New unstable release - No more calibration pose! (OpenNI-1.4.0.2 NITE-1.5.0.1 Sensor-5.0.5.1)

3981 views
Skip to first unread message

Ziv Hendel

unread,
Nov 20, 2011, 1:47:40 PM11/20/11
to OpenNI
Hi All,

A new "unstable" release was uploaded into the www.openni.org site.
(OpenNI - 1.4.0.2, NiTE - 1.5.0.1, Sensor - 5.0.5.1).

*** The main feature of the release is the removal of the calibration
pose! ***
Please check out the new NiUserSelection sample that shows different
mechanisms of how to pick the active users.

A complete list of changes will be posted tomorrow and the sources on
GitHub will be updated later as well.

Please don't forget that this is a beta/unstable release so we'll love
as much feedback as possible!

Thanks,
Ziv.

Siddharth P

unread,
Nov 20, 2011, 1:49:36 PM11/20/11
to openn...@googlegroups.com
Excellent news!!


--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "OpenNI" group.
To post to this group, send email to openn...@googlegroups.com.
To unsubscribe from this group, send email to openni-dev+...@googlegroups.com.
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/openni-dev?hl=en.


Rofli Sanches

unread,
Nov 20, 2011, 5:29:59 PM11/20/11
to openn...@googlegroups.com
Oh, I can't believe.
INSTALLING NOW!

Great news.

--
Atenciosamente,
Rofli Sanches de Souza.

Natsuo Tsuji

unread,
Nov 20, 2011, 7:52:11 PM11/20/11
to openn...@googlegroups.com
I have installed all three new releases, but cannot get the NiSimpleViewer.exe running.
It says;
Open failed: The environment variable could not be found!
There are $(OPEN_NI_INCLUDE), $(OPEN_NI_INSTALL_PATH), and $(OPEN_NI_LIB) in my environment variables.
What is the problem?

Hevinci

unread,
Nov 20, 2011, 8:51:19 PM11/20/11
to OpenNI
great news!

mmlemon

unread,
Nov 20, 2011, 9:16:51 PM11/20/11
to OpenNI
Hi, I was able to install OpenNI-1.4.0.2 on MacBook Pro (late 2011).
But I got error, "Segmentation fault:11" when I execute sample
applications, for example, "Sample-NiSimpleViewer", "Sample-
NiSimpleSkeleton".

Please help.


On 11月21日, 午前3:47, Ziv Hendel <z...@openni.org> wrote:
> Hi All,
>
> A new "unstable" release was uploaded into thewww.openni.orgsite.

> (OpenNI -1.4.0.2, NiTE - 1.5.0.1, Sensor - 5.0.5.1).

flym...@qq.com

unread,
Nov 20, 2011, 10:53:09 PM11/20/11
to OpenNI
I can't use OpenNI-1.3.4.6 + Nite-1.5.0.1 + SensorKinect-5.0.3.4 with
kinect.

C:\Program Files\PrimeSense\NITE\Samples\Bin\Release>Sample-
PointViewer.exe
1240 INFO OpenNI version is 1.4.0 (Build 2)-Win32 (Nov 17
2011 18:51:
00)
1480 INFO --- Filter Info --- Minimum Severity: UNKNOWN

Ziv Hendel

unread,
Nov 21, 2011, 1:16:32 AM11/21/11
to OpenNI
Can you please run it from gdb so we can get a stack-trace and find
the cause?
To do so please do:
gdb ./Sample-NiSimpleViewer
then type "run" to start the program and after it crashes type
"backtrace" and post the output here.
Thanks,
Ziv.

Ziv Hendel

unread,
Nov 21, 2011, 1:19:24 AM11/21/11
to OpenNI
Which platform are you using and what the exact component you
installed?
Thanks,
Ziv.
Message has been deleted
Message has been deleted

Ziv Hendel

unread,
Nov 21, 2011, 1:31:50 AM11/21/11
to openn...@googlegroups.com

Can you please try the "NiViewer" or "NiUserTracker" samples from OpenNI and see what happens?

Thanks,

Ziv.

On Monday, November 21, 2011 5:53:09 AM UTC+2, flymanbox wrote:
I can't use OpenNI-1.3.4.6 + Nite-1.5.0.1 + SensorKinect-5.0.3.4  with
kinect.

C:\Program Files\PrimeSense\NITE\Samples\Bin\Release>Sample-
PointViewer.exe
     1240 INFO       OpenNI version is 1.4.0 (Build 2)-Win32 (Nov 17
2011 18:51:
00)
     1480 INFO       --- Filter Info --- Minimum Severity: UNKNOWN

flymanbox

unread,
Nov 21, 2011, 1:46:28 AM11/21/11
to OpenNI
Run "NiViewer" , is OK.
Run "NiUserTracker", the cmd window auto quit after few seconds
without any tips.

My OS is XP with sp3. Thanks

> > > Ziv.- 隐藏被引用文字 -
>
> - 显示引用的文字 -

Natsuo Tsuji

unread,
Nov 21, 2011, 2:25:15 AM11/21/11
to openn...@googlegroups.com
I am using Windows 7 32bit and have installed openni-win32-1.4.0.2-dev.msi, nite-win32-1.5.0.1-dev.msi, and sensor-win32-5.0.5.1-redist.msi.

Hamzeh Kirresh

unread,
Nov 21, 2011, 4:47:04 AM11/21/11
to OpenNI
Hi i'am a newbie to all this,
i downloaded the latest versions , and i have the same errors as
stated above,
and I can't seem to have anything working yet.
can you please post download links for older versions for OpenNI,NITE
and Kinect driver.

mmlemon

unread,
Nov 21, 2011, 5:59:21 AM11/21/11
to OpenNI
Thanks.

backtrace message is below:

#0 0x0000000100418528 in XnDeviceModule::DoesPropertyExist ()
#1 0x00000001004268ea in XnShiftToDepthStreamHelper::Init ()
#2 0x000000010040c510 in XnDepthStream::Init ()
#3 0x0000000100324f48 in XnSensorDepthStream::Init ()
#4 0x000000010041a320 in XnDeviceModuleHolder::Init ()
#5 0x0000000100412437 in XnDeviceBase::CreateStreamImpl ()
#6 0x0000000100315742 in XnSensor::CreateStreamImpl ()
#7 0x000000010040e1c9 in XnDeviceBase::CreateStream ()
#8 0x000000010030aa73 in XnExportedSensorGenerator::Create ()
#9 0x000000010033e54e in XnExportedSensorDepthGeneratorCreate ()
#10 0x00000001000e307d in XnModuleLoader::CreateRootNode ()
#11 0x0000000100100def in xnCreateProductionTreeImpl ()
#12 0x0000000100116036 in xnConfigureCreateNodes ()
#13 0x00000001000da7af in __ModuleScriptRun ()
#14 0x00000001000ff190 in xnScriptNodeRun ()
#15 0x0000000100101f7e in xnContextRunXmlScriptFromFileEx ()
#16 0x0000000100103bd1 in xnInitFromXmlFileEx ()
#17 0x00000001000019ed in main ()

And, this is the result message after typing "run"

(gdb) run
Starting program: /Users/mitsuru/Documents/OpenNI/openni_1_4_0_2/
OpenNI-Bin-Dev-MacOSX-v1.4.0.2/Samples/Bin/x86-Release/Sample-
NiSimpleViewer
Reading symbols for shared libraries ++++
+................................................................................................................................................
done
Reading symbols for shared libraries . done
Reading symbols for shared libraries .... done
Reading symbols for shared libraries . done
Reading symbols for shared libraries . done
Reading symbols for shared libraries . done
Reading symbols for shared libraries . done
Reading symbols for shared libraries . done
Reading symbols for shared libraries . done
Reading symbols for shared libraries . done
Reading symbols for shared libraries . done

Program received signal EXC_BAD_ACCESS, Could not access memory.
Reason: KERN_INVALID_ADDRESS at address: 0x00000000000000d8
0x0000000100418528 in XnDeviceModule::DoesPropertyExist ()


If you need more information, please tell me.

Abolfazl Zaraki

unread,
Nov 21, 2011, 6:08:18 AM11/21/11
to openn...@googlegroups.com
With the new OpenNI1.4.0.2 and Nite1.5.0.1 ,SimpleViewer is working but Usertracker Not!
I removed New Nite and installed previous version ( Nite1.4.1.2) with OpenNI1.5.0.1 and it works great.
I think there is something wrong with new version of Nite. 


Ziv Hendel

unread,
Nov 21, 2011, 8:46:24 AM11/21/11
to OpenNI
Are you using sensor kinect?
If so, you need to reinstall it (by running the install.sh script).
This is because the sensor kinect is based on an old version of the
sensor module and it will cause the DoesPropertyExist crash.
I guess it will be fixed when a new version based on sensor 5.0.5.1
will come out.
Ziv.

On Nov 21, 1:08 pm, Abolfazl Zaraki <ab.zar...@gmail.com> wrote:
> With the new OpenNI1.4.0.2 and Nite1.5.0.1 ,SimpleViewer is working but
> Usertracker Not!
> I removed New Nite and installed previous version ( Nite1.4.1.2) with
> OpenNI1.5.0.1 and it works great.
> I think there is something wrong with new version of Nite.
>

mmlemon

unread,
Nov 21, 2011, 9:06:16 AM11/21/11
to OpenNI
Yes, I am using Sensor Kinect.
You mean, currently I cannot use new version of OpenNI to MS Kinect
device?

Siddharth P

unread,
Nov 21, 2011, 10:56:03 AM11/21/11
to openn...@googlegroups.com
Tested this on windows 7 64 bit. SimpleViewer and NiViewer works for java wrappers and c++ implementation but user tracker fails giving no messages. I reverted NITE just as abolfazi observed and user tracker works fine.

-Siddharth

Xsu Ma

unread,
Nov 21, 2011, 12:48:23 PM11/21/11
to OpenNI
Ziv,

Could you clarify which version of SensorKinect one is supposed to use
on OS X? With the previous version of NITE and OPENNI I only had luck
with Avin's patched version, because original SensorKinect of OS X did
not work. What about this release? Avin's version is not updated ASAIK
at this time... Which version of sensor kinect is recommended for OS X
with this release of OPENNI and NITE?

Thanks a lot.


--X

Wouter Verweirder

unread,
Nov 21, 2011, 1:19:28 PM11/21/11
to OpenNI
Same issue here, UserTracker sample exists without warning. (OSX -
nite-bin-macosx-v1.5.0.1 - OpenNI-Bin-Dev-MacOSX-v1.4.0.2 -
SensorKinect-Bin-MacOSX-v5.0.3.4). If I revert nite to 1.4, sample
works (but with calibration pose).

Ziv Hendel

unread,
Nov 21, 2011, 3:36:53 PM11/21/11
to OpenNI
Okay we are looking into this..
Will probably have something by tomorrow.
Thanks!
Ziv.

Ziv Hendel

unread,
Nov 21, 2011, 3:38:27 PM11/21/11
to OpenNI
Can you send me to z...@primesense.com the output of what happens when
you do "nireg -l" and "nireg64 -l" in a command prompt?

Thanks!

Ziv.

Ziv Hendel

unread,
Nov 22, 2011, 7:59:22 PM11/22/11
to OpenNI
Hi All!
We have finally found the root cause of the crash in the new unstable
NITE version.
A fix will come out tomorrow hopefully!
Thanks and sorry for the troubles,
Ziv.

Ziv Hendel

unread,
Nov 23, 2011, 1:15:23 PM11/23/11
to OpenNI
The new version (1.5.0.2) is available to download and this time I
promise that it will work fine :-)

It fixes all the unexpected exists/crashes/etc... we had.

Ziv.

Ziv Hendel

unread,
Nov 23, 2011, 1:16:05 PM11/23/11
to OpenNI
Hi Siddharth,
Can you please try the new version and see if it works?
(1.5.0.2)
Thanks,
Ziv.

mmlemon

unread,
Nov 23, 2011, 5:57:53 PM11/23/11
to OpenNI
I uninstalled all programs and updated SensorKinect to 5.0.5.1.
I tested 1.5.0.2 and works fine!!

Siddharth P

unread,
Nov 23, 2011, 10:28:17 PM11/23/11
to openn...@googlegroups.com
Hello Ziv,

Tested it again on windows 7 64 bit. It works well with avin2's kinect drivers. No crashes. Tested out c++ and java wrappers. However i see some lag between the user tracker and the actual movements...is this expected? I dont remember seeing this amount lag in the earlier versions of openni..

thanks,

-Siddharth

Xsu Ma

unread,
Nov 23, 2011, 11:24:22 PM11/23/11
to OpenNI
On OS X, trying to install NITE (nite-bin-macosx-v1.5.0.2), found lots
of missing libraries (see below). Is anybody testing these before
release, or are they supposed to be built from source? While throwing
these binaries over the fence, why not to include some installation
notes? They would save everybody's bandwidth, first of all,
primesense's.

Thanks.


-X

:
----------------
$ sudo ./install.sh
Password:
Installing NITE
***************

Copying shared libraries... OK
Copying includes... OK
Installing java bindings... OK
Installing module 'Features_1_3_0'...
ls: Features_1_3_0/Bin/lib*dylib: No such file or directory
Installing module 'Features_1_3_1'...
ls: Features_1_3_1/Bin/lib*dylib: No such file or directory
Installing module 'Features_1_4_1'...
ls: Features_1_4_1/Bin/lib*dylib: No such file or directory
Installing module 'Features_1_4_2'...
ls: Features_1_4_2/Bin/lib*dylib: No such file or directory
Installing module 'Features_1_5_0'...
Registering module 'libXnVFeatures_1_5_0.dylib'... OK
Copying XnVSceneServer... OK
Installing module 'Features_1_5_0'
ls: Hands_1_3_0/Bin/lib*dylib: No such file or directory
Installing module 'Features_1_5_0'
ls: Hands_1_3_1/Bin/lib*dylib: No such file or directory
Installing module 'Features_1_5_0'
ls: Hands_1_4_1/Bin/lib*dylib: No such file or directory
Installing module 'Features_1_5_0'
ls: Hands_1_4_2/Bin/lib*dylib: No such file or directory
Installing module 'Features_1_5_0'
registering module 'libXnVHandGenerator_1_5_0.dylib'...OK
Adding license.. OK

*** DONE ***

--------------------------------------------------

Xsu Ma

unread,
Nov 23, 2011, 11:38:59 PM11/23/11
to OpenNI
Getting device not connected with this build on OS X 10.7.2, running
any samples in OpenNI-Bin-Dev-MacOSX-v1.4.0.2/Samples/Bin/x86-Release.
For example:

$ ./Sample-NiSimpleRead
Reading config from: '../../Config/SamplesConfig.xml'
One or more of the following nodes could not be enumerated:

Device: PrimeSense/SensorV2/5.0.5.1: The device is not connected!

Shall I try Avin's patched Sensor version instead?


Thanks

-X

Roee Shenberg

unread,
Nov 24, 2011, 12:14:54 AM11/24/11
to openn...@googlegroups.com
Look at xn::SkeletonCapability::SetSmoothing docs - set the smoothing to 0. I'm pretty sure it's been non-zero as a default for a while.

Cheers,
Roee

Wouter Verweirder

unread,
Nov 24, 2011, 5:15:18 AM11/24/11
to OpenNI
It works now! Thanks :-)

noncom

unread,
Nov 24, 2011, 6:21:01 AM11/24/11
to OpenNI
Hi!

Installed the following:
1) openni-win32-1.4.0.2-dev
2) SensorKinect-Win-OpenSource32-5.0.5.1
3) nite-win32-1.5.0.2-dev

Got problems. The previously working skeleton detection now is
completely jerked. Once it detects a user, it creates two sets of
joints - one is freezed in the initial position of the detected user.
The other group moves with the user with some of the joints constantly
jumping all over the user body. The two groups belong to the same
user, - i can see it in the log. It also does not fire the events when
it loses a user. It worked fine before, on some of the older versions
of drivers. I am using Java wrapper. Please, see into this. I can
provide any further info required, even source code (though it is
quite similar to the examples). The functionality is crucial. I have
updated to this driver because the older one i was using constantly
crashes on my new computer. Please please tell me what to do.

The older driver i'm using:
1) OpenNI-Win32-1.3.2.3-Dev
2) SensorKinect-Win-OpenSource32-5.0.3.4
3) NITE-Win32-1.4.1.2-Dev

noncom

unread,
Nov 24, 2011, 6:24:09 AM11/24/11
to OpenNI
ONE MORE THING

The Java UserTracker example which comes with the drivers exhibits the
same behavior!

Anakele

unread,
Nov 24, 2011, 12:05:14 PM11/24/11
to OpenNI
Ziv,
The removal of the calibration is a great step forward. I'd like
to see development which keep pose fidelity high in certain situations
such as crouching on the ground in a 3-point stance, laying on the
floor, hands cross...pretty much any pose which involves the arms and
legs bunching in close to the torso. Can you explain (in some detail)
why the skeleton breaks down in those positions now?

Hamzeh Kirresh

unread,
Nov 24, 2011, 2:17:59 PM11/24/11
to OpenNI
I get the following error when I try to run NiViewer

Open failed: Device Protocol: Command Invalid!

Can anybody tell me what I did wrong...
I have a 32-bit Windows 7 OS
I installed :
OpenNi 1.4.0.2
NITE 1.5.0.2
PrimeSensor kinect driver 5.0.5.1

I read somewhere that it has to do something with the kinect
firmware ????

Ziv Hendel

unread,
Nov 24, 2011, 2:27:24 PM11/24/11
to OpenNI
Hi Noncom!
We are looking into it...
Can you record and send us a short ONI movie file that shows the
problem?
Thanks,
Ziv.

Ziv Hendel

unread,
Nov 24, 2011, 2:29:07 PM11/24/11
to OpenNI
Hi Xsu!
Yes you must use the SensorKinect when using the Kinect... :-)
Ziv.

Ziv Hendel

unread,
Nov 24, 2011, 2:31:16 PM11/24/11
to OpenNI
Yes this is a known problem but don't worry, the important files (the
ones with _1_5_0 in the end) are the still installed :-)
Ziv.

Ziv Hendel

unread,
Nov 24, 2011, 2:34:05 PM11/24/11
to OpenNI
Yes we are aware of this. Please note that this lag should only appear
in first 1-15 seconds while the sensor is still in "auto calibrated"
mode.
Does it happen for you even after a while?
We will improve it in the future of course...
Ziv.

Anakele

unread,
Nov 25, 2011, 10:26:37 AM11/25/11
to OpenNI
Ziv,
Any answer on why the skeleton breaks down?

Campi

unread,
Nov 25, 2011, 1:52:39 PM11/25/11
to OpenNI
So! it is posible or not to use the current version of Arvin's sensor
kinect with this release of Openni and NITE?
Thanks!

Campi

unread,
Nov 25, 2011, 2:02:57 PM11/25/11
to OpenNI
Sorry i have the answer already.. i don't saw the second page!!!

ziyu rao

unread,
Nov 26, 2011, 9:39:43 AM11/26/11
to OpenNI
Thanks God, you did it!

alex_karate_do

unread,
Nov 27, 2011, 7:17:38 AM11/27/11
to OpenNI
Hi,

I'm using the latest NiUserTracker sample modified to obtain the user
joints coordinates. In this new version of NITE/OPENNI (without
calibration pose) I noticed they are very noisy. I see my skeleton
with joints (particularly hands, feet and head) vibrating
continuously. I think that it is due to the fact that previously (with
psi-pose) NITE knew the body proportions of the user, while now
(without psi-pose) it just deduces them frame by frame.

Did anyone has the same impression about the noisy coordinates? Am i
doing any common mistake?

Ziv Hendel

unread,
Nov 27, 2011, 8:59:28 AM11/27/11
to OpenNI
Hi Siddharth,
We have much improved the latency and in the next unstable NITE
1.5.1.x release (early next week) it will be back to normal...
Thanks,
Ziv.

On Nov 24, 5:28 am, Siddharth P <siddharth.c...@gmail.com> wrote:

Ziv Hendel

unread,
Nov 27, 2011, 9:04:14 AM11/27/11
to OpenNI
Hi Anakele!
I cannot discuss the inner working of the Skeleton but we are aware of
all those issues and we're fixing and improving these scenarios all
the time.
Sorry,
Ziv.

Ziv Hendel

unread,
Nov 27, 2011, 9:07:44 AM11/27/11
to OpenNI
Hi Alex!
The skeleton now has two working modes.
The initial "auto-calibration" mode (which can take up to 15 seconds
depending on the user pose and movements) and then comes the
"calibrated" mode which should be identical to the old skeleton engine
you're already familiar with. The switch is done automatically by
NITE.
The first mode (auto-calibration) is still something we're working on
and this is why it's still available in the "unstable" release.
We know it has problems and we'd love every feedback you have :-)
Thanks,
Ziv.

alex_karate_do

unread,
Nov 27, 2011, 6:28:01 PM11/27/11
to OpenNI
Hi Ziv,
i can see the switch you said. I plotted some coordinates of the
skeleton and i saw that the noise suddenly goes down after 10 seconds
from the beginning of the tracking mode.
Thanks for your explanation, very useful.

Floris

unread,
Nov 28, 2011, 12:15:56 PM11/28/11
to OpenNI
How did you solve this? I am having exactly the same problem!

Ziv Hendel

unread,
Nov 28, 2011, 12:53:02 PM11/28/11
to OpenNI
Hi Floris!
What exactly is the problem?
All those missing libraries are not a real problem. The only ones you
really need are the libs that ends with _1_5_0 and those are present.
The missing ones are only provided as backward compatibility.
Thanks,
Ziv.

George Profenza

unread,
Nov 29, 2011, 11:38:54 PM11/29/11
to OpenNI
Hello, I've recently got started with the SimpleOpenNI wrapper and
now am reading the Documentation. Just spotted this post and this is
great news!

I would love to try the new version, but I'm not very confident as I
am not a seasoned C/C++ dev.
I've downloaded the latest version of OpenNI(1.4.0.2),Nite(1.5.0.2)
and Sensor(5.0.5.2) for my os (OSX 10.6).
Is it safe to build/install these straight away or do I need to backup
the older installed files just in case ?

Cheers,
George

BHAUMIK SHUKLA

unread,
Mar 12, 2012, 7:59:47 AM3/12/12
to openn...@googlegroups.com
hello,

actually I am working on OpenNI on Android, but this "No-calibration" thing is not there for android, can you guys help me, where can i get it for android. please reply if any suggestion.

thank you.
Bhaumik.


On Monday, 21 November 2011 00:17:40 UTC+5:30, Ziv Hendel wrote:
Hi All,

A new "unstable" release was uploaded into the www.openni.org site.

(OpenNI - 1.4.0.2, NiTE - 1.5.0.1, Sensor - 5.0.5.1).

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages