Perioada Plantare Pomi Fructiferi Primavara

0 views
Skip to first unread message

Clara Vanliere

unread,
Jul 25, 2024, 8:02:15 PM (2 days ago) Jul 25
to openMVS

JavaScript pare a fi dezactivat n browser-ul dumneavoastră. Pentru a avea cea mai bună experiență pe site-ul nostru, asigurați-vă că activați Javascript n browser-ul dumneavoastră.

Plantarea pomilor fructiferi este o operațiune meticuloasă, iar puieții necesită multă atenție și ngrijire pentru a se prinde, a crește și a produce fructe gustoase la maturitate. Cu toate acestea, chiar și un ncepător n ale pomiculturii poate crește pomi frumoși, dacă se informează și ține cont de cteva reguli esențiale.

Cnd se plantează pomii fructiferi?

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru o plantare corectă a pomilor fructiferi?

La ce distanță se plantează pomii fructiferi?

Luna martie şi prima decadă a lunii aprilie sunt considerate de specialişti ca fiind cele mai bune perioade pentru sădirea pomilor. Plantarea acestora necesită un studiu amănunțit cu privire la alegerea locului de plantare, săparea gropilor, fasonarea rădăcinilor, mocirlirea rădăcinilor, fertilizarea la plantare, plantarea propriu-zisă, udarea, fasonarea coroanei.

Dacă aveţi n plan să plantaţi mai mulţi pomi, este recomandat să curăţaţi terenul de vegetaţie, pietre şi să defrişaţi resturile de rădăcini rămase de la pomii vechi. Este important ca atunci cnd plantați pomi fructiferi, să aveți n vedere distanța dintre rnduri (distanța >3.5-4.5 m) și dintre pomi pe rnduri. Verificarea distanței se va realiza pentru fiecare specie n parte de pe grupele de soiuri, ținndu-se seama și de portaltoiul utilizat, deoarece el are importanță foarte mare asupra creșterii pomilor.

Sunt foarte pretențioși la acest factor caișii, piersicii, migdalii, cireșii, unele soiuri de măr și păr. Pe solurile cu fertilitate naturală ridicată, distanțele de plantare trebuie mărite, deoarece pomii cresc mai voluminoși.

Are drept scop eliminarea porţiunilor de rădăcină rupte, uscate, mucegăite, dar totodată prin scurtarea cu 1/3 a rădăcinlor, se renoiesc secțiunile. Pentru fasonat se foloseşte un foarfece de vie.

Plantarea ncepe prin adăugarea pe fundul gropii a unui strat de pămnt scos din jumătatea inferioară, peste care se va adăuga pmntul scos din jumătatea superioară amestecat cu ngrășămntul NPK. După ce rădăcinile au fost complet acoperite, pămntul se tasează ușor cu piciorul. Această tasare este necesară pentru asigurarea unui contact de prindere ntre rădăcină și sol.

n copcă se toarnă 1-2 găleţi de apă care va drena granulele de pămnt ntre rădăcinile pomului şi va elibera aerul prevenind apariţia mucegaiului. Dacă primăvara este una răcoroasă, udați moderat după 2 săptămni de la plantare, pentru a permite pămntului să se ncălzească, facilitnd astfel pornirea n vegetație.

Plantarea pomilor fructiferi depinde n mare măsură de zona climatică n care se află livada și de tipul specific de pom. n general, majoritatea pomilor fructiferi se plantează n perioadele de repaus vegetativ, care sunt de obicei primăvara sau toamna. Cele mai multe recomandări din partea specialiștilor sunt pentru plantări de toamnă.

Data de la care se pot planta pomi fructieri toamna este 20 octombrie, potrivit ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman. Specialistul atrage atenția că deși pe piață materialul săditor este comercializat mult mai devreme, plantările nu trebuie făcute prea devreme, ci ct mai aproape de răcirea vremii.

Pomicultorul explică și de ce nu trebuie să ne grăbim cu plantările pomilor toamna. n situația n care circulația sevei nu este oprită și pomii sunt n plină vegetație, pomii respectivi vor ngheața peste iarnă, iar şansele să se prindă sunt extrem de mici, mai ales n cazul speciei cireş, care este o specie sensibilă și suferă destul de mult şocul transplantării.

Achiziția puieților trebuie făcută spre sfrșitul lunii octombrie, nceput de noiembrie deoarece procesul de scoatere, pregătire, ambalare, transport și pna la raft poate dura și două săptamni, deci pomii care se comercializează n jurul datei de 10 octombrie au fost scoși din pămnt ncă din septembrie.

nainte de a ncepe plantarea, este esențial să alegi speciile și soiurile de pomi care sunt potrivite pentru zona ta geografică. Pomii aleși ar trebui să fie rezistenți la condițiile climatice specifice și să aibă o compatibilitate adecvată cu solul din livada ta.

Pentru plantarea unui pom se sapă o groapă suficient de adncă și lată pentru a permite rădăcinilor să se extindă n voie. Dimensiunile pot varia, dar o groapă de aproximativ 60 cm adncime și 90 cm lățime este o recomandare generală.

Așază pomul n groapă, ndepărtnd orice ambalaj din jurul rădăcinilor. Asigură-te că rădăcinile sunt ntinse uniform n jurul găurii, evitnd ncolăcirea sau ncurcarea acestora. Pomicultorii cu experiență recomandă fasonarea rădăcinilor și mocirlirea lor nainte de plantare.

Umple groapa cu pămntul scos atentior la săparea gropii. Se presează apoi ușor solul n jurul rădăcinilor pentru a elimina golurile de aer. Asigură-te că nu lasi goluri de aer n jurul rădăcinilor.

Prin urmare, plantarea unui pom fructifer nu este o lucrare att de dificilă. Respectnd acești pași și oferind ngrijire corespunzătoare, vei fi recompensat cu o recoltă bogată și sănătoasă de fructe n anii care vor veni.

Pomicultura este un domeniu care a inceput sa intereseze tot mai mult in ultima vreme, unii oameni retragandu-se in mediul rural pentru a se relaxa practicand aceasta indeletnicire sau pentru a pune bazele unui business de succes. Plantarea pomilor fructiferi pare un procedeu simplu, insa nu este deloc asa. Operatiunea presupune multa atentie si informare in prealabil, in asa fel incat sa nu apara posibile greseli ce ar pune in pericol puietii. Indiferent ca se doreste infiintarea unei livezi sau doar plantarea catorva pomi fructiferi in gradina casei, este obligatoriu sa fie parcursi cativa pasi anume pentru a garanta rezultate bune si recolte bogate.

In articolul de mai jos vei descoperi informatii utile despre perioada adecvata pentru plantarea puietilor, vei afla cateva sfaturi utile si vei invata din greselile des intalnite la gradinarii amatori, care s-au confruntat cu probleme din cauza nestiintei.

Perioada de repaus vegetativ este cea corecta pentru sadire. De regula, aceasta operatiune se va face in luna octombrie, imediat dupa ce frunzele au cazut, sau in luna martie, inainte de inceperea vegetatiei.

Unele specii de pomi fructiferi pot fi puse in pamant fara probleme si in lunile martie-aprilie, inainte de a incepe procesul de inmugurire. Desi este un demers curajos pentru gradinari, mai ales pentru incepatori, acest lucru poate fi pus in practica. Specialistii, totusi, sunt de parere ca mai degraba ar trebui plantati iarna, cand temperaturile sunt sub zero grade (-5, -10), decat primavara. Este bine de stiut si faptul ca, in acest sezon, puietii trec printr-un procedeu stresant, fiind afectati de perioada de depozitare, de ruperea accidentala a perisorilor absorbanti ai radacinilor sau de schimbarile de microclimat.

Pomii se pun in pamant toamna, din luna octombrie, inainte de a da primul inghet, doar dupa ce au avut loc lucrarile de curatare sau de aplicare a tratamentelor impotriva rozatoarelor. Motivul este acela ca radacinile se prind mai usor in sol, umiditatea fiind mai ridicata, dar si ca pomii plantati toamna intra in vegetatie primavara, cu 10 zile mai devreme decat cei saditi in martie sau aprilie.

Pomii fructiferi si arbustii pot fi plantati de oricine, indiferent de sex sau varsta, deoarece nu necesita forta fizica deosebita sau etape complicate si greu de inteles. Este bine, totusi, ca gradinarul amator sa se informeze corect pentru a putea beneficia de roadele pomilor sai.

Un lucru pe care putini il cunosc este faptul ca, inainte de a fi cumparat, pomul trebuie sa fie atent studiat, acest lucru garantand prinderea lui. Un produs bun este cel cu o inaltime de cel putin 1 metru, cu varsta de 1-2 ani. Daca are mai mult de 2 ani, atunci trebuie sa aiba coroana bine formata. Tulpina si radacina unui pom fructifer sanatos nu prezinta semne de uscaciune, ele fiind bine hidratate.

Inainte de a incepe plantarea se vor sapa gropile. Procedeul trebuie executat din timp si nu in ziua plantarii. Luna august poate fi perioada optima in acest sens. Alegerea solului este esentiala inainte de sadire, pentru ca, in functie de acest aspect, pomii vor rodi bogat sau nu. Aportul nutritiv va fi sporit cu ajutorul unor ingrasaminte (gunoi de grajd sau pamant de compost), insa nu vor fi puse imediat, ci mai tarziu, altfel radacinile ar putea sa se arda.

Un alt procedeu care nu poate fi uitat este mocirlirea. Practic, se pregateste un amestec format din pamant, galben, gunoi de grajd (balega de vaca) si apa, in care sunt introduse radacinile. De ce? Se pare ca operatiunea ajuta la vindecarea ranilor si stimuleaza cresterea altor radacini. Este important ca mocirlirea sa se faca departe de soare sau de vant puternic, altfel amestecul s-ar putea usca pe radacini inainte de a fi introdus pomul in groapa.

Specialistii raspund la aceasta intrebare foarte simplu. Pentru fiecare specie este nevoie de o anumita distanta, dar depinde si de portaltoiul folosit. Exista pomi fructiferi care au coroana foarte bogata (si atunci nu ar trebui plantati unul langa altul), altii care iubesc lumina naturala si tot asa. Un exemplu in acest sens este nucul cu o coroana foarte mare, care umbreste totul in jur, asa ca are nevoie de un spatiu mai mare de dezvoltare. Ciresul necesita 5 metri distanta intre randuri si 5 metri distanta intre pomi.

Cine vrea sa calculeze numarul de pomi de care are nevoie trebuie sa tina cont de suprafata pe care o are la dispozitie, de specia pe care vrea sa o planteze si de distanta care trebuie sa fie lasata intre pomi.

Sadirea se va face intotdeauna in functie de sfaturile celor cu experienta, urmarind cativa pasi corecti ce garanteaza obtinerea unor rezultate foarte bune. Desi tentatia este foarte mare pentru gradinarul amator de a introduce puietul in gaura sapata in pamant, pe loc, totusi, este bine sa nu o faca si sa respecte indicatiile specialistilor.

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages