Tanacu - vremea semnelor dumnezeieşti

174 views
Skip to first unread message

Filotheu Monahul

unread,
Jan 31, 2008, 1:24:00 PM1/31/08
to Ortodoxia
http://realitatea.net/index.php?domeniu=9&stire=139231

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat în cazul Tanacu. ÎCCJ a menţinut sentinţa dată de Curtea de Apel Alba Iulia. Daniel Corogeanu, exorcistul de la Tanacu, poartă de ieri haina de zeghe. Fostul preot a ajuns în penitenciarul Vaslui, unde-şi va ispăşi pedeapsa de şapte ani de închisoare. Odată cu el, şi cele patru foste călugăriţe condamnate în acelaşi dosar - fosta stareţă a mănăstirii va sta după gratii şase ani, iar celelalte trei măicuţe câte cinci ani.

Apărătoarea preotului şi a măicuţelor a declarat în direct la Realitatea TV că, după consultarea cu clienţii săi, este posibil să promoveze căi extraordinare de atac: revizuirea sau contestaţia în anulare. Decizia de marţi a ÎCCJ este executorie.

Este vorba despre dosarul în care fostul preot Daniel Corogeanu şi patru măicuţe au fost condamnaţi la închisoare pentru moartea Irinei Cornici. Decizia prin care Curtea de Apel Alba Iulia a redus pedepsele iniţiale ale inculpaţilor din dosarul Tanacu a fost atacată cu recurs atât de Ministerul Public, cât şi de cei în cauză.

În februarie 2007, preotul Daniel Corogeanu a fost condamnat de Tribunalul din Vaslui la 14 ani de închisoare, iar cele patru măicuţe au primit pedepse cuprinse între 5 şi 8 ani. Corogeanu a făcut însă apel, iar Curtea Alba Iulia i-a înjumătăţit pedeapsa, condamnându-l la 7 ani de închisoare. Şi pedeapsa primită de maica stareţă a mănăstirii a fost redusă de la 8 la 6 ani, în timp ce pedepsele celorlalte trei măicuţe au rămas neschimbate, respectiv 5 ani.

Preotul Daniel Corogeanu şi măicuţele sunt acuzaţi că în iunie 2005 au supus-o pe Irina Cornici unui ritual de exorcizare, la Mănăstirea Sfânta Treime din Tanacu. Timp de trei zile, ei au ţinut-o pe măicuţă legată cu lanţuri pe o cruce de lemn, fără apă şi fără mâncare. Trei zile mai târziu, Irinca Cornici a murit. Preotul Corogeanu a susţinut că a apelat la această metodă pentru a scoate duhul rău din trupul fetei. Atât el, cât şi măicuţele au fost acuzaţi de privare de libertate urmată de moartea victimei. Ulterior, preotul Corogeanu şi călugăriţele au fost excluşi din viaţa monahală.

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/392890/Exorcistii-de-la-Tanacu-au-ajuns-dupa-gratii/

Verdictul magistraţilor: 28 de ani de închisoare, suma pedepselor primite de cei cinci protagonişti ai exorcizării. Astfel, dacă Daniel Corogeanu a fost trimis în spatele gratiilor 7 ani, fosta maică-stareţă de la Tanacu a primit 6 ani de închisoare, iar alte trei măicuţe câte cinci ani fiecare. Cei cinci au fost găsiţi în locuinţa lor de lângă localitatea vasluiană Portari. Din cauza drumului foarte prost, poliţiştii au fost nevoiţi să meargă pe jos aproximativ trei kilometri.

După ce au tratat cu poliţiştii, au primit aprobarea să facă cei trei kilometri până la duba poliţiei în maşina personală, un jeep cu număr de Vaslui. Nici Corogeanu şi nici măicuţele nu au vrut să vorbească cu presa, ferindu-se să fie fotografiaţi. Costel Poienescu, comandantul Penitenciarului Vaslui, a făcut o declaraţie scurtă, precizând doar că Daniel Corogeanu şi măicuţele vor fi trataţi ca şi ceilalţi deţinuţi, călugărul urmând să fie tuns şi bărbierit regulamentar.

Între timp, avocata celor cinci a anunţat că este dispusă să meargă până la Curtea Europeană pentru a-i apăra pe clienţii săi. Cazul „Tanacu" s-a declanşat pe 17 iunie 2005, când s-a aflat că sora Irina Cornici, 23 de ani, s-a stins din viaţă în chinuri groaznice, după ce trei zile a stat legată pe o cruce, fără mâncare şi fără apă. Preotul şi măicuţele au susţinut că „tratamentul" aplicat a fost unul de exorcizare.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Urîtorii de Hristos şi de Evanghelie au săltat şi s-au bucurat, probabil, la auzul acestor veşti. Iubitorii de Hristos şi de poruncile Sale s-au întristat, dar nu pînă în sfîrşit. Părintele ieromonah Daniil şi monahiile Neonila, Pahomia, Anastasia şi Siluana au trecut astăzi la o treaptă superioară de vieţuire creştină, temniţa. Temniţa le-a fost casă Mîntuitorului Hristos, Sfinţilor Proroci, Sfinţilor Apostoli, Sfinţilor Mucenici şi Mărturisitori din toate vremurile.

Dacă cineva se bucură că a scăpat de aceşti oameni cu suflet mare, să se teamă, căci iată, întunecarea minţii unora le-a adus cununi peste cununi. Cu siguranţă multe, dacă nu cumva toate păcatele le-au fost iertate prin ce au pătimit pînă azi. Şi iarăşi zic: Să se teamă, căci cei ce au fost prigoniţi şi întemniţaţi le sînt alături, clipă de clipă: Hristos Domnul, Prorocii, Apostolii şi Toţi Sfinţii sînt astăzi şi acum cu cei cinci iubitori de nevoinţe. Vor ieşi de acolo mai buni, mai curaţi, mai luminoşi, mai sfinţi. Vor privi lumea în ochi şi lumea nu va putea să-i privească. Oare ce răsplată mai mare vor primi cei ce le-au pricinuit cununi, decît neputinţa de a le grăi vreun cuvînt şi de a-i privi în ochi?

De acum ni se cere şi nouă, celor rămaşi în libertate, să ne dăm măsura de Creştini. Căci ştim din Faptele Apostolilor (12:5) că "Petru se păzea în temniţă, iar rugăciune se făcea neîncetată de către Biserică către Dumnezeu pentru dînsul" şi pentru aceasta un Înger al Domnului a venit şi l-a scos noaptea din temniţă. Ne vom ruga noi neîncetat pentru ei?

BOR scoate cărţi despre Sfinţii închisorilor, dar prin glasul sinodului său aruncă în aceleaşi închisori pe plăcuţii Domnului. Cu cine este, oare, Dumnezeu?

Părintele Daniil a fost, astăzi, probabil, bărbierit şi tuns. La fel, şi maicile sale au primit astăzi o tundere după normele închisorilor româneşti.
În monahism există două tunderi, cea în monah, şi cea în schimonah (ultima dintre ele lipseşte din ultimul Statut al BOR, apropo). Cînd un monah vrea să facă nişte făgăduinţe Domnului mai mari decît cele pe care le-a făcut la călugărie, cînd vrea să Îi dăruiască lui Hristos ceva mai mult decît a dăruit pînă atunci, cînd vrea să rămînă statornic într-o lucrare de taină luîndu-şi asupră-şi nişte nevoinţe mai mari pentru tot restul vieţii, cere schima mare şi mai este călugărit o dată. Unul din lucrurile care apropie cele două călugării, în schima mică şi în shima mare, este tunderea părului, care se face tăindu-i-se nevoitorului cîteva şuviţe de păr de pe capul său, în chipul crucii, în numele Sfintei Treimi. Iată că astăzi, probabil, prin tunderea ce li s-a aplicat, cei cinci iubitori de Hristos de la Tanacu îşi iau asupră o schimă mai mare decît toate schimele mari din istoria omenirii, nu numai din mănăstirile româneşti, şi îşi pecetluiesc pe viaţă numele de Mărturisitori ai Domnului.

Ieromonahul Daniil şi monahiile Neonila, Anastasia, Pahomia şi Siluana sînt de ieri cei dintîi rugători ai poporului român. Ortodocşii din România ar trebui să le fie recunoscători şi să-i pomenească şi ei în rugăciunile lor.

Şi să nu nesocotim un lucru: Viu este Dumnezeu! Vom vedea, de astăzi, dacă ne vom ruga împreună cu aceşti plăcuţi ai Domnului, slava lui Dumnezeu, şi noi ne vom bucura şi vom sălta, iar diavolii şi prietenii lor se vor ruşina, cu puţin mai înainte de a le veni asupră ruşinea cea veşnică.

Să ne trezvim fraţilor! A sosit şi la noi clipa mîntuirii. Nu sînt departe ceasurile în care şi nouă ne va fi pusă întrebarea "Încotro? Cu Hristos, sau cu lumea aceasta?" Mîntuitorul ne-a prorocit despre vremurile acestea (Luca 21:12): "Vor pune peste voi mîinile lor, şi vă vor prigoni, dîndu-vă la adunări, şi în temniţe, ducîndu-vă la împăraţi şi la domni, pentru numele Meu." Acesta este Creştinismul, nu lumea serviciului cu salariu bun, pensia asigurată, fotoliul din faţa televizorului şi frigiderul plin.

Îndrăzniţi, Creştini, Hristos a biruit lumea!
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages