Държавно първенство по спортна табла 08-11. Юни

1 view
Skip to first unread message

Федерация СХЗУ

unread,
Jun 13, 2023, 2:41:38 AMJun 13
to novinisport

(Софийските и варненските отбори останаха без медали на държавното първенство по спортна табла

  Шестте клуба от  София и варна останаха  без отличие на завършилото в събота републиканско първенство по спортна табла,  състояло се в хотел "Хоризонт" в гр. Обзор.  Около изработените от дърво, разграфени и с издълбани улейчета пособия застанаха представители на 23 отбора от цялата страна и петнадесетина зрящи и слабовиждащи наблюдателя. Епизодичността на провеждане на състезания по този масов спорт на практика ги превръща в абсолютно непредвидими. Така се получи и този път.

  По време на целия турнир бяха изиграни общо 144 двубоя. Всеки от участниците премери сили със седем съперникав борба за по-предно класиране. Краткото време за игра наложи изключително жестока схема. Загубата в една от шестнадесетте  предварителни групи бе равносилна на  почти сигурно изхвърляне от шампионския поток А. Най-сериозен резултат от сравнително големият брой дами на първенството постигна Таня Сотирова от Кракра (Перник). получавайки медала си за третото място  тя припомни колко кураж й е давал във времето Асен Алтънов. Другият бронзов медал стана притежание на Петко Петков от Светлина (Шумен). Във финала между Димитър Илиев Туида) и Тодор Георгиев (Бялата лястовица) надделя сливналията.

  Турнирът се превърна в едно от събитията на малкото крайморско градче. Някой от бившите служители в станцията го посетиха, за да се срещнат със стари познати, докато други - развиващи малък бизнес наоколо съжалиха, че не  могат и те да хвърлят по някой и друг зар. Страстен почитател на играта се оказа и шофьорът на автобуса от фирма "Калея"  Данчо, който в крайна сметка бе убеден да се включи като наблюдател.

  По-бързите партии позволиха на състезатели и наблюдатели да отскачат от време   навреме и поне за час до  морето, докато по-оспорваните поддържаха адреналина до самия край - не бяха един и два резултати с измерение 5:4. Времето беше изключително благосклонно към  плажуващите - поради началото на сезона на намиращия се на 200 метра от хотела плаж  имаше място за всички.

  Освен с липсата на скандали (по думите на съдията Любомир Василев), събитието се характеризираше и със смеховете, ехтящи основно вечер, когато незрящи и придружители отдъхваха на масичките пред хотела след натоварения ден.

  Като обобщение можем да кажем, че таблата има своето място сред спортовете за незрящи. Това показаха заявките изпратени до СК "Успех - София"", в повечето от които имаше поне още двама резерви извън основната двойка титуляри. Таблата е популярна най-вече във възрастта от 40 нагоре. Прави впечатление желанието на  хората да участват, като освен любовта към играта  мотивацията е да прекарат няколко дни на приятно място и с приятни хора.

  Обслужването в хотел "Хоризонт" е известно с бързината и качеството си. Съвсем нескромно, но и донякъде заслужено то бе определено от шефа на "Хоризонт" Кирил Стоянов като "най-доброто". През двата дни  бяха сервирани традиционни ястия, като  най-вкусното (за онези, които обичат риба) бе печената скумрия, чието месо буквално се отделяше само от костите и се топеше в устата.

  Със сигурност държавното по табла няма да е последното по този спорт, подкрепено от Агенцията за  хората с увреждания. Понякога  действителността изисква големи действия, проекти и решения, понякога - съвсем простички, проиграни и работещи такива. Календарът, разпространен от Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" показва, че все повече организации развиват капацитет за писане на проекти и организиране на състезания. От друга страна позитивното е, че освен Агенцията има и  множество други спомоществователи.


Това съобщение е от националния осведомителен канал за спорт за хора

>>>>>> с  увреждания.

>>>>>>  Отговорността за създаването и адекватното функциониране на

>>>>>>  информационния канал е на федерация „Спорт за хора със зрителни

>>>>>>  увреждания”.

>>>>>>  Администратор: Димитър Димитров

>>>>>> dimit...@gmail.com


Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages