Talvimerenkulun väylät / Winter navigation waypoints

73 views
Skip to first unread message

Solita / Ville

unread,
Jun 16, 2017, 4:14:47 AM6/16/17
to meri.digitraffic.fi
Hei,

tavoitteenamme on julkaista talvimerenkulkuun liittyvää dataa tänä vuonna. Tiedot koskevat muun muassa talvimerenkulun satamia, laivojen meta-, sijainti-, aikataulu- ja tilatietoja sekä jäänmurtajien aktiivisuussuunnitelmia. Näiden lisäksi jakaisimme jäänmurtajien murtamat väylät.

Missä formaatissa haluatte väylätietoja jaettavan? Vaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi GeoJson- ja RTZ-formaatit. Tarvittaessa voisimme julkaista tiedot molemmissa formaateissa. Ehdotuksia otetaan vastaan.

---

Hi,

we are planning to publish winter navigation data later this year. The data includes vessels' basic data, positions, timetables, state and icebreaker activity plans. In addition we would publish ice navigation waypoints.

Which data format do you prefer for waypoints? Alternatives could be, for example, GeoJson and RTZ formats. If necessary, we could publish waypoints in both formats. Feel free to make suggestions.

Ystävällisin terveisin / Best regards
– Digitraffic asiakastuki / Digitraffic support

Kari Nordström

unread,
Jun 19, 2017, 3:28:12 AM6/19/17
to meri.digitraffic.fi
Hei,

tämä on ehdottomasti hyvä lisäys rajapintaan, olemme rakentamassa applikaatiota joka tulee tuon tiedon tarvitsemaan. RTZ vaikuttaa hyvältä ja ilmaisuvoimaiselta formaatilta, joten laittakaa ainakin siinä muodossa tulemaan.

Onko mitään hahmotelmaa siitä, mitä nuo muut saatavilla olevat tiedot tulevat olemaan? Onko esim. aktiivisuussuunnitelma tulossa helposti koneluettavaan muotoon, vai onko se jokin vapaamuotoinen teksti, jonka joku on murtajalla kirjoittanut..? Onko laivojen metatiedoissa mukana esim. niiden jääluokka?


 - Kari Nordström / TestLab Finland

Solita / Ville

unread,
Jun 19, 2017, 5:27:34 AM6/19/17
to meri.digitraffic.fi
Hei,

Sekä alusten että satamien tiedot on tarkoitus jakaa JSON-formaatissa. Alusten aktiivisuustiedot ovat määrämuotoista JSON-dataa (tyyppi, teksti, kuka, ketä, milloin jne.). Aktiivisuustietojen lähde voi vaihdella. Lähde voi olla jäänmurtaja, VTS operaattori, "winter navigation administrator", sataman viranomainen tai edustaja.

Aluksien metatiedoissa on mukana myös jääluokka. Tarkoituksena on jakaa kaikki mitä saadaan. Kaikki riippuu kuitenkin vielä vireillä olevasta lupaprosessista.

Steve Bennett

unread,
Jun 20, 2017, 4:45:43 AM6/20/17
to meri.digitraffic.fi
Hi,

Have you also considered publishing in kml format so the routes can be viewed in Google Earth?

Best regards
Steve

Solita / Ville

unread,
Jun 20, 2017, 4:51:03 AM6/20/17
to meridigi...@googlegroups.com
Hi,

thanks for your question. We will take this into consideration. So far we have preferred GeoJson format for geological coordinates.

Tomi Lapinlampi / Liikennevirasto

unread,
Jun 21, 2017, 1:58:33 AM6/21/17
to meri.digitraffic.fi
Hello,

There are some free (as beer, also as speech...) tools to do the GeoJSON->KML conversion, some even operate as a service.
See e.g. https://www.google.fi/search?q=geojson+to+kml

Supporting several formats is a cost issue for the Finnish Transport Agency. One good reason to do it is to make using our datasets even easier.

Best regards,

- Tomi Lapinlampi / Finnish Transport Agency

Henrik R.

unread,
Jun 21, 2017, 6:03:52 AM6/21/17
to meri.digitraffic.fi
Kiitos Ville,
 
Geojson lienee järkevin kaikkiin karttasovelluksiin kun taas RTZ on luonnollinen valinta saatettavaksi suoraan tuonne ECDIS-laitteeseen. Tämä siis koskee reittipisteitä. Eli jos saa toivoa niin kumpikin formaatti olisi paikallaan tässä tapauksessa. RTZsta mielellään uusin versio, joka ilm uudempi kuin itse standardi :) http://cirm.org/rtz/index.html 
- toki on niinkin että tuo RTZ formaatti käytännössä vaatii että sen käyttäjä osaa sekä lukea että tuottaa niitä, jolloin voi olla ihan yhtä hyvä että teiltä tulee tieto vain json/geojson muodossa ja saamme itse kasata tuon json->RTZ muunnoksen joka pitää todennäköisesti joka tapauksessa tehdä ja hallita. Tämä saattaisi myös vähentää digitrafficin ylläpitotaakkaa koska on odotettavissa että RTZ formaattiin tulee vielä muutoksia lähivuosin STMn tulosten seurauksena. 

Satamien jäärajat ym lienee järkevintä julkaista json-formaatissa (tai geojson?) kuten ehdotatte ja UNlocodella lisättynä niin saadaan yhdistettyä virallisiin satamatietoihin.

Olisi muuten myös erittäin hyödyllistä jos digitraffic voisi julkaista kaikkien jäänmurtajien AIS-datan (myös Ruotsin), jolloin säästyisi Ruotsin erittäin kalliin AIS-datan ostamiselta :). 

Y.t. Henkka

Solita / Petri

unread,
Jul 18, 2017, 11:25:51 AM7/18/17
to meri.digitraffic.fi
Kiitos kommenteista. 

RTZ on ehkä myös hieman ylivarustelua nykyisten reittien julkaisemiseen, kun reitit tällä hetkellä ovat käytännössä noin kahden-kolmen viivan muodostamia murtoviivoja ilman väylän leveys yms. tietoja.

Ystävällisin terveisin / Best regards
– Digitraffic asiakastuki / Digitraffic support  –

Kari Nordström

unread,
Aug 9, 2017, 4:55:54 AM8/9/17
to meri.digitraffic.fi
Terve,

onkohan teillä mitään draftia olemassa tulevan rajapinnan tietosisällöstä? Jos jossain on olemassa tarkempi lista elementeistä jotka tulevat tarjolle rajapintaan, ottamatta sen kummemmin kantaa niiden tekniseen formaattiin, se olisi hyödyllistä pohjatietoa, tyyliin ranskalaisilla viivoilla. (siis seuraavan tason tieto alaspäin tuosta joka oli listattu ensimmäiseen viestiin)

Myös tieto siitä, milloin rajapinta tai sen speksi on tarkoitus olla valmis, olisi kiva nähdä. Ymmärsin aiemmasta keskustelusta, että tämä pitäisi saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä, mutta onko aikataulu yhä tuo, ja onko mitään tarkempaa tavoitetta asetettu?


 - Kari

Tomi Lapinlampi / Liikennevirasto

unread,
Aug 10, 2017, 3:05:54 AM8/10/17
to meri.digitraffic.fi
Hei,

Liikennevirasto ei vielä julkaise esiversiota rajapinnan tietosisällöstä, sillä tietoaineiston julkisuuden luokittelu on kesken. Ennen lomia tehty arvio luokittelun valmistumisesta on loppusyksy, eli puhutaan varmaankin loka-marraskuusta.

Olemme kuitenkin jo aloittaneet toteutuksen, jota voi seurata branchissa https://github.com/finnishtransportagency/digitraffic-ais/tree/feature-DPO-168_winter_navigation

Terveisin,

- Tomi Lapinlampi / Liikennevirasto
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages