Credeți că Imperiul Roman a devenit creștin peste noapte, în timp ce populația creștină stătea ascunsă în casă și posta meme-uri uitându-se pe Netflix?

2 views
Skip to first unread message

Lacasuri Ortodoxe

unread,
Jun 12, 2020, 9:30:52 AM6/12/20
to Lăcașuri Ortodoxe®

Credeți că Imperiul Roman a devenit creștin peste noapte,

în timp ce populația creștină stătea ascunsă în casă și posta meme-uri uitându-se pe Netflix?

– 12.06.2020 13:28 –

    Am auzit, în aceste zile, o istorisire din Cartea Faptele Sfinților Apostoli. Cum oameni din diverse națiuni puteau auzi cuvintele Ucenicilor în propriile limbi. Sfântul Luca ne spune ceva foarte important. El spune că aceasta este cheia unității și a păcii întregii lumi: propovăduirea Evangheliei, prin lucrarea Duhului Sfânt în viețile noastre. Ce este Evanghelia? Înseamnă „Vestea Cea Bună”. Și care este această veste bună? Este faptul că Dumnezeu ne iubește pe fiecare dintre noi și că El ne-a dovedit această iubire, nouă, permițând Fiului Său să Se întrupeze și să sufere și să moară pe cruce pentru noi, pentru ca El să ne permită iertarea păcatelor și să trăim prin noua viață și să ne împărtășim cu Învierea Fiului Său!


   Sfântul Apostol Pavel scrie că Dumnezeu ... “voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină.” (Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel 2: 4). Auziți asta? Toți oamenii. Atât de mult a insistat Dumnezeu să salveze toți oamenii, încât El i-a altoit pe cei de alte neamuri la poporul Său, deși aceștia nu erau poporul Său ales inițial. Planul a fost întotdeauna unul grandios, de împăcare a întregii omeniri cu Dumnezeu și a unuia cu altul.


   Oamenii s-au rătăcit acum, tocmai pentru că au pierdut ceea ce i-a unit pe conaționalii noștri atât de mult timp. Mulți și-au pierdut Credința Creștină. Fiindcă nu suntem uniți în credința noastră în Hristos și în învățăturile Sale, nu suntem uniți în principiile călăuzitoare care au fost un rezultat direct al Credinței Creștine pe care s-a întemeiat această țară. Printre acele principii călăuzitoare s-a numărat ideea că oricine ar trebui să-și iubească aproapele și să respecte viața. Astăzi, cultura noastră este una a lipsei extreme de respect față de viață. Trebuie să vă reamintesc că aproape 1 000 de bebeluși sunt avortați în fiecare zi în țara noastră? Trebuie să vă reamintesc că avorturile rănesc în mod disproporționat comunitatea negrilor? De asemenea, avem o cultură a lipsei extreme de respect față de frații și surorile noastre, atunci când nu se încadrează în clasa noastră sau gruparea noastră, atunci când gândesc diferit sau arată diferit. Acest lucru se întâmplă în toate părțile. Oamenii sunt confuzi privind sensul vieții, privind rolul lor față de aproapele și privind natura dreptății.


   Cu toate acestea, printre toate acestea există și Vești Bune. Când întunericul este prea adânc în aer, prezența luminii devine cu atât mai radiantă. Prin darul Duhului Sfânt pe care îl sărbătorim în aceste zile, pe care l-ați primit în inimile voastre, vi se dă marele dar de a deveni lumină. Credeți că Imperiul Roman a devenit creștin peste noapte, în timp ce populația creștină stătea ascunsă pe în casele ei și posta meme-uri și se uitau la Netflix? NU! Imperiul a devenit creștin prin dragostea și grija demonstrată de bărbați, de femei și de copiii creștini pentru vecinii lor, în slujirea lor și în predarea adevărului. Și, pe măsură ce demonstrau această iubire, oamenii deveneau curioși și începeau să-și pună întrebarea: „Care este sursa acestui comportament, a acestei iubiri?”. Și, atunci, creștinii au putut să evanghelizeze și să dea un răspuns, prin speranța și dragostea care erau în ei.


   Astăzi, mai mult decât ieri, acum mai mult decăt niciodată, suntem chemați să sporim în viața duhovnicească. Dacă nu veți ajuta să răscumpărați țara și comunitatea voastră, lăsând să ardă flacăra iubirii lui Hristos, atunci sunteți parte a întunericului și niciun activism social nu va fi suficient pentru a vă ajuta. Alungați întunericul și începeți să faceți încât să strălucească lumina lui Hristos din propria voastră viață și din propria inimă și, apoi, permiteți acestei lumini să radieze spre exterior, pentru a acoperi totul și întreaga lume din viața voastră, cu iubirea lui Iisus Hristos.

În Evanghelia din aceste zile, Domnul Iisus spune:

„Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea”.

    Țara este flămândă și însetată. Ei cred că le este foame de dreptate și egalitate. Dar nevoia noastră cea mai profundă nu ține de dreptate, ci cea după care oamenii însetează este IUBIREA, iar singura sursă a unei iubiri neîntrerupte și profunde este viața Sfintei Treimi care a existat în iubire înainte de crearea Universului. Domnul nostru spune:

„Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric ci va avea lumina vieţii.”.

    Să luăm aceste cuvinte în serios și să ne îndreptăm viața în consecință. Iubiți-L pe Hristos urmând cuvintele Lui. Iubiți pe toți oamenii. Rugați-vă pentru toți oamenii. Rugați-vă cu ardoare pentru vindecare. Rugați-vă să aveți șansa de a împărtăși iubirea lui Dumnezeu cu cineva care are nevoie de acest mesaj. Rugați-vă ca oamenii să găsească Biserica și vindecarea adevărată între zidurile ei. Domnul ne spune că atunci când credem în El, râuri de apă vie vor curge din noi. Prin lucrarea Duhului Sfânt din noi, putem potoli setea și hrăni foamea neamului nostru. Să devenim o singură persoană la un moment dat, un singur suflet. Prin aceasta ne arătăm asemănători lui Hristos, prin dragostea noastră unul față de celălalt.

Fie ca Domnul, Duhul Sfânt, să ne umple inimile și mințile de putere și să ne sfințească viața, astfel încât să ne unim în închinarea noastră la Dumnezeul Cel Viu și să ne unim cu toți oamenii, slujindu-i în numele lui Hristos. Slavă lui Dumnezeu pentru toate, AMIN.


Traducere Lăcașuri Ortodoxe,

după un cuvânt rostit în aceste zile de Pr. James Guirguis, Paroh al Bisericii Sfântul Rafael de Brooklyn (Fuquay-Varina, Carolina de Nord, SUA)

“Flăcările nedreptății și Focul Rusaliilor”


***
Puteți accesa articolele de mai jos, dând click cu mouse-ul, pe rând, pe fiecare dintre următoarele titluri:


12 06 2020
***
12 06 2020
***

TELEGRAF
10:08

Primarul din Lefkoniko, Cipru, a declarat pe postul național tv că peste 60.000 de obiecte bisericești au fost furate din partea ocupată a Ciprului.

12 06 2020
***
TELEGRAF

La Sârbătoarea Sfântului Bartolomeu, liderul Bisericii Ortodoxe din Ucraina nou înființată de Patriarhia Ecumenică, Mitropolitul Epifanie Dumenko, l-a felicitat pe Patriarhul Constantinopolului, apreciind marea lucrare pe care acesta din urmă ar fi întreprins-o pentru unitatea Bisericii Ortodoxe Locale.


10:02

***
TELEGRAF

Departamentul de Stat al SUA a considerat, conform unui raport publicat pe 10 iunie 2020, privind libertatea religioasă în lume pe anul 2019, că violențele împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice de sub Patriarhia Moscovei ar fi fost raportate, dar nu și dovedite.


09:50
12 06 2020
***
12 06 2020
***
TELEGRAF

Legăturile frățești dintre Bisericile Ortodoxe Rusă și Sârbă, slave - legături cu o vechime datând de pe vremea Sfântului Sava al Serbiei, tuns în monahism la Russikon (Mânăstirea rusească Sfântul Pantelimon), pe Muntele Athos - au fost reafirmate prin prezența personală a Patriarhului Irineu al Serbiei, în ziua de 8 iunie 2020, la Sârbătoarea Pogorârii Sfântului Duh - hramul bisericuței metoc de pe lângă reprezentanța Bisericii Ortodoxe Ruse în Serbia, la Belgrad.Sprijinul rusesc acordat Bisericii Sârbe în diferite momente este deseori recunoscut de Patriarhul Irineu. Conform informațiilor oferite de Departamentul de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, în mod special, în aceste vremuri, cele două Biserici își manifestă preocuparea în protejarea sfintelor lăcașuri ortodoxe din Kosovo și Metohia, cât și vizavi de legăturile reciproce cu celalalte Biserici Ortodoxe.

12 06 2020

08:38
***

12 06 2020
***
12 06 2020
***
TELEGRAF

Un film artistic cu Sfântul Luca al Crimeii, cu subtitrare în limba română, puteți viziona la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=c_JZ7uTqLTA . Sfântul Luca al Crimeii a fost chirurg rus, fondator al chirurgiei septice, scriitor religios, Arhiepiscop de Simferopol și Crimeea din Biserica Ortodoxă Rusă, începând din mai 1946. A fost laureat al Premiului Stalin pentru medicină în 1946.

***
11 06 2020
***
11 06 2020
***
11 06 2020
***

11 06 2020
***

11 06 2020
***
11 06 2020
***
11 06 2020
***

În ziua de 12 iunie 2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la continuarea prăznuirii Cincizecimii - Pogorârea Sfântului Duh și, de asemenea, la cinstirea deosebită a:

  • Sfântului Cuvios Onufrie cel Mare, pustnic în Egipt (anul 400)
  • Sfântului Cuvios Petru Athonitul, ascet (începutul sec. IX)
  • Sfintei Mucenițe Antonina
  • Sfântului Ioan ostașul
  • Sfântului Cuvios Zinon
  • Preacuviosului Iulian, prăznuit în biserica Daguta din Constantinopol
  • Sfântului Arsenie de Konev (anul 1447)
  • Sfântului Onufrie de Pskov (anul 1492)
  • Sfinților Vasian și Iona de Solovski (anul 1561)
  • Sfântului Onufrie și Auxentiu de Vologda (sec. XV-XVI).

Doamne Iisuse Hristoase, cu rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, ale sfinților a căror pomenire se face astăzi și cu ale tuturor sfinților Tăi, Fiul lui Dumnezeu, miliuiește-ne și ne mântuiește pe noi!

Amin.

O alcătuire Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020


Articolele de mai sus nu reprezintă decât o parte din cele publicate în aceste zile în paginile Lăcașuri Ortodoxe.
Pentru a accesa toate informațiile la ora publicării lor, intrați pe prima noastră pagină, dând click cu mouse-ul pe adresa de mai jos:

https://lacasuriortodoxe.ro/
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages