Fwd: A KGB és az AI

3 views
Skip to first unread message

Bela Liptak

unread,
Mar 31, 2024, 5:14:26 PMMar 31
to hungari...@googlegroups.com
 


From: lipta...@aol.com
To: lipta...@aol.com
Sent: 3/31/2024 5:10:27 PM Eastern Daylight Time
Subject: A KGB és az AI

 Kaptam egy levelet mely mellékel egy aláirás nélküli és az orosz KGB utód szervezete által közzétett és - az Interneten (AI-al) terjesztett - irást, mely alább olvasható. Valójában mindegy, hogy van-e a KGB-nek magyar részleege, vagy az ő magyar kollaboránsai pénzért forditják és terjesztik az ilyen hazugságokat, érdemes elolvasni, megismerni, hogy mit is trtalmaz ez az agymosó kampány:  https://internetfigyelo.com/megszallas-akkor-es-most-avagy-a-vesztuket-erzo-patkanyok-amokfutasa/#google_vignette  Gondolom az HL résztvevői is ismerik ezekenek a mesterséges intelligenciával (Artificial Intelligemve - AI) dolgozó volt KGB-seknek a "munkáját", nem is erről kivánok irni, hanem arról a nagy folyamatról, melynek ma midannyian részesei vagyunk.

A Föld Holocene periódusa végén járunk, az  Anthropocene korba léptünk, abba a korba léptünk melyben az ember kezdi átvenni saját környezetének formálását, fejlődésének irányitását. A fizikai környezetünk megváltoztatásáról (felmelegés) itt most nem irok, az köztudomású. Inkább arról irok pár sort, hogy az AI-nak melyek a kulturális hatásai és miért veszélyesek ezek a szabadjára engedett folamatok.

Sokan még nem értik, hogy az AI csak egy szerszám, egy olyan szerszám, mely jóra is meg rosszra is használható, olyan mint mondjuk a kés, mely egészen mást tesz a szakács kezében, mint a betörőjében, de egyik esetben sem felelős tetteiért. A tetteiért a kést kezében tartó személy felelős és ezért e személynek tetteit szbaályozza a törvény. És itt a probléma, az AI tetteit senki és semmi nem szabélyozza! Pedig hát az AI algorithmusa segitheti is a gyógyitást szolgáló orvos vagy a klinma-változás következményeit csökkentő szakember munkáját is, de - a KGB példája ia mutatja -, káros is lehet, vagy formáhatja azt a kultúrális környezetet is, melyben gyerekeink, unokáink felnőnek.

És ez a mai változása az emberi kultúrának nem egészséges. Ma már közeledünk a tényekkel nem törődő (truth-less age) korhoz, kezdünk oda jutni, hogy az Interneten bármit le lehet irni, lehet uszitani, rágalmazni, stb. mert ezeknek a tetteknek következményei nincsenek, sőt azokat már annyira megszokta az emberiség, hogy nem is csodálkozik azokon, elfogadta, hogy a cél szentesiti az eszközt még akkor is, ha a cél csak a hatalom megszerzése. Tehát példáúl csak az számit, hogy egy adócsaló pervert elérje a célját még akkor is, ha a célja az alkotmányos jogrend felszámolása, és az nem számit, hogy milyen eszközöket használ! Sőt egyesek be is lépnek a "sárt dobáló" fanatikusok táborába, terjesztik a gyűlölködét, a nemzetek és társadalmaknak gyűlölködő táborokra való szétszakitását.

Egy szóval út kereszteződéshez érkezett az emberiség és választania kell, hogy melyiken haladjon tovább? Az egyik út neve pedig "Zsákutca", olyan mely elvezet a standardok nélkül élő "klikszterek" (gombnyomogatók) korába, melyben az atomizálódott társadalom gyermekei már nem a valódi életre készülnek, nem kint  természetben játszanak a barátaikkal, majd este nem a nagymama tanitó meséit hallgatva aludnak el, hanem egész nap verekedét, gyilkolást meg még azoknál is rosszabbakat bámulnak a telefonjuk képernyőjén.

Ezért is van az, hogy  új könyvemben pontosan leirtam miként kell az AI-t szabályozni (https://www.linkedin.com/in/b%C3%A9la-lipt%C3%A1k-pe-02484515/ ) és a teendők között felsoroltam nem csak a hazudozás és rágalmazás légkörének törvényekkel való felszámolását, de a szülőknek azt is javasolom, hogy dobják a szemétbe a kiskorú gyermekeik "okos telefonjait" (smart phones).

Na, de abbahagyom, mert hozzsú ez a téma, melyre a KGB cikk olvasása emlékeztetett és csak idemellékelekkönyvemből pár képet:

.

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages