Nu vă amăgiţi! Aceasta este sfințenia… Ni te alături?

4 views
Skip to first unread message

Lacasuri Ortodoxe

unread,
Jun 15, 2020, 11:38:00 AM6/15/20
to Lăcașuri Ortodoxe®


Ni te alături?

Au început lucrările la ridicarea turlelor și realizarea acoperișului Sfintei Mânastiri Halmyris!


   Cu bucurie, vă anunțăm că în aceste zile au început lucrările la ridicarea turlelor și realizarea acoperișului Sfintei Mânastiri Halmyris.

   Cu această ocazie, dată fiind amploarea lucrărilor la noua etapă în realizarea sfântului lăcaș care urmează a fi, cu ajutorul lui Dumnezeu, cea mai mare Catedrală din Dobrogea, care sa adăpostească așa cum se cuvine Sfintele Moaște întregi ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion, cele mai timpurii descoperite vreodată la noi în țară, Asociația non-profit Lăcașuri Ortodoxe inițiază o nouă campanie în vederea susținerii lor.


   ÎȚI REAMINTIM, acum la început de post și în săptămânile închinate în mod special Tuturor Sfinților, că noi - fiecare dintre noi - suntem cei care avem nevoie de Sfinți și de Mânăstirea Halmyris! Poți ajuta și, astfel, poți participa. Ni te alături?


De preferat, orice sumă, ca ajutor, poate fi depusă prin: MANDAT POȘTAL

   Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România

   Pr. Stareț Iov (Ion Archiudan)


Altfel, deși accesul la o bancă este mai îngreunat, cont::

Mânăstirea Halmyris: 14797706

Pr. Protos Stareț Iov

Cont IBAN Mănăstirea Halmyris: RO21RNCB0256127859640001 BCRCIF (administratorul contului este direct Pr. Stareț Iov)


Pentru contactare directă:

(Tel.): 0744 859 883 - Pr. Stareț Iov

Oferiți aceste date tuturor cunoștințelor dumneavoastră! Noi vă multumim!


Mai multe amănunte poți afla intrând pe adresele: https://www.sfintiiepictetsiastion.ro și https://www.manastireahalmyris.ro/.

Mai multe articole, aici: https://cautare.lacasuriortodoxe.ro/articole/Halmyris

15 06 2020
***

Aceasta este sfințenia…

– 15.06.2020 11:14 –

Lăudați-L pe Dumnezeu întru sfinții Săi!


    Sfinții trăiesc în Hristos Iisus, și Hristos trăiește în ei. În Sfinți, El repetă neobosit, până la sfârșitul lumii, taina unică a morții și Învierii Sale, a întrupării lui Dumnezeu și a îndumnezeirii omului. În frescele care îi înfățișează pe Mucenicii și Sfinții militari - în special în Muntele Athos - remarcăm că, deși Sfinții au posturi, haine și atribute diferite, ei au aproape toți același chip, iar acest chip este cel al lui Hristos. Așa sunt Sfinții: identici în Hristos, dar infinit de diverși în caracterele lor personale și în condițiile în care au reprodus lucrarea Mântuitorului, într-un loc dat și la un moment dat. Totuși, pentru Sfinți, această reluare a Pătimirilor Domnului nu este o repetare neplăcută. Este întotdeauna o lucrare nouă, întotdeauna originală, întotdeauna unică și aduce o contribuție de neînlocuit la edificarea Bisericii Întâiului Născut. Domnul Iisus a deschis calea, El a mântuit natura umană ucigând moartea în propriul Său trup, dar fiecare persoană trebuie să participe acum liber la această lucrare de mântuire. Ceea ce lipsește necazurilor lui Hristos, scrie Sfântul Apostol Pavel, împlinesc, în trupul meu, pentru trupul Lui, adică Biserica (Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel I, 24). Aceste cuvinte ale Apostolului nu înseamnă că lipsește ceva în lucrarea lui Hristos și în răscumpărarea noastră, ci doar că fiecare dintre noi trebuie să împărtășim voluntar și personal Pătimirea Sa, pentru a avea parte de moștenirea Sfinților în lumina lui Dumnezeu (ibid.).


   Uniți cu Hristos prin credință si har, Sfinții fac lucrările lui Hristos (Sfânta Evanghelie după Ioan XIV, 12). Sălășluind în ei prin Duhul Sfânt, Hristos Însuși este Cel Care face minuni prin ei, îi convertește pe păgâni, învață tainele cunoștinței duhovnicești, împacă pe dușmani și dăruiește trupurilor lor puterea de a se confrunta cu bucurie cu cele mai oribile torturi; astfel încât Evanghelia continuă să fie scrisă astăzi prin lucrările evanghelice ale Sfinților. Iată de ce Sfinții, apropiați și îndepărtați, vechi și noi, sunt pentru noi călăuze de încredere care ne conduc către Hristos în numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt.


   În Duminica Tuturor Sfinților, dragi părinți, frați și surori, îi cinstim pe toți sfinții care au plăcut lui Dumnezeu de-a lungul veacurilor. Biserica lui Hristos a stabilit cu înțelepciune această pomenire, astfel încât - după Duminica Rusaliilor, ziua Pogorârii Duhului Sfânt, plinătatea manifestării ipostaselor Sfintei Treimi și apariția lui Dumnezeu Cel în Treime înaintea omenirii la întemeierea Bisericii - să ne arate roadele activității Bisericii. Sfântul reprezintă norma necesară de viață în Biserică. Este cursul firesc al unei persoane care crede în Hristos. Cine s-a apropiat de Hristos și a răspuns dragostei Sale dumnezeiești, nu poate decât să se străduiască să trăiască așa cum ne-a poruncit Hristos să trăim și așa cum S-a revelat El Însuși în viața Sa pământească.

Sfânta Biserică ne arată oștirile sfinților, ca pe o asigurare că Dumnezeu lucrează cu adevărat în Biserica Sa, că natura căzută a omului, profanată de păcat, deformată de patimi, fără integritatea sa inițială, poate fi totuși restaurată, înviată și transfigurată în Trupul lui Hristos - Biserica. Acest lucru este, de fapt, ceea ce se întâmplă prin Împărtășirea Trupului lui Hristos, a trupului Bisericii, și reprezintă mântuirea mistică a sufletului uman, în măsura în care o persoană pătrunde în viața bisericească în Hristos și trăiește cu Hristos și în Hristos. Aceasta este sfințenia. Și nu este o coincidență că citirea Evangheliei din această Duminică ne dezvăluie căile acestea spre sfințenie. Evanghelistul Sfânt Matei citează cuvintele Mântuitorului Hristos:

Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. (X: 32-33)

    S-ar părea că puțini dintre noi vom fi găsiți demni de o mărturisire imediată, atunci când la limitele capacităților umane, la granița dintre viață și moarte, suntem obligați să-L mărturisim pe Hristos ca Domn al nostru, să avem curajul să rămânem cu adevărat ai Lui până la sfârșit, să fim de neclintit față de Cel Ce trăiește în noi.

Fiţi următori ai mei, precum şi eu sunt al lui Hristos. (Epistola întâia către Corinteni XI, 1) - ne spune Sfântul Apostol Pavel.

    Dacă dorim să facem ca Chipul lui Hristos să strălucească în noi, trebuie, prin urmare, să ne întoarcem atenția către Sfinți, pentru a avea parte de exemplele vii și practice ale Sfinților și de procedurile de urmat. Pictorul care dorește să realizeze portretul unei persoane pe care nu o vede în fața sa, folosește reproduceri, le privește cu atenție, le compară pentru inspirație, iar în același fel trebuie să privim și noi spre Sfinți, să citim Viețile lor, să facem comparații, pentru a ști cum să sporim în viața în Hristos.

Citind cu sârguință Viețile Sfinților, trăind împreună cu toți Sfinții (Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel III, 18), în plimbarea noastră zilnică prin această grădină spirituală care este Sinaxarul [Calendarul tuturor sfinților / LO)], vom găsi treptat câțiva Sfinți care ne atrag mai mult simpatia, emoția, afecțiunea. Ei vor deveni pentru noi ca niște prieteni apropiați cărora am dori să le împărtășim bucuriile și întristările noastre, cărora le-am cere mai ales ajutorul rugăciunilor lor, a căror Viață ne-am dori adesea să o recitim, să le cântăm troparul și să le venerăm icoana. Acești prieteni apropiați vor fi pentru noi o mângâiere puternică și ghiduri privilegiate pe calea îngustă care ne duce către Hristos (Sfânta Evanghelie după Matei VII, 14). Nu suntem singuri pe această cale și în această luptă. Îi avem alături de noi pe Maica noastră, Maica Domnului Preasfântă, pe Îngerul nostru Păzitor, pe Sfântul al cărui nume îl purtăm și pe acești câțiva prieteni pe care i-am ales din marele Sinod al mărturisitorilor Mielului. Și dacă ne împiedicăm sub efectul păcatului, ei ne vor ridica. Atunci când suntem ispitiți de disperare, ei ne vor aminti că, înaintea noastră și mai mult decât noi, ei au suferit pentru Hristos și că, acum, au parte de gustul veseliei veșnice. Deci, pe calea stâncoasă a acestei vieți, acești sfinți prieteni ne vor arăta o parte din Lumina Învierii. Prin urmare, să-i căutăm în Viața Sfinților pe acești câțiva prieteni mai apropiați și, cu toți Sfinții, să ne îndreptăm spre Hristos.


   În viața noastră duhovnicească, putem comunica zilnic cu sfinții, în trei moduri: intonând imnurile lor și participând la slujirea lor liturgică, venerând icoana lor și citind Viața lor în Sinaxar. Dacă este dificil pentru cei care trăiesc în lume să meargă în fiecare zi la biserică pentru a le cânta laude sfinților, toți creștinii pot însă, oricum, acasă, singuri sau cu familia, să cânte troparul Sfinților zilei, toți pot venera icoana, toată lumea își poate petrece câteva momente citind sau recitind Viața lor din Sinaxar. Cu toate acestea, citirea zilnică a acestor rezumate ale Vieții Sfinților nu ne va fi de niciun folos decât dacă ne apropiem de ele cu aceeași stare pe care o avem atunci când ne închinăm la icoană. Oricât de imperfecte ar fi ele, notițele din Sinaxar sunt, cu adevărat, în domeniul istorisirii, ceea ce sunt icoanele în domeniul imaginii: ele ni-l redau pe Sfânt prezent și ne pot aduce la fel de mult har ca sfintele icoane. Totul depinde de smerenia inimii noastre. Astfel, oriunde am fi, oricare ar fi starea noastră de înaintare duhovnicească, oricare ar fi dorința noastră de a ne dedica viața lui Dumnezeu, vom găsi în Sinaxar o reînnoire a forțelor noastre și o pre-gustare a vieții veșnice unde toți sfinții vor dănțui împreună cu îngerii în jurul Tronului Dumnezeiesc, spunând: Sfânt, Sfânt, Sfânt, Domnul Dumnezeu, Atotţiitorul, Cel Ce era şi Cel Ce este şi Cel Ce vine! (Apocalipsa IV, 8)


Traducere Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020,

după un cuvânt al Ieromonahului Macarie de Simonos Petras

***

Relatări de la evenimentul deosebit desfășurat în aceste zile în Parohia Vadu

Prima Sfântă Liturghie Arhierească după 20 ani, oficiată de ÎPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Slujbă de pomenire a Părintelui Arhimandrit Iustin Pârvu, la împlinirea a 7 ani de la trecerea la cele veșnice Sâmbătă, 13 iunie 2020, în ziua de cinstire a Odovaniei praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Parohia Sfinții Arhangheli Mihail ș...
***

POST. PREGĂTIRI LA SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL.

Sfinții Prooroc Amos, Mucenic Isihie, Fericiți Augustin și Ieronim, si cei dimpreună cu dânșii

– 15.06.2020 07:31 –

LĂUDAT ESTE DUMNEZEU ÎNTRU SFINȚII SĂI!

   Astăzi, 15 iunie 2020, credincioșii ortodocși care respectă cu bucurie învățăturile Bisericii și ale Sfinților Părinți, întemeiaţi în credinţă, întăriţi şi neclintiţi de la nădejdea Evangheliei*, cu toții, încep pregătirile pentru Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Iar aceste pregătiri pe care ei le fac, le fac postind, așa cum se cuvine unor sfinți*. Aceasta înseamnă că astăzi, luni, este și PRIMA ZI DE POST: Începutul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Iar, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la cinstirea deosebită a:

  • Sfântului Prooroc Amos

  • Sfântului Mucenic Isihie

  • Fericiților Sfinți Augustin și Ieronim
  • Sfântului Mucenic Dula
  • Sfântului Apostol Ahaic
  • Sfântului Apostol Fortunat
  • Sfântului Mucenic Narsi
  • Sfântului Apostol Stefana
  • Sfinților Cuvioși Ortisie și Ieronim
  • Sfintei Mucenițe Gravs
  • Sfântului Augustin, Episcopul Hiponei
  • Sfântului Ceneu din Clydau, Episcop de Saint David (sec V, Swansea, Țara Galilor)
  • Sfântului Trilo (sec VI - din Llandrillo, Țara Galilor)

ASTĂZI SE MĂNÂNCĂ DE POST (DE SEC: însemnând FĂRĂ carne, ouă, lactate, pește și alte bucate derivate din acestea). NU se bea vin și, bineînțeles, NU se consumă cu atât mai mult alte băuturi alcoolice. Au loc înfrânarea poftelor și abținerea de la alte plăceri și desfătări - fie în lucru, fie în minte unde toate încep, fie în vorbă, fie în auz, fie în alte simțiri, fie ele deci trupești de orice fel - care s-ar opune sporirii faptelor și desfătărilor cele bune sufletești. Pe acestea sufletești bune le cunoaștem foarte bine deja cu toții, ca fii botezați ce suntem și cinstitori ai Bisericii, ai învățăturii Mântuitorului nostru Hristos și ai îndrumărilor și descoperirilor - pe care ni le-au împărtășit doar din adevărata iubire și din dorința de a fi liberi cu totul și a ne bucura deplin - ale Sfinților ei:


Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera. Cel ce seamănă în trupul său însuşi, din trup va secera stricăciune; iar cel ce seamănă în Duhul, din Duh va secera viaţă veşnică. Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Deci, dar, până când avem vreme, să facem binele către toţi, dar mai ales către cei de o credinţă cu noi.*

Vedeţi cu ce fel de litere v-am scris eu, cu mâna mea.*


Doamne Iisuse Hristoase, cu rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, ale sfinților a căror pomenire se face astăzi și cu ale tuturor sfinților Tăi, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.

O alcătuire Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020

(*conf. Epistolei către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel 1, 22-23; *Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 6, 7-10; *Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 6, 11)

***
Articolele de mai sus nu reprezintă decât o parte din cele publicate în aceste zile în paginile Lăcașuri Ortodoxe.
Pentru a accesa toate informațiile la ora publicării lor, intrați pe prima noastră pagină, dând click cu mouse-ul pe adresa de mai jos:

https://lacasuriortodoxe.ro/
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages