Korrupció

3 views
Skip to first unread message

Bela Liptak

unread,
Mar 23, 2024, 8:42:00 AMMar 23
to szek...@gmail.com, jgez...@gmail.com, hungari...@googlegroups.com
 
Kedves Miklós,
 
Ha szakember vagy (én egy mérnök vagyok) és ismered a Skandináv és magyar jogrendek közötti különbséget, ha leirnád, hogy milyen lépésekre lenne szükség a korrupció csőkkentésére, feltenném az HL-re.
 
Béla
 
 

In a message dated 3/23/2024 8:23:46 AM Eastern Daylight Time, szek...@gmail.com writes:
 
Ismeretlenül is jelentkezem. Mint a Hungarian Lobby aktív tagja megkaptam levele másolatát, ahol kérdőjelezi, hogy Magyarországot a Transparency Corruption Index az EU legkoruptabb országának tartja. Pár éve még a mindig korruptnak tartott Románia felett voltunk, úgyszintén Bulgária felett, majd jött Görögország. De most minden felmérés alapján Magyarország sajnos ma a 27 EU országból a 27-ik helyen áll. Olvastam a NYT cikket, ez csak egy kis mutató az általános korrupcióból. A vigasz (??) az, hogy Európában messze a legkorruptabb ország Oroszország, utána Ukrajna, majd Törökország.
 
A legkevésbé korrupt országok Európában Észtország, Dánia, Finnország és a nem EU tagok: Norvégia és Svájc.
 
Az Index csak országokat mér, nem lehet beletenni egyéneket mint Eva Kaili.
 
Itt megy Ukrajna szomszédainak (nem mind EU ország) a kiértékelése: 
 
Ukraine and neighboring countries
Among its neighbors, Ukraine's score compared to that of Russia increased even more; the terrorist country (Russia) lost 2 points in 2023 and ranks 141st in the list with 26 points. In addition, the score of Belarus continues to decline; this year, it also lost 2 points, and although it is still ahead of Ukraine, its tendency to fall in the CPI persists. Among its western neighbors, the indicator of Romania remained unchanged (46 points, 63rd), while Poland lost another point, but remained one of the leaders in terms of the CPI among countries close to us: with 54 points, it now ranks 47th. Currently, Poland shares this position with Slovakia: it scored 1 point and now has 54. Moldova, like Ukraine, scored 3 points and caught up with Hungary, whose points did not change; now they come 76th with 42 points.
 
POLAND
Position: 47(-2)
/180
54-1
 
SLOVAKIA
Position: 47(+2)
/180
54+1
 
ROMANIA
Position: 63(+2)
/180
460
 
MOLDOVA
Position: 76(+15)
/180
42+3
 
HUNGARY
Position: 76(+1)
/180
420
 
Belarus
Position: 98(-7)
/180
37-2
 
russia
Position: 141(-4)
/180
26
 
 
Hozzátéve hogy Csehország a 41-ik helyen áll, Szlovénia a 42-iken, Horvátország az 57-iken, Görögország az 59-iken és Bulgária a 67-iken a világ indexben, mint láthattuk Magyarország  sajnos a 76-ik helyen.
 
Sok magyarországi barátom, rokonom, mind FIDESZ-re szavazók voltak (mert biztos hogy nincs jobb) mind panaszkodnak a nagy korrupció miatt.
 
Üdvözlettel
Székásy Miklós PhD (Argentína)

Libre de virus.www.avast.com

Bela Liptak

unread,
Mar 24, 2024, 2:53:34 PMMar 24
to csark...@gmail.com, hungari...@googlegroups.com
 

3-24-24

Kedves Csaba,

Köszönöm az szomorú információt, de a főkérdés az hogy konkréten mi is lenne a teendő. Ilyent nem kaptam, viszont olyant igen, mely szerint a korrupcióról beszélni, az valami "ellenzéki" megnyilvánulás, illetve olyant is, hogy csak a szokásos "húsosfazék körüli tolakodás" folyik, mertr ha az ellenzék kerülne hatalomra. ők is lopnának....

Felvetődik a kérdés, hogy Skandináviában miért nem lopnak, vagy, hogy miért áll a börtön kapujában a mi adócsaló pervertünk volt elnökünk és otthon miért nem ülnek börtönben az áltlad felsoroltk? Nékem úgy tűnik, hogy az emberi alaptermészet nagyjából azonos mindenütt, a különbséget a törvények, a független biróságok által kimért büntetések méretei, a szabad sajtó létezése, illetve az, hogy a választó polgárok milyen erkölcsű politikusokat választanak?

Azt hiszem, hogy ezt csak jól működő, független és köztiszteletben álló intézmények, - mint amilyenek Skandináviában vannak -, biztosithtják.

 

Üdvözöl,   Béla bátyád


In a message dated 3/24/2024 10:32:44 AM Eastern Daylight Time, csark...@gmail.com writes:
 
 Tisztelt Béla Bátyám!
 
 Mint olvasom, a magyarországi korrupcióról és a sajtó helyzetéről a nyugati magyarságnak fogalma sincs. Valószínűleg azért, mert tisztességben nevelkedtek és élnek.
  Idézem Lánczi András Széchenyi díja filozófust (444.hu, 2015.):
 
  "amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája".
 
  Jómagam egyszerű tanár vagyok, magas eszmefuttatások helyett a korrupcióra egyetlen, világos példát mutatok be, a sajtószabadságról még egyszerűbben írok.. 
 
 1.,  2011-ben felszámolták (sic!) a legtöbb magán-nyugdíjpénztár vagyonát. Részletkérdés, hogy az ígért kompenzáció "nem valósult meg", noha enélkül ez már magában is rablás.
 2.,  Ez a mérhetetlen vagyon átkerült Matolcsy György "Pallas Athaene" (és más) alapítványába. 
 3., A  vagyon sorsát tisztázni kívánó (számtalan) interpellációra az állandó válasz ez volt: "Elvesztette közpénz jellegét".
 4., Az azóta eltelt csaknem másfél évtizedben ez volt a standard válasz az összes "eltűnt" , akár európai uniós pénzre.
 5., Balatonakarattyán egy hatalmas, balatonparti MÁV (azaz állami) gyermeküdülő volt ekkor.
 6.  2015-ben Matolcsy György felesége lett Akarattya polgármestere. 
 7., Matolcsy György alapítványához került a tábor, majd elkezdték lebontani. Kénytelen vagyok unalmas adatokkal szolgálni: az óriás területen volt 1 kétemeletes, új szálloda, 1 egyemeletes igazgatási-orvos faépület szállodaszobákkal, 1 többlakásos gondnoki-szolgálati épület, 1 hosszú, földszintes konyha-ebédlő-szálloda épület, 2 őrház, mintegy tucatnyi kemping faház, egy rendezvénycsarnok, ahová a tábor összes gyermeke befért rossz idő esetén. 
 8., Mindezt a belső berendezéssel együtt (konyha, televíziók, mosdó-WC-k, hűtőszekrények) diónyi darabokra darálták, és  ezeket a hulladékhegyeket (a veszélyes hulladék elhelyezésének költségeit "megtakarítva") teherautókkal elszállították egy, a Balaton vízgyűjtő területén lévő felhagyott homokbányába, földet hordtak rá és passz...
 9., A veszélyes hulladék két és fél éve öngyulladt, 2023 őszéig a tűzoltóság eredmény nélkül oltogatta, újabb földet hoztak rá. A mostani tél esőzése egyelőre eloltotta.
10., A gyermektábor helyén egy hatalmas betonképződmény (rendezvényközpont?) épült, néhol mélyen a legendásan instabil löszfalba.
11.,. Mivel a többszöri feljelentésre az illetékes rendőrség-ügyészség tétlen maradt, két országgyűlési képviselő (Kanász-Nagy Máté /LMP, a Törvényalkotási Bizottság tagja/ és Balassa Péter /Jobbik/) vizsgálta hiába - az Országgyűlés nem vette napirendre egyikük beadványát se.
                                             ************************************************************
  A sajtószabadságról csak ennyit kéne a nyugati magyarság tudomására hozni:
  1., 2018 őszén a magyar sajtó mintegy 99%-a önként, ÖNKÉNT feladva önállóságát egyesült KESMA nevű alapítványban. Ez kb. 500 papíralapú és internetes újságot, televíziót, rádiót jelent, amely kizárólag a Fidesz propagandáját terjeszti.
  2., A maradék független elektronikus sajtó az olvasók adományaiból működik (Telex,. nyugat.hu, hang.hu stb), illetve az egyetlen független papíralapú újságot, a Magyar Hang-ot (Pl. Jeszenszky Géza is ebbe a lapba ír) Magyarországon nem szabad kinyomtatni, Pozsonyban nyomják.
      Sapienti sat.
    Őszinte tisztelettel: Sárközy Csaba.

--
--
Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott a következőre: Google
csoportok "Hungarian-Lobby" csoport
Ha szeretne leiratkozni erről a csoportról, küldjön egy e-mailt a
következő címre hungarian-lob...@googlegroups.com
További lehetőségekért látogassa meg a csoportot:
http://groups.google.com/group/hungarian-lobby?hl=en

---
Azért kapta ezt az üzenetet, mert feliratkozott a Google Csoportok „Hungarian-Lobby” csoportjára.
Az erről a csoportról és az ahhoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy e-amailt a(z) hungarian-lob...@googlegroups.com címre.
Ha szeretné megtekinteni ezt a beszélgetést az interneten, látogasson el ide: https://groups.google.com/d/msgid/hungarian-lobby/1517962939.394996.1711197715060%40mail.yahoo.com.
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages