Akkumlátor gyárakkal kapcsolatos kérdésekről:

1 view
Skip to first unread message

Bela Liptak

unread,
May 14, 2024, 4:45:11 PMMay 14
to hungari...@googlegroups.com

Akkumlátor gyárakkal kapcsolatos kérdésekről:

 

A mai korm,ány egyszerüen átháritja az energia gondokat a következő kormányokra. Igy Paks2 árát vagy a kinai akkumulátor gyárak következményeit is gyerekeink kormányai fogják majd megfizetni, elvégre ezek a mai kormánynak csak munkaalkalom növekesést hoznak, mig a következményeik a gyerekeinket sujtják:

1.    Vizhiány: A Debrecen mellett épülő kinai gyár vizigénye (napi 60,000 köbméter) nagyobb, mint egész Debrecené. Az előrejelzések szerint ezek a gyárak nem csak az ivóviz biztonságát veszélyeztetik, de a vizhiány pusztává változtat nagy területeket is.

2.    Veszély és mérgező hatás. A litium gyúlékony anyag, tüzeket okozhat. A gyártásnál használt  lithium hexafluorophosphate mérgező hatású  és égési sebet okozhat. Az NMP a kisbabák elvetélését okozhatja. Mivel a gödi gyár környékén a talajvizben NMP-t találtak, az állam azt az egyszerű megoldást választotta,  hogy átvette a térség feletti fenthatóságot  Gődtől és Iváncsától, s igy nem dönthetnek  saját ivóvizükről.       

3.    Villany szükséglet: A lithium akkumlátorok gyártásakor, minden kilowattóra kapacitás legyártásához 60 kilowattóra áram szükéges. A Debrecen melletti gyár évi 5-6 TWh áramot igényel, mig az ország mai teljes áram fogyasztása 43 TWh. Más szóval 4 ilyen gyár felemészti a mai paksi atomerőmű teljes termelését.

4.    Széndioxid kibocsájtás: Mivel az akkumláttorok legyártásához és később azok feltöltéséhez legtöbbször szenet vagy gázt égető erőművek szolgáltatják az áramot, az akkumlátorokkal működő elektromos gépkocsik szennyezése nem sokkal kisebb, mint a benzinnel működőké.

Mi a megoldás?

Természetsen, a kormánynak a kinai gyár engedélyezéséhez meg kellene követelnie a viz újrahasznositásának bevezetéséhez,  megkövetelhetnék a mérgező anyagok használatának felszámolását és a gyárnak "zöld" árammal való üzemeltetését.  

Szintén helyes lenne, ha a kelet felé való gazdasági "nyitás" nem csak a dikttúrák irányában történne, hanem azzal pérhuzamosan a demokráciák felé is. Ilyen lehetőség lenne a hidrogénnel működő gépkocsik üzemanyagcella gyárainak meghivása a demokrtikus államokból, elvégre a hidrogén kocsik terén Japán (Toyota Mirai nevű kocsija) és Délkórea  (Hyundainak NEXO nevű kocsija) járnak mesze az élen.

 

Persze a keleti demokráciák felé való "nyitás-t" nem csak a gazdasági kapcsolatok bővitése teszi kivánatossá, hanem az is, hogy a zöld hidrogént vizből termelik és vizzé ég el, tehát nem szennyez. Ez hamarosan fontos szempont lesz, mert, ahogy emelkednek a fosszilis tüzelőanyagok árai és szélesednek az energia-háborúk, úgy veszi át majd a fosszilis energia hordozók helyét a jövő üzemanyaga: a hidrogén és akkor ezek az üzemek az élvonalba emelhetik  magyar gazdaságot.

 

Lipták Béla


Sent from AOL Desktop
 
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages