{Okuma ve Anlama} Bilimsel Veriler

9 views
Skip to first unread message

Gökler Koçluk | Eğitim-Kariyer-Yönetim-Aile

unread,
Mar 15, 2016, 6:07:39 AM3/15/16
to gokler...@googlegroups.com
Lütfen içinizden geldiği gibi okuyun:

"bir ignliiz üvnsertsinede ypalın arşaıtramya gröe, kleimleirn hrfalreiinn hnagi srıdaa yzalıdkılraı ömneli dğeliimş. öenlmi oaln brinci ve snonucnu hrfain yrenide omlsaımyış. ardakai hfraliren srısaı krıaışk oslada ouknyuorumş. çnükü kleimlrei hraf hraf dğeil bri btüün oalark oykuorumuşz."

Eğitimini verdiğimiz, Hızlı Okuma ve Algılama (Anlama) Teknikleri konusuyla ilgili bazı BİLİMSEL verileri sizlerle paylaşmak isteriz:

Facebook sayfamızdaki notlardan derlenmiştir : http://www.facebook.com/goklerkocluk
  • Ülkemizde yapılan araştırmalar, öğrencilere istenilen düzeyde okuma becerilerinin kazandırılamadığını, okuma hızı ve anlamalarının düşük olduğunu bu becerilerinin, onların ortaokul, lise, üniversite ve yetişkin düzeydeki okuma yüklerine yardımcı olmadığını göstermektedir. (Tekin, 1979; Dökmen, 1989; Akçamete, 1990)
  • Çalışmalar OKUMANIN, GÖRME ve DÜŞÜNME gibi birbirleriyle yakından ilişkili iki mekanizmadan oluştuğunu, bunlardan biri yeterince gelişmediğinde diğerinin etkilendiğini ortaya koymaktadır. (Richaudeu, 1984)
  • Hızlı kavrama en iyi kavrama olarak kabul edilmektedir. (Carver, 1985; Le Fevre, 1988)
  • Okuma becerilerini geliştirmeye yönelik bir eğitim programı genelde üç hedefte yoğunlaşmaktadır: 1) Görsel algı kapasitesini artırmak 2) Kötü okuma alışkanlıklarını gidermek ve yeni okuma stratejileri öğretmek 3) Sözcük dağarcığını, genel kültür düzeyini ve uyarıcıları organize etme becerisini artırmak. (Akçamete & Güneş, 1992)
  • Hızlı ve Etkili okuma kurslarında; görme yelpazesini genişletmek, geri dönmeyi engellemek, kötü alışkanlıkları gidermek, özetleme yapmak, ana fikri bulmak, belirli soruların yanıtını aramak, anlamı önceden kestirmek gibi alıştırmalarla TAM OKUMA becerilerinde gerekli ustalık, esneklik ve hızlılık kazandırılmaya çalışılmaktadır. (Davey, 1985; Rineheart, 1986; Richadeau, 1984)
  • Anahtar sözcükleri araştırma, gözden geçirme, kaymağını alma, yerini bulma, önceden düşünme ve düzenleme teknikleri alıştırmalarla uygulanmaktadır. (Richadeau, 1984)
  • (Ankara Üniversitesinde gerçekleşen) deney grubunun anlama hızında anlamlı bir ARTIŞIN, kontrol grubunda düşüşün görülmesi, öğrencilere Etkili ve Hızlı Okuma Stratejilerinin öğretilmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. (Akçamete & Güneş, 1992)
  • Etkili Okuma; hız, kavrama ve bellek arasında bir bağ kurabilmektir. Etkili okumada hız en önemli etmendir. Ne denli çabuk okunursa, o denli konunun anlaşılmasında yetenekli olunmaktadır. (Richadeau, 1984; Akçamete, 1992)
  • Sözlü iletişimde saatte 9000 (dakikada 150) sözcük aktarılabilirken, ortalama bir okuyucu saatte 27000 (dakikada 450) sözcük okuyabilmektedir. Hızlı bir okuyucu 6 katına çıkabilmekte saatte 162000 (dakikada 2700) sözcük okuyabilmektedir. (Richadeau, 1984)
  • (Bazı kötü okuma alışkanlıkları) hız ve anlama gelişimini yaşam boyu engelleyebilmektedir: Sesli okumaya ağırlık verme, sözcük sözcüğe, harf harf okuma, parmakla izleme, sessiz okumada dudak kıpırdatma, dili ve ses tellerini oynatma, baş sallama, zihinden sözcükleri sesli geçirme, geri dönüşleri sık sık yineleme gibi. (Akçamete, 1992)
  • Sesli ya da içinden heceleyerek okumak, parmakla satır izlemek gibi alışkanlıklar ileri gitmek isteyen gözlerin hareketini engellemekte, aynı zamanda ANLAMAYI DA GÜÇLEŞTİRMEKTEDİR. (Özcan, 1988)
  • Yapılan araştırmalarda ilkokul yıllarında öğrencilerin okuma hızlarında görülen artışın, ortaokul yıllarında yavaşladığının saptanması, okuma programının süreç olarak ele alınmamasına bağlanmaktadır. (Aukerman, 1972; Stanovich, 1988)
  • Thorndike, bir paragrafı anlayarak okumayı, bir matematik problemini çözmeye benzetmektedir.
  • Laboratuvar çalışmaları, hızlı okuyucunun gözlerinin ağır okuyucu kadar sık sık yer değiştirmediğini göstermektedir. Bu okuyucularda sözcüğü görme süresi, saniyenin onbeşte biri kadar sürede gerçekleşmektedir. Öte yandan hızlı okuyucularda sıçrama aralarının daha uzun olması, bir yandan gözün daha az yanılmasını öte yandan daha fazla harf görebilmesini sağlamaktadır. (Richadeau, 1984)
  • Göz, iki saptama noktası arasında gördüklerini kaydetmekte, ancak ilerlememektedir. Akıl ise DURMADAN hareket halinde olup, gözün kaydettiklerini toplamakta ve kavramaktadır. Bu durum okuma sürecinin kesiksiz olarak sürmesini sağlar. Hızlı okuma çalışmalarında akıl kadar gözler de çalıştırılmaktadır. (Richaudeau, 1984)
Copyright (c) 2011 Gökler Koçluk İstanbul | www.goklerkocluk.com | Bireysel ve Kurumsal Koçluk randevu talepleriniz için g...@gokler.co
okuma anlama.jpg
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages