Akció a Finn példa követéséért, a Paks2 szerződés felmondásáért

1 view
Skip to first unread message

Bela Liptak

unread,
Sep 17, 2022, 10:17:40 AM9/17/22
to hungari...@googlegroups.com
 

Paks2: Szeptember 4.-i levelemnek - melyben Paks2 árát részleteztem nagy visszhangja volt. Talán ez is hozzájárúlt ahhoz a pozitiv fejleményhez, hogy lemondott a Paks2 épitéséért felelős Süli János, aki a multban a leghatározottabban ellenezte a finn példa követését, az oroz szerződés felmondását.

     Eleget téve az érdeklődésnek, alább leirok még pár adatot:

·        Csak az elmúlt évben 464 gigwatt (GW) kapacitású zöld energia forrás létesült a világban, mig a föld összes atomerőművének össztermelése 383 GW.

·        Amerikában összesen három atomerőmű van épülőben, a Georgiainak 2017-ben kellett volna beindulnia és 2022-ben még mindig épülget, két Észak Carolinainak az épitkezését felmondták amikor az előrejelzett ár 11.5 miliárdról 25-re emelkedett. (Paks2 2014-ben 12.5-ra saccolták, mig  az én előrejelzásem ma 26).

·        Ma Amerikában a nukleáris áram ára kétszerese a fosszilisének és négyszerese a zöld áraménak és itt az atomveszély árát nem is vettem figyelmbe, pedig példáúl Fukushima biztonságossá tételének ára közeledik az egy trillióhoz.    

·        A zöld energia raktározása megoldódott, a lithium batériák ára 1991 óta 97%-ot zuhant és a hidrogén pedig megoldotta a nagyméretű raktározást. Hadd elitsem itt meg, hogy az erdőknek tüzelése károsabb, mint  a szén, lignit, olaj vagy gáz égetése és nem szabadna az a statisztikákban zöldként kezelni, mint a magyar statisztikák teszik.

Egy szó, mint száz, a pénz amit a Paks2 atomerőműre költünk, azt az állam a jövőt szolgáló zöld energára való áttéréstől veszi el, pedig jól tudjuk, hogy az atomenergia kora lejárt és az ENSZ (IEA) előrejelzése szerint 2050-ben  már világ energia fogyasztásának 90%-át zöld energia biztositja majd, mig a mi unokáink még mindig (Euróban) fzetik a ráfizetéssel működő Paks2 árát az oroszoknak.

EU szavazás:

Sajnálatos fejlemény, hogy az Európai Parlament 433 képviselője (128 ellenszavazattal és 28 tartózkodással), megszavazta azt, hogy ma már Magyarország már teljesen demokrácia. Elhangzott az is, hogy Magyarország megint "utolsó csatlóssá"válhat, ha továbbra is  szabotálja a Putyin-háború elleni EU szankciókat és egyeztető tárgylásokat javasol a "rabló és a kirabolt" között arról, hogy a betörő visszaadjon-e valamit.

 

Köszönet Torontónak: Kérem a Magyar Lobbi résztvevőit, hogy irjanak rövid köszönő leveleket Gord Perks  torontói képvielőnek (mayor...@toronto.ca) kinek javaslatára felújitották  a Budapest Park 56-os emlékművének szökőkútját és Október 23-ra diszvilágitást is adtak a hőseinkre emlékező szobor csoportnak.  Manapság egyre fontosabb az ilyen emlékeztetés, hogy a demokratikus világ lakói ne csak az ENSZ-ben történtekről olvasson.  

  
 
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages