Idiomatic manner to have optimized build in DCE/NS-3

69 views
Skip to first unread message

Hans van den Bogert

unread,
Sep 17, 2014, 6:10:22 AM9/17/14
to ns-3-...@googlegroups.com
Hi,

I can't really find the 'right' way to do a optimized build for NS3/DCE using bake. I can see there is a parameter for debug and optimized, but there is no indication that after the deploy using bake, a normal compilation of an experiment inside source/ns-3-dce for example, will also be optimized. In fact I have no idea if the ns3 and DCE projects are actually built using all optimizations in the first place.

Should you go into source/ns-3-dce and do a './waf configure -d optimized' and the same for any other subprojects?

I'm really interested to get the best performance for benchmarking, because I'm testing an executable to be used in an DCE environment which uses 15% of CPU time on bare-metal/native CPU, but the same executable uses 100% CPU when run under DCE. So the running overhead of DCE is at least 6x compared to native. This is already using the DLM loader (which normally is faster right?), which I'm forced to use because the Cooja loader has an outstanding bug.

Thanks for any help provided,

Hans

Hajime Tazaki

unread,
Sep 17, 2014, 6:32:25 AM9/17/14
to ns-3-...@googlegroups.com


I'm using this script for Jenkins test. It includes opt/static build and test. 

-- Hajime
--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "ns-3-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to ns-3-users+...@googlegroups.com.
To post to this group, send email to ns-3-...@googlegroups.com.
Visit this group at http://groups.google.com/group/ns-3-users.
For more options, visit https://groups.google.com/d/optout.

Hans van den Bogert

unread,
Sep 17, 2014, 8:27:46 AM9/17/14
to ns-3-...@googlegroups.com
Thanks,

Though static build of NS3 is failing for me. Only with a generic error in the linking phase:

collect2: error: ld returned 1 exit status

I'm on rev 10956 for ns3.

Hans van den Bogert

unread,
Sep 19, 2014, 9:31:13 AM9/19/14
to ns-3-...@googlegroups.com
Okay this is solved, probably some local issues.

But, any script in the myscripts folder is giving SIGSEGV. Examples from the example folder are working fine. test-dce.sh can be run successfully.

Hans van den Bogert

unread,
Oct 20, 2014, 5:09:02 PM10/20/14
to ns-3-...@googlegroups.com
I've looked at the wscript file and there is some discrepancies how examples are run vs. myscripts. I've mimicked the way examples are being run for the myscripts and it should work now. The whole wscript file is probably a bit cluttered over time and I only made it worse by adding functionality instead of reusing. But at least it works now.

Is the patch wanted?

Hajime Tazaki

unread,
Oct 21, 2014, 3:02:23 AM10/21/14
to ns-3-...@googlegroups.com

Hi Hans,

> On 2014/10/20, at 23:09, Hans van den Bogert <hansb...@gmail.com> wrote:
>
> I've looked at the wscript file and there is some discrepancies how examples are run vs. myscripts. I've mimicked the way examples are being run for the myscripts and it should work now. The whole wscript file is probably a bit cluttered over time and I only made it worse by adding functionality instead of reusing. But at least it works now.
>
> Is the patch wanted?

Yes, it's definitely helpful !!
Thanks.

-- Hajime

Hans van den Bogert

unread,
Oct 21, 2014, 3:41:56 AM10/21/14
to ns-3-...@googlegroups.com
Patch for this issue and other patches which’ve come along at:

http://upperpaste.com:8000/
> --
> You received this message because you are subscribed to a topic in the Google Groups "ns-3-users" group.
> To unsubscribe from this topic, visit https://groups.google.com/d/topic/ns-3-users/KYU75AjRRyY/unsubscribe.
> To unsubscribe from this group and all its topics, send an email to ns-3-users+...@googlegroups.com.

Hajime Tazaki

unread,
Nov 6, 2014, 9:23:42 AM11/6/14
to ns-3-...@googlegroups.com

Thanks !

I filled a bugzilla entry and applied your patch.

https://www.nsnam.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=2015

the patch is already pushed to the dce repository.

a test in my local environment (Ubuntu 14.04 64bits) are
fine with this patch. if you're okay, I will close the
bugzilla entry.

-- Hajime

At Tue, 21 Oct 2014 09:41:49 +0200,
Hans van den Bogert wrote:
>
> You received this message because you are subscribed to the Google Groups "ns-3-users" group.
> To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to ns-3-users+...@googlegroups.com.

Hans van den Bogert

unread,
Nov 6, 2014, 9:59:12 AM11/6/14
to ns-3-...@googlegroups.com
yw!

bugzilla entry can of course be closed.

Regards,
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages