újabb program restaurálás/javítás

12 views
Skip to first unread message

Gona

unread,
Jan 5, 2023, 7:50:16 AM1/5/23
to microke...@googlegroups.com
Sziasztok!

Boldog újévet!
A weboldalon 3db ZX Spectrum  Manic Miner átirat létezik, az alap, az "örökélet"-es, valamint a Vili a bányász. Valószínűleg nagyjából ilyen időrendben is készülhettek, az alap a legegyszerűbb, nagy részben érintetlenül van benne a Spectrum kód, a mozgató billentyűk meg lettek változtatva, de a képernyőn lévő szöveg nem lett ehhez igazítva. Az örökéletes-ben már át lett írva a képernyőn is a billentyű kiosztás, kicsit bele lett rajzolva a nyitóképernyőn (egyben utolsó pályán) látható fa lombkoronájába, és ha nem is örök, de jó sok életre lett növelve az eredeti kevéske. Nagyon sok a hasonlóság e két verzió közt, azonos memóriacímre töltenek, és a gépi kód elején van egy jó nagy üres rész, ami gondolom csak azt a célt szolgálja, hogy adott memóriacímre kerüljön a képernyőtartalom. Az örökéletes így az alap verzióból származhat, lehet hogy ugyanaz a személy alkotta. A "Vili a bányász" ellenben nagyon eltér a másik kettőtől, a kódban talán már csak a pályák rajzolása azonos az eredeti Spectrum verzióval. Az alap átíratben még a színezések is érintetlenül benne vannak, amelyeknek persze nincs hatása a Primón. Ez az alap verzió az amely valószínűleg elgépelés miatt tartalmaz vizuális hibákat, ezt javítottam. Négyszeres méretű képernyőn mutatom, hogy jobban észrevehető legyen:

image.png

Van ahol minte egy, van ahol mintha 2 bixellel balra lenne a rajzolat, máshol hiányos a rajzolat, vagy éppen van, noha nem kellene lennie. A lombkorona, a ház vagy a talaj, az nem hiba, Spectrumon más más színezéssel lett feltöltve az adott terület, például a lombkorona peremén a rajzolat zöldre, a többi kékre van színezve, míg a lombkorona belsejében a rajzolat piros, a többi pedig zöld, így a végeredményben a Spectrumon az egész lombkorona zöld lesz, míg a Primón a rajzolat fehér és kész. Ez egyébként a "Vili a bányász"-nál, noha ez a legkidolhozottabb verzió, az utolsó pályán ugyanilyen ronda, üres a lombkorona belseje, fekete a ház stb.

A "BUG-BYTE" előtti kicsi, hosszú "ű" sem elírás, a Spectrumon a 7F a copyright karakter, ami a Primón nincs használva, helyette oda került az "ű". Ezt a régi írógépes szabványnak számító (c) -re javítottam, oly módon, hogy a szöveget felvezető részből kivettem az első 2 karaktert, hogy ne csússzon el a képek memóriacímzése.

Később, még két pályán a mozgó ellenfél karaktereknél is látható rajzolati hiba, ezek is elgépelésből származhatnak. Ezek megtalálása elsőre lehetetlen feladatnak tűnt, de aztán a Spectrum érdemi kódrészekhez hasonlítva a megfelelő programrészeket, sikerült ezeket lokalizálni és javítani.

A kód első részében található nagy üres részét is kivágtam, az előtte lévő részt memóriacímzését módosítva a változáshoz. A mozgató billentyűk szövegében nem javítottam a szöveget, meghagytam az eredeti spectrum-os billentyűkiosztás szöveget, lévén ez ennek a verziónak a sajátja.

A rajzolatot, ahol zavaró volt hogy nem fehér, hanem fekete, az adott részen inverzbe raktam. Időben ez volt a legnagyobb munka. Ahol 3 szín találkozik, ott egyiket el kellett engednem, így a naptól jobbra lévő fehér szirt el lett engedve. Törekedtem az autentikusságra, így az eredetileg zöld talajon lévő sárga növényeket is meghagytam, de a talajnak inkább fehérnek kellett lennie, így ezek az alsó növények feketék lettek. Ez a képernyő egyben az utolsó pálya felső része is, ott viszont zavaró hogy a pálya fölötti fekete úgy néz ki, mintha használható tér lenne, noha nem az, így a játék, harakter mozgásának vizuális terét figyelembe véve, legalsó sort fehérre rajzoltam.:

image.png

Minden mást érintetlenül hagytam.
Mellékeltem a javított ptp állományt.

Üdv:
Varga Gábor
manic_miner_jav.ptp

Istvan Majzik

unread,
Jan 8, 2023, 6:33:59 AM1/8/23
to microke...@googlegroups.com
Köszönjük, fel is raktam a primo.homeserver.hu szerverre (lásd a Restaurálás lapon).
BUÉK
István


--
--
Hozzászólás: microke...@googlegroups.com
Leiratkozás: microkey-prim...@googlegroups.com
Csoportoldal: http://groups.google.com/group/microkey-primo?hl=hu?hl=hu
Weboldal: http://primo.homeserver.hu
---
Azért kapta ezt az üzenetet, mert feliratkozott a Google Csoportok „Microkey Primo” csoportjára.
Az erről a csoportról és az ahhoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy e-amailt a(z) microkey-prim...@googlegroups.com címre.
Ha szeretné megtekinteni ezt a beszélgetést az interneten, látogasson el ide: https://groups.google.com/d/msgid/microkey-primo/CAFPVik-bsT3YwgWtEKqVe7zZ7UHjbpF2Gs1Rq0oHNwe5R%2BG_%2Bg%40mail.gmail.com.
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages