da olmak için orada bayrak gösteriyor.
Aslında Rusların Suriye ve Libya’da taraf olması söz konusu değil. Orada var olmak istiyor. Süreçte masada olmak, sonuçta kazanan tarafla birlikte olmak. Onun için Türkiye’nin buralarda varolması Rusya için önemli. Rusya Türkiye’nin, Türkiye Rusya’nın ayağına basmamaya dikkat ediyor. Çeçenistan ve Ukrayna konusunda bunu görebilirsiniz.
Aslında Rusya’nın Türkiye’yi gözden çıkarması, ya da Türkiye’nin Rusya’yı gözden çıkarması kolay verilecek bir karar değil. Mavi Akım, Beyaz Akım, Astana, Soçi derken daha dün Libya konusunda birlikte bir çözüm ararken bugün Suriye’de yollar ayrılma noktasına geldi.
TSK ilk kez Esed rejimi ile karşı karşıya. Karşı cephede İran, Esed rejiminin yanında. Rusya ise en azından Türkiye ile birlikte, güvenli bölgede ortak devriye ile denge sağlamaya çalışıyor. Dün ABD ile bölgede ters düşmüştük. Bugün de Ruslarla ters düştük. Bir süredir de PYD’nin sesi çıkmıyordu. Bugün yeni bir durumla karşı karşıyayız.
Dün Ruslar kendileri açısından Lazkiye koridorunun kontrolünü ele geçirmek istiyordu. Esed de bundan yararlanarak İdlib’i geri alma planları yapıyordu. Çünkü Halep’te kontrolü uzun süre ellerinde tutamayacaklarını düşünüyorlardı. Türkiye ise bölgedeki varlığını korumakta kararlı. Sınırdaki yığılmayı, bölgedeki güvenli yerlerde tutmaya çalışıyor.
Şimdi bölgede kartlar yeniden karılıyor. Mesela Avrupa Grubu Rusların Libya ve Ortadoğu’da olmasından bugün fazla rahatsız değil. Çünkü bölgedeki Rus varlığı ABD’nin bölgedeki emrivakilerine karşı bir denge oluşturuyor. Türkiye’ye bakışları da öyle.
BM’nin ve AB’nin Hafter’e karşı tavırlarının arkasında bölgede ABD’nin tek başına varolması var. Avrupa, bölgede Türkiye ve Rusya’nın bir yere kadar inisiyatif üstlenmesine bu açıdan ses çıkarmayacaktır. ABD çekilirse, batı hem Türkiye ve hem de Rusya’ya sırtını dönecektir. Konu bu açıdan ittifak ya da dostluk, stratejik ortaklık, ilkeli bir duruşla ilgili değil. Siyasette, günümüzde “ulusal çıkar” söz konusu ise her şey mümkün! Bu durum, insaf ve vicdan dışı bir pragmatizme mahkum edebiliyor insanı. Her şey mübah olabiliyor. Bu tutum Makyavel’in “Gayeye giden her yol meşrudur” sapkınlığına yol açıyor. Silahlı bir güç olmak, başka milletlere İlah’lık ve Rab’lik taslama imtiyazına dönüştü. Demokrasi, insan hakları, hukuk devleti gibi sözler, ucuz birer makyaj malzemesi ya da oltaya takılan yem hükmünde şeyler. Yani uluslararası ilişkilerde hak, hukuk, ahlak ve erdem diye bir şey yok, çıkar var. Kur’an-ı Kerim’in, “Bir kavme olan düşmanlığınız, sizi onlar hakkında adaletsizliğe sevk etmesin” kuralının bu alemde bir karşılığı yok.
Türkiye’nin sadece Ruslarla ilişkisi değil, ABD ve AB ülkeleri, NATO ile ilişkisi aynı değil mi? Herkes biliyor ki, içinde ABD ve NATO’nun olmadığı darbe yoktur. En son 15 Temmuz’da gördük bunları. PKK, DHKP-C, FETÖ den kaçanlar soluğu aynı çatı altında almadılar mı? Bu demokrasi, insan hakları dedikleri şey onlar için aynı zamanda “helvadan bir put”muş, acıkınca yedikleri!
Bakalım bu düzen daha ne kadar böyle gidecek. Batı “Put kırıcılığı” ile yeni tanışıyor. Ve daha yıkılacak çok put var yeryüzünde, yalan üzere ayakta duran. Dün şehirlere, meydanlara adını verdikleri kişilerin putları devriliyor bugün. Kristof Kolomb’un heykeli sökülmüştü yerinden en son. Dün gurur duydukları kişiler utançları oldu bugün! Farklı bir dünyaya uyanacağımız günler uzak değil. Selâm ve dua ile.
https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/abdurrahman-dilipak/ruslarla-dans-33322.html
(...)
ENSTANTANE X:
Abramovich'in 430 milyon sterlinlik yatı ilk kez görüntülendi
İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea’nin sahibi Roman Abramovich’in 430 milyon sterlinlik yeni yatı ilk kez görüntülendi. "Solaris" isimli yatta bir helikopter iniş yeri, 48 kabin ve 8 güverte bulunuyor.
36 yolcu kapasiteli, 48 kabine ve 60 kişilik mürettebata sahip olacak yatta bir helikopter iniş yeri, yüzme havuzu ve 8 güverte bulunacak. Yatın tamamlanmak üzere olduğu ifade edildi.
Almanya'daki tersanede yapımı tamamlanmasına kısa bir süre kaldığı belirtililen Solaris, 36 yolcu kapasiteli 48 kabin ve 60 kişilik mürettebata sahip olacak.
ı süperyat, bir helikopter pisti de dahil olmak üzere sekiz güverteye sahip olacak. 460ft Solaris, Buckingham Sarayı'ndan daha büyük bir alanda yapıldı.
https://t HYPERLINK "https://t24.com.tr/haber/abramovich-in-430-milyon-sterlinlik-yati-ilk-kez-goruntulendi,935088"24 HYPERLINK "https://t24.com.tr/haber/abramovich-in-430-milyon-sterlinlik-yati-ilk-kez-goruntulendi,935088".com.tr/haber/abramovich-in- HYPERLINK "https://t24.com.tr/haber/abramovich-in-430-milyon-sterlinlik-yati-ilk-kez-goruntulendi,935088"430 HYPERLINK "https://t24.com.tr/haber/abramovich-in-430-milyon-sterlinlik-yati-ilk-kez-goruntulendi,935088"-milyon-sterlinlik-yati-ilk-kez-goruntulendi, HYPERLINK "https://t24.com.tr/haber/abramovich-in-430-milyon-sterlinlik-yati-ilk-kez-goruntulendi,935088"935088
(...)
ENSTANTANE X:
Rusya’nın AB Temsilcisi Chizhov: AB’nin yaptırımlarına yanıt verilecektir
AB ülkeleri, Navalni'nin tutuklanması nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanmasını kararlaştırmıştı
 Rusya’nın Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Vladimir Chizhov, AB’nin Rusya’ya muhalif lider Aleksey Navalni konusunda uygulama kararı aldığı yaptırımlara cevap verileceğini açıkladı.
Rusya’nın AB Daimi Temsilcisi Vladimir Chizhov, AB’nin Rusya’ya yönelik muhalif lider Aleksey Navalni konusunda uygulama kararı aldığı yaptırımlara ilişkin açıklamada bulundu.
Rusya’nın bu yaptırımlara tepkisiz kalmayacağını belirten Chizhov, “Avrupa Birliği'nin daha fazla yıkıcı eylemi olması durumunda, Rusya boşta oturmayacak, uygun yollar ve yöntemler bulacaktır” dedi. Chizhov, Moskova'nın Brüksel'in eylemlerine tepkisinin ‘asimetrik olabileceğini’ de sözlerine ekledi.
https://t24.com.tr/haber/rusya-nin-ab-temsilcisi-chizhov-ab-nin-yaptirimlarina-yanit-verilecektir,935227
(...)
ENSTANTANE X:
Büyük medya sızıntısı
İngiltere'nin, Reuters ve BBC'ye, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da "Rusya'nın etkisini azaltmak" amacıyla kaynak verdiği ortaya çıktı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan sızdırılan belgelere göre, Rusya içinde rejim değişikliğini teşvik etmek ve Doğu Avrupa ve Orta Asya'da "Rusya'nın etkisini azaltmak" amacıyla bir dizi gizli programın yürütülmesi için Reuters ve BBC'ye İngiltere hükümeti tarafından kaynaklar verildi.
Sol Haber’in Grayzone'un aktardığına göre “Sızdırılan belgeler, Thomson Reuters Vakfı ve BBC Media Action'ın Rusya'ya karşı bir dezenformasyon kampanyası kapsamında ödenekler aldığı ve çeşitli gizli projelere katıldığını göstermiş oldu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nda ‘Karşı Dezenformasyon ve Medya Geliştirme’ olarak bilinen bir bölüm aracılığıyla çalışan medya kuruluşları, ‘Konsorsiyum’ olarak adlandırılan bir yapı altında istihbarat kurumlarıyla birlikte faaliyet gösterdi.
"DOĞRULADI"
Thomson Reuters Vakfı sözcüsü Jenny Vereker, konuya ilişkin The Grayzone'a verdiği açıklamada sızdırılan belgelerin gerçekliğini dolaylı olarak doğruladı. Ancak, Vereker, ‘Thomson Reuters Vakfı'nın gizli faaliyetler yürüttüğü sonucunun’ yanlış olduğunu ve kamu yararına yaptıkları çalışmaları yanlış temsil ettiğini iddia etti. Vereker ‘Onlarca yıldır özgür bir basını açıkça destekledik ve küresel olarak gazetecilere bağımsız olarak haber yapmak için gereken becerileri geliştirmelerinde yardımcı olmak için çalıştık.’ dedi.
"MİSYONUMUZ BİLGİ AKIŞINI DESTEKLEMEK"
Reusters Sözcüsü Jenny Vereker, The Grayzone'un Reuters'ın İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen programlara katılımının haber kuruluşunun güven ilkelerine nasıl uyduğu sorusuna, ‘Bu fon, bir parçası olarak tüm dünyada gazetecilere ve gazeteciliğe yardımcı olmak için bağımsız çalışmamızı destekliyor. Çok sayıda sesi desteklemek ve doğru ve bağımsız bilgi akışını korumak için özgür ve canlı bir küresel medya ekosistemini güçlendirme misyonumuz. Bunun nedeni, doğru ve dengeli haber kapsamının her türlü özgür, adil ve bilgili toplumun çok önemli bir ayağı olmasıdır.’ şeklinde cevap verdi.
"15 BİN GAZETECİDEN OLUŞAN AĞ"
Belgeler, dünyanın en büyük ve ‘en seçkin’ haber kuruluşlarından ikisi olan Reuters ve BBC'nin, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya'yı hedef alan dezenformasyon projesinin bir parçası olduğunu gösteriyor. Söz konusu belgelere göre Reuters ve BBC, İngiliz devletinden bazı projeler karşılığında milyonlarca dolarlık sözleşmeler talep etti. İki büyük medya kuruluşu İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen turlar ve eğitim oturumları yoluyla Rus gazetecileri ‘yetiştirmeyi’, Rusya içinde ve çevresinde nüfuz ağları kurmayı ve Rusça konuşulan bölgelerde NATO yanlısı anlatıları teşvik etmeyi vaat etti.
Reuters, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na sunduğu birkaç teklifte, 400'ü Rusya'da olmak üzere 15 bin gazeteci ve çalışandan oluşan küresel bir etki ağına sahip olduğunu anlatıyor.”
https://odatv4.com/buyuk-medya-sizintisi-25022138.html
(...)
ENSTANTANE X:
Ermenistan'da darbe girişimi: Ordu istifa istedi, Paşinyan sokağa çıktı
Ermenistan ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etti. Paşinyan yaptığı ilk açıklamada, "Ülkede darbe girişimi var" ifadelerini kullanarak destekçilerinin başkent Erivan'da toplanması için çağrı yaptı. Paşinyan'ın Erivan'daki yürüyüşünde muhalefet ile kendi destekçileri karşı karşıya geldi. Ülkenin polis teşikalatı da polislerin Paşinyan'ın talimatlarına uymaması çağrısında bulundu.
https://www.birgun.net/haber/ermenistan-da-darbe-girisimi-ordu-istifa-istedi-pasinyan-sokaga-cikti-335427
(...)
ENSTANTANE X:
Rusya: Türkiye'nin S-400 üretebilmesi pek mümkün değil
Rus devlet savunma sanayii şirketi Rostech'in Başkanı Sergey Çemezov, Türkiye'nin S-400'lerle NATO'nun güvenliğine zarar verdiği tezine karşı çıkarak, "Aksine, NATO’nun güvenliğini temin ediyor" dedi. Çemezov, Türkiye'ye tam teknoloji transferi yapılmayacağını da belirtip, "İsteseydik bile, Türkiye’nin böylesi bir gelişkin ekipmanın üretimini örgütleyebilmesi pek mümkün değil" ifadelerini kullandı.
https://www.gazeteduvar.com.tr/rusya-turkiyenin-s-400-uretebilmesi-pek-mumkun-degil-haber-1514403
(...)
ENSTANTANE X:
ABD'den sonra da şimdi Rusya'da: Motoru arıza yapan bir Boeing 777 Moskova'ya acil iniş yaptı
https://t24.com.tr/haber/abd-den-sonra-da-simdi-rusya-da-motoru-ariza-yapan-bir-boeing-777-moskova-ya-acil-inis-yapti,935529
(...)
ENSTANTANE X:
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Durre: Rusya açısından Türkiye, her halükarda bir NATO ülkesidir
Moskova'da yaşayan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç.Dr.İkbal Durre, Rusya'nın politikalarını değerlendirdi. Durre, "Hiçbir ciddi Rus politikacı bir gün Türkiye'nin NATO'dan çıkacağı gibi bir ütopik bakış açısıyla hareket etmez" diye konuştu
Birgün Gazetesi'ne konuşan Durre'nin dikkat çeken ilk değerlendirmelerinden biri Rus ve Çin yakınlaşmasına dair oldu. Çin'le olan yakınlaşmanın Rusya açısından aynı zamanda bir tedirginlik unsuru olduğunu öne süren Durre, bunun nedenini şöyle açıkladı:
"Rusya, Sibirya ve Çin sınırına yakın bölgelerde artan Çin nüfusundan kaygılı"
Unutmayalım ki Rusya'nın kendi içindeki güvenlikle ilgili korkusu, sahip olduğu topraklarının büyüklüğüne oranla nüfusunun az olması Rusya'yı Çin'le olan ilişkilerinde temkinli olmaya zorlayan, Çin'den gelebilecek demografik bir tehlike. 2000'li yıllardan itibaren gündeme getirilen Rusya'nın Sibirya ve Çin sınırına yakın olan bölgelerinde artan Çin nüfusu ile ilgili kaygıların son dönemlerde dile getirilmemesi, bu konunun Rusya tarafından bir tehdit olarak görülmediği şeklinde anlaşılmamalı. Bence reel şartlar oluştuğunda Rusya Batı ile anlaşmayı Çin'le olabilecek stratejik yakınlaşmaya tercih eder. Dolayısıyla şu andaki siyasi yakınlaşma da zorunluluktan doğmaktadır. Düşmanımın düşmanı dostumdur mantığıyla.
"Rusya, Ukrayna'daki hataya Belarus'ta düşülmeyecek"
Son dönemlerde siyasi karışıklı içinde olan Belarus'taki gelişmelere dair Rusya'nın tutumunu da değerlendiren Durre gelinen noktada Belarus lideri Alexsander Lukaşenko'nun kendisinin Belarus'u Rusya'dan koparmasının ardından Batı'nın yapacağı ilk işin kendisinden kurtulmak olacağını andan itibaren yönünü yeniden Rusya'ya döndüğünü iddia ederek, şu iddiada bulundu:
Ama şunu unutmamak gerekir ki, Rusya Ukrayna'da yaptığı hatayı Belarus'ta tekrarlamak istemiyor. O hata da şuydu "kayıtsız şartsız lideri desteklemek adına halkı karşısına almak. Rusya açısından Belarus'taki ideal çözüm Lukaşenko'nun iktidarının devamından çok halkın da kabul edebileceği Rusya karşıtı olmayan, bu arada Batı'nın da tepkisini çekmeyecek yeni bir liderin ortaya çıkması.
"Rusya'nın bir Kürt planı yok"
Kremlin'in bir Kürt planı olmadığını ve bölge ülkeleriyle ilişkilerinde Kürtleri kullanma planı  olduğunu öne süren Durre, Ankara'yla ilişkilerine dair de şu iddialarda bulundu:
Tarih boyunca iki ülkenin Batı'yla ilişkilerinin sorunlu olduğu dönemlerde benzer yakınlaşma süreçleri yaşanmıştır. Unutulmamalıdır ki Rusya açısından Türkiye her hâlükârda bir NATO ülkesidir. Bazı Avrasyacı kesimlerin dönem dönem yükselen söylemlerinin aksine hiçbir ciddi Rus politikacı bir gün Türkiye'nin NATO'dan çıkacağı gibi bir ütopik bakış açısıyla hareket etmez. Dolayısıyla ilişkiler karşılıklı güvenden çok, karşılıklı anlayışa dayalı yürümekte ve gelişebilecek her senaryoya karşı taraflar hazır. Bu konuda taraflarda çok ciddi tarihi bir tecrübe var. Bu nedenle, uçak düşürme vb olaylar tekrarlanmadığı sürece, Türkiye Rusya ilişkilerinde hiçbir durumda katastrofik bir süreç yaşanacağını düşünmüyorum.
https://www.indyturk.com/node/235476/uluslararası-ilişkiler-uzmanı-durre-rusya-açısından-türkiye-her-halükarda-bir-nato
(...)
ENSTANTANE X:
Almanya, Rusya'ya 'Navalnıy' yaptırımını uygulamaya hazır
Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Rus muhalif Navalnıy vakasının ardında Moskova'nın olduğu sonucuna varmaları durumunda Rusya'ya karşı diplomatik yaptırım uygulamaya hazır olduklarını söyledi.
https://tr.sputniknews.com/avrupa/202008281042745904-almanya-rusyaya-navalniy-yaptirimini-uygulamaya-hazir/
(...)
ENSTANTANE X:
Rusya'dan Türkiye'ye 'Helikopter' çağrısı
Rusya Helikopterleri Genel Müdürü Andrey Boginskiy, Türkiye ile helikopter teknolojileri ve üretiminde iş birliğine açık olduklarını belirtti.
https://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/rusyadan-turkiyeye-helikopter-cagrisi.html
(...)
ENSTANTANE X:
Fransa: NATO'da görevli subay Rusya adına ajanlık yaptığı gerekçesiyle tutuklandı
Savunma Bakanı Florence Parly, basına yaptığı açıklamada, söz konusu yarbayın "hassas bilgileri" Rusya'ya sızdırdığı gerekçesiyle Fransız Dış İstihbarat Servisi (DGSI) tarafından sorgulandığını ve geçici olarak tutuklanıp Paris'teki Sante cezaevinde gönderildiğini teyit etti.
Fransız bakan, yarbay hakkında "ülke güvenliğini tehlikeye atmak" suçundan dava açıldığını söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/08/30/fransa-nato-da-gorevli-subay-rusya-ad-na-ajanl-k-yapt-g-gerekcesiyle-tutukland?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+euronews%2Ftr%2Fhome+%28euronews+-+home+-+tr%29
(...)
ENSTANTANE X:
“Türkiye-Rusya İlişkileri Toz Pembe Değil”
Türkiye ve Rusya ilişkilerinin Ankara-Washington ve NATO hattındaki etkisi Washington’daki düşünce kuruluşu Wilson Center’ın düzenlediği panelde S-400 ve Suriye krizi üzerinden ele alındı. ABD’nin eski Suriye özel temsilcisi James Jeffrey, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin “toz pembe değil karmaşık bir ilişki” olduğunu söyledi. Jeffrey, S-400 konusunda sert tutumlardan taviz vermedikçe ABD ve Türkiye arasında verimli bir ilişkinin olamayacağını belirtti.
Wilson Center bünyesindeki Kennan Institute ile birlikte internet üzerinden düzenlenen panelde, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi olan ve bir önceki yönetimde Washington’un Suriye özel temsilcisi olarak görev yapan James Jeffrey, Wilson Center’ın Ortadoğu Programı Başkanı olarak Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri değerlendirdi.
Rusya’nın “genişlemeci” Türkiye’ninse “statükocu” bir devlet olması sebebiyle tarihten bu yana aslında iki ülkenin doğal rakip olduğunu ve bunun bugün de devam ettiğini belirten James Jeffrey, Ankara ve Moskova arasındaki ilişkinin “toz pembe değil karmaşık bir ilişki” olduğunu vurguladı.
Bu bağlamda Suriye’nin İdlib bölgesi, Libya ve Dağlık Karabağ olmak üzere Rusya’nın Türkiye sebebiyle üç alanda askeri açıdan geri adım atmak zorunda kaldığının altını çizdi.
“Artık devir değişti”
James Jeffrey, “Türkiye’nin taraf değiştirdiğini ya da Soğuk Savaş sırasında istediğimiz şekilde davranacağı varsayılan o eski kararlı müttefik olduğunu düşünenler durumu yanlış değerlendiriyor. Artık devir değişti” şeklinde konuştu.
“Soğuk Savaş’tan sonra batı dünyasının dış politikada Franco gibi bir diktatöre komünist karşıtı diye NATO’nun kucak açabildiği jeo-stratejik realiteden dış politikada değerlere dayanan bir yaklaşıma geçtiğini” söyleyen Jeffrey, 2000’li yılların ilk on yılında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sıfır sorun yaklaşımıyla ilerlediğini ancak son 10 yılda dünya hala değerlere odaklıyken, batıyla daha çatışmacı ve daha otoriter bir yaklaşıma geçtiğini” belirtti.
“Sıfır sorundan sıfır müttefik noktasına”
Amerika’nın Ortadoğu’da küresel çapta bir güvenlik rolü üstlenmekten uzaklaştığı algısının kısmen doğru olduğunu; Türkiye’nin özellikle Suriye’de diğer tarafla yani Rusya ile anlaşma yapmak zorunda kaldığını belirten James Jeffrey kendisinin de geçmiş dönemde sorumluluk alanı içine giren Suriye’deki Türkiye-Rusya işbirliğini şu sözlerle değerlendirdi:
“Suriye’de ilginç olan şuydu: Türkiye de, İsrail ve ABD gibi genel olarak Rusya’nın Suriye’de yapmak istediğine karşı olan ana aktörlerden biri olmasına rağmen, neredeyse her gün Rusya ve Türkiye arasında taktiksel bir anlaşma ya da toplantı oluyor. Bu da ‘ya bizimlesiniz ya da bize karşısınız’ şeklinde net bir ittifak görmek isteyen batıdakileri rahatsız ediyor. Türkiye bazen bizim yanımızda bazen de bize karşı görünüyor. Bu da soruna yol açıyor. Bir de Erdoğan’ın sıfır sorundan sıfır müttefik noktasına gelen diplomasi yaklaşımı var.”
“Erdoğan adımlarını batıdaki ortaklarıyla koordine etmede ciddi sorun yaşıyor”
Ankara’nın Ege, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Kuzey Suriye, Kuzey Irak ve PKK dahil olmak üzere ABD, Avrupa ve Arap dünyasıyla yaşadığı sorunların çoğunun Türkiye’nin 1980’ler ve 1990’lardaki geleneksel endişelerinin devamı olduğunu belirten James Jeffrey, “Türkiye’nin bunların çoğuna verdiği karşılığın uygulamada aslında makul olduğunu; ancak Erdoğan’ın bu adımları batıdaki ortaklarıyla etkili bir şekilde koordine etme konusunda ciddi sorunlar yaşadığını” söyledi.
“S-400 tarihteki krizlerden başka”
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Washington’da bazı çevrelerin başarısız darbe girişimini sorgulamalarının ve Türkiye’nin de Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ilişkilerde derin bir yaraya yol açtığını belirten Jeffrey, “Amerika’nın savunma alanındaki çıkarlarını doğrudan ilgilendiren S-400 sorununun Türkiye ve ABD arasında Kıbrıs dahil olmak üzere tarih boyunca yaşanan sorunlardan bambaşka bir kriz olduğuna” dikkat çekti.
“Özdal: Türk-Rus ilişkilerinin yapısı 15 Temmuz’dan sonra değişti”
Paneldeki konuşmacılardan biri de Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü Öğretim Üyesi Habibe Özdal’dı. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin Türkiye-Rusya ilişkilerinin doğası açısından bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Özdal, yapısının o tarihten sonra değiştiğini belirttiği Ankara-Moskova ilişkilerinin mevcut durumunu şu şekilde değerlendirdi:
“Başından bu yana Rusya ile ilişkiler çok yönlü ve pragmatik bir denge politikasının unsurlarından biriydi. Darbe girişiminden sonra Türkiye’nin Rusya’yı güvenlik dahil çeşitli alanlarda işbirliği yapabileceği bir ortak olarak yeniden tanımladığını söylemek mümkün. Tüm itirazlara rağmen S-400 alımı işbirliğinin yapısının değiştiğinin işaretlerinden biriydi.”
“Türk-Rus ilişkileri kriz dönemlerinde çok kırılgan”
Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin son yıllarda yoğunlaşmasına rağmen ilişkilerde kurumsallığın eksik olduğuna” dikkat çeken Habibe Özdal ilişkilerin gelecekteki seyrine ilişkin beklentiler konusunda şunları söyledi:
“Türkiye ve Rusya arasında yüksek düzeyli işbirliği konseyi kurulmuş olsa da, bu mekanizmalar beklendiği düzeyde etkili olmadı. Bu da iki ülke arasındaki işbirliğini, özellikle de kriz dönemlerinde son derece hassas hale getiriyor. Rusya ile ilişkiler kamuoyu vicdanında ve medyada stratejik ortaklıktan tarihi düşmana kolayca dönüşebilir.”
“Rusya ile işbirliğinin sınırları var”
Rusya’nın bölgede aktif olarak rol üstlenen tek siyasi aktör olduğunu, Türkiye’nin güvenlik kaygılarının ve algılarının Ankara’yı Moskova’ya yakınlaştırdığını belirten Habibe Özdal, “Bu yakınlaşmanın sebebi ortak hedefler ve ortak çıkarlar değil. Kapsamlı bir yol haritası yerine geçici kısa vadeli çözümler görüyoruz. Sonuç odaklı değil, süreç odaklı bir yaklaşım. Bu nedenle Rusya ile işbirliğinin bazı sınırları var” ifadelerini kullandı.
Jeffrey: “S-400 konusunda tutumlar değişmezse verimli bir ilişki olmaz”
James Jeffrey panelin soru-cevap bölümünde VOA Türkçe’nin S-400 konusunda nasıl bir çıkış yolu bulunabileceği ve Biden yönetimiyle Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG’ye ABD desteği konusunda tarafların nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin sorusunu yanıtladı.
Türkiye ve ABD’nin her ikisinin birden sert tutumlarından taviz vermeye hazır olmadıkları sürece iki ülke arasında sonuç verebilecek verimli bir ilişkinin olmayacağını belirten Jeffrey, “Her iki tarafın politikasında ciddi bir değişiklik olmadığı sürece, iki ülke arasında faydalı bir ilişki olmayacak. Bunun da Rusya’nın bölgede kontrol altında tutulması konusunda büyük etkisi olacak. Bu yönetimin Trump yönetiminden farkı yeni yönetimde görevli olan çok sayıda kişide Erdoğan ve onun iç siyasetteki politikalarına ilişkin bir hoşnutsuzluğun olması. Trump Erdoğan’ı seviyor ve Türkiye içinde ne yaptığını önemsemiyordu. Yeni dönemde durum böyle olmayacak. Bu da gerçekten ciddi bir sorun” sözleriyle durumu değerlendirdi.
“ABD dış politikası 2021’de öncelik ve tercihlerden ibaret olacak”
Panelin soru-cevap bölümünde ABD’de yeni yönetimin demokrasi ve insan haklarını dış politikanın unsurlarından biri olarak görmesi de gündeme geldi.
James Jeffrey, “Bütün yönetimler her şeyi yapabileceklerini düşünerek göreve gelir. Özellikle 2021 yılında ABD dış politikası önceliklerden ve tercihlerden ibaret olacak. ABD güvenliğe dayalı bir uluslararası düzende dünyaya liderlik mi edeceğinin yoksa bütün dünyayı Danimarka’ya çevirme rolünü mü üstleneceğinin kararını vermek zorunda kalacak. Bu durumda da sadece Türkiye değil Suudi Arabistan, Mısır ve Filistin sorunu konusunda da İsrail ile bile ciddi sorunlar yaşayacaksınız. Bu dört ülke olmadan bölgeye nasıl uçak ya da gemi göndereceksiniz?” değerlendirmesinde bulundu.
https://www.amerikaninsesi.com/a/jeffrey-turkiye-rusya-iliskileri-tozpembe-degil/
(...)
ENSTANTANE X:
Pentagon: Rusya, NATO için tehdit
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya’nın tüm NATO müttefikleri için tehdit oluşturduğunu belirtti.
Pentagon’un dünkü brifinginde, bakanlığın temsilcilerinden biri, “Rusya’nın, ABD dahil tüm NATO müttefikleri için tehdit olduğu ortada. Onlar, amaçlarına ulaşmak için askeri güç kullanıyor” ifadesini kullandı.
Brifingde söz alan bir diğer askeri yetkili, 'Rusya tam olarak nasıl ABD'yi tehdit ediyor' sorusuna, “Rusya’nın, otoriter yaklaşımıyla dünyanın dört bir yanında güvenlik ve istikrarı bozmak istediğini görüyoruz. Bunu, onların Çin ile işbirliğinde de görüyoruz” yanıtını verdi.
Yetkililer, yeni ABD idaresinin, “kendi çıkarlarımızı ilerletmek için Rusya ile çalışacağımızı ve aynı zamanda onları, umursamaz ve agresif eylemlerinden dolayı hesaba çekeceğimizi” ortaya koyduğunu söyledi.
Pentagon Şefi Lloyd Austin’in, NATO savunma bakanlarının video konferansı sırasında Rusya konusunu gündeme getirmeye hazır olduğu ifade edildi.
NATO savunma bakanlarının video konferansı, 17-18 Şubat’ta basına kapalı olarak yapılacak. Görüşmenin gündeminde ayrıca NATO’nun yeni stratejik konseptin geliştirilmesi konusu da yer alıyor. Yeni konseptte, Kuzey Atlantik ittifakının başlıca düşmanları olarak yine Rusya ve ilk kez Çin ilan edilecek.
https://tr.sputniknews.com/karikatur/202102171043834265-pentagon-rusya-nato-icin-tehdit/
(...)
YORUM ŞU:
Her daim gördüklerinin yarısına, duyduklarının hiçbirine.
Biden Başkan ve Ermenistan'da "soft darbe"!
Bir başka "Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" dipnotuyla!
Nüans?!
Aliyev, Erdoğan Ankara'sını odak'a yerleştiriyor.
Ermenistan'da, eylemlerin 'odak'ındaki Başbakan ise her yanı ile kirli bir isim.
'Küresel sermaye'nin kuklası!
Erdoğan Ankara'sına geçilen dipnot:
1. Putin; AB'ye karşı ve Mısır'da Mursi vakasında ne yaşandı ise Ermenistan'da ne oldu ise Türkiye'de ne yaşanır ise "tıpkısının aynısı tavır alır" altyazısı geçiliyor.
Yani, Putin ulusal çıkarı nerede ise orada durur ya da enerji real politik çerçevesinde nasıl Mursi'siz yoluna devam etti ise Erdoğan'sız da yoluna devam edebilir.
2. Arap baharından mülhem Rusya baharı çerçevesinde "direkt" tehdit edilen Putin değil, kibarca Erdoğan'ın yanından çekil mesajı veriliyor.
Görünen o ki, o mesaj alınmış.
3. Putin "şapka" takmıyor ise "hayal politik" değil "real politik" üzerinden saflaşmış, üşümüyor!
Demem o ki:
Putin, 2007 öncesinde, ABD önce bölgeden sonra Avrupa'dan çekiliyor diye güvence verdi.
Demem şu ki:
Tarih 2021 Mart ve ABD hem bölgede hem de Avrupa'da kalıcı olduğu mesaj'ını kafalara çakıyor.
Yani?!
Matruşka BOP kapsamında, Çin, Rusya, İran yükseldi ise kayan eksen çerçevesinde, "odak'taki adres" Erdoğan Ankara'sı diye "süreç"in altını çizmeye gerek var mı?!
Hasılı:
Kitabın adı: Amerikalı Diplomat Jay Pierrepont Moffant'ın Kaleminden Türk Tarihi (1918 - 1923)
Çeviren ve yayına hazırlayan: Ayşe Bedir
1. Basım: 2020
Libra Kitapçılık
Sayfa 16:
Ateşkesin iki maddesi tamamen alıntılanmalıdır ki, bunlar şöyleydi:
Madde 7: "Müttefik Kuvvetler kendi güvenliklerini tehdit eden bir durumda herhangi bir stratejik noktayı işgal hakkına sahip olacaklardı" ve...
Madde 23: "Altı Ermeni vilayetinde (3) karışıklık çıkması halinde, Müttefik Kuvvetler bunlardan herhangi birini işgal hakkına sahip olacaklardı.
3 (ÇN): Vilayet-i Sitte olarak adlandırılan altı il Erzurum, Van, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Sivas gibi Doğu Anadolu illeri Moffat tarafından Ermeni vilayeti olarak adlandırılmıştır.
Sayfa 17:
Bu koşullar bilinir hale geldiğinde, İstanbul'da ani bir panik durumu oluştu. Alman Büyükelçi Count Bernstorff yüksek rütbelerle Romanya'ya gönderildiğinde Enver, Talat ve Cemal üçlüsü derhal kaçtı.
İlki Türkistan'da, ikincisi Berlin'de bir Ermeni katilin ellerinde, üçüncüsü Tiflis'te şiddetli ölümlere yenik düşene kadar gezip dolaştılar.
Yani?!
Süreç'teki Alman, operasyonun başkent'inden (İstanbul'dan) çekilince Enver, Talat, Cemal'in sonu ortada!
"Alman'ı ve parayı takip et!"
https://odatv4.com/inadina-yapacagiz-buna-da-alisacaklar-24022150.html
Ezcümle:
Kitabın adı: Dünyanın En Tehlikeli Kitabı
Roma İmparatorluğu'ndan Nazi Almanya'sına
Alman Ulusal Kimliğinin İnşasında Tacitus'un Germania'sı
Kitabın yazarı: Christopher B. Krebs
Çeviren: Bağış Alper Kovan
Runik Kitap
Sayfa 149:
Ulusal Ruh
"Eğer biri Tacitus'un hayranlık uyandıran eseri Germania'yı okumak isterse, İngilizler'in siyasi yönetim fikrini Germenler'den almış olduğunu görecektir. Bu iyi sistem, ormanlardan çıktı."
Montesquieu, 1748.
Ex'cümle:
Parmak bir şeyi işaret ederken, parmağa bakanlardan olmamak hayat memat mesele.
Enver, Talat, Cemal üçlüsünün hazin sonu ortada!
Meteo: 28 Şubat.
"Alman'lar yine Londra'da ve İngilizce konuşuyor", bu mana.
https://www.medyaradar.com/alman-gazetesinden-olay-turkiye-analizi-iki-turkten-biri-haberi-2041305
Vs vs.
Nokta.

3 Mart 2021
Hayrullah Mahmud
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages