La mulți ani! DUMINICA TUTUROR SFINȚILOR ROMÂNI. IATĂ, OAMENII... Minunea din peștera Cuviosului sfânt Ioan Sihastrul

2 views
Skip to first unread message

Lacasuri Ortodoxe

unread,
Jun 21, 2020, 12:10:56 AM6/21/20
to Lăcașuri Ortodoxe®


La mulți ani, plini de sănătate și de bucurie!

ASTĂZI ESTE DUMINICA TUTUROR SFINȚILOR ROMÂNI. LĂUDAT ESTE DUMNEZEU ÎNTRU SFINȚII SĂI!


Astăzi, 21 cireșar 2020, credincioșii ortodocși care respectă cu bucurie învățăturile Bisericii și ale Sfinților Părinți, întemeiaţi în credinţă, întăriţi şi neclintiţi de la nădejdea Evangheliei*, cu toții continuă pregătirile pentru Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Iar aceste pregătiri pe care ei le fac, le fac postind, așa cum se cuvine unor sfinți*. Pentru aceasta, calendarele ortodoxe precizează că astăzi este ZI DE POST, chemându-i pe credincioși la cinstirea DUMINICII TUTUROR SFINȚILOR ROMÂNI, precum și la cinstirea deosebită a:

  • Sfântului Mucenic Iulian de Anazarb, din Cilicia (Tars, 302)
  • Sfântului Mucenic Afrodisie
  • Sfântului Mucenic Terentie, Episcop de Iconium (sec I)
  • Sfântului Mucenic Iulian Egipteanul (Liveanul, Libianul)
  • Sfinților Mucenici mărturisitori împreună cu Sfântul Iulian
  • Sfântului Nou Mucenic Mărturisitor Nichita Nisireanul (din Hio, 1732
  • Sfântului Meen, stareț de Bretania (617)
  • Sfântului Leufroy, stareț lângă Évreux (738)
  • Sfântului Pelade, Arhiepiscopul Embrunului (sec. VI)
  • Sfântului Artchil, regele Georgiei, mucenic (744)
  • Sfântul Luarsab, regele Georgiei, martir (1622)
  • Sfinților noi martiri ai Rusiei: Ioan Budrin, preot (1918); călugărul Gheorghe Lavrov, duhovnic (1932); ieromartirii preoți Alexei Skvorțov, Pavel Uspensky și Nicolae Rozanov, călugărul Iona Sankov (1938); martirul Niceta Sukharev (1942).

ASTĂZI SE MĂNÂNCĂ DE POST (DE SEC: însemnând FĂRĂ carne, ouă, lactate și alte bucate derivate din acestea). ASTĂZI, însă, este dezlegare la pește (icre și derivate din acestea), așa încât se poate gusta și puțin vin, dar bineînțeles NU se consumă alte băuturi alcoolice. Au loc înfrânarea poftelor și abținerea de la alte plăceri și desfătări - fie în lucru, fie în minte unde toate încep, fie în vorbă, fie în auz, fie în alte simțiri, fie ele deci trupești de orice fel - care s-ar opune sporirii faptelor și desfătărilor cele bune sufletești. Pe acestea sufletești bune le cunoaștem foarte bine deja cu toții, ca fii botezați ce suntem și cinstitori ai Bisericii, ai învățăturii Mântuitorului nostru Hristos și ai îndrumărilor și descoperirilor Sfinților ei - pe care ni le-au împărtășit doar din adevărata iubire și din dorința de a fi liberi cu totul și a ne bucura deplin:


Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera. Cel ce seamănă în trupul său însuşi, din trup va secera stricăciune; iar cel ce seamănă în Duhul, din Duh va secera viaţă veşnică. Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Deci, dar, până când avem vreme, să facem binele către toţi, dar mai ales către cei de o credinţă cu noi.*


Vedeţi cu ce fel de litere v-am scris eu, cu mâna mea.*

Mai multe despre această zi și despre sfinții cinstiți în mod aparte astăzi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinți ai Bisericii peste veacuri:

  • cuvânt despre un stareț duhovnicesc, care a scris multe cuvinte de mântuire
  • cuvânt despre Sfântul Sava, cum a tămăduit un leu

aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).


Doamne Iisuse Hristoase, cu rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, ale tuturor Sfinților Români, ale sfinților a căror pomenire se face astăzi și cu ale tuturor sfinților Tăi, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.


O alcătuire Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020

(*conf. Epistolei către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel 1, 22-23; *Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 6, 7-10; *Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 6, 11)

21 06 202
***
TELEGRAF

08:00

Potrivit unui nou raport, peste 620 de creștini din Nigeria au fost uciși de radicali până în prezent în acest an (2020) și aproximativ 12.000 au fost uciși în ultimii cinci ani. Grupurile islamiste radicale precum Boko Haram au vizat creștinii în mod special, în speranța înființării unui califat islamic.

20 06 2020
***

TELEGRAF

06:53

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu se va deplasa cu avionul la Geneva, în după-amiaza zilei de 21 iunie 2020, pentru a prezida o întrunire a Sfântului Sinod al Tronului Ecumenic, care va avea loc la Centrul Ortodox Patriarhal și Stavropighial din Geneva.

20 06 202
***

Minunea din peștera Cuviosului sfânt Ioan Sihastrul

– 19.06.2020 13:47 –

Ne-a zis nouă ava Dionisie - preaiubitul și păzitorul de vase al Bisericii Ascalon - despre Ioan Sihastrul:

“Mare bărbat și plăcut lui Dumnezeu, starețul nostru Ioan Sihastrul…

 

Viețuia în satul Schustra, care era departe de Ierusalim, cam la 4 kilometri. Și avea, în peștera sa, chipul Preacuratei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioara Maria, ținând în brațe pe Pruncul Hristos Cel mai înainte de veci, Dumnezeul nostru.

 

Însă, câteodată, starețul mai voia să merargă pe câte undeva, în pustie departe, ori la Ierusalim ca să se închine Cinstitei Cruci și la Mormântul lui Hristos și să cerceteze Sfintele Locuri, sau la Muntele Sinai, ca să se roage, sau la Sfinții Mucenici, care se aflau departe de Ierusalim, căci îi plăcea starețului să dea cinstire sfinților, sau în Efes, la mormântul Sfântului Evanghelist Ioan, uneori și la Sfântul Teodor, în Evhaita, iar alteori la Sfânta Tecla, în Seleucia Isauriei, la Sfântul Serghie în Sarafas și în alte părți…

 

Eeei, oricând pleca, își pregătea în peștera sa candela care se afla așezată înaintea chipului Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu și o aprindea după obicei. Apoi, așezându-se la rugăciune, se ruga lui Dumnezeu ca să-i îndrepteze calea pe care avea să meargă și, privind icoana Născătoarei de Dumnezeu, grăia:

“Preacurată Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, pentru că plec în călătorie îndepărtată, întru care multe zile am să zăbovesc, tu singură să ai grijă de candela ta, și nestinsă, după a mea rugăciune, să o păzești până ce mă voi întoarce.

Că eu, având ajutorul tău împreună-călător cu mine, mă duc pe drumul pe care îl am în gând”.

Zicând acestea spre Sfânta icoană, pornea la drum.

Iar când se întorcea la peștera sa, găsea întotdeauna candela plină, arzând, exact cum o lăsase. Niciodată n-a găsit-o stinsă.


Transcriere Lăcașuri Ortodoxe, cireșar 2020,

a unei istorisiri vechi, păstrată din secolul VI, semnată de Cuvioșii Părinți Ioan și Sofronie, după cum le-a istorit lor Ava Dionisie

Pomenirea acestui Sfânt și minunat Părinte Cuvios Ioan Sihastrul se face pe 19 iunie!


***

IATĂ, OAMENII: cu cât se îndepărtează mai mult unul de celălalt, cu atât se îndepărtează de Dumnezeu

– 19.06.2020 09:58 –

În îndrumările sale duhovnicești, Sfântul Dorotei explică:

(articol publicat la adresa: https://stiri.lacasuriortodoxe.ro/articol/iata-oamenii-cu-cat-se-indeparteaza-mai-mult-unul-de-celalalt-cu-atat-se-indeparteaza-de-dumnezeu)

Să presupunem un cerc al cărui centru este Dumnezeu și ale cărui raze sunt căi diferite.

 

Fiecare om din lumea creată merge de-a lungul uneia dintre raze, spre centru, unde Se află Hristos Dumnezeu (indiferent dacă omul realizează sau nu).

 

Omul se apropie astfel - mergând către centru, acolo unde și razele converg și se apropie între ele până la confundare - de fratele său care merge și el pe o altă rază către Dumnezeu, cu cât se apropie de centru.

 

Ca urmare, [pe aceste direcții,] cu cât s-ar distanța un om mai mult de celălalt om, adică de aproapele său, cu atât [cel puțin unul dintre ei] s-ar distanța mai mult de Dumnezeu.

Un articol și grafică LăcașuriOrtodoxe, cireșar 2020

pornind de la o sugestie formulată de Mitropolitului Efrem (Kyriakos) de Tripoli, al-Koura și Împrejurimi


***

Datarea celor mai vechi manuscrise creștine ale Noului Testament. Principii, practici și capcane

– 19.06.2020 08:25 –

Unele MANUSCRISE BIBLICE includ note scurte pentru cititor, aparținând scribului care a copiat manuscrisul. Aceste așa-numite colofoane ar fi putut include o dată, însă datele devin comune abia pentru manuscrisele biblice grecești din secolul al nouălea. Această pagină cu un colofon provine dintr-un manuscris arab din perioada iluministă al celor patru Evanghelii (Walters MS. W.592, fol. 261b); afirmă că manuscrisul a fost copiat de Ilyās Bāsim Khūrī Bazzī Rāhib în anul „7192 după Adam” (1684 după Hristos). Foto: prin amabilitatea Muzeului de Artă Walters, BAR

Noul Testament pe care îl citim noi astăzi în multe traduceri diferite nu se bazează pe un singur manuscris cu text original grecesc. De ce? Pur și simplu, pentru că nu există un text complet al Noului Testament pe care să-l putem data din vremurile apostolice sau chiar la două sau trei secole după ultimul dintre Sfinții Apostoli. Manuscrisele care conțin întreaga Biblie creștină sunt opera călugărilor medievali. Edițiile competente moderne ale textului original grecesc se bazează pe lecturi din multe manuscrise antice diferite. Drept urmare, Noul Testament prezentat în oricare dintre Bibliile noastre nu corespunde unui singur manuscris antic autoritar.

Cele mai vechi exemplare supraviețuitoare ale Noului Testament ne parvin, în schimb, sub formă de fragmente și resturi de papirus descoperite de arheologi (mai ales) din Egipt. Câți ani au cele mai vechi dintre aceste fragmente biblice și de ce contează dacă au fost scrise în primul sau al patrulea secol?

„Uneori este mare lucru”, afirmă Brent Nongbri de la Școala Norvegiană de Teologie, Religie și Societate din Oslo. Expert în manuscrise creștine timpurii, profesorul Nongbri oferă informații despre problemele critice ale datării manuscriselor biblice antice în articolul său „Cât de vechi sunt cele mai vechi manuscrise creștine?” publicat în numărul de vară 2020 al Revistei Biblice de Arheologie americane.



Când o foaie sau un papirus cu ​​text documentar datat este refolosită pentru a copia un alt text literar apoi nedatat, data documentului servește ca cea mai timpurie dată posibilă a compoziției literare. Această pagină a P.Oxy. 12.1444 se referă la plățile de cereale din Anul Domnului 248–249. Partea din spate a fost folosită mai târziu pentru a înregistra unele discursuri. Cât de timpurii sunt aceste discursuri, nu putem ști cu siguranță. Foto: amabilitatea Bibliotecii Universității Ghent; CC-BY-SA 4.0

Deși Noul Testament, așa cum îl știm noi, este în esență un „colaj” al diferitelor manuscrise supraviețuitoare, se bazează foarte mult pe un singur manuscris de pergament - Codex Vaticanus, din secolul al IV-lea sau Codexul Vaticanului. La mijlocul secolului XX, explică Nongbri, „cei mai mulți critici textuali ai Noului Testament credeau că textul Noului Testament păstrat în Codex Vaticanus a fost rezultatul unei revizii editoriale care a avut loc în secolul al patrulea. Apoi, în 1961, a fost publicat un codex papirus care conține Evangheliile lui Luca și Ioan în limba greacă (P.Bodmer XIV – XV sau P75 pentru specialiști). Acesta este adesea numit cel mai important papirus din Noul Testament descoperit până acum, pentru că a fost datat, pe baza scrierii sale de mână, în jurul 175-225 după Hristos, iar textul său este în foarte strâns acord cu cel al Codex Vaticanus”.

Date fiind modificările anuale de la o generație la alta, paleografia, sau studiul formelor antice de scriere, pot ajuta la atribuirea de date pentru manuscrise nedatate. Cât de precis se dovedește a fi un mijloc de datare paleografică este sursă de confruntări. De la E. M. Thompson, An Introduction to Greek and Latin Paleeography, New York: Burt Franklin, [1965], p. 147, Revista de Arheologie Biblică

Această descoperire i-a determinat pe mulți să susțină că textul Codexului Vaticanului ar fi avut o origine datată încă de la sfârșitul secolului al II-lea și apoi a fost transmis cu atenție (fără denaturări) până când a fost înscris în Codexul Vaticanului, în secolul al IV-lea. Acest lucru pare logic, dar există un viciu substanțial într-un astfel de argument - nu se bazează pe altceva decât pe data presupusă a papirusului Bodmer, care a fost stabilită (sau, vom spune, „bănuită”) prin compararea scrierii de mână cu alte manuscrise existente. Paleografia, care se numește studiul comparativ al scrierii de mână, este doar unul dintre modurile posibile de datare a manuscriselor vechi, inclusiv a celor mai vechi exemplare din Biblia creștină.

Pentru a fi siguri, spre deosebire de documentele scrise zi de zi (contracte, testamente, edicte, chitanțe etc.), primele exemplare ale literaturii creștine (inclusiv Biblia) nu sunt aproape niciodată datate în mod explicit, iar savanții trebuie să se bazeze pe analize tehnice și dovezi circumstanțiale pentru stabilirea datelor probabile. „Bănuielile informale” rezultate pot diferi cu secole.

Acest pergament fragmentat a fost descoperit la Dura-Europos, în Siria actuală. Conține un text al unei Evanghelii grecești care nu corespunde nici unei Evanghelii canonice. Mai degrabă, amestecă elemente din toate cele patru Evanghelii. Deoarece știm că Dura-Europos a fost prădată în 256 după Hristos, manuscrisul trebuie să fie datat până în acel an sau anterior. Foto: prin amabilitatea Bibliotecii de Cărți și Manuscrise Rare din Beinecke, Universitatea Yale


Tehnologiile moderne de testare includ analiza cu radiocarbon. Când Codex Tchacos (ilustrată aici este p. 33, care conține începutul Evangheliei lui Iuda) a fost publicat pentru prima dată, în 2016, s-a pretins că data din jurul anului 280 A.D., plus sau minus 60 de ani, pe baza analizei cu radiocarbon. Ceea ce nu știam atunci era că analiza includea eșantioane de pe copertă, al căror material (folosit ca umplutură) precedea, logic, scrierile. Codexul provine cel mai probabil din secolul al patrulea. (Foto: Wolfgang Rieger, domeniu public, BAR)

Traducere Lăcașuri Ortodoxe, cireșar 2020

BAR / Revista americană de Arheologie Biblică Nr. de Vară 2020

***
TELEGRAF

07:21

Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov - care va participa împreună cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin, la ceremoniile de târnosire a Bisericii Memoriale Sfântul Sava din Vracar, la sfârșitul anului 2020 - l-a vizitat pe Patriarhul Irineu al Serbiei, pe 18 iunie 2020, la Patriarhia din Belgrad, reiterând sprijinul conducerii Statului Rus pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Serbia în Kosovo și Metohija și interesându-se despre stadiul lucrărilor la sfântul lăcaș amintit, 10 milioane de euro fiind oferite cu sprijinul Președintelui Rusiei, pentru realizarea mozaicurilor. Ministrul Lavrov și-a exprimat, de asemenea, susținerea pentru Biserica Ortodoxă Sârbă în problemele din Muntenegru, subliniind că numai prin întărirea unității popoarelor ortodoxe se poate consolida poziția Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina și a Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru. (Lăcașuri Ortodoxe, conform unor informații puse la dispoziție de reprezentanți oficiali ai Patriarhiei Sârbe)

19 06 202

Ni te alături?

Au început lucrările la ridicarea turlelor și realizarea acoperișului Sfintei Mânastiri Halmyris!


   Cu bucurie, vă anunțăm că în aceste zile au început lucrările la ridicarea turlelor și realizarea acoperișului Sfintei Mânastiri Halmyris.

   Cu această ocazie, dată fiind amploarea lucrărilor la noua etapă în realizarea sfântului lăcaș care urmează a fi, cu ajutorul lui Dumnezeu, cea mai mare Catedrală din Dobrogea, care sa adăpostească așa cum se cuvine Sfintele Moaște întregi ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion, cele mai timpurii descoperite vreodată la noi în țară, Asociația non-profit Lăcașuri Ortodoxe inițiază o nouă campanie în vederea susținerii lor.


   ÎȚI REAMINTIM, acum la început de post și în săptămânile închinate în mod special Tuturor Sfinților, că noi - fiecare dintre noi - suntem cei care avem nevoie de Sfinți și de Mânăstirea Halmyris! Poți ajuta și, astfel, poți participa. Ni te alături?


De preferat, orice sumă, ca ajutor, poate fi depusă prin: MANDAT POȘTAL

   Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România

   Pr. Stareț Iov (Ion Archiudan)


Altfel, deși accesul la o bancă este mai îngreunat, cont::

Mânăstirea Halmyris: 14797706

Pr. Protos Stareț Iov

Cont IBAN Mănăstirea Halmyris: RO21RNCB0256127859640001 BCRCIF (administratorul contului este direct Pr. Stareț Iov)


Pentru contactare directă:

(Tel.): 0744 859 883 - Pr. Stareț Iov

Oferiți aceste date tuturor cunoștințelor dumneavoastră! Noi vă multumim!


Mai multe amănunte poți afla intrând pe adresele: https://www.sfintiiepictetsiastion.ro și https://www.manastireahalmyris.ro/.

Mai multe articole, aici: https://cautare.lacasuriortodoxe.ro/articole/Halmyris

***
Articolele de mai sus nu reprezintă decât o parte din cele publicate în aceste zile în paginile Lăcașuri Ortodoxe.
Pentru a accesa toate informațiile la ora publicării lor, intrați pe prima noastră pagină, dând click cu mouse-ul pe adresa de mai jos:

https://lacasuriortodoxe.ro/
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages