Is een Hurricane geschikt in de stad?

94 views
Skip to first unread message

pieter.hogendoorn

unread,
Dec 10, 2019, 5:44:23 PM12/10/19
to Ligfiets
Hallo, ik ben nieuw hier, ben op zoek naar m'n eerste (gebruikte) ligfiets en wil graag advies!
 • Doel: woon-werk verkeer, 14 km enkele reis (helft = buitengebied, helft = stad).
 • Ikzelf: 1,85 lang met gemiddelde lengte armen en benen. Ik weeg zo'n 72 kg
Als ik me nu voor de eenvoud even tot Challenge beperk, twijfel ik tussen:
 • Hurricane. Want: Mooi, lekker klein, wendbaar.
  Twijfel: Is een Hurricane niet te laag in de stad  ?

 • Mistral. Want: Hoge zit, rechtop, veel overzicht
  Twijfel: 20/20 wieltjes, rijdt dat echt wel lekker ?
     (geldt ook voor de Hurricane natuurlijk)

 • Seiran. Want: Hoge zit, veel overzicht, grote wielen die lekker rollen
  Twijfel 1: op- en afstappen ?
  Twijfel 2: lijkt een erg groot gevaarte. Is dat wel wendbaar genoeg? En hoe zit het met

Arnold Ligtvoet

unread,
Dec 10, 2019, 6:17:15 PM12/10/19
to ligf...@googlegroups.com
Ha Pieter,

Ik zou alle dagen voor een Jester, of ander merk, low racer gaan. Het gaat in grote mate om je eigen voorkeur. Ik zou als ik jou was gewoon gaan proefrijden en kijken met welke fiets je een klik hebt.

Ik heb de eerste jaren geforensd langs een provinciale weg, zo’n 14 kilometer, daarna klein stukje bebouwde kom. Altijd op een Baron gedaan. Toen mijn eigen ligfiets merk gestart en gewitched naar mijn eigen lage racer. Op die fiets rijdt ik nog steeds en forens regelmatig naar Amsterdam vanuit Uithoorn. Lange tijd op Sloterdijk gewerkt, dus moest echt dwars door de stad. Beetje zoeken in het begin naar een lekkere route, nooit problemen gehad.

Fiets recreatief ook vaak naar en dwars door Den Haag. Kortom : het type fiets maakt niet zoveel uit voor de rit, meer de fiets waar jij je prettig op voelt.

Mijn kik was en is snelheid, vandaar de low racer interesse. Ik rijd nu trouwens op een low racer met 2x700c wielen, maar ook dat gaat prima.

Arnold

Op 10 dec. 2019 om 23:44 heeft pieter.hogendoorn <pieter.h...@gmail.com> het volgende geschreven:


--
--
Posten: ligf...@googlegroups.com
Website: https://groups.google.com/d/forum/ligfiets?hl=nl
Beheer: ligma...@gmail.com of https://groups.google.com/forum/#!contactowner/ligfiets
Afmelden: ligfiets+u...@googlegroups.com
---
Je hebt dit bericht ontvangen omdat je bent geabonneerd op de groep 'Ligfiets' van Google Groepen.
Als je je wilt afmelden bij deze groep en geen e-mails van de groep meer wilt ontvangen, stuur je een e-mail naar ligfiets+u...@googlegroups.com.
Ga naar https://groups.google.com/d/msgid/ligfiets/0e81efda-0c58-4da0-86d9-535dbe9643f4%40googlegroups.com om deze discussie op internet te bekijken.

Marten Tacoma

unread,
Dec 11, 2019, 5:22:51 AM12/11/19
to LML
Ik rij zelf 10,5 km enkele rit waarvan ook zo ongeveer de helft buitengebied (een kaarsrechte weg) en de helft in bebouwd gebied (Julianadorp en Den Helder). Ik heb een Nazca Fiero, welke zeer vergelijkbaar is met de Hurricane. Ik vind het niet te laag. Ik wordt soms over het hoofd gezien, maar heb de indruk dat ik met een hoge bi op diezelfde plekken nog niet gezien wordt (een automobilist die niet kijkt ziet je niet). Ik rij onderweg naar huis wel een paar honderd meter om omdat ik dan een route heb waar ik zelf beter zicht heb (waardoor het me ook geen extra tijd kost omdat ik beter door kan rijden).

Een groot voordeel van laag is dat je bij een (onverwachte) stop snel een voet aan de grond kan hebben. Ik heb hiervoor Optima Condor gereden en daar had ik meer moeite met bij noodstops rechtop blijven.

Maar uiteindelijk hangt het volgens mij dus ook heel erg van je route af, kan je een route zo maken dat je op een lagere fiets voldoende overzicht hebt dan kan dat prima, anders moet je toch wat omhoog.

Marten

Cor de Groot

unread,
Dec 11, 2019, 6:11:01 AM12/11/19
to ligf...@googlegroups.com
Nazca chaucho 28 inch.
Rijd heerlijk, ook in de stad, goed overzicht, lekker hoog.
Op en af stappen went vlug, zeker gezien lichaams lengte want dan zijn je benen ook in verhouding

From: ligf...@googlegroups.com <ligf...@googlegroups.com> on behalf of Marten Tacoma <mar...@martentacoma.nl>
Sent: Wednesday, December 11, 2019 11:22:44 AM
To: LML <ligf...@googlegroups.com>
Subject: Re: [Ligfiets] Is een Hurricane geschikt in de stad?
 

Cor de Groot

unread,
Dec 11, 2019, 6:14:11 AM12/11/19
to ligf...@googlegroups.com
Je kunt eventueel proefrijden bij Maja ligfietsen in Dordrecht.
Veel ervaring en expertise


From: ligf...@googlegroups.com <ligf...@googlegroups.com> on behalf of Cor de Groot <cdegro...@hotmail.com>
Sent: Wednesday, December 11, 2019 12:10:58 PM
To: ligf...@googlegroups.com <ligf...@googlegroups.com>

Sjoerd Peerlkamp

unread,
Dec 11, 2019, 8:22:44 AM12/11/19
to ligf...@googlegroups.com
Ik denk dat dit een erg persoonlijke keuze is. Ik zou gewoon wat fietsen uitproberen en als je tweedehands koopt, kun je er zonder veel kosten weer vanaf als het een misser was.

Na een zelfbouwer ben ik begonnen met een Challenge Twister. Deze heb ik een jaar of twee gehad om echt aan een ligfiets te wennen. Het was een echt toermodel met onderstuur en 20/26 inch wielen. Toen wilde ik graag sportiever en heb ik meer dan tien jaar op een Hurricane gereden. Het is een echt cross fietsje. Snel optrekken, korte bochtjes draaien, het kan allemaal. De Hurricane is super wendbaar, maar ik vond hem persoonlijk te laag. Ook als je wel eens naast een stadsfiets fietst. Ook nog even op een geleende Flevobike Racer gereden. Principe van het kantel-kniksysteem sprak me erg aan, maar ik voelde me niet veilig. Ook al voelde het ontspannen, ergens was ik toch steeds bang dat een onverwachte kuil, zand of tak me op m'n plaat zou laten gaan.

Paar jaar geleden de Hurricane verkocht en overgestapt op een Raptobike Midracer (2x26 inch). Ik vind het heerlijk om wat hoger te zitten en toch een stuk sneller te rijden dan bijvoorbeeld een Twister. De Raptobike Midracer is dan wel weer een stuk groter, dus ook lastiger in/achter de auto. Voor de echt lange afstanden of snelheden heb ik een Velomobiel Strada, dus het is alleen om te toeren.

Mocht je trouwens voor een Hurricane willen gaan, pas dan even op. Mijn Hurricane had een aluminium frame, maar die van mijn vrouw een stalen frame. En onder in de buis (recht onder het zitje) was daarin wat water blijven staan, zodat het frame daar van binnenuit doorgeroest was. Van buiten niet te zien, tot de gaten erin vielen... Zeker bij de oudere Hurricanes dus even het onderzoeken waard. Zit een klein gaatje onderin waar normaal het water weg moet lopen, waaromheen je de roest wel als eerste zult kunnen zien. 

Ik heb met alle fietsen ook veel in de stad (inclusief Amsterdam) gefietst. Het is gewoon wat beter opletten, maar ik heb niet het idee dat het type fiets daar heel veel uit maakt. Ervaring met je fiets daarentegen maakt wel heel veel uit. Zorg dus dat je goed gewend bent aan je fiets en maak lekker wat kilometers!

Zoveel mensen, zoveel wensen. Lekker uitproberen wat bij jou past.

Sjoerd.

Op di 10 dec. 2019 23:44 schreef pieter.hogendoorn <pieter.h...@gmail.com>:
--

pieter.hogendoorn

unread,
Dec 11, 2019, 6:42:10 PM12/11/19
to Ligfiets
Dank je !  PS, een Raptobike Midracer ziet er ook súper uit! Die cleane lijnen :-) 

---
Je hebt dit bericht ontvangen omdat je bent geabonneerd op de groep 'Ligfiets' van Google Groepen.
Als je je wilt afmelden bij deze groep en geen e-mails van de groep meer wilt ontvangen, stuur je een e-mail naar ligf...@googlegroups.com.

pieter.hogendoorn

unread,
Dec 11, 2019, 6:42:10 PM12/11/19
to Ligfiets
Iedereen dank voor de reacties ! Super, dit helpt me verder. Ik wou idd beginnen met een tweedehands. Dank ook voor de inspectietip (roestplekken). 

Ik zie in mijn omgeving diverse mensen een E-fiets kopen voor afstanden van 10 .....25 km woon-werk. Maar een L-fiets is natuurlijk veel leuker :-) 
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages