ORMAN YANGINLARI YİNE BAŞLADI
Değerli Arkadaşlar,
Güzel ülkemizde Orman yangınları yine başladı.
Yıllardır 21 Mart, Dünya Ormancılık gününde göndermiş olduğum yazımı, sizlere aşağıda yine sunmak istedim. Çünkü önümüzdeki dönemlerde de olası orman yangınları için alınması gereken önlemleri anımsatmak istedim.
Özellikle turizm sezonu sırasında çıkan bu yangınların nedenleri en kısa zamanda belirlenir ve gereken önlemler alınır.
Umarım en kısa zamanda yangınları söndürürüz.
Sevgi ve saygılarımla (30.07.2026).
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
21 MART, DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ !!!
Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,
kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.
Mustafa Kemal ATATÜRK
İzmir Bornova'da orman yangını, Çanakkale'nin Ezine ilçesinde yangın,
(12.07.2021) (11.07.2021)
Değerli arkadaşlar,
21 Mart günü, her yıl Dünya Ormancılık günü olarak kutlanır. Bu günde tüm yöneticilerimizden, yerel yönetimlerimizden, siyasi partilerimizden ve STK’lardan; kampanyalar düzenleyip, yeni fidanlar dikilmesini ve ormanlarımızın çoğaltılmasını bekliyoruz.
Geçen yıl GÜZEL ÜLKEMİZDE Orman yangınları arttı. Orman yangınlarının artması ve hemen söndürülememesi yüzünden binlerce değerli ağacımız yok olmaktadır. Örneğin;
Değerli Arkadaşlar,
Olası orman yangınlarına karşı çok dikkatli olalım. Güzel ülkemizin 20,3 milyon hektarlık orman varlığının %60’ını oluşturan 12 milyon hektarlık bölümü yangına hassas bölgelerde yer alıyor. Ulusal servetimizi göz göre göre kaybediyoruz. Ne yazık ki yok olan ağaçlarımız kadar yeni fidanlar da dikemiyoruz. Bu nedenle güzel ülkemiz giderek çöl olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Ülkemizde son 5 yılda 13 bin 644 orman yangını meydana geldi. Yangınların 840'ı kasten çıkarılmış ve failleri hakkında işlem yapılmamış, 6 bin 671 yangının çıkış nedeni ile failleri de bulunamamış. Yapılan araştırmalara göre Orman yangınlarının %94′ü insanlardan kaynaklanırken, sadece %6’sı doğal afetlerden kaynaklanıyor. İnsan kaynaklı bu yangınların önemli iki ana sebebi de ihmal ve dikkatsizlik ile kasıtmış.
İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları:
Kasıtlı çıkarılan orman yangınları:
Değerli arkadaşlar,
Özellikle askeri kuvvetlerimizin de orman yangınlarında aktif görev almalarını bekliyorum. Çünkü onların hazır yangın söndürme ekipleri ile olası yangınlara karşı en iyi hazırlanma ve organize olma becerilerini çok güzel şekilde kullanabileceklerine inanıyorum. Bu becerilerini kullanmaları için onların da istekli olmaları gerekiyor. Ayrıca THK’nın elinde pasif halde bulunan yangın uçaklarımızı da kullanalım. Lütfen, elimizdeki hazır kuvvetleri kullanabilmemiz için onları da en kısa zamanda bu felaketlere karşı savaşmaya davet edelim.
Bu uyarılarımı tüm yöneticilerimiz ve danışmanları, STK’lar ve çevreci örgütlerimiz ile ormanlarımızdan yararlanan halkımız dikkate alır, gereğini yaparlar.
Kazanan güzel ülkemiz ve saygıdeğer halkımız olacaktır.
Değerli arkadaşlar,
Güzel ülkemiz, Koronavirüs(Kovid-19) ve onun mutasyonları ile boğuşurken, sağlığımız, çevremiz ve ekonomimiz için gereken önlemleri almaktan kaçınmayalım. Öncelikle de tüm halkımızın aşılamasını bitirmemiz gerekiyor.
Sevgi ve saygılarımla (20.03.2022).
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
NOT:
En küçük duman ve ateş görülmesi halinde hemen 177 nolu telefonla yardım isteyelim ve ilgilileri uyaralım.