Čitajuća grupa distopijskih romana - Nije to taj kamen Sizife

15 views
Skip to first unread message

pinter....@gmail.com

unread,
Apr 6, 2021, 1:37:54 PM4/6/21
to haklab
Ćao ljudi,

KC Rex pokreće zajedničko čitanje i analizu distopijskih romana i narativa.
Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete, šaljem detaljan poziv:

Karakteristike distopijske literature, poput bezizlaza, paradoksa, apsurda i drugih obeshrabrujućih ali i na otpor motivišućih temata, čini se da su danas postale deo naše svakodnevnice. Razlike izmedju fikcije i realnosti sve su manje, a još samo poneki futuristički koncept nije ostvaren ili realno moguć.

Sagledavajući labilne i upitne granice utopija i distopija, čitajuća grupa Nije to taj kamen Sizife* ima za cilj da se bavi istraživanjem tematike distopijskih romana iz ugla posthumanističkih, tehnoloških, biopolitičkih i drugih perspektiva. I danas je pred društvenim akterima i posmatračima isto pitanje koje je u mnogome podsticalo ove autore na književni rad: koji je to i po kojim kriterijumima “taj kamen” za ideje, utopije i distopije koje pretenduju da promene ili sačuvaju postojeći društveni poredak.

Ključne reči: posthumanizam, singularitet, utopija, distopija, tehnokratija, aktivizam, surveillance capitalism

Predložena je sledeća literatura (moguće su izmene u dogovoru sa učesnicima čitajuće grupe), a jedan deo literature će činiti filmovi, serije, i druge forme koje se bave ovim temama.

1. Mit o Sizifu - Alber Kami;
2. Mi - Jevgenij Zamjatin;
3. Vrli novi svet - Oldus Haksli;
4. 1984 - Džordž Orvel.

Predložena dodatna literatura:

- Farenhajt 451 - Rej Bredberi;
- Metro 2033 - Dmitrij Gluhovski;
- Krug - Dejv Egers.

Ukoliko bude mogućnosti i interesovanja, dodaće se i druge knjige iz ove tematike. Deo rada grupe je i rasprava o aktuelnim utopijsko-distopijskim kretanjima, inicijativama, tendencijama u zemlji i svetu. Po dogovoru se tema može analizirati i putem analize filmova i serija. Zajedničko uporedno čitanje je posebno iskustvo i kvalitet ovakvog čitalačkog formata otvara perspektive i mogućnosti više različitih pristupa u razumevanju i tumačenju dela.

Na kraju čitanja, ideja je da se napravi jedan zbornik radova učesnika. U toku čitanja, grupi će se priključivati gosti koji se bave sličnim temama u svojim naučnim ili umetničkim radovima.

Čita se u proseku 50-60 stranica nedeljno a mišljenje o pročitanom može se razmenjivati na sastancima grupe koji se održavaju ponedeljkom od 18h putem livelab aplikacije (https://github.com/ojack/LiveLab) - prijavljenima će stići link na mejl - ili u diskusijama na fb eventu ili sajtu i putem mejla KC Rex.

Prijave za učestvovanje u zajedničkom čitanju se vrše preko sledećeg linka:

Za prvi sastanak koji se održava 19. aprila potrebno je pročitati prvi deo Mita o Sizifu Albera Kamija "Apsurdno rasuđivanje", zaključno sa poglavljem - Apsurdna sloboda.

U prethodnom periodu KC Rex je u okviru svog programa Bibliotok pokrenuo čitajuću grupu Dobar, loš, z(n)ao koja se bavila analizom nekoliko ključnih i paradoksalno aktuelnih romana ruske književnosti 19. veka. Čitajuća grupa započeta je analizom romana Zli Dusi Dostojevskog, zatim je obrađivan roman Očevi i deca Turgenjeva. Svoje zajedničko čitanje grupa je nastavila analizom romana Šta da se radi? Černiševskog a upravo ga završava zajedničkim čitanjem novele Zapisi iz podzemlja Dostojevskog, koja se ispostavila i kao svojevrstan uvod u rad sledeće grupe.

Čitajuću grupu vodi Nenad Pinter uz specijalne goste kao i saradnike i saradnice KC Rex.

*Naslov potiče iz stiha pesme "Menadžer u poeziji" Marka Aksentijevića.

Desiree Miloshevic

unread,
Apr 6, 2021, 3:40:14 PM4/6/21
to pinter....@gmail.com, haklab
super inicijativa i literarura!
poz

On 6 Apr 2021, at 19:37, pinter....@gmail.com <pinter....@gmail.com> wrote:


--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "haklab" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to haklab+un...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit https://groups.google.com/d/msgid/haklab/10f40ce9-f5c1-4f29-8a68-6c49ba67218bn%40googlegroups.com.
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages