Mégegyszer az RFC-ről

2 views
Skip to first unread message

Bela Liptak

unread,
Nov 7, 2022, 2:42:50 PM11/7/22
to zsol...@aoil.com, hungari...@googlegroups.com

11-7-22

 

Kedves Zoltán,

 

A villanyenergiával működő közlekedés nem új! A 28 éves Jedlik Ányos 1828-ban fedezte fel a villanymotort (ATesla kocsinak valójában Jedlik lehetne a neve).1900-ban a gépkocsik egyharmada electromos volt! A texasi olajmezőket 1908-ban fedeszék fel, s arre föl indult a benzinmotor kora a meg a Ford Model-T-jével. Ma is van Magyarországon egy kis elektromos autróipar, a Kenguru magyar gyártmány, tolószékes betegeknek gyártják.

 

Az elektromos gépkocsiknak is van  szénkibocsájtása, csak közvetett. A tény az, hogy a kocsik feltöltéséhez szükséges áramot gyakran földgázat vagy szént égető erőművek szolgáltatják (a napenergiával működő erőművek aránya 1%). A kocsik hatásfoka alacsony, mert  5 mázsa elemet cipel magával, mig a feltöltési idejük hosszú. Ugyan most a Samsung cég épit Magyarországon egy gyárat, mely lehetővé tenné, hogy az egész blokkot egyszerre cseréjék, de egywenlőre ilyen még nincs. Az is gond, hogy az energia sűrüség növelésével elekedik a tűzveszély is ( tegnapi tüzet New Yorkban egy villany-kerékpár okozta). Mindezzel szemben a hidrogén, könnyű, 3 perc a töltési ideje és persze nem szennyez, mert a napenergia vizből termeli a hidrogét, amiből az üzemanyag cella az áramot és vizet termel..

 

Az ősember nem azért tért át a bronz használatára, mert elfogyott a kő, hanem azért, mert  a bronz jobb. Mi sem fogjuk az uránt, földázat, stb. égetni, mert van, hanem még időben áttérünk a hidrogénre mert az jobb.

 

Az RFC-m  egy kicsit komplikált és csak angolúl irtam ismertetést arról, de ha tudsz angolúl (vagy leforditja valaki), elküldöm.

 

Béla bátyád

 

 

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages