OpenHiking turistatérképek

48 views
Skip to first unread message

Gergely Matefi

unread,
Dec 14, 2021, 2:00:18 PM12/14/21
to openstreet...@googlegroups.com
Szervusztok!

Az alábbiak elsősorban azoknak szólnak, akik nem követik az Openstreetmap magyar  közösség Facebook oldalát, a többiek számára már ismerősen csenghet az OpenHiking elnevezés.

Az OpenMaps Alapítvány megszűnése és a térképgyártásuk leállítása indította útjára azt a mini-projectet, amely közép-európai jelzésrendszerhez illeszkedő új közösségi alapú digitális turistatérképek készítését tűzte ki célul.

Örömmel jelentem, hogy az OpenHiking névre keresztelt project újabb mérföldkőhöz érkezett: a Garmin térképsorozat eddigi Magyarország térképe kiegészült a Közép-Európa térképpel! 

A térképek jelkulcsát az OpenMaps turistatérképei motiválták, ugyanakkor számos területen meghaladják azt, építve az Openstreetmap adatbázisában tárolt további adatelemekre. Az OpenHiking térképek ismerik a nemzeti turistajelzés-rendszerek elterjedtebb szimbólumait, beleértve a legfrissebb magyar turistajelzés szabvány elemeit is. A Magyarország térkép 10 méteres, a Közép-Európa térkép 20 méteres szintvonalakkal készül, mindkét térkép domborzatárnyékolást is tartalmaz.

A térképek az OpenHiking Facebook oldalára kitett linkeről tölthetőek le, a Magyarország ill. Közép-Európa térképek telepítője 116MB, ill. 854MB:

A térképek Windows alól Mapsource és BaseCamp alkalmazásokkal használhatóak, illetőleg Garmin eszközökre tölthetőek (navigátorok, órák).

A térképgyártás során felhasznált stílusfájlok, piktogrammok, make fájlok stb elérhetőek a Githubon, és GPLv2 licensz keretében felhasználhatóak. Természetesen én annak örülnék a legjobban, ha a rendertémához illeszkedő kiegészítések az OpenHiking gyártásába is visszakerülnének.

A térképekkel kapcsolatos építő jellegű észrevételeket örömmel látom!

Üdv,
Gergő

kalorobi

unread,
Dec 17, 2021, 2:25:13 AM12/17/21
to openstreetmap-hungary
Szia!

Locus-on használható térkép tervben van? A képek alapján jól használható térkép.

Kaló Róbert

Gergely Matefi

unread,
Dec 17, 2021, 4:02:36 AM12/17/21
to openstreet...@googlegroups.com
Szia!

Örülök, hogy tetszik. 
A mostani résztvevőknek inkább az OsmAnd van a látóterében. Nemcsak a rendertémát érintően, de saját OBF gyártás kérdésében is. A "gyári" OBF-ek túl sok olyasmit kiszűrnek az OSM adatokból, ami turistatérképen még hasznos lenne. 

Mivel közösségi térkép, így az irány a mindenkori kontribútorok érdeklődésétől függ. Ha valaki lát benne fantáziát, és tesz bele munkát is, akkor lesz Mapsforge kimenet is :-)

De most először jussunk el odáig, hogy legyen saját gyártási infrastruktúra és letöltő oldal, ne csak az FB-n meg a Google drive-on terjesszük. Már ez is alakul :-)

Üdv,
Gergő


--
Magyar OSM Levelezőlista - openstreet...@googlegroups.com
leiratkozás: openstreetmap-hu...@googlegroups.com
---
Azért kapta ezt az üzenetet, mert feliratkozott a Google Csoportok „openstreetmap-hungary” csoportjára.
Az erről a csoportról és az ahhoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy e-amailt a(z) openstreetmap-hu...@googlegroups.com címre.
Ha szeretné megtekinteni ezt a beszélgetést az interneten, látogasson el ide: https://groups.google.com/d/msgid/openstreetmap-hungary/4ce644cd-0e1b-406c-a016-8cbd7c7c3093n%40googlegroups.com.
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages