Fwd: סיכום אסיפת האסיפות 23.10 - מרפאל :---)

3 views
Skip to first unread message

Eyal Eithcowich

unread,
Oct 26, 2011, 1:37:43 AM10/26/11
to sia murhevet, ir-lekulan...@googlegroups.com
לידיעתכם פרוטוקול שהגיע אלי במייל. ותודה לרוחיק על השתתפותה ביוזמה...

---------- Forwarded message ----------
From: Rafael Katz <katzr...@yahoo.com>
Date: 2011/10/25
Subject: סיכום אסיפת האסיפות 23.10 - מרפאל :---)



שלום רב לכל המשתתפים באסיפת האסיפות                                                                                               (גרסת וורד מצורפת)
 
התבקשתי לסכם את מפגשנו ביום ראשון (23.10) ואת מסכנותינו. המפגש שלנו ביום ראשון היה מעמיק, מרתק ומאתגר כאחד. העמדות השונות של הנוכחים תרמו מאוד להעשרת הדיון. מי שנכח עד הסוף ראה כי הנוכחים השונים הגיעו לידי הסכמה: כי שלושת הגישות שהועלו בנושא פיתוח ועדות עירוניות נחוצות ומשלימות זו את זו.
 
 
  1.  
1.
בראשית המפגש הועלה על ידי מקריהן של הועידות העירוניות בערי ארה"ב: אסיפות דמוקרטיות עצמאיות ובלתי-תלויות – פרי יוזמת התושבים –  המאפשרות לכל תושב או שוכר להציע יוזמה או להביע התנגדות פומבית לנעשה באזורו. ועידות אלה אחראיות לחלק ניכר מהפעילות העירונית באזורן ובנוסף, מועצת העירייה זקוקה  בדרך כלל לאישורן כדי להעביר את פעולות באזור ואף מעבר לגבולותיו. כך [במקרה האופטימאלי] האזרח הקטן הוא למעשה הריבון ולוֹ המילה הראשונה ואחרונה בנוגע לנעשה בסביבתו.
 
 
  1.  
2.
נשאלה השאלה מדוע המצב בערי ישראל איננו דומה – מדוע הנציגים במועצה אינם זקוקים לאישור ועדות התושבים ומדוע בערי ישראל כמעט ולא פועלות ועדות עירוניות של תושבים. בהתאם לכך, נשאל מה הגורם לכך שבערים בעולם נציגי המועצה מאמצים את יוזמות התושבים ולא נוהגים להוציא תוכניות אל הפועל ללא אישור הועידות.
 
יהודה העלה תשובה לשאלה זו שהתאימה למחקרי הבסיסי:
בערי ארה"ב ורבות מערי אירופה, ישנו חוק מדיני הקובע כי הבחירות למועצת העיר יהיו בחירות אזוריות: בנוסף לבחירת ראש העיר, כל תושב בוחר נציג מקומי – לפי הרובה שלו בעיר – שיישב במועצת העיר. בגלל צורת הבחירות הקונפדרטיבית הזאת, ועידות התושבים והתושב הקטן הופכים למעשה לריבוני העיר:
התושבים שחיים ברובה מסוימת הם שותפים פעילים בוועידה העירונית המקומית –  והם אלו ששולחים נציג מקומי למועצת העיר. הם בוחרים בו בזכות כך שמתחייב להישמע ליוזמות ולהחלטות הועידה העירונית במשך כל תקופת כהונתו. ברגע שיבגוד במשרתו כנציג הרובה, הוא יאבד את אמון הציבור ולא ייבחר עוד לתפקיד נציגותי.
 
 
בערי ישראל – גם בתל אביב – הועידות העירונית מהוגנות בחוק בכך שזכאיות לתקצוב ומרחב פעולה מידי העירייה, אך מלבד מקרים מזעריים, הן אינן מתפקדות.
בערי ישראל מועצת העיר איננה אזורית לפי חוק. כתוצאה מכך, במקום שמועצת העיר תהווה כלי בידי התושבים למימוש מבוקשם, היא מהווה כלי בידי ראש העיר למימוש מבוקשו: במקום שנציגי המועצה יהיו מחויבים-מקצועית לאזרח שבחר בהם, הם מחויבים-מקצועית לראש העיר כדי שישכיל לצרפם לקואליציה ולקדמם. כך, כל דבר שנעשה בעיר נקבע על פי צו-מעטים או צו-יחיד והתושב הפשוט מחוסר כל השפעה בנוגע לסביבת חייו.
במציאות כזאת, ראש העיר וחבר המועצה בעלי הרצון הטוב בעולם אינם יכול לתפקד נאמנה: הם מתבקשים לתפקד כריבונים נאורים ולנהל את חייהם האישיים של מאות אלפי אנשים, במקום שיתפקדו כפוליטיקאים וביאורוקראטים אשר נדרש מתוקף המציאות הפוליטית להישמע לקול התושבים.
 
 
 
 
 
  1.  
3.
נשאלו כמה שאלות נוספות:
כיצד יוצרים שינוי חוקתי שיביא לבחירות אזוריות למועצה העירונית?
כיצד ניתן להגביר את פעילותם תושבי רבעי העיר בועידות דמוקראטיות; פעילות שהיא הבסיס והתנאי לדמוקרטיה עירונית? האם שינוי שיטת הבחירות הינו תנאי מקדים להתרחבות פעילות הועידות בערים, או שמא הפוך הדבר והתרחבות הפעילות תביא לשינוי השיטה?
 
היושבים הביעו רעיונות שונים בנוגע לכך.
 
·       הכיוון העיקרי שהציע ליאור היה – לפי הצעת רחל וולנר מהמועצה – לקיים בחירות לנציגי ועידות עירוניות בתל אביב כבר עוד מספר חודשים. כתגובה לכוון שהציע ליאור נטען כי עד המועד המתוכנן לא יספיקו אחוז מספק של תושבי רובעי העיר להתארגן ולקיים פעילות דמוקראטית שוטפת – תנאי נחוץ כדיי לקיים בחירות לנציגי ועדות עירוניות. נטען גם כי היות וצורת הבחירות הנוכחית למועצה איננה אזורית, הועדות ונציגיהן יהיו מחוסרי השפעה; כפי שארע בעבר.   
 
·        הכיוון העיקרי שהציע יהודה היה להפיץ לפעילים ואסיפות אחרות את החשיבות של שינו שיטת הבחירות למועצות העירוניות; זאת כדי ששינוי השיטה תהפוך לדרישה מרכזית של המפגינים, הפעילים החברתיים והאסיפות הפועלים כיום.
     כתגובה לכוון שהציע יהודה, נטען כי יש בראש ובראשונה לפעול לשם הגברת ההשתתפות של תושבי רובעי העיר בועידות דמוקראטיות (כמו זו שאנו משתתפים בה בגן מאיר). רק אז ייווצר בסיס רחב מספיק של תומכים בשינוי שיטת הבחירות למועצה – כאשר תושבי העיר הדנים בעצמם ירצו שקולם יישמע במועצת העירייה.  
 
·     הכיוון העיקרי שהצעתי היה להישען על האסיפות העירוניות שנוצרו בעירנו. להציע לכמה שיותר מתושבי הרובאים להצטרף לפעילות הדמוקראטית הנעשית האסיפה; בה הם יכולים לפתוח ביוזמות, להביע את קולם ולהביא את רעיונותיהם להצבעה. הצעתי לשווק מתכונת זו בקרב אסיפות אחרות.
    כתגובה לכוון שהצעתי נטען כי ייתכן מאוד שהציבור לא יגיב יוזמת פרסום ושווק באמצעות פליירים; כדי ליצור התעניינות והענות יש להציג אופק שיבטיח כי למילתם של התושבים תהיה השפעה ופעילותם בועידות לא תהיינה לשווא. כך טענו דן ואחרים.
 
 
  1.  
4.
לבסוף סיכמו הנוכחים  כי יש לפעול בשלושת המישורים:
 
יש לפנות לתושבי הרובה שלנו ורובאים אחרים כדי שיצטרפו לפעילות האסיפה הדמוקרטית, יביעו את דעתם האישית יצביעו ויפתחו ביוזמות. בפנייה זו יש לציין את השאיפה לשינוי שיטת הבחירות העירוניות – כפי שהעלה יהודה – כּשאיפה הבסיסית המשותפת של כל ועידה עירונית -  כדי שהועידה תקבל קול אמיתי ותהפוך לריבון מועצת העיר.
באותה פנייה יש לציין אופק קרוב הרבה יותר: יוזמת המועצה –  כפי שהציג ליאור – לקיים בחירות לנציגי הועדות העירוניות בתל אביב כבר תוך מספר חודשים. כאמור, לפי החוק, העירייה מחויבת לתרום לפעילות זו ולספק לה עזרה לוגיסטית.
לכאורה, השפעתן של בחירות-ועידות אלה ומסכנותיהן הדמוקראטיות תהיה מוגבלות בגלל שיטת הבחירות הריכוזית. אך בועידות אלה, באופן טבעי, צריכה לעלות מסכנה אחת בסיסית משותפת: כי יש לשנות את שיטת הבחירות למועצות העירוניות וכי בבחירות הבאות למועצה, התושבים יבחרו רק באותו נציג מועצה וראש-עיר שיבטיח לפעול לשם כך.
כפי שליאור ציין, בנוסף לשיטת הבחירות הדמוקראטיות שברשותנו, האווירה ההפגנתית\מהפכנית שניכרת כרגע בכל רחבי האוכלוסייה בעיר היא כשלעצה יכולה להטיל את מרותה על נציגי העירייה. כפי שהוכח שוב ושוב, התושבים יפגינו ברגליהם למען מטרה שהם מאמינים בה; בוודאי למען מטרה כה בסיסית וחיונית שהיא תנאי חיים עירוניים ולדמוקרטיה.
 
 
 
לפגישה הבאה
 
לאור המסכנות האלה החלטנו שעד מועד פגישתנו הבאה ליאור יברר את הפרטים שיוכל בנוגע לאפשרות לערוך בחירות לועדות העירוניות במתכונת החוק הנוכחית ויסכם אותם. יהודה יסכם את נושא שינוי שיטת הבחירות העירוניות לבחירות אזוריות. את שני הסיכומים האלה – בנוסף למה שכל אחד\ת ירצה לתרום – ננסה לצרף יחדיו בפנייה קצרה לתושבי הרובה שלנו.
 
אני מעביר את סיכום הפגישה להערותיכם כדי שנוכל לשלוח גרסה למשתתפים באסיפה הכללית דרך דף-הקשר ולהתכנסויות אחרות. הייתי מציע שתשלחו את תגובותיכם להדר, שיוכל לערוך מסמך זה ולשלחו.
 
בברכה מרובה,
רפאל
0542014599
 
 


ע"ש:  להדר - אם יש מישהו\י מן האסיפה שלא נמצאים ברשימת הקשר שלי, האם תוכל להעביר להם מייל זה? תודה מרובה..
 
   25.10  



--
------------------------------------------------
Eyal Eithcowich
enrag...@gmail.com
http://yes.walla.co.il/?w=2/7801/1199221
http://vimeo.com/user1266350
http://www.arteeast.org/pages/artenews/art-engagement/203/

מייל למשתתפי אסיפת האסיפות - מרפאל.doc

dror reshef

unread,
Oct 26, 2011, 3:52:10 AM10/26/11
to ir-lekulan...@googlegroups.com
הי תודה רבה על הסיכום , חומר מעניין.

בתאריך 26 באוקטובר 2011 07:37, מאת Eyal Eithcowich <enrag...@gmail.com>:

--
קיבלת הודעה זו מכיוון שאתה מנוי לקבוצה 'City For All Democracy Forum' בקבוצות Google.
כדי לפרסם הודעות בקבוצה זו, שלח דוא"ל ל-ir-lekulan...@googlegroups.com.
כדי לבטל את המינוי שלך לקבוצה זו, שלח הודעת דוא"ל ל-ir-lekulanu-democracy‏‏+unsubscribe@‏googlegroups.com
לאפשרויות נוספות, בקר בקבוצה זו בכתובת http://groups.google.com/group/ir-lekulanu-democracy?hl=iw.

Ori Folger

unread,
Oct 26, 2011, 9:06:01 AM10/26/11
to ir-lekulan...@googlegroups.com
תודה על הידוע. :)

2011/10/26 Eyal Eithcowich <enrag...@gmail.com>
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages