معادل یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار گندم آمریکایی در راه ایران + سایر خبرها

2 views
Skip to first unread message

Emrooz News

unread,
Oct 28, 2012, 6:18:46 PM10/28/12
to

با اعلام نگرانی رهبری عنوان شد

نارضایتی مجتبی خامنه ای از احمدی‌نژاد

در حالى که خبرگزارى فارس (ارگان غیررسمى سپاه) و رجانیوز (نزدیک به مصباح یزدى) از ناکامى تلاش‌ها براى حل اختلافات سران کشور خبر داده‌اند، اخبار رسیده حاکی از ابراز نارضایتی  مجتبی خامنه ای از رفتارهای اخیر احمدی نژاد است.

راه دیگر در گزارشی به نقل از  محمد جواد اکبرین، دین‌پژوه و روزنامه‌نگار می نویسد که به تازگى با یکی از مدرّسین حوزه علمیه قم گفتگو کرده و مطلع شده است که «سید مجتبى خامنه‌اى در صحبت با برخى از نمایندگان مجلس خبرگان از رفتار محمود احمدى نژاد به شدت ابراز نارضایتى کرده و گفته است که به هشدارهاى پدرش توجه نمى کنند و آیت الله خامنه اى نگران است که در این ماههاى باقیمانده، تشنّج بالا بگیرد».

ابراز نارضایتی مجتبی خامنه ای در حالی صورت می گیرد که وی به همراه تیم امنیتی و نظامی همراهش نقش ویژه ای در انتخابات مهندسی شده سال 88 برای پیروزی احمدی نژاد داشته است.

 

در همین رابطه، رجانیوز خبر داده که تلاش هاى «هیئت عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه گانه»، که از سوى رهبر جمهورى اسلامى تشکیل شد تا بتواند اختلافات را مهار کند ناکام مانده و مرتضى آقا تهرانى، دبیر کل جبهه پایداری که پیش از جدایى از احمدى نژاد به عنوان «استاد اخلاق هیئت دولت» معرفى مى شد گفته که «به تشنج کشیدن فضای سیاسی کشور»، «با وجود تصریح رهبر معظم انقلاب، در دعوای لفظی روسای قوای مجریه و قضائیه در رسانه ها قابل مشاهده است».

به گزارش رجانیوز، آقاتهرانى گفته است: «مهار اختلافات شرایط خاص کشور در عرصه بین المللی و لزوم انسجام در برخورد با تهدیدهای خارجی، موجب شده است تا مردم و بسیاری از دلسوزان انقلاب اسلامی، از رفتار این روزهای سران قوا در علنی کردن اختلافات حاشیه ای و به تشنج کشیدن فضای سیاسی کشور، ابراز گلایه و ناراحتی کنند. موضوعی که با وجود تصریح رهبر معظم انقلاب، در دعوای لفظی روسای قوای مجریه و قضائیه در رسانه ها قابل مشاهده است».

 

همزمان، آیت‌الله حسن ممدوحی عضو مجلس خبرگان هم به خبرگزاری فارس گفته است که این «اختلافات یک نوع لغزش و تنش در کشور ایجاد کرده و بسیار خطرناک است». وى با تأکید بر اینکه «اختلافات قوا در داخل کشور به عنوان موفقیت برای دشمنان به شمار می‌رود» افزوده است «این اقدامات موجب سوء‌استفاده دشمن خواهد شد هرچند قصد مسئولین صدمه زدن به کشور نیست».

 

 رجانیوز در گزارشى خبر داده که تلاش هاى «هیئت عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه گانه»، که از سوى رهبر جمهورى اسلامى تشکیل شد تا بتواند اختلافات را مهار کند نیز ناکام مانده است. رجانیوز، نزدیک به مصباح یزدى و جبهه پایدارى نوشته که «احمدی نژاد در اقدامی عجیب و به دور از موازین اخلاقی، ضمن رسانه ای کردن نامه محرمانه رییس قوه قضاییه، با تاکید بر حق قانونی خود به عنوان مجری قانون اساسی، بر خواسته خود پافشاری کرد».

این وبسایت ابراز نگرانى کرده که «ماجرای نامه نگاری های علنی میان رییس جمهور و رییس قوه قضاییه نه تنها به پایان نرسیده، بلکه با نامه آیت الله آملی لاریجانی خطاب به دکتر احمدی نژاد، این مساله وارد فاز تازه ای شده تا بجای پیگیری اختلافات سران قوا در «هیئت عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه گانه»، این رسانه ها باشند که محلی برای رد و بدل کردن استدلالات روسای قوا باشند»

 

رجانیوز این وضعیت را «دقیقا خلاف خواسته رهبر معظم انقلاب» توصیف کرده و یادآورى کرده که «در  شرایط فعلی»، «دشمنان قسم خورده نظام جمهوری اسلامی در همه عرصه ها از جمله اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، نظامی، امنیتی و … بر فشارهای خود بر مردم ایران افزوده اند».

در روزهاى اخیر اگرچه خبر سوال ها و استیضاح هاى پى در پى از مجلس منتشر مى شود و علیرغم شمارِ بالاى امضاى نمایندگان، ناگهان به محاق مى رود، اما انتشار نامه محرمانه رؤساى قوا و آشکار شدن اختلافات شان به بهانه بازدید محمود احمدى نژاد از زندان اوین، بى توجهى به سخنان رهبر جمهورى اسلامى تلقى شده و بر نگرانى هاى برخى اصولگرایان افزوده است.

=========================================

 ابراز نگرانی انجمن اسلامی جامعه پزشکان ایران

نامه به رییس قوه قضاییه: وضعیت نگران کننده است؛ پزشکان مستقل زندانیان سیاسی را معاینه کنند 

انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران در نامه ای به رییس قوه قضاییه با برشمردن موارد متعدد کوتاهی دستگاه قضایی در رسیدگی به وضعیت جسمی زندانیان خصوصا زندانیان سیاسی، وظایف قانونی  این قوه  را به آملی لاریجانی گوشزد کرده و خواستار معاینه و رسیدگی پزشکی زندانیان سیاسی توسط پزشکان مستقل کشور شده اند.

به گزارش کلمه متن نامه انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران خطاب به آیت الله آملی لاریجانی به شرح زیر است:

 

بسمه تعالی

جناب آیت الله صادق لاریجانی

رئیس محترم قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران

“ولتکن منکم اُمّهٌ یدعون اِلی الخیر و یَأمرون بالمعروف و ینهون عن المنکر و اولئک هم المفلحون ” آیه۱۰۴ سوره آل عمران

سلامٌ علیکم؛

با توجه به مسئولیت جنابعالی در قوه قضائیه که از آن جمله اداره سازمان زندانها و نظارت بر عملکرد اولیاء امور در این حوزه می باشد و با در نظر گرفتن آنچه در سالهای اخیر در زندانها در رابطه با رسیدگی به وضعیت سلامت و درمان زندانیان و علی الخصوص زندانیان سیاسی می گذرد، انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران به موجب وظیفه دینی، اخلاقی، اجتماعی و صنفی خویش لازم می داند موارد ذیل را به اطلاع جنابعالی و مردم شریف ایران برساند:

 

الف: با توجه به اینکه تمام امور زندانیان و بخصوص تأمین نیازهای اولیه آنها زیر نظر و در اختیار قوه قضائیه و سازمان زندانها می باشد، مسئولیت هرگونه قصور و اختلال در ارائه خدمات پزشکی فوری و غیر فوری به آنان در صورتیکه منجر به فوت، نقص عضو یا از بین رفتن سلامتی آنان شود، شرعاً و قانوناً به عهده مسئولین مربوطه می باشد. بدیهی است تأخیر و بی توجهی در تشخیص بیماری و شروع درمان عامل اصلی شدت گرفتن بیماری و صعب العلاج شدن آن گشته و مشمول مسئولیت فوق الذکر می باشد.

ب: درگذشت روحانی روشنفکر و قرآن پژوه، مرحوم آقای احمد قابل و بی توجهی به شروع علائم بیماری ایشان در زندان و تشخیص دیرهنگام آن، بار دیگر پرونده قصورهاو تقصیرهای غیرقابل جبران در قبال زندانیان سیاسی را در مقابل دید همگان قرار داد. درگذشت مظلومانه مرحوم هدی صابر که بدلیل تأخیر در درمان سکته قلبی ایشان واقع شد نمونه دیگری از این بی توجهی های تأسف بار است.

 

ج: در مورد جناب آقای مهندس میرحسین موسوی که امروز بیش از ۶۰۰ روز از حصر خانگی ایشان می گذرد، حتماً اطلاع دارید که ایشان دچار بیماری قلبی شده و بر اساس مستندات موجود بعد از گذشت ۳ ماه از شروع بیماری و درد قلبی ایشان در شرایط امنیتی شدید به مرکز قلب تهران منتقل شده و آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی شده و روز بعد از این اقدامات مجدداً به محل حصر بازگردانده شده اند. بدیهی است در مورد جناب حجت الاسلام و المسلمین کروبی هم با توجه به شرایط سنی و سابقه پزشکی ایشان نگرانی بروز عوارض قلبی وجود دارد.

 

د: بر اساس اطلاعات موجود و مستندات پزشکی، بسیاری از زندانیان سیاسی دچار بیماریهایی هستند که گذشت زمان و تأخیر در درمان آنها عوارض جبران ناپذیری بدنبال خواهد داشت. جناب آقای مهندس بهزاد نبوی با سن بیش از ۷۰ سال، علاوه بر بیماری قلبی مبتلا به بیماری پیشرونده ستون فقرات بوده و نیازمند عمل جراحی و فیزیوتراپی می باشند. جناب آقای مصطفی تاجزاده مبتلا به بیماری چشمی و بیماری فقرات گردنی و پشتی هستند. آقایان رمضانزاده، امین زاده، میردامادی، عرب سرخی، سحرخیز، قدیانی و …. و بسیاری از زندانیان گمنام و نام آشنای دیگر که بدلیل شرایط زندان دچار بیماری شده اند نیازمند رسیدگی پزشکی و درمان فوری هستند.

ه: با توجه به موارد فوق الذکر اکیداً از جنابعالی درخواست می شود رسیدگی فوری و کامل به وضعیت سلامت و درمان زندانیان سیاسی در محیطی خارج از زندان را در دستور کار قرار داده و امکان معاینه و بررسی دوره ای و کامل پزشکی این زندانیان عزیز را که امروز صدق گفتار و پیش بینی ها و نگرانی های حاکی از بصیرت آنان از وضعیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور بر همگان روشن گشته است توسط هیأتی از پزشکان مستقل این مرز و بوم فراهم آورید تا بیش از این شاهد خسارتهای تأسف بار و جبران ناپذیر نباشیم.

انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران

۶/۸/۹۱

 

==========================================

 دولت احمدی نژاد، نفت و استقلال کشور را با هم فروخت

معادل یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار گندم آمریکایی در راه ایران

کلمه- گروه اقتصادی: اقتصاد مقاومتی و سوق دادن کشور به سمت سیاست نفت در برابر غذا، هر روز ابعاد تازه ای به خود می گیرد. کشور عزیز ما، با سابقه برپایی جشن خودکفایی گندم در سالیان نه چندان دور، این روزها به مقصدی تبدیل شده است برای گندم هایی از کشورهای مختلف. در آن ایام مسوولان دولت وقت به صراحت اعلام کردند به عنوان یکی از بزرگ ترین مصرف کنندگان این محصول در جهان، این پس به حدی از تولید رسیده ایم که دیگر هیچ کشوری نمی تواند از اهرم گندم برای رسیدن به مقاصد سیاسی و استیلا بر ایران استفاده کند. امروز اما در چه نقطه ای ایستاده ایم؟

 

به گزارش کلمه، بعد از فروش تهاتری نفت با گندم از کشورهایی چون چین و هند و پاکستان، حالا خبرهای حاکی از آن است که قرار است گندم های آمریکایی هم روانه ایران شوند. بدین ترتیب تنها فروش نفت نیست که با مبادله کالا صورت می گیرد، بعد از تحریم معاملات بانکی ، مطالبات نقدی ایران هم قرار است نه به صورت نقدی، بلکه با کالا تسویه شود.

قرار است یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بدهی شرکت نفتی “رویال داچ شل” با گندم تسویه شود. این خبر را خبرگزاری رویترز اعلام کرده و خبر داده است که شرکت نفتی “رویال داچ شل” درصدد است بدهی یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلاری خود را به ایران، با خرید و ارسال غلات به بپردازد که در این راستا ” شل ” می کوشد قراردادی را با شرکت آمریکایی کارجیل، Cargill، شرکت عظیم فروش غلات، امضاء کند.

رویترز می گوید شرکت “شل” نتوانست تا پیش از اول ژوئیه، یازدهم تیرماه گذشته، که اتحادیه اروپا معاملات بانکی و نفتی با ایران را تحریم  کرد، بدهی خود را به شرکت ملی نفت ایران تسویه کند و نگران است که با گذشت زمان، بهره زیادی نیز به بدهی ای اش افزوده شود.

 

ناگفته نماند برای همین تسویه تهاتری هم “شل” باید موافقت آمریکا، بریتانیا و هلند را کسب کند، که رویترز پیش بینی کرده در شرایط تشدید تحریم های ایران کاری دشوار است.

در مورد کیفیت غلاتی که در صورت موافقت آمریکا، بریتانیا و هلند راهی ایران می شود، اطلاعی در دست نیست ؛ اما دولت احمدی نژاد این سابقه را هم در کارنامه دارد که برای فروش منابع نفتی به هر قیمت و بهایی، تن به دریافت گندم های آلوده هم داده است.

مرداد ماه همین امسال بود که تفاهم نامه ای با هند منعقد شد تا در ازای محموله های نفتی خریداری شده  از ایران، بیش از ۱۰ میلیون تن گندم پرداخت شود که البته بحث آلودگی و کیفیت پایین این گندم ها انتقادات بسیاری را به وجود آورد.

 

هند که پس از تحریم ها یکی از خریداران اصلی نفتی ایران است، ابتدا قصد داشت نفت ایران را با روپیه بخرد و حتی در یک مرحله، پرداخت ۸ میلیارد دلار از پول نفت ایران را تا ماهها به تاخیر انداخت و پس از آن صحبت از تهاتر نفت با گندم شد؛ گندمی که به گفته اصغر شایان، مدیر قرنطینه‌ای سازمان حفظ نباتات کشور، آلوده به عوامل بیماری‌زا است.

این موضوع را یک هیئت تخصصی که چندی پیش از ایران به هند رفته بود تا گزارشی از سلامت محصول این گندم ها تهیه کند، اعلام کرده و بر اساس اعلام این هیئت، علاوه بر محصول گندم کشور پاکستان که به یکسری از عوامل بیماری زا به نام “سیاهک ناقص گندم” (کارنال بانت) و علف هرزی به نام “استریگا” آلوده است؛ گندم هند هم آلوده است.این در حالی است که موضوع سلامت گندم هندی همواره محل نگرانی دولتمردان ایرانی بوده است؛ اما سازمان دولتی حفظ نباتات ایران وعده می‌دهد: هیچ محموله گندمی قبل از مطابقت با استانداردهای داخلی وارد کشور نخواهد شد. این موضوع انتقادات فراوانی را هم در میان نمایندگان مجلس به پا کرد.

 

اکنون به نظر می رسد با قطعی شدن ورود گندم های آمریکایی، باید فاتحه تولید داخل را که در شرایط موجود نیز روزگار خوشی ندارد، خواند که در ادامه به شرح مختصری از آن می پردازیم.

بر اساس آمارهای موجود، از ۱۴ میلیون تن گندم تولید شده در داخل کشور تنها دو میلیون تن به دولت فروخته شده و بیش از ۱۲ میلیون تن توسط بخش خصوصی خریداری شده و به جای مصرف انسانی به سمت مرغداری‌ها سوق پیدا کرده است. نکته فاجعه آمیز آنکه گندم های وارداتی نه محصولی مرغوب بلکه آلوده و غیراستاندارد است.

 

از سویی به گفته کارشناسان پایین بودن نرخ خرید تضمینی گندم در سال جاری باعث شده به رغم تولید گندم بیش از نیاز کشور گندم‌های تولیدی وارد سیلو‌ها نشود. آنها معتقدند بخشی از این تولید به صورت گندم‌ یا آرد به کشورهای همجوار صادر یا قاچاق شده است.

همچنین به دلیل پایین بودن نرخ خرید تضمینی میزان نگهداری در انبار کشاورزان نیز بیشتر شده و همه اینها باعث شده است گندم کمتری به دولت تحویل داده شود.

الیاس طاهری نماینده اقلید در مجلس نهم با اظهار تاسف از این روند امروز به سایت خانه ملت گفته است: با توجه به پیگیری‌های صورت گرفته قیمت خرید هر کیلو گندم توسط دولت ۵۵۰ تومان اعلام شد.

وی با بیان این‌که در حال حاضر هر تن گندم با نرخ ۳۸۴ دلار وارد کشور می‌شود، افزود: خرید هر کیلو گندم از کشاورز به قیمت ۵۵۰ تومان با توجه به این که واردات هر تن گندم با ۳۸۴ دلار انجام می‌شود، منصفانه نیست.

 

به گفته دبیر اول کمیسیون صنایع و معادن مجلس نهم حتی اگر قیمت ارز مرجع را نیز در نظر بگیریم باز رقم به دست آمده در زمینه واردات بالاست چه برسد به این‌که قیمت ارز در بازار آزاد را مد نظر قرار دهیم.

او انتقاد کرده است که در حال حاضر گندم را با نرخ بالا وارد و با نرخ پایین از کشاورز خریداری می‌کنند. وی ضمن انتقاد از نرخ خرید تضمینی گندم، یادآور شد: امسال گندمی که به سیلوها تحویل داده شد به مراتب کمتر از میزان پیش‌بینی‌های انجام گرفته بود.

او این هشدار را هم داده که در صورت ادامه این روند سال آینده نیز سیلوها خالی از گندم می‌مانند و کشاورزان تمایل به کشت را از دست می‌دهند.

نگرانی از وضعیت نابسامان بازار گندم تولید داخل که با اخبار تازه هر روزه در حال تشدید است، در حالی است که پیشتر هم  رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران گفته بود: تنها در شش ماه نخست سال ۹۱ میزان واردات محصولات کشاورزی به کشور بیش از ۱۰ میلیون تن بوده که سه میلیون تن آن به گندم اختصاص داشته است. این در حالی است که بر اساس برنامه، قرار بوده تولید داخلی گندم به ۱۴ میلیون برسد، اما دولت گندم کشاورزان را به قیمت تضمینی مناسبی نمی خرد و همزمان به واردات گسترده نیز می پردازد تا بتواند نفت را لااقل به این نحو صادر کند.

 

نیاز مصرفی کشور ۱۰ میلیون تن برآورد شده؛ با این حال اخیر خبر رسیده که دولت تصمیم گرفته ۶ میلیون تن گندم وارد کند؛ نیمی از این میزان یعنی ۳ میلیون تن گندم نیز قرار است از هند وارد شود، کشوری که یکی از معدود خریداران فعلی نفت ایران است.

حالا به این آمار باید معادل یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بدهی شرکت نفتی ” رویال داچ شل ” گندم را هم افزود!

=========================================

توجیه حمایت های فراقانونی از دولت شروع شد/کیهان: مثل حمایت علی(ع) از طلحه و زبیر بود

کلمه: نماینده رهبری در موسسه کیهان که پیش از این حامیان احمدی نژاد بود، با انتقاد شدید از تیم رییس هیات دولت حمایت رهبری از احمدی نژاد را به حمایت حضرت علی از طلحه و زبیر تشبیه کرد.

 

حسین شریعتمداری در سرمقاله امروز کیهان با توجیه حمایت اصولگرایان و اقتدارگرایان از احمدی نژاد طی سالهای اخیر نوشته است: نه فقط خطا نبوده و نیست، بلکه یکی از افتخارآمیزترین ویژگی حزب الله است و به وضوح نشان می دهد، حزب الله فقط در بستر اسلام و انقلاب و خط امام و رهبری حرکت می کند. هرجا از حق و اصول نشانه ای دید به حمایت از آن برمی خیزد و چنانچه شخصیت و یا گروهی که مورد حمایتش بود، پای از بستر اصلی بیرون بگذارد و یا از برخی آموزه های انقلابی فاصله بگیرد، بدون کمترین ملاحظه و تردید، حمایت قبلی خود را پس می گیرد. به بیان دیگر، حزب الله- بخوانید توده های عظیم و حماسه آفرین مردم- برخلاف برخی از جریانات سیاسی و از جمله مدعیان اصلاحات، «گروه گرا» و «قبیله گرا» نیست که وابستگی ها و منافع شخصی و حزبی خود را بر حرکت در بستر انقلاب و تامین منافع مردم ترجیح بدهد. آیا، این ویژگی حزب الله، افتخارآفرین و تحسین برانگیز نیست؟ از حضرت امیر علیه السلام است که افراد را با حق بسنجید و نه حق را با افراد. و حزب الله از مولای خود حضرت امیرالمومنین(ع) و علی زمان پیروی کرده و می کند. آنچه امروزه به «درد مشترک» دشمنان بیرونی و دنباله های داخلی آنها تبدیل شده، همین ویژگی حزب الله است که گروه گرا و قبیله گرا نیست.

 

وی در ادامه این تشابه تاریخی آورده است: حضرت امیر(ع) ابتدا به اندرز و نصیحت آنان پرداخت و عهدی را که بسته و شکسته بودند یادآور شد اما هنگامی که اصرار آنها به مقابله را مشاهده فرمود، با آنان به نبرد پرداخت.

وی در ادامه این مطلب با دیگر به توجیه حمایت های خود از احمدی نژاد پرداخته و افزوده است: حزب الله باز هم افتخار می کند هر جا مشاهده کرده است، مواضع و عملکرد افراد و شخصیت هایی که از آنها حمایت کرده بود با خط اصیل انقلاب زاویه گرفته، به همان اندازه و متناسب با آن زاویه به انتقاد از آنان پرداخته است.

===========================================

پس لرزه های بحران ارز؛ محدودیت دسترسی دانشگاه های کشور به منابع علمی خارجی

در پی مخالفت بانک مرکزی با اختصاص ارز مرجع برای خرید منایع اطلاعاتی، دسترسی بسیاری از دانشگاه های کشور به این منابع علمی قطع خواهد شد.

به گزارش دانشجونیوز، مشکل تامین ارز برای دسترسی به منابع اطلاعاتی در نشست امروز شورای سیاستگذاری و برنامه ریزی تامین منابع علمی عنوان شده است.

محمد مهدی نژاد نوری، معاون پژوهشی وزارت علوم، امید فاطمی، رئیس شورا و پونه مهرتاش قائم مقام رئیس و دبیر شورا در این نشست حضور داشتند.

بانک مرکزی با اختصاص ارز مرجع مخالفت کرده است

 

خبرگزاری مهر در گزارشی از این نشست آورده است که اعضای مجمع عمومی اعلام کرده اند بانک مرکزی با اختصاص ارز مرجع برای خرید منابع اطلاعاتی مخالفت کرده و دانشگاه ها امکان پرداختهای قراردادهای سال جاری با ارز مبادله ای را به هیچوجه ندارند. در پی این تصمیم احتمال دارد که دسترسی دانشگاه ها به منابع اطلاعاتی حتی پیش از پایان سال جاری میلادی یکی پس از دیگری قطع شوند.

در این جلسه همچنین به “تاثیر تحریم ها بر روابط با ناشران، نوسانات بازار ارز در یک سال گذشته و مشکلات بودجه در دانشگاه ها که پرداخت هزینه های موسسات در خریدها را دچار اختلال کرده اند” پرداخته شده است.

 

در پی کاهش چشمگیر فروش نفت ایران در ماه های اخیر، بانک مرکزی برای کنترل کمبود درآمدهای ارزی اختصاص ارز با نرخ مرجع را تنها به برخی از کالاهای استراتژیک محدود کرده است. در همین راستا پرداخت ارز با نرخ مرجع به دانشجویان خارج از کشور نیز متوقف شده است.

===========================================

خاتمی:تا سطوح چهارم و پنجم برای دوستان ما پرونده سازی کردند

جمعی از جوانان، فعالان سیاسی و نخبگان گرگان و سایر شهرهای استان گلستان با سید محمد خاتمی دیدار و دغدغه های خود را پیرامون مسائل روز و انتخابات پیش رو مطرح کردند.

سید محمد خاتمی دراین دیدار گفت:بخش قابل توجهي از مردم امروز گلايه دارند بايد آنها را رفع کرد. بارها گفته ام گذشته را مي توان نديد ولي بايد آينده را درست ديد. بايد بتوانيم انتخابات آزاد با حضور همه قشرها داشته باشيم و برگزار كنيم. براي برگزاري اين انتخابات بايد چيزهايي فراهم شود تداوم وضع فعلی نامطلوب است. وقتي همه راهها را بسته اند چگونه بخش هایی که راه را بر آن بسته اند می توانند شرکت کنند؟ وقتی نمی گذارند بیایید آمدن معنی ندارد.امیدوارم وضع به گونه ای باشد که همه با اطمینان خاطر و اشتیاق بتوانند در انتخابات که عرصه مهم سرنوشت است حضور و شرکت داشته باشند. متأسفم که بگویم نشانه ای از پدیدآمدن این وضع را نمی بینم.

 

وی تصریح کرد:بعد از دولت بنده تا سطوح چهارم و پنجم برای دوستان ما پرونده سازی کردند وزرا و استانداران به کنار یک مورد بیایند بگویند چه شد؟ الحمدالله یک مدیر عالی و عادی بنده دزدی و سوء استفاده نکرد اما امروز صحبت از دزدی های چند میلیاردی می شود،آزادی های اساسی خود عامل مهم جلوگیری از فساد است. و مهمترین فساد فساد قدرت است که تحت کنترل و نظارت نباشد.

در ابتدای این حاضران به بیان مطالب و پرسش های خود پرداخته و در ادامه سید محمد خاتمی ضمن خیرمقدم سخنانی ایراد نمود. متن کامل سخنان رئیس جمهوری سابق ایران را در ادامه بخوانید:

 

بسم الله الرحمن الرحيم

براي من موجب كمال خوشبختي است كه در جمع عزيزاني هستم كه از استاني آمده اند كه يكي از کانون های تمدن ايراني – اسلامي ما در گذشته بوده و امروز هم جايگاه والايي در عرصه حيات اجتماعي و معنوي دارد و انشالله آن طور كه شايسته است برنامه هايي وجود داشته باشد كه این استان بتواند نقش ممتاز خودش را در عرصه اقتصادي كشور هم عمل كند. چون استعداد هايي كه در استان هست فوق العاده است.

البته به يك معنا استان هاي شمالي ما،مازندران،گيلان،گلستان محروميت هاي توام با مظلوميت هم داشته اند چون تلقي اين بوده كه مناطق سرسبز و برخوردار هستند و واقعا كمتر به توسعه همه جانبه آن ها توجه شده، ظاهر زيباي آن ها سبب شده است به مشكلات بنيادي اين 3 استان كمتر رسيده بشود.

 

هيچ كس باور نمي كند كه يكي از مشكلاتي كه اين استان ها دارند مشكل آب است. با اين بارندگي و كنار دريا بودن و... کمتر به ذهن می آید كه کمبود آب از جمله مشکلات است يا نحوه بهره برداري از اراضي كشاورزي و نيز محروميت هايي كه براي توسعه صنعت در آنجا وجود داشت كه البته اصل حرف به يك معنا درست است نبايد اكوسيستم آنجا و نيز وضعيت خاص كشاورزي آنجا بهم بخورد و لي اين بدان معنا نيست كه با حذف صنعت از آنجا زمينه توسعه سريع آنجا فراهم نیاید.

به هر حال محروميت ها بوده است و مردم هم با كمال بزرگواري آن ها را تحمل كرده اند، گرچه در هر دولتي كارهايي براي آنجا شده حالا من اين دولت را خيلي خبر ندارم در دوره ما مهمترين مساله اي كه مورد نظر بود، تغيير ديدگاه بود در مورد اين 3 استان که حقیقتاً از نظر معنوي بي همتا هستند در حفظ ارزشها و مفاهيم و معاني كه در تاريخ اسلامي – ايراني ما وجود دارد.

 

گلستان جايگاه خودش را دارد و خوشحالم كه در جمع شما هستم.

اين جلسه مصادف شده با شهادت امام باقر(ع) كه ايشان و فرزند بزرگوارشان امام صادق (ع) در بسط و تعميق معارف اسلامي (فقط نگوئيم شيعي) واقعا نقش ممتازي داشتند به خاطر قرار گرفتنشان در موقعيت تاريخي لولائي، يعني وقتي جامعه اسلامي از يك مرحله كه دوران بني اميه است دارد مي گذرد و وارد مرحله ديگري مي شود طبعا در اين دوره ها فضائي ايجاد مي شود برای کارهای اساسی، خصوصاً در حوزه اندیشه و من همين جا عرض كنم امام باقر (ع) و بخصوص امام صادق (ع) علاوه بر جایگاه والایی که نزد شیعیان دارند، مورد احترام و توجه اهل تسنن بوده اند بخصوص اهل تسنن ايران. حتما مي دانيد كه امامان اهل تسنن به جرم علاقه مندي و طرفداري از اهل بيت دچار مشكل شده اند، زندان رفته اند شلاق خورده اند.

 

مي خواهم به اين نكته اشاره كنم كه همواره شيعه و سني در كنار هم بوده اند بخصوص در اين دوران ، بايد در كل جهان اسلام و منطقه اين وحدت را تبليغ بكنيم و كاري كه سبب شود جدايي احساس شود يا دشمنان از آن سوء استفاده كنند از آن بپرهیزیم.

ممكن است در ايران مشكلاتي در این زمینه باشد، ولي واقعا استان گلستان خود يك نمونه است كه چطور مي توان در كنار هم و با هم بود.

برای شيعيان و قاطبه مسلمانان اعم از شيعه و سني در پايگاه و مقام علمي و معرفتي امامان هيچ ترديدي نیست. آنها يكي از منابع اصلي فكر،فقه ومعرفت اسلامي به معناي عام كلمه بودند.

درهمين مساله اگر كار بكنيم مي توانيم زمينه هاي وحدت عملي را در دنيای اسلام تقویت بکنیم.

 

در این جا سؤالی را مطرح می کنم که چرا هم در اهل تسنن و هم در اهل تشيع بيشترين توجه به فقه شد؟ چرا فقه را كه در اصل يك آگاهي عمومي و وسيع و عميق نسبت به همه مسائل است خلاصه شد در استنباط احكام فرعي شرعي يا بيان آن احكام؟و چرا فقه به معني خاص كلمه که بسیار هم مهم است در صدر نشست و قدر ديد و اهتمام به ساير رشته ها ي معارف اسلامي اعتقادي يا اخلاقي و حتي مسائل عام سياسي اجتماعي کمتر بود. در اینجا از چرایی این امر صحبت نمی کنم. ولي خلاصه شدن دين اسلام به بيان احكام فرعي شرعي امر نامطلوب و ناتمام بود.

در حالی که معارف اسلام همه آفاق و حوزه های فکری، عملی، اخلاقی، سیاسی و... را در بر می گیرد و تفقه در دین توغل و غوررسی در همه این زمینه ها است،اگر به قرآن رجوع كنيم محور كار يكي توحيد است كه خيلي روي آن تاكيد شده يكي معاد است كه زندگي پس از مرگ است و و در میانه این مبداء و مقصد نبوت خیلی مهم است و نبوت پل میان این دو سررشته ازلی و ابدی است و دین راهنمای سالکی که باید این مسیر را بپیماید. در این مسیر خيلي روي عدل تاكيد اساسی شده است. گويي توحيد و نبوت دو سر يك بستري هستند كه عبارت است از زندگي انسان در طول تاريخ و اين زندگي مطلوب بر اساس عدل بايد استوار باشد.اولا اين عدالت چيست؟

 

مي خواهم در اين بحثم به مشكلي برسم كه ما امروز داريم كه حرف ما كجاست؟ وقتي مي گویيم اصلاح طلبيم چه مي خواهيم بگویيم؟ دعوايمان سر اين است كه وزيرانمان اصلاح طلب نيستند، وكيل هايمان اصلاح طلب نيستند، سخت گيري براي اصلاح طلبان مي شود اگر بخواهند كار اقتصادي بكنند يك كار فرهنگي بكنند؟ البته اينها مسائل مهمي است.چرا بايد يك نفر به جرم اصلاح طلبي تسويه شود، محكوم شود، مورد بي احترامي قرار بگيرد؟ ولی حرف هاي ما اساسي تر از اينهاست تا نقطه تفاوتي كه وجود دارد را مشخص كنيم.عدل يعني چه؟

ديگري مساله اخلاق است كه خيلي در اديان الهي به اخلاق توجه شده است.

احكام عدل و اخلاقي كجاي جامعه اسلامي ما و فقه ما قرار دارد؟

اولا عدالت چيست؟

عقل سالم بشري عدل را مي پسندد و ظلم را نمي پسندد.

آيا فقه ما را بي نياز از اخلاق و عدالت مي كند يا اينكه نه، خود فقه هم بايد اخلاقي و عادلانه باشد.

 

مرحوم شهيد مطهري مطلبي درباره عدل دارد كه من آن را بسط داده ام در مورد اخلاق. ايشان مي فرمايد عدالت در سلسله علل احكام اسلامي قرار دارد يعني وقتي يك مجتهد مي خواهد حكم بدهد همچنان كه مي رود سند و دلالت حدیث را مي بيند یا به ظاهر کتاب و سنت استناد می کند و رعايت مي كند اين را هم بايد متوجه باشد که آن چه از متن در می یابد و آنچه استنباط می کند مطابق عدل هست يا نه يعني بايد حكم اسلامي عادلانه باشد.

خود عدل مبنا است فقيه بايد بداند كه اين حكمي كه مي دهد عادلانه هست يا نه؟

مصاديق عدل در طول زمان تغيير مي كند. اخلاق هم همين طور است.

من عرض مي كنم كه آيا اين حكمي كه داده مي شود اخلاقي هست يا نه؟ یعنی اخلاق که تتمیم مکارم آن هدف بعثت پیامبر اکرم است، در سلسله علل احکام قرار می گیرد.

و نیز اصلاحات می گوید اجتهادي كه زمان و مكان دو عنصر تعيين كننده در آن هستند (كه امام هم فرمودند) بايد رعايت شود اگر نشود يا نشد بايد اصلاح شود به آن سو برود.

 

ملاك عدل چيست؟

همين حرف عام بديهي كه مورد توجه همه هست، در مورد عدل توجه کنیم: "اعطا كل ذيحق حقه – و دادن حق هر ذی حقی" صحبت اين است كه حق كجاست؟

بنده كه به اسلام و انقلاب اسلامي و حتي قانون اساسي رجوع مي كنم حقوق فقط حقوق اقتصادي نيست البته كه حقوق اقتصادي هم مهم است جامعه عادل جامعه اي است كه در آن فقر و نااميدي در زندگي نبايد باشد اما علاوه بر آن انسان در این جامعه صاحب كرامت هم هست خداوند او را آزاد آفريده است او حاكم بر سرنوشت خودش هم هست و عدل، رعایت همه این ها است اينجا دو دیدگاه پيدا مي شود؟ يكی مي گويد اصلا انسان جاي خدا را تنگ مي كند بايد توي سر او زد و محدودش كرد بايد به او از هر جهت فشار وارد کرد تا جای خدا باز شود در حاليكه ما مي گوئيم همين خدا اين انسان را آزاد و اندیشمند و صاحب کرامت آفریده و خواسته است.

 

مگر در قانون اساسي ما اصل طلائي 56 نيامده كه حاكم مطلق بر آسمان و زمان همه چيز خداست و هم او انسان را بر سرنوشت اجتماعي خود حاكم گردانيده است و هيچ كس نمي تواند اين حق را از او بگيرد اگر اين طور است آزادي به معني واقعي كلمه عين عدل است.

 

محدود كردن آزادي هاي اساسي (نه آزادي به معنی ولنگاري و آنهايي كه ضد اخلاق و ضد مسلم شرع است) خلاف است. من مي خواهم نماينده ام و شغلم را خودم انتخاب كنم. و نيز حكومت موظف است امكاناتي كه به دستش سپرده اند را به صورت مساوي و عادلانه در اختيار تك تك افراد بگذارد.

 

حق هر شهروند است كه محروم نباشد و وظيفه حكومت است كه بيايد و رفع محروميت كند در جامعه. حق همه افراد است كه زندگي مناسبي در جامعه داشته باشند و از امنيت برخوردار باشند و زندگي آبرومند داشته باشند وظيفه دولت است که زمینه همه این ها را فراهم بكند هم فقر معنوي و هم مادي ظلم است اگر در جامعه باشد بايد از بين برود و مهترين حق اين است كه هر شهروند نظام جمهوري اسلامي ارباب حكومت است نه حكومت ارباب او و اين حق بايد تامين شود.

 

اينكه اينقدر روي انتخابات آزاد و كاناليزه نشده صحبت می شود با توجه به همین دیدگاه است. ممكن است اصلا تقلبی هم نباشد، ولی انتخابات طوری كاناليزه شود كه بخش قابل توجهي از جامعه نتواند نظرش را ابراز كند و همه جريانات كانديدا نداشته باشند یا در معرفی و دفاع از نامزدها و برنامه های خود آزاد نباشند. اين تقلب نيست ولي محدود كردن حق انسانهاست.

 

اينها حرف هاي اصلاح طلبان است مي گويند اسلامی که در انقلاب ما بود، اسلامي كه امام گفت اين اسلام مي تواند نجات دهد و نه اسلامي كه مي گويد مردم هيچ حقي ندارند راي مردم تشريفاتي است و بسط يد يعني داشتن قوه نظامي امنيتي قضائي در جامعه. ما مي گوئيم در اسلامي كه ما مي گوییم بسط يد يعني رضايت مردم.

معتقدم جرياني در جامعه وجود دارد سعي هم مي كند كه همه امکانات را هم بدست بگيرد وگفتمان غالب شود كه اينها را قبول ندارد ببينيد اختلاف كجاست؟ حالا هم مي گوئيم انتخابات درست و با رعایت حقوقی که همه دارند باشد، هر كسي مي خواهد بيايد و هر چه مردم راي دادند همه آن را مي پذيرند.

انتخابات مطلوب ضوابط خاص خود را دارد. در تعيين صلاحيت ها بدون جهت گیری خاص، در برگزاري درست انتخابات، در عدم دخالت تشكيلاتي كه حق دخالت در انتخابات و حتی سیاست را ندارد، تشکیلاتی که قدرت دارند ولي مسئوليت ندارند و مي توانند جهت را عوض كنند اينها نباشد چنین انتخاباتی مصداق عدالت است.

 

بايد زمينه اي براي اعمال حق مردم فراهم آيد و راه برون رفت از مشكلات هم همين است اگر مردم بااشتياق باشند و در صحنه بودند خیلی از مشکلات حل می شود تعارف كه نداريم مردم بايد با دلشان بیایند بايد اعتماد داشته باشند اميد به آينده داشته باشند بايد احساس كنند برايشان خدمت مي شود آن وقت اشتیاق و حضور مشتاقانه هم خواهد بود و مملكت آسيب نمي بيند.

اگر واقعا شرایط فراهم شد که مردم با اشتياق بیایند اولا زمينه اي براي تهديدهاي عظيم و دشمني هاي كه مي شود و خطراتي كه هست از میان می رود يا اثر تهدید کم می شود اگر عاقلانه رفتار شود و منافع كل كشور در نظر گرفته شود تهدیدها رفع یا کم می شود. نمي خواهم بگويم در مدیریت سوء نيت بوده مي گويم عمل عمل غلطي بوده. در سياست خارجي و سياست اقتصادي و اجتماعي و...

 

اگر 600 ميليارد دلار را درست مصرف مي كرديم وارداتمان زيادتر نمي شد اتكاء بودجه مان به نفت بيشتر نمي شد امروز وقتي نفت ما را هدف قرار مي دهند براي اينكه منبع در آمدي ما را بزنند و نیز مبادلات ما را که روز به روز به واردات وابسته تر شده ایم. معلوم است اين تحريم در اين وضعيت اثر مخرب تري دارد.

دشمن خارجي قطعا هست و هر كاري هم بتواند مي كند وكرده است ولي مردم می گویند با تدبير و عقلانيت مي شد جلوي برخي از آنها را گرفت. مي شد تهديدها را كم اثر تر كرد.

اصلاحات يعني عقلانيت درست ،نيت خوب كافي نيست بايد عقلانيت باشد و بعد اتكاء به مردم و در نتیجه اعتماد متقابل که جلو پدید آمدن مشکلات را می گیرد و اگر پدید آمد آن را به هزینه کمتر حل می کند.

البته بی اعتمادی میان مردم و حکومت و میان مردم با یکدیگر یک مصیبت است، ولی آن چه خطرناک تر است احساس ناامنی و بی اعتمادی است که اگر پدید آمد حتی اگر امنیت هم باشد مشکل ایجاد می کند.

 

بخش قابل توجهي از مردم امروز گلايه دارند بايد آنها را رفع کرد. بارها گفته ام گذشته را مي توان نديد ولي بايد آينده را درست ديد. بايد بتوانيم انتخابات آزاد با حضور همه قشرها داشته باشيم و برگزار كنيم. براي برگزاري اين انتخابات بايد چيزهايي فراهم شود تداوم وضع فعلی نامطلوب است. وقتي همه راهها را بسته اند چگونه بخش هایی که راه را بر آن بسته اند می توانند شرکت کنند؟ وقتی نمی گذارند بیایید آمدن معنی ندارد.

 

امیدوارم وضع به گونه ای باشد که همه با اطمینان خاطر و اشتیاق بتوانند در انتخابات که عرصه مهم سرنوشت است حضور و شرکت داشته باشند. متأسفم که بگویم نشانه ای از پدیدآمدن این وضع را نمی بینم.

ما اصول و آرمان ها و شعارهايمان را كنار نمي گذاريم چون به آن اعتقاد داريم و راه بهبود اوضاع کشور و وضع و حال مردم را آن ها می دانیم و در برابر خدا و خلق خدا هم مسؤول هستیم. البته تأمین مصلحت کشور و مردم و گذر از بحران و هوشیاری در برابر تهدیدات بیگانه و رفتن به سوی انسجام هم از محورهای مورد اعتقاد و عمل ما است.

اصلاحات اصل نظام و قانون اساسي را قبول دارد بر حفظ تماميت ارضي كشور پا می فشارد با براندازی هم مخالف است و در عین حال حق، حرمت، کرامت و آزادی مردم و شهروندان را هم پاس می دارد و معتقد است که عقلانیت و تدبیر صحیح هم برای اداره کشور لازم است.

 

نبايد به خاطر بعضي رفتارها و سياست ها كاري كنيم جوانان ما از اسلام زده شوند.

بعد از دولت بنده تا سطوح چهارم و پنجم براي دوستان ما پرونده سازي كردند وزرا و استاانداران به كنار يك مورد بيايند بگويند چه شد؟ الحمدالله يك مدير عالی و عادي بنده دزدي و سوء استفاده نكرد اما امروز صحبت از دزدي هاي چند ميلياردي مي شود،آزادي هاي اساسي خود عامل مهم جلوگيري از فساد است. و مهمترين فساد فساد قدرت است که تحت کنترل و نظارت نباشد.

 

آزادي بيان، انديشه، نقد، حضور در عرصه انتخابات آزاد و رأي و... حرف هايي است كه ما مي زنيم و می خواهیم و راه عبور از مشکلات هم همین است.

واقعا دلم براي نظام و انقلاب و جامعه مي سوزد ان شاء الله خدا كمك كند آرمان هايي كه انقلاب ما داشت خواست هايی که مردم داشتند و دارند برآورده شود.

ما فضائي مي خواهيم كه بتوانيم حرف بزنيم و صحبت كنيم.

 

باران براي اين بود كه بحث كنيم و صحبت و حتي راه حل ها يي كه داريم به حكومت عرضه بداريم حالا باران هم ديگر ابري ندارد كه ببارد ثانيا همین فعالیت نزدیک به صفرش هم چندان مطلوب مسؤولان نیست. می خواستیم بخش رسمی پژوهشی داشته باشیم برای تفکر و تربیت نیرو که به ما اجازه ندادند و بسیاری از احزاب رسماً یا عملاً ممنوع شدند. تشکل های مستقل تعطیل یا با محدودیت مواجه شده اند. و بخش قابل توجهی از نیروهای کارآمد و امتحان داده هم در بند هستند.

حکومت بيايد اين فضا را عوض كند بعد هركسي خواست حكومت كند واقعا براي ما مهم نيست.

====================================

تاسیس دبیرستان های معارف اسلامی 

دبیر شورای عالی آموزش و پرورش از اصلاح مصوبه نحوه تاسیس دبیرستان های علوم و معارف اسلامی خبر داد و گفت: مجوز تاسیس دبیرستان های علوم و معارف اسلامی غیر دولتی توسط شورای نظارت مرکزی و یا امضای وزیر آموزش و پرورش صادر خواهد شد.

مهدی نوید ادهم  با بیان این مطلب گفت: در هشتصد و شصت و چهارمین جلسه شورای عالی با اصلاح مصوبه نحوه تاسیس دبیرستان های علوم و معارف اسلامی موافقت شد که براین اساس تمامی شهرستانها می توانند اینگونه مدارس را به صورت دولتی تاسیس کنند. لازم است درخواست خود را برای تاسیس با ذکر دلایل توجیهی، قابلیت ها و توانمندیهای استان به دبیرخانه شورای عالی آموزش و پرورش ارسال کنند.

 

به گزارش مهر، وی افزود: با اصلاح این مصوبه موسسان دبیرستان های علوم و معارف اسلامی پس از بررسی کمیته ای مرکب از دبیر کل شورای عالی آموزش و پرورش به عنوان رئیس کمیته، یکی از معاونان حوزه علمیه قم، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی یا رئیس مدارس اسلامی، مدیر مدرسه شهید مهطری، معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش به عنوان نمایندگان این کمیته مجوزهای لازم را برای تاسیس صادر می کنند.

به گفته نوید ادهم، دانش آموزان رشته علوم و معارف اسلامی از بین افراد علاقه مند، مستعد و دارای شایستگی های علمی، تربیتی، اخلاقی پایان دوره راهنمایی تحصیلی ( دوره اول متوسطه) با معدل کل حداقل 17 انتخاب خواهند شد.

 

دبیر شورای عالی آموزش و پرورش تصریح کرد: دبیرستان های علوم و معارف اسلامی می توانند با استفاده از مفاد آیین نامه توسعه مشارکت های مردمی به شیوه مدیریت هیئت امنایی ( مصوب شورای عالی آموزش و پرورش ) اداره شوند.

این مقام مسوول در پایان تاکید کرد که دبیرستان های علوم و معارف اسلامی که با مجوز شورای عالی آموزش و پرورش تاسیس شده اند و یا بر اساس این مصوبه تاسیس می شوند برابر ضوابط و مقررات، موظف به ارائه سایر رشته های تحصیلی شاخه نظری نیز هستند.

======================================

تهدید‌های رییس سابق قرارگاه خاتم الانبیا در مورد قطع صادرات نفت

بلوف‌های وزیر سپاهی دولت دروغ 

ندای سبز آزادی ـ مریم مدنی: وزیر نفت احمدی‌نژاد در واکنش‌ نسبت به تحریم‌های نفتی علیه ایران گفته است: "با تشدید تحریم‌ها، صادرات نفت ایران را متوقف می‌کنیم."

رستم قاسمی، وزیر سپاهی نفت (رییس سابق قرارگاه خاتم الانبیا سپاه پاسداران) همچنین به طرحی اشاره کرده که به زودی برای اداره اقتصاد ایران بدون درآمدهای نفتی به اجرا خواهد درآمد.

وی در جمع خبرنگاران در دوبی گفته است: "ما طرحی را برای دوره بدون درآمدهای نفتی تهیه کرده‌ایم. تاکنون هیچ مشکل مهمی نداشته‌ایم. اما اگر تحریم‌ها تشدید شود، ما طرح خود را به اجرا می‌گذاریم." او هیچ اشاره‌ای به جزئیات این طرح نکرده است.


دولت رانتی، اقتصاد نفتی

این گفته‌های رستم قاسمی و ادعای وی نسبت به قطع صادرات نفت ایران در حالی‌ صورت می گیرد که به عقیده کارشناسان انرژی، ایران به درآمد نفت خود بسیار وابسته است و حدود 80 درصد بودجه کشور از فروش نفت تامین می‌شود.

به گفته ناظران مستقل اقتصادی، هرچند وابستگی ایران به درآمدهای نفتی امر تازه‌ای نیست و نفت و درآمدهای بادآورده ی مترتب بر این منبع انرژی، در طول دهه‌های گذشته جایگاه بسیار مهمی را در اقتصاد و سیاست ایران به خود اختصاص داده ولی در چند سال اخیر میزان این وابستگی روندی افزایشی داشته است. در بودجه سال 90 و 91 بیشترین میزان وابستگی به این منبع انرژی وجود دارد.

 

گزارش‌های اقتصادی رسمی منتشرشده نشان می‌دهد که سهم درآمدهای نفتی در بودجه سال 85 از بشکه‌ای 28 دلار به 39 دلار افزایش یافته و 36 میلیارد دلار درآمد نفتی در بودجه سال 85 از این راه تامین شده است.

همچنین وابستگی به درآمد نفتی در بودجه سالانه برخلاف برنامه چهارم توسعه که می‌بایست به 17 میلیارد دلار می‌رسید، با برنامه‌های اقتصادی دولت‌های نهم و دهم به 50 تا 60 میلیارد دلار افزایش یافته به گونه‌ای که در 4 سال گذشته سهم نفت در اثر همین بودجه‌های رو به رشد از 45 میلیارد دلار به 70 میلیارد دلار در سال 88 رسیده است.

بر همین اساس این روند همچنان ادامه یافته و در بودجه سال 90 وابستگی بودجه به نفت 15 درصد نسبت به سال 89 رشد داشته است.

در بودجه سال 91 هم با اینکه اتکای لایحه بودجه به نفت در ظاهر کم شده اما با مازاد درآمد نفتی، این وابستگی در واقع افزایش یافته است.

 

انتقاد از افزایش وابستگی بودجه به نفت

موضوع افزایش سالیانه وابستگی اقتصاد ایران به نفت در 8 سال گذشته نگرانی‌های بسیاری را برانگیخته و نسبت به آن انتقادات فراوانی شده است.

علاوه بر کارشناسان اقتصادی که همواره و از همان ابتدای برسرکارآمدن احمدی‌نژاد نسبت به این موضوع هشدار می‌دادند، در یکی دو سال گذشته مقامات دیگر جمهوری اسلامی هم نسبت به این موضوع اظهار نگرانی کرده‌اند.

فروردین ماه امسال، هاشمی رفسنجانی در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام کرد: "وابستگی بودجه به نفت نه تنها کاهش نیافته، بلکه بیش از گذشته شده است."

 

رئیس کمیسیون انرژی مجلس هم سال گذشته اعلام کرده بود: "اگر امسال هم مانند سال گذشته هیچ بودجه‌ای برای توسعه ذخایر نفت و گاز اختصاص نیابد، با کاهش شدید تولید مواجه خواهیم شد که ممکن است این کاهش به طور میانگین تا 100 هزار بشکه در روز هم برسد."

به گفته حمیدرضا کاتوزیان اگر همچنان از سرمایه‌گذاری در صنعت نفت غفلت شود، ایران در هفت سال آینده وارد کننده نفت خواهد شد.

وی همچنین تاکید کرده بود: "تولید نفت هم اکنون با آنچه در برنامه چهارم مصوب شده بود یک میلیون بشکه فاصله دارد و تنها دلیل این شکاف عمیق به غفلت از سرمایه‌گذاری برای تولید صیانتی نفت بازمی‌گردد."

در نخستین روزهای سال گذشته و ماه‌ها پیش از آغاز تحریم نفتی ایران، کمیسیون انرژی مجلس در گزارشی از کاهش 72 هزار بشکه‌ای تولید روزانه کشور خبر داده بود.

 

گره محکم بودجه دولت به نفت

به گفته کارشناسان انرژی در چند سال گذشته نه تنها وابستگی بودجه به نفت کاهش پیدا نکرده بلکه بیشتر از گذشته شده است. این درحالی‌ست که در سیاست‌های کلی برنامه چهارم و پنجم تاکید شده که وابستگی بودجه دولت به نفت کاهش یابد.

برنامه چهارم سهم ارزی دولت از نفت را در سال‌های 84 تا 87 به ترتیب 2/ 15 ، 5/15 ، 3/16 و 17 میلیارد دلار پیش بینی کرده اما مخارج ارزی دولت در این سال‌ها به ترتیب 6/44 ، 45 ، 52 و 60 میلیارد دلار بوده است. در مورد سال 87 نیز رقم مخارج ارزی به حدود 70 میلیارد دلار می رسد؛ این در حالی است که سهم نفت از بودجه عمومی به ترتیب به 5/67 ، 70 و 62 درصد در سال های 84 تا 86 رسیده است. طبق اعلام نظر مرکز پژوهش های مجلس وابستگی بودجه به نفت از سال 84 تا 85 به ترتیب 44 و 59 درصد بوده و در سال 87 نیز با تصویب متمم های بودجه، سهم نفت تا 70 درصد بودجه افزایش یافت.

 

رستم قاسمی، وزیر سپاهی نفت همچنین در سخنان اخیر خود ضمن رد کاهش تولید نفت ایران گفته که کشور در حال حاضر با ظرفیت کامل و معادل 4 میلیون بشکه در روز، نفت تولید می‌کند.

قاسمی تاکید کرده که «به لطف افزایش ظرفیت پالایش نفت، ایران در حال حاضر مقادیر بیشتری از نفت تولیدی خود را پالایش می‌کند.»

وی همچنین ظرفیت پالایش نفت ایران را 2 میلیون بشکه در روز خوانده است. این در حالی‌ست که براساس گزارش سازمان کشورهای صادرکننده نفت، تولید نفتی ایران در ماه سپتامبر 2 میلیون و 720 هزار بشکه در روز بوده است.

همچنین آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرده که صادرات نفت ایران در ماه سپتامبر 860 هزار بشکه در روز بوده و با توجه به قیمت نسبی 110 دلار برای هر بشکه، درآمد روزانه ایران از فروش نفت خام در ماه سپتامبر گذشته 95 میلیون دلار بوده . سال گذشته این رقم 147 میلیون دلار بوده است.

 

مشکلات جدید برای کسب درآمد نفتی

جمهوری اسلامی به دلیل تحریم بانکی از دریافت درآمد حاصل از فروش نفت ناتوان است.

اکنون اصلی‌ترین خریداران نفت ایران به ترتیب چین، ژاپن، هند، کره جنوبی و سپس مالزی، سریلانکا و تایوان هستند. هرچند به نظر می‌رسد برای از این کشورها به زودی برای سهولت معامله، نفت خود را از عربستان تامین خواهند کرد.

به عنوان مثال، واردات نفت چین از ایران در ماه فوریه سال 2012 حدود 45 درصد افت داشته است.

ژاپن هم به عنوان یکی از خریداران نفت ایران در پی کاهش واردات نفت خود از این کشور است و در همین راستا در سال 2012 واردات نفت خود از ایران را 33 درصد نسبت به سال پیش از آن کاهش داده است.

کره جنوبی هم با آغاز تحریم‌های نفتی اروپا علیه ایران، اعلام کرد که واردات نفت خود از ایران را متوقف خواهد کرد.

سریلانکا هم که از خریداران جزئی نفت ایران است تاکنون گفت‌وگوهایی با عراق و عربستان انجام داده تا معاملات نفتی خود را به جای ایران با این کشورها انجام بدهد.

 

کاهش صادرات ایران یا برهم خوردن اقتصاد جهان؟

هرچند در روزهای ابتدایی تحریم صادرات نفت ایران به اروپا، بهای نفت اندکی افزایش یافت اما بلافاصله این رقم متعادل شد. با اینکه قاسمی، وزیر نفت (رییس سابق قرارگاه خاتم الانبیا سپاه پاسداران) گفته بود نفت ایران از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار است و بازار بین‌المللی نفت هیچگاه از آن غافل نخواهد شد و همچنین ایران تهدید بستن تنگه هرمز در صورت آغاز تحریم‌ها را مطرح کرده بود اما با آغاز تحریم‌ها نه تنها تنگه هرمز بسته نشد بلکه قیمت جهانی نفت هم با وجود قطع صادرات نفت ایران به اروپا چندان تغییر نکرد.

 

در واقع با تحریم صادرات روزانه 550 هزار بشکه نفت ایران به اروپا نه تنها قیمت جهانی نفت افزایش نیافت بلکه به جای آن صادرات ایران به شدت کاهش یافت که با تحریم کشتیرانی و شرکت‌های بیمه، صادرات نفت ایران به میزان بسیاری افت کرد.

اکنون نه تنها اروپا از ایران نفت نمی‌خرد بلکه کشورهای آسیایی هم مثل گذشته خریدار نفت ایران نیستند و حتی در صورت عملی‌شدن تهدید رستم قاسمی به قطع صادرات نفت ایران به دنیا، جایگزین کردن روزانه 800 هزار بشکه نفت صادراتی ایران به کشورهای آسیایی از سوی عربستان، عراق یا کویت کار چندان مشکلی به نظر نمی‌رسد. به ویژه آنکه عربستان بارها اعلام کرده حاضر است در صورت تحریم ایران، جای این کشور را برای افزایش تولید نفت بگیرد.

در چنین شرایطی وزیر نفت احمدی‌نژاد از طرحی مبهم سخن می‌گوید که هیچ جزئیات آن مشخص نیست و قرار است به یکباره اقتصاد کشوری که تنها سال گذشته 85 درصد از درآمدش از فروش نفت بوده را بی وابستگی به درآمد نفت سرپا نگه دارد.

=========================================

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages