MİNAREYİ ÇALAN DOMATESİ HAZIRLASIN

2 views
Skip to first unread message

atakitapdunyasi.tr.cx

unread,
Oct 4, 2010, 6:51:27 AM10/4/10
to

...:::Ajans Medya Takip:::... Günün Manşetleri

Link to Ajans Medya Takip

Millete neyi göstermek gerekiyor?

Posted: 03 Oct 2010 01:35 PM PDT

Osmanlı İmparatorluğu, çöküş sürecini durduramadı. Çünkü o zaman da Osmanlı’nın çöküşü bir Batı projesiydi. Hatta, orduların dağıtılması ve Ankara çevresinde kurulacak devletçiğe sadece polis gücü bulundurma yetkisi verileceği bile konuşuluyordu. İngiltere ve Fransa, önce Osmanlı’yı borçlandırdı, ardından devletin vergi gelirlerine el koydu, ardından sanayisini çökertti. ABD ve Rusya’nın da katkılarıyla Balkanlar’daki isyanları ve Ermeni isyanlarını örgütlediler.

ABD’nin kurduğu kolejler vasıtasıyla Balkanlar süratle Osmanlı’dan kopartıldı. Ardından Ege ve Karadeniz’e dışarıdan Rum nüfus gönderilerek, Anadolu’nun nüfus yapısı değiştirildi. Her köye bir kilise kurulmaya başlandı.
* * *
Mütarekede ordular terhis edildi. Milli Mücadele, terhis edilmeyen Erzurum ve Ankara’da muhafaza edilmiş kuvvetler üzerinden başlatılabildi.
Atatürk’ten sonra 1939’dan itibaren aynı operasyon bir daha başlatıldı. Önce eğitim alanına girdiler ve 1975 yılında, ABD’de eğitilmemiş bir tek üst düzey yönetici bırakmamak hedefine ulaştılar. Hukuki alt yapıyı, 24 Ocak kararları ve 12 Eylül ile birlikte değiştirmeye başladılar; böylece ekonomik alt yapıya el koyma sürecini başlattılar. Tayyip Erdoğan döneminde satışlar neredeyse tamamlandı. Bu süreç devam ederken televizyon ve medya üzerinden, müzik sektörü ve sinema da kullanılarak kültürel operasyonlarla yeni yetişen nesillerin Türk kültür ve değerlerine bağlılığı kırıldı. Dini grupları ele alarak, buralarda kendi milliyetine düşman insanlar yetiştirmeye başladılar. Sovyetler Birliği’ni sıcak denizlere indirmemek için tasarlanan Yeşil Kuşak Projesi’nde kullanılan kişilere daha sonra cemaat kurmaları için doğrudan istihbarat ve para desteği verildi. Tıpkı Bektaşiliğin Türkler adına Balkanları fethetmesi gibi bu defa devşirme sistemi tersine döndürüldü ve Büyük Orta Doğu Projesi’ne hizmet edecek ama bunu “Yeni Osmanlı’ya hizmet” zannedecek yüksek eğitim almış bir kitle oluşturuldu. Bu kitle, devletin ve milletin bütün kadrolarına sızmaya başladı.
* * *
Son olarak hukuki alt yapıyı da değiştirme yoluna gittiler. Sıra Anayasa’nın değiştirilemez ilkelerine geldi. Camilerde Türk Silahlı Kuvvetleri aleyhinde vaazlar vermeye başladılar. Ordudaki Alevi subaylar bir bir harcandı. Bir kısmı zaten intihar etti. Referandumda da Alevi düşmanlığı yapıldı.
Zaten Türkiye’nin başına bir  “Kürt sorunu” sardırılmıştı. Milli direnç odaklarını etkisizleştirdikten ve TSK da sesini çıkaramaz hale getirildikten sonra, Türkiye’yi savaş kaybetmiş gibi PKK ile masaya oturttular.
Türkiye’nin bir bölgesinin ve milletin önemli bir bölümünün, önce özerk bir yapı, ardından bağımsız devlet haline getirilmesi için Amerika’nın tecrübeli bir ekibi Türkiye’ye gönderildi. Bunların içine, milliyetçiler arasından devşirilen birkaç kişi de yerleştirdiler ki  “Türkiye’yi bölmüyoruz, büyütüyoruz” propagandası ile milleti oyalasınlar. Tablo budur.
* * *
Milletin önemli bir bölümü, siyasetteki Muaviye politikalarına aldanmış durumdadır.
Emevi politikası, Hz. Muhammed’in ev halkına, yani kızına, damadına ve torunlarına camilerde lanet okutulurken bunu sünnetin gereği diye halka benimsetebilmişti.
Şimdi de Büyük Orta Doğu Projesi’ne, yani 22 İslam ülkesinin bu arada Türkiye’nin de parçalanmasına hizmet,  “Yeni Osmanlı’ya hizmet” diye yutturulabiliyor.
Türk Milleti, kendi varlığının, içeriden devşirilmiş bir çete tarafından yok edilmek istendiğini görmezse, Anadolu’da tek bir Türk bile bırakmayacaklardır.
Mesele, olan biteni, yılmadan millete anlatabilmektir. O zaman millet gereğini yapar. Türk’ü savunmak, İslam’ı savunmaktır. Mesaj budur.


Arslan Bulut

Yeniçağ


Tophane saldırısı, türban, namaz ve herşey!

Posted: 03 Oct 2010 01:30 PM PDT

Tam bir ‘problemli toplum’ görüntüsündeyiz. Bin tane çözülmemiş sorunu bir kenarda ‘sahipsiz’ beklerken kafayı dine takmış, sabit fikir gibi ondan başka bir konudan söz edemeyen toplum...
Birileri başkalarına “dindarlık, ibadet” taşlaması yaparak aklınca okuruna ya da seçmenine “Biz dini daha iyi biliriz” mesajı vermekle... Birileri “o mahalle- bu mahalle” karşılaştırmaları yaparak veya Türkleri ‘renklere ayırarak’ yıllar öncesi yine siyasi nedenle başlatılan bölme, kutuplaştırma gayretlerinin devamını getirmekle meşgul. Ama sonuçta önemli olan; iki konuşmadan birinin din-iman ekseninde dönüp durması.
Sanki Türkiye bugünlere kadar ‘dinini-inancını- ibadetini’ bilmiyordu da alfabesinden başlayarak kavgalarla, tartışmalarla yeni öğreniyor. Sanki bu toplumun Müslüman çoğunluğu inancın, ibadetin Allah’la kul arasında kalması gerektiğini, bunun şovunun yapılamayacağını, siyasete alet edilemeyeceğini, gerçek bir dindarın asla başkalarının ibadetine, inancına karışmayacağını bilmiyordu da şimdi siyasi konuşma veya köşe yazısı kisvesi altında yapılan baskıları izliyor ve susuyor.
Organize, planlı bir şiddet eylemi olan Tophane saldırısı sanata- çağdaşlığa gösterilen tepkinin sonucu olduğu kadar “içki içmenin günah olduğu ve bunun cezalandırılacağı” dersini vermeye kalkan, “Burada sanat yapılamaz, sanatı gidip Şişli’de yapsınlar” sözlerinin manşetlere çıktığı bir olaydı. Açık şekilde “bir kesimi belli sınırlar, semtler içinde yaşamaya zorlama” amacı içeren...
Ki o gün alkol servisi yapılmadığını, bir meyve kokteyli verildiğini, yerli- yabancı davetlilerin ellerinde bardaklarıyla sigara içmek üzere kapı önüne çıktığını orada bulunanlar anlattılar.
DEVLET NEREDE?
Ama bu bile onların coplarla, kırık şişelerle hastanelik edilmesine yetti... Devamlı “demokratik olduğundan” söz edilen Türkiye’de eğer gerçekten demokrasi ve insan haklarının kırıntısı varsa bu vahşi saldırının “mahalle baskısı” ile veya bir başka nedenle açıklanması, kabul edilmesi mümkün değildir. Ama olay bu çerçeveye sokuldu ve saldırganlar serbest bırakıldı.
Bu serbest bırakmayı anlayabilen var mı, hesabını soran var mı? Bundan sonra benzer eylemler planlayanlara nasıl bir mesaj verilmiş oldu böylece? Aynı olayın tekrar yaşanmasını önleyecek ne gibi bir güvence var? Devlet vatandaşlarını nasıl koruyacak? Devletin görevi bunları halka açıklamak değil midir?
NAMAZ KAVGASI
Haydi organize gruplar toplumu din- ibadet üzerinden (artık taşlı sopalı saldırılarla) bölmeyi, kışkırtmayı yükseltme gayretindeler... Ya siyasetçilere ne demeli?
Devlet Bakanı Egemen Bağış kendisine sorulan “MHP lideri Bahçeli ile bir grup MHP’linin Kars’taki Ani harabelerinde Cuma namazı kılması” ile ilgili soruya; “MHP yönetiminin namaz kılması, dua etmesi iyi bir başlangıç” cevabını vermiş. Bir de Maun Suresi’ni okumalarını önermiş.
Oysa Kuran’da insanların dinini, ibadetini sadece Allah’ın değerlendireceği de yazıyor. Bu hak Hz. Peygamber’e bile verilmemiş, sadece dini tebliğ etmesi istenmiş (daha kaç kez yazılacak bakalım)... O zaman bu sözler ‘O’na şirk koşmak’ değil midir, bu da en büyük günah değil midir?
Sayın Bağış başkalarının namaza, duaya yeni başladığını nasıl bilebilir ve söyleyebilir?
Ve en önemlisi; o ‘rol model’ bir kişi olarak bunu yaparsa başkaları neler yapmaz?
TÜRBAN TARTIŞMASI
Şu sıralarda Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arasında da “türban mı denecek başörtüsü mü” tartışması var. Kılıçdaroğlu “başörtüsü geleneksel bir örtüdür, saçın tek teli görünmeyecek diye bir kaygısı yoktur” demiş.
Başbakan Erdoğan ise türban yerine ‘başörtüsü’ denmesini istiyor. Her ne kadar Kılıçdaroğlu’nun haklı olduğu, bu konuda yazılan kitaplarda bazı isimlerin ( hatta türban bağlamasını ilk ortaya çıkaran ismin) kadınlara özellikle türban şeklinde bağlamayı öğrettiği, bunu da ‘dini bir misyon’ olarak gördüğünün anlatılmış olmasıyla... Başörtüsü değil, türban bağlamasının İslami yönetime sahip ülkelerde “siyasi İslam’ın simgesi” yapılmasıyla açıkça görülse de...
Madem ki “üniversitelerde türban” konusunda anlaşmaya karar vermişlerdir, bu tartışma da bitirilmelidir artık.(Sıra devlet dairelerinde türbana gelince tekrar başlarlar.)
Din- ibadet tartışmalarıyla bölünen ve düşmanlaştırılan toplumlarda sonucun ne olduğunu görmek yetmiyor mu?
Başka pembe gözlük var mı?
Türkiye’de “hak ve özgürllükler” den, “demokratik
değerler”den, hele de “evrensel değerlere ullaşan
Türkiye”den söz edenler var. Bunları ağız dolusunca,
ballandıra ballandıra anlatabildikleri için onları kutluyorum. Hala dünyaya pembe gözlüklerle bakmayı başarabilmek büyük bir yetenek ve optimizm gerektiriyor çünkü...
Bu yetenek de herkeste yok. Artık bırakın telefonla konu
şmayı, elektronik posta göndermeye, arkadaşlarıyla
konuşmaya korkar hale gelmiş bir toplumla, “tek ses”
dışında bir sesin duyulmadığı ve buna tepki bile gösterilemeyen ve hatta “sansür isteriz sansür” diyebilenlerin çıktığı bir medya ile, aynı durumdaki sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve iş dünyası ile, halk tepkilerinin hatta oylarının soruşturulduğu bir ortamda hak ve özgürlüklerden, demokratik değerlerden, evrensel değerlerden söz edebilmek bambaşka bir yetenek gerektirmiyorsa nedir yani?
Bu nedenle kutlanmayı hak ediyorlar... Sahi,o gözlüklerden
başka var mı acaba?


Ruhat Mengi

Vatan


ULUSAL OLMAYAN EĞİTİMLE, ÜLKE 20 YILA KALMADAN YIKILIR!.. DOMATES TOHUMU NE Kİ!?..

Posted: 03 Oct 2010 01:19 PM PDT

“Bir Türk aydını olarak, bazen gerçekten kendimi çok küçük hissediyorum.” Bu bir itiraf. Hem de yetkin mi bilmem ama, çoook yetkili bir Prof.’tan. O makama getirilmeden önce pek “bilinen” biri değildi ama, makam sahibi olduğu günden itibaren, gösterdiği üstün sadakat ve biad sayesinde bugün ülkede,tanımayan kalmadı.

Kendisini “küçük gördüğünü” itirafına ilaveten, kendisinden beklenmiyen büyük ve önemli sözlerle devam ediyor açıklamalarına:

“Biz ihtiyacımız olan domates tohumunu ülkede üretemez miyiz? Sonunun ne olacağı belli değil. ...artık genetik programlama diye bir şey var. İçine bir genetik mekanizma yerleştirirler. Hiç bilmediğimiz hastalıklara kapılabiliriz. .... Öyle bir şeyler yerleştirirler ki 20 yıl içerisinde, o tohumlardan yiyen insanlar ölür. Sadece ‘aman paramız dışarı gidiyor’ endişesiyle söylemiyorum. Üniversitelerimizin bu konularda bize yardım etmesini istiyoruz.”

Bu ilginç açıklamanın sahibini tanıdınız sanırım. YÖK Başkanı, Prof. Yusuf Ziya Özcan...

Bu kadar önemli fikirlerle, toplumu aydınlatma görevini gönüllü olarak üstlenmiş ve kendine bağlı yüzlerce üniversitesi olan ve gerektiğinde onları yardımına çağıran bir yetkili kişi, nasıl olur da kendisini “küçük” hissederki!?.. Buna takıldım. Oysa tam tersi olmalıydı!..

Her ne kadar, YÖK idari bir organ olsa da, bilimsel çalışmalarda yönlendirici gorevlerde bulunması yasaklanmamıştır herhalde... “Yapamamak” bir komplekse neden oluyorsa, bırakalım da “yapsın” hem bu kompleksten, hem de halk nazarındaki “yandaşlık” sıfatından kurtulsun!..

Ne varki; türbanı, bilimsel çalışmaların önünde gören bir zihniyetin, kendisini yukardaki itirafın yakasından, kurtarması asla mümkün olamaz!.. Çünkü yapamaz!..

Bir kişinin ve başında bulunduğu kurumun “büyük” addedilmesi için, öncelikle büyük projelere soyunması, imza atması gerekir... İktidar yandaşlığının, “büyük proje” olduğu konusuyla kimse ikna edilemez... Zaten, sadakatın, ve biadın gereğini yerine getirmek üzere, gerektiğinde kanunların arkasından dolanmayı bile göze alan bir zihniyet, bilimsel çalışmalar konusunda büyük projelere imza atamaz. Vatandaşın, tahsil süresi uzadıkça kendisinden uzaklaştığının farkında olan bir iktidar da, zaten buna izin vermez!..

Böylesine bir itirafın vicdani muhasebesinden, istediği kadar biad ve sadakat eri olsun, içinde bulunduğu hissiyattan da, kendisini ömür boyu kurtaramaz.

Bilimi ve bilimsel çalışmaları, siyasete kurban eden, kadroları, siyasetin verdiği komutla “uygun adım ve yola devam” ilkelerine göre kuran bir kurumun başındaki yetkili kişi, herşeyini üretmek yerine ithalata bağlayan bir iktidarın, tohum ithalini aşağılayan bu sözleri, olsa olsa, gündemi saptırmaya yardımcı olmak için kendisine iletilen bir tebliğ üzerine dile geirmiş olabilir.

Ülkenin eğitimini, eğitimin yığınla sorunlarını, üniversitelerin problemlerini dile getirmek dururken, afaki bir tehlikeyi, bilim adamlığına yaraşır bir bilgi belge sahibi bile olmadan gündeme taşımanın gündem saptırması dışında, başkaca bir açıklaması olamaz!..

12 Eylül’le hesaplaşmak adına yola çıkan, ancak, 12 Eylül mahsulü YÖK’e bırakın dokunmayı, onu güçlendirme planları kurguluyanlara karşı, “eda” borcu olanların başka türlü davranması da zaten beklenemez!..

Bu söylemimiz, gıdalardaki genetikle oynanma ve değiştirilme sorunları ile ilgili insanlık suçunu inkarımız anlamına gelmediğini de hemen belirtmek isteriz..

Eleştirilerde haksızlık yaptığımızı düşünenlere soruyoruz!..

*Mevcut YÖK’ün ve başındaki zatın, göreve getirilişinden bu yana, üniversitelerin, hangi problemleri çözüldü!?.. Öğrencilerin gözle görülür hangi sorunlarına el atıldı!? Eğitim ve barınma sorunlarından, burs ve harçlara kadar sorunlar dağ gibi!.. Ama bay Özcan, bunlara çözüm aramak yerine, domatesin çekirdeğinden, devletin ve milletin beka sorununa çare aramakta!.. çözüm bulamamanın çaresizliği ile de aşağılık kompleksine kapılmakta!..

*Son KPSS hırsızlığı, Bay özcan’ın derdi değil sanki!?.. Hırsızlığı derinlerine inip, bu güne kadar hangi sınavlarda, benzer hırsızlıklarla, kimlerin hangi makamlara geldiğinin araştırılması yerine, adeta, hırsızlık değil de, hırsızlığın ortaya çıkarılışı sorgulanmakta!.. Dolaşan sahte mimar ve mühendis diplomalarının kaynağının araştırılması yerine, sahte diplomaların peşine düşülmekte!.. Artık, birkez daha anlaşılmıştır ki, sorunlar, “yetki” ile değil, “yetkinlikle” çözülür!.. “Çözme” iradesini öncelikle yüreğinde ve vicdanında taşımayanlar, sorun çözmek yerine, sorun üretirler, veya, talimatla gündem değiştirirler!..

* Ülke ana dilde eğitim istiyenlerin, hezeyanları ile çınlamakta!.. Bir bilim üst kurulu olarak, YÖK’ün ve başındaki Bay Özcan’ın, madem demokrat, bu konudaki fikri nedir!?

Bilmez mi ki, bir ülkenin birliğini, ortak kültürünü, toplumsal değerlerini, kurumlarını bir arada ve eşgüdüm içinde tutmanın vazgeçilmez şartının “eğitimde birlik” olduğunu ve eğitimin de ılusal tek bir dilde yapılması gerektiğini!..

Eğitimde dil birliği bozulan bir ülkenin, milletiyle birlikte, 20 yıldan daha kısa sürede yok olmaya mahkum olduğunu bilmezler mi!? Bilirler de, talimatla konuştukları için, yıkımın suçunu domatesin üzerine atarlar!..

Domates tohumunun afaki tehlikesi için, “sonunun ne olacağı belli değil” diyenler, farklı dillerdeki eğitimin ülkeye getireceği ve sonu belli tehlikeler için benzer endişeyi niçin dile getirmezler!?

Ulusal olmayan eğitimle ülke 20 yıla kalmadan yıkılır!.. Domatesin çekirdeği ne ki!..

Bilim adamlığı, “uyan, uyuyan, uyutan” olmaktan çok, “uyandıran, ve biraz da aykırı duran” olmayı gerektirir. İsmin önündeki kısaltmalı 4 harfli sıfat bilim adamlığı için tek yeterlilik değildir!..


Mehmet Halil Arık

Emekli eğitimci – DENİZLİ


Referandumda ‘Evet’ diyen Behzat Ç’yi neden çok sever?

Posted: 03 Oct 2010 12:50 PM PDT

MERAK ETTİKLERİM
Star TV’de başlayan polisiye dizi “Behzat Ç”yi izlediniz mi? Ben izledim. Sadece Behzat Ç’yi oynayan Erdal Beşikçioğlu’nu izlemek bile çok büyük bir keyif.
Bir adam bu kadar mı karizmatik olur, bir role bu kadar mı yakışır?
Tabii bir de ağabeyi oynayan Ege Aydan. Zaten oynadığı her oyunu beğenmiştim bugüne kadar ama Behzat Ç’deki rolünün lezzeti bambaşka.
Diğer oyuncuların da hakkını yemeyeyim, hepsi çok başarılı.
Şimdi Behzat Ç olayına nereden girdim ve başlık ne anlama geliyor. Hemen anlatıyorum.
12 Eylül’de bir referandum yaptık ve anayasa maddelerindeki bazı değişikliklere “evet” dedik.
Referanduma giden yolda başta iktidar olmak üzere iktidar yandaşları, liberaller ve kimi eski solcular propaganda olarak “demokrasi, hukuk, özgürlükler, darbe karşıtlığı, yasadışılıkla mücadele” kavramlarını kullandılar.
Dediler ki “Daha çok demokrasi istiyoruz, o halde evet diyeceğiz.” Sonra “özgürlüklerimizin yolunu açıyoruz” dediler. Bir baktık “Darbe anayasası ile hesaplaşıyoruz” diye bağırdılar. “Geçmişimizle yüzleşeceğiz, işkencecilerden hesap soracağız” diyenler de hiç az değildi.
Sonuçta “evet” çıktı. Amaç “hasıl oldu” yani. Hiç itirazım yok.
Ama bir şey söyleyeyim mi, Behzat Ç dizisinin reytinglerini görünce kafam karıştı. Çünkü bu dizi yayınlanmaya başladığı andan beri gününde açık ara birinci. Demek ki halkımız bu diziyi çok sevdi.
Gariplik burada işte. Çünkü Behzat Ç karakteri çok tuhaf. Örneğin bir sahnesi şöyle dizinin: Adamın biri zincirle bağlanmış, ayağına da bir ağırlık takılmış, havuz başına getirilmiş, ensesinden bir polis tutuyor. Bıraksa suya düşecek ve batacağı için boğulup ölecek.
Behzat Ç haykırıyor: “Konuş lan, bana isim ver lan.” Adam sonunda çaresiz ismi veriyor.
Bir başka sahnede ise şu yaşanıyor: Behzat Ç arabada, merkezle konuşuyor ve bir evde aramaya gideceklerini söylüyor. Kadın polis “Amirim bu arada mahkemeden izin alayım mı?” diye soruyor. Behzat Ç “Boşver şimdi izni mizni, aramayı yapalım sen sonra izni de alırsın.”
Eee, nerede kaldı Türk halkının demokrasiye, hukuka bağlılığı, kanunsuzluklara karşı çıkışı? Laf olarak bunların hepsi var da, bütün bunların çiğnediği bir dizi çok seviliyor.
Tıpkı Görevimiz Tehlike, Rambo, James Bond ve benzeri filmler gibi.
Peki bu çelişki nereden kaynaklanıyor? Bana göre “görsel algı” burada belirleyici oluyor. İzleyici, filmde olayın her yönünü çıplaklığı ile görüyor. Evet Behzat Ç adamın birine kötü muamelede bulunuyor hatta işkence yapıyor, ama o adam aslında küçük çocukları kaçırıp böbreklerini alan ve bunu satan bir şebekenin elemanı. Evi aranacak kişi de çetenin bir başka üyesi.
Filmi izlerken bu gerçeği bildiğimiz için, polisin o sırada yasaları çiğnemesine, hukuk dışına çıkmasına hatta işkence yapmasına dikkat bile etmiyoruz. Hatta alkışlıyoruz.
Oysa aynı olayı, son yılların modasıyla “sızdırılmış” haber biçimiyle bir gazete “Polis adamı zincirle bağlayıp ayağına da ağırlık koydu” manşetiyle haber yapsa yer yerinden oynar.
Ya da yine bir gazetede bir polisin “Ne gerek var mahkeme iznine” dediği yazılsa tepki çok farklı olur.
Son yıllarda benzer olayları çok yaşıyoruz. Bir takım ilişkiler, uygulamalar belli bir amaca yönelik biçimde gazete manşetlerine çıktığında algılamamız çok farklı çıkıyor ortaya.
Bunların TV ekranlarından anlatılması ise ruhlarda fırtına yaratıp tahribata bile neden oluyor. Ama belki de aynı haberler, tıpkı Behzat Ç’deki gibi önüyle arkasıyla sunulsa, kim bilir şimdi öfkelendiğimiz pek çok kişiyi kahraman bile ilan edebiliriz.
Bir düşünün, haklı mıyım haksız mıyım?

*****

ÇOK GÜLDÜM
Yıldırım Tuna’dan pazar fıkraları
Bu hafta da sizleri yine Yıldırım Tuna’dan gelen fıkralarla başbaşa bırakıyorum.
Keyifli pazarlar dilerim...
Evlenme teklifi
- Çok tatlı bir kızdı.. Onun evlilik teklifime ‘evet’ demesi için bir yıl boyunca evine her gün muntazaman bir adet kırmızı gül gönderdim.
- Sonunda evlenme teklifini kabul etti mi bari?
- Evet, ama tuttu ona her gün çiçek gönderdiğim çiçekçinin çırağı ile evlendi..
Temiz fincan
Eşimle tatile giderken öğle yemeği için bir yol kenarı lokantasında durduk. Masaya oturmadan önce sandalyelerimizin üzerindeki yemek artıklarını temizledik.
Peçetelikten tomarla kâğıt peçete alıp masanın üzerindeki yağları sildik. “Hanım, burada yenmez çok pis bir yer” dedim, “Sadece birer kahve içip kaçalım” dedi. Garson geldi ben bir ‘orta kahve’ istedim, eşim “Ben de bir orta kahve alayım ama lütfen fincan temiz olsun” dedi. Birazdan garson elinde tepsiyle koşarak geldi, durdu, fincanlardan birinin tabağını tutup ikimize de dikkatle baktı sonra dönüp sordu: “Hanginiz temiz fincanla istemişti?”
İlgi odağı
- Neden bütün arkadaşlar sevgilimin etrafına toplanıyorlar?.. Onu çok mu güzel buluyorlar?..
- Bazı kelimeleri söyleyemiyor, o da onların çok hoşuna gidiyor..
- Aa?.. Hangi kelimeleri söyleyemiyor ki?..
- Mesela ‘HAYIR’ demeyi hiç beceremiyor!..
İçki
Uçakta tam içecekler dağıtılırken türbülansa girdik, aşırı sarsıntılar başladı. Servis arabası birden kontrolsüz bir şekilde sağdan sola, soldan sağa savruldu. Hostes, tam yanımdaki koltukta korkudan titreyen adamı sakinleştirmek için hiçbir şey olmamış havasında gülümseyerek “Bir içki alır mısınız efendim?” diye sordu. “Valla” dedi adam koltuğa iyice yapışarak, “Şu anda pilot ne içiyorsa ben de aynısından rica edeyim!..”
Fark
Kadınla erkek arasında ne fark vardır?
Bir kadın erkeğinin onun her ihtiyacını karşılamasını, bir erkek ise her kadının onun bir ihtiyacını karşılamasını ister..
İstavrit
Karım benimle 3 gündür konuşmuyor.. Sanırım perşembe gecesi olanlarla ilgili.. Gece uyurken bir tıkırtı duymuş, “Çabuk kalk” dedi beni dürterek. “Ne var?” dedim uyku sersemliği ile, “Mutfakta hırsız var ve sanırım benim pişirdiğim patlıcanlı istavriti yiyorlar” dedi heyecanla. “Oh olmuş” dedim, “Allah cezalarını böyle verir işte.”


Can Ataklı

Vatan


Hurma

Posted: 03 Oct 2010 11:36 AM PDT

Gazeteciyi içeri tıktılar.
Mustafa Balbay’ı...
İlk gün çıt yok.

2’nci gün çıt yok.
3’üncü gün çıt yok.
4’üncü gün, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19,

20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365’inci gün çıt yok, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576’ncı gün, sayın başbakanımız Ankara’da, sayın başbakan yardımcımız İstanbul’da “gazetecilerin asla hapse girmemesi gerektiğini, yanlış yapsalar bile para cezasına çevrilmesi gerektiğini” ifade ettiler.
*
Hayırdır?
*
Çünkü, eli kulağında...
*
Manşetlerden, köşelerden, ekranlardan yargısız infazlar yapıldı, yalanlar düzüldü, hak-hukuk ayaklar altına alındı, günahsız insanlar canına kıydı, kahırdan kanser oldular, turp gibi girip ölenler oldu, aileler perişan edildi, işlerini-mesleklerini kaybedenler gırla, sadece kendilerine değil, eşlerine, namuslarına iftiralar atıldı, çocukları okula gidemez oldu, binlerce vebalı yaratıldı.
*
E dava açtılar tabii...
Binlerce.
*
İlk üç yüz dört yüz gün şahaneydi, salla gitsin, vur kır, göm, mubahtı... Gel gör ki, “onur davaları” karar aşamasına geldi, “haysiyet cellatları” tarihte görülmemiş hapis cezaları yemek üzere.
*
“Yanlış yapsalar bile hapse girmemeleri gerektiği” bunun için mi akla geldi acaba?
*
“Zirveye tırmanırken, yanından geçtiğin insanların suratına iyi bak, dönüşte onlarla karşılaşacaksın” der, ecnebiler... “Zamanında yenilen hurmalar” diyoruz biz kısaca.


Yılmaz Özdil

Hürriyet


SAVCILAR NASIL DALGA KONUSU OLDU

Posted: 03 Oct 2010 11:39 AM PDT

Geçtiğimiz Cuma günü seksen beşincisi gerçekleşen Silivri duruşmaları, yalnızca bir yargılama olmaktan çoktandır çıkmış durumda. Sanıkların üzerlerine yıkılan suçlamaları yanıtlamanın yanında yalıtılmışlığı, kara propagandayı, sessizlik komplosunu yırtma çabaları dikkat çekici.

Üstelik –Özel Yetkili Mahkemeler hakkındaki son tartışmalarda görüldüğü üzere– bunda elde ettikleri görece başarı insan iradesinin hayret uyandırıcı bir boyutunu gösteriyor. Öte yandan, sanıkların haklarındaki iddiaları bir bir yanıtlamaya, hatta yargılamaya başladıkları bu dönemde, daha önce o iddiaları çarşaf çarşaf yayınlamış, televizyon programlarında saatlerce tartışmış egemen basının gösterdiği ilgisizlik ise ayrıca öğreticidir.

Basın, Silivri duruşmalarını “anekdotlar” düzeyinde aktarmakta ısrar ediyor. Oysa bu duruşmalarda bir “ruh hali” var; duruşma salonunun kapısını açıp içeriye giren herkesin yüzüne çarpıyor.

Silivri’de yargılananların duyduğu özgüven ve moral, bütün atmosferi belirliyor. Sanıklar, Türk kamu kanaatinden yalıtılmaya çalışıldıkları koşullarda, hiç sözlerini sakınmadan iddia makamına karşı çetin bir hukuk mücadelesine girmiş durumdalar. Yalnızca mahkeme ve hukuk deneyimi olan, eskiden beri toplumsal mücadelenin içinde bulunmuş isimler değil, şu ya da bu kimseyle ilişkileri nedeniyle tutuklanmış deneyimsiz kimseler de üzerlerinden şaşkınlıklarını atmış, iddia makamının tutarsızlıklarını, mahkemenin işleyişini çekinmeden eleştirmeye başlamış.

BİZ DEĞİL SİZ YARGILANIYORSUNUZ

Nitekim, sanıkların taleplerinin dinlendiği seksen beşinci duruşmaya da, Mustafa Balbay’ın “gelinen noktada yargılanan biz değil, sizlersiniz” sözlerinden anlaşıldığı gibi, sanıkların yargılanmasından çok, mahkemenin yargılanması damgasını vurdu. Bunda Cumhurbaşkanlığı makamında oturan Abdullah Gül’ün özel yetkili mahkemeleri sorunsallaştıran –yatıştırıcı ve uzlaştırıcı olma izlenimi vermek için yaptığı– gecikmiş açıklamaları rol oynadı. Kuşkusuz herkes şunun farkındaydı; bu açıklamalar, herkesin korkuyla sustuğu bir dönemde, gerek Silivri salonundaki gerek dışarıdaki aydınların görmek istemeyen gözlere, duymak istemeyen kulaklara inatla kazıdıkları fikirlerin kötü bir kopyasından ibaretti. Sonuçta, yürütülen ÖYM’leri teşhir politikası, gelinen aşamada mahkemenin yasallığını değilse de meşruiyetini tartışılır hale getirmiş; sanıklar bunu bütün güçleriyle iddia ve yargı makamlarının yüzüne vurmaktan geri kalmıyorlardı.

“Hukuk mücadelesi” terimini de bu bağlamda düşünmek gerekiyor. Salonda hukuk çerçevesinde iddia ile savunmanın mücadele ettiği izlenimini almak mümkün değil. Silivri’de daha çok iki Türkiye çarpışıyor. Biri, diğerine hukuku anımsatıyor. Ortada somut bir eylem olmaksızın, neden-sonuç ilişkilerini gösteren maddi deliller ve tutarlı bir illiyet bağı kurulmaksızın, bırakın birinin tutuklu kalmasını, suçlamaya bile maruz bırakılamayacağını anımsatıyor. İddia makamına ve mahkemeye, bu en basit niteliklerin nerede olduğunu soruyor.

II. RASPUTİN ŞARLATANLIK DÖNEMİ

Silivri tutuklularından, önemli ve kıdemli hukukçu Emcet Olcaytu, herhalde sanıklardaki bu ruh halinin en net örneklerinden birini verdi. Hiç savunmaya geçmedi, iddiaları muhatap almadığını saklama gereği duymuyordu. Onun yerine, “heyetinizin çiğnemediği CMK hükmü kalmadı” sözüyle başladığı konuşmasında elinde son iki yılın hukuksal ve siyasal gelişmelerine ait gazete kupürleriyle bir Türkiye tablosu çizdi. Bundan tam yüzyıl önce, 1910’da Rusya’da Çarlık yönetimini etkisi altında tutan ve devrimcilerce şarlatan olarak adlandırılan Rasputin’e atfen, yüz yıl sonra Türkiye’de de tarikat şefi sıfatında bir Rasputin’in boy gösterdiğini vurguladı. Olcaytu, Türkiye’nin artık II. Rasputin Şarlatanlık Dönemi adını verdiği bir çağa girdiğini ilan ederken, elinde, “Ümraniye Sapığını Medyum Memiş Yakaladı” manşetli bir gazeteyi gösteriyordu. Yarım saat boyunca, hukuk alanındaki disiplinsizliklerden, soruşturmalardan, AB destekli hukuk kampanyalarından, toplumun içine düştüğü çürümüşlüklerden çarpıcı örnekler sunan Olcaytu, şarlatanlık çağından hiçbir hukuk beklemediğini eklemekten de geri durmadı.

Hasan Atilla Uğur’dan Ali Özoğul’a kadar bütün tutuklu sanıklar, mahkemeye ağır eleştirilerini esirgemediler. Eleştiri konusu olan, yalnızca içinde sanığın adı sanı geçmemesine karşın sanık aleyhinde delil olarak dosyaya konulmuş dinleme kayıtları, devletin resmi yazılarıyla açıkça yalanlanmasına karşın dayanak yapılan gizli tanık ifadeleri, mahkemeden istenen belgelerin hâlâ ulaşmamış olması vb. değildi. Mahkemeden hukuksal beklentilerini asgariye indirmişler, her türlü sesi yutan yalıtma duvarı karşısında, diğer Türkiye’yi, hiçbir ilkenin kalmadığı, mantığın dikkate değil askıya alındığı, kurumların çökertildiği, azınlık ve cemaat çıkarlarına göre işleyen “yeni ülkeyi” teşhir ediyorlardı.

Dışarıda görüştüğümüz avukatlar da, başka davalardan farklı olarak, bu davadaki hiçbir gelişmeyi öngöremediklerini dile getiriyorlar; kimi zaman, sunduğu kanıtlarla hakkındaki iddiayı toptan çökerttiğini, kesin tahliye edileceğini düşündükleri bir kimsenin –çoğunlukla “ikiye bir oyla”– talebi reddedilirken, hiç beklemedikleri bir başkasının tahliye edilebildiğini ifade ediyorlar. Başka deyişle, mahkeme heyetinin kararları, diğer hukukçularca ve ortak hukuk mantığıyla izlenebilir olmaktan çıkmış.

CHP’YE ELEŞTİRİ

Sanıkların morali yüksek demiştik. Belki de salonda mizahın eksik edilmemesi bunun sonucudur. Örneğin, seksen beşinci duruşmada, savcı Mehmet Ali Pekgüzel’in “dinleme kayıtlarını” okuma biçimi yoğun olarak işlendi. Savcının, okurken gösterdiği düblaj başarısı, sesini konuşmasını okuduğu insanın sesine benzetmeye çalışması, dinlemede geçen konuya göre sesini alçaltıp yükseltmesi, sanıklar tarafından defalarca takdir edildi. Albay Hasan Atilla Uğur, kendi kayıtlarını okumadan önce “bu konuda başkaları kadar yetenekli olamadığı için” heyetten özür dilerken, Mustafa Balbay, savcıya Mehmet Ali Sesipekgüzel olarak hitap etmeyi öneriyordu. Bu arada, Balbay artık Devrimci Karargah, Balyoz gibi yeni iddianamelerle “ilgisiz insanları bir araya toplayan” örgütlerin çoğaldığına dikkat çekiyor ve bu bakımdan en zengin “örgütün” Silivri’de toplandığını kastederek yurttaşları uyarıyordu: “Başka şubemiz yoktur, taklitlerimizden sakınınız.”

Pek çok kimsenin işgal dönemi İstanbulu’ndaki Bekirağa Bölüğü’ne benzettiği Silivri’de sanıklar, tıpkı o dönem olduğu gibi giderek daha fazla işin hukuksal kısmını avukatlara bırakıyor, kendi konuşmalarını siyasal teşhire ayırıyor. Zihinsel olarak diri olmalarının bir nedeni de böyle bir sayfa açmaları olsa gerek.

Bununla birlikte, istisnasız herkesi, tutuklu yakınlarını, izleyicileri, avukatları, bu arada konuşabildiğimiz tutuksuz sanıkları düşündüren bir ortak nokta var: Kılıçdaroğlu başa geçtiğinden beri, CHP milletvekilleri Silivri’ye uğramaz olmuşlar. Odatv aracılığıyla, bunun nedenini soruyorlar.


Barış Zeren

Odatv


You are subscribed to email updates from Ajans Medya Takip
To stop receiving these emails, you may unsubscribe now.
Email delivery powered by Google
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages