HERINRICHTING LEIDSEBUURT verslag Raadscommissievergadering 3 februari

6 views
Skip to first unread message

Erica Bilder

unread,
Feb 12, 2010, 5:50:35 AM2/12/10
to leidse...@googlegroups.com, erica...@mac.com
Verslag voor Leidse in Last van de vergadering Raadscommissie voor Verkeer, Vervoer en Infrastructuur, Dienstverlening, Volkshuisvesting en Monumenten, Ochtendsessie/middagsessie (09:00 – 17:00) in de Rooszaal van het stadhuis Amsterdam op 3 februari 2010

Aanwezige commissieleden: Portefeuillehouder, wethouder Gerson, Voorzitter Hr. Van Drooge (CDA), Commissiegriffier Mw. Coppen, Hr. Bakker (SP), Mw. Burgervoet (PvdA), Mw. van Pinxteren (GroenLinks), Hr. Molenaar (GroenLinks), Mw. Netjes (CDA), Hr.Limmen (CDA), Hr. Flos (VVD), Hr.Manuel D66)

Er waren 38 agendapunten in de ochtend/middagsessie, waarvan voor ons van belang was nr. 17: Herinrichting Leidsebuurt (tweede termijn). Dit agendapunt kwam direct na de lunchpauze om 13:30 aan de orde.

Er waren 3 insprekers, die ieder 1minuut hadden (tweede termijn).
De heer Van der Horst (persoonlijke titel)– Spreekt zorgen uit over groenverlies Leidsche Bosje ij verplaatsen taxistandplaats.
Erica Bilder (ondergetekende,persoonlijke titel) – Fietsen/scooter/bakfietsen parkeerprobleem- mentaliteitsverandering fietsend publiek-gaan zoook daadwerkelijk parkeren in de fietsenstalling
Kid De Winter (Leidse in Last) – Tegen verplaatsen tramhalte-zie ook apart document

De vragen en opmerkingen van de Raadscommissieleden aan het adres van Wethouder Gerson n.a.v. Raadsvoordracht brief:

Hr. Molenaar (GroenLinks)
    1. Taxistandplaats moet naar het Leidsche Bosje; mogelijkheid bestaat dat taxi's willenparkeren op de Stadhouderskade; overwegen leinschalige taxistandplaats op Tesselschadestraat voor taxivervoer richting Oost? Molenaar is niet voor Raamplein of Leidsebrug als taxibuffer. In het besluit is de fietsparkeergarage onder het Raamplein geschrapt. Oud West en Centrum zijn het oneens over het verplaatsen van de taxistandplaats. Toch buffer Raamplein?
2.Is geen halszaak, maar het komt neerop een verbetering van inrichting het Leidseplein om de tram te verplaatsen.
3.Fietsenstalling: volg het Groningse voorbeeld. 2700 plaatsen is te weinig, met het schrappen Raamplein, wat is oplossing?

Hr. Bakker (SP) Heeft opmerking over: “Het komt het plein ten goede als de halte verplaatst wordt.” Hoe kunt u nou kiezen voor het plein ten koste van het Openbaar Vervoer?

Mw. Bergervoet (PvdA) De PVDS wil graag een mooi plein. Aarzeling over verplaatsen tramhaltes. En GVB en Rover en OV willen de verplaatsing NIET. Dan moet je je toch achter de oren krabben. Wat is de laatste stand van zaken taxi standplaats?

Hr. Bakker (SP)
1.Fietsenstalling wordt te duur en te klein, daar moeten we ons bij neerleggen (dat moet dan maar eens-worden we ook eens verwend als fietser).
2.Taxistandplaats blijft een lastige. Weer Raamplein? Waarom is Raamplein ineens toch weer een serieuze optie? Moeten we misschien maar van die Stadsdelen af?
3.Verplaatsen tramhaltes is onnodig en een slecht voorstel. “Allure van het plein”? Het zal wel.Ik heb net nog eens even over het Rembrandtplein gelopen. Nou, of dat nou echt zo opgeknapt is als men zegt.....
Nadelen verplaatsen tramhalte wegen niet op tegen de voordelen.

Hr. Manuel (D66) Blij met herinrichting Leidseplein. Dilemma's:
1.Tramhalte “ietsje lnger lopen” hebben wij er wel voor over.
2.Taxistandplaats weg van het Leidseplein,natuurlijk, maar wel in zicht. Dan niet naar Raamplein,maar naar Leidsche Bosje. Is bezorgd over de platanen van 1865.
3.De fietsen die uiteindelijk gestald gaan worden worden teveel vertegenwoordigd op het maaiveld. Gemiste kans, de wethouder moet uitleggen waarom een grotere stalling niet kan.

Hr. Flos (VVD) Bedankt wethouder voor aangepaste raadsvoordracht,die weer inclusief Raamplein alsmogelijke taxi buffer is. Echter: “Wij als VVD zien nog nieet onze bezwaren weggenomen.” De twee alternatieven zien wij niet zitten: Raamplein, nee, een helemaal niet Leidsche Bosje Oost. “Ik denk dat hierdoor een enorme overlast gaat komen voor de bewoners en ik voorzie een enorme verstopping voor het hoofdnet auto-kerende auto's voor Byzantium zorgen voor verstopping. Ik zie die buffer helemaal neit zitten..”  Over de Appeltjesmarkt optie: “Als je iets moois wil doen, moet je daar dan taxi's neerzetten?” En: Ẅij zien de verplaatsing van de tramhalte niet zitten.” Flos vindt tram-tram aansluiting belangrijker dan tram-bus aansluiting. Het zicht op de haltes verdwijnt. WAT DSN WEL? “Hebben we dit soort belangrijke nadelen ervoor over om de openbare ruimte te vergroten?” Flos zegt: “Welke oplossing je ook kiest,je hebt altijd de bewoners tegen. Maar wij eigen naar 'nee'.”

Antwoorden wethouder Gerson:
In uitleg aan Hr.Flos: “Ik begrijp de dilemma's en ik leef met u mee,maar op een bepaald moment moet je toch KIEZEN! Als we iets willen bij het Leidseplein, dan gaat het geld kosten en gaat het ten koste van andere functies.”
Over de discussie 'wat is precies kwaliteit?' zegt de wethouder, dat top-stedenbouwkundigen hieraan gewerkt  hebben. “Ik zou ervoor willen pleiten, om nou eens FLINK te zijn en als Amsterdam een keus te maken.”
De drie discussiepunten:
1.Taxistandplaats: zoals het nu in het besuit staat, is er door meerdere mensen Raamplein voorgesteld. De tegens zijn meer dan de voors. “Ik blijf bij Leidsche Bosje.” Als je het plan bekijkt,komt er juist meer groen bij! De platanen: “dat gaan we bij het inrichtingsplan op demillimeter uitwerken.” Op de Stdhouderskade komt een stoplicht, zodat taxi's opeen gereguleerde manier kunnen draaien. “De angst dat door de U-bocht van de taxi's het verkeer belemmert wordt,is niet zo, want het gaat om situaties als wij op een oor liggen.” Heer Witte (adviseur): “JA er is wel sprake van een U-bocht, maar het is maar een klein straatje.” Voorts vindt de wethouder het onverstandig, varianten als de Leidschebrug in overweging te nemen. Hij blijft dat ontraden. Over de (taxi-)buffer zegt de wethouder: “Niets voor niets zeggen wij, dat dat nog bestudeerd gaat worden. Er zijn 500 vergunningen minder, dus daar zit positieve ontwikkeling in.”

Hr.Molenaar (Groen Links) vraagt of de buffer op de Stadhouderskade uit het beeld is. De wethouder antwoordt dat dat geen optie meer is.

Wethouder Gerson gaat door met beantwoording van de vragen: Openbaar Vervoer-verplaatsing halte.
2.“In alle eerlijkheid is het zo, dat in de afwegingen de voordelen opwegen tegen de nadelen.We moeten met elkaar de overweging maken dat we nog tel-bewegingen maken.”
Over fietsen:
3.Over de fietsenstalling zegt de wethouder: “Ik bespeur dat vanwege de kosten we geen grote fietsenstalling moeten maken. Ik ben het met meneer Manuel eens, dat het heel maaiveld (zo) weer volstaat. We hebben bij City voor miljoenen verbouwd-een gemiste kans om daar geen fietsenstalling te bouwen.”  De wethouder trekt een vergelijking met de situatie bij Station Zuid, waar nog steeds fietsen buiten de stalling worden geparkeerd. “We kunnen wel een prachtige fietsenstalling maken, maar mensen willen nog steeds zo dicht mogelijk bij fietsparkeren.” Over de optie Raamplein voor de overflow van de fietsen, stelt de wethouder voor, om bovengronds te beginnen – in een later stadium kan daar dan altijd nog -met extra middelen - een ondergrondse fietsparkeervoorziening worden aangelegd.

Hr.Molenaar (GroenLinks) zegt, dat dat dan uit de huidige Raadsvoordracht geschrapt moet worden.
Hr. Flos reageert “Ik weet dat de wethouder WEL een verplaatsing OV-halte wil,maar technisch gezien, kan je dan de taxi's op de vrijgehouden ruimte stallen?”
Reactie wethouder Gerson: “Dan haal je de auto toch weer naar het Leidseplein.”
Hr. Flos is voor de halte laten blijven waar hij is en het blijven onderzoeken van de plek van de taxistandplaats.
Mw. Netjes (CDA) heeft een vraag over fietsparkeren bij Station Zuid: is dat nu wel of niet tegenm betaling?
Hr.Manuel (D66) “Dit gaat dus niet naar de Raad?”
Hr. Bakker (SP) “Ja,maar met amendementen.” Vraagt zich af, of de Raadsvoordracht werkelijk rijp is voor de Raadsvergadering.

Er wordt gestemd-Raadsvoordracht gaat Ja of Nee naar de Gemeenteraad : GroenLinks-Ja; PVDA-Nee; SP-Nee; D66-Nee; VVD-Nee; CDA-Ja

Conclusie: De Raadsvoordracht gaat niet naar de Gemeenteraad.

De voorzitter Hr. Van Drooge
spreekt zich uit: “Nu ligt de zaak stil – wat voor richting moeten we dan uit? Ik roep alle partijen opom aan de wethouder te communiceren wat men NIET wil.” en “De Wethouder doet een dringend beroep op uw flinkheid.”

Hr. Molenaar (GroenLinks) “We moeten voorkomen dat het stil gaatliggen.”
Voorzitter: “Nee, zonder stuk kan het in de Raad niet besproken worden.”
Hr. Molenaar daagt Mw. Bergervoet (PVDA) uit om zich te beraden.
Mw. Bergervoet blijft bij haar opinie, dat er teveel haken en ogen aan het plan zoals het er ligt zijn.

De Raadscommissie gaat over naar het volgende agendapunt.
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages