Hittestress op geisoleerde daken

22 views
Skip to first unread message

Jaap Langenbach

unread,
Jun 4, 2023, 5:16:13 AM6/4/23
to Gierzwaluwforum-NL
Hallo,

Tot nu toe wist ik niet beter dan dat op geisoleerde daken geen gierzwaluwvoorzieningen gemaakt moeten worden vanwege te grote kans op hittestress.  .
Een ecoloog heeft daar onderzoek naar gedaan op een bepaald project, zie: https://blomecologie.nl/projecten/temperatuuronderzoek-daken-mierlo. Valt reuze mee ! Op zuidwest wordt het zelfs 6 graden lager !
Ik weet niet in hoeverre het resultaat geldt voor andere situaties.

Iemand zin om het uit te zoeken?

De conclusies:
"De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de gemiddelde maximumtemperatuur bij een noordwest- en noordoostelijk georiënteerd dak slechts enkele graden hoger is bij geïsoleerde daken. Bij een zuidoostelijke richting is er geen verschil in de gemiddelde maximumtemperatuur. Er is voor deze drie oriëntaties tussen geïsoleerde en ongeïsoleerde daken derhalve geen sprake van een significant verschil in de maximumtemperatuur van de dakruimte, waardoor negatieve effecten ten aanzien van nestelende huismussen en gierzwaluwen niet te verwachten zijn. In geïsoleerde zuidwestelijk georiënteerde daken bleek de gemiddelde maximumtemperatuur ruim 6 graden lager dan in ongeïsoleerde daken. Deze resultaten wijzen erop dat het isoleren van de daken voor deze oriëntatie zelfs voordelig is voor de huismus en de gierzwaluw. Alhoewel de resultaten van dit onderzoek niet toepasbaar zullen zijn voor elke dakconstructie, geeft het wel een inzicht dat het isoleren van daken niet direct tot onbruikbare ruimtes leidt. "


-- 
Vriendelijke groet,
Jaap Langenbach
06 3849 7474
Willemstraat 38, 3511 RK Utrecht

Gierzwaluwwebsite: https://gierzwaluw.website/2023.html
Twitter: @ApusapusNL

Jaap Schroder

unread,
Jun 5, 2023, 2:11:29 AM6/5/23
to Gierzwaluwen
Allen, interessant dat bericht van Jaap L., maar let op: de vermelde verschillen in temperatuur gaan in alle gevallen over het verschil tussen 'niet-geïsoleerd' versus 'wel-geïsoleerd', waaronder die op het zuidwesten. Dat laat onverlet dat de absolute temperatuur op, bijvoorbeeld het zuidwesten (maar eigenlijk alles tussen noordwest en noordoost), nog steeds dodelijk kan zijn, zelfs bij '6 graden lager dan bij ongeïsoleerd'.

PS: vandaag, 4 juni, eerste kuikens in twee nesten!

Op zondag 4 juni 2023 om 11:16:13 UTC+2 schreef Jaap Langenbach:

Jaap Schroder

unread,
Jun 5, 2023, 2:11:35 AM6/5/23
to Gierzwaluwen
Aanvulling op mijn eerdere bericht: ik ben even naar die pagina van Blom Ecologie gesurfed: click daar de grafie 'zuidwest' maar eens aan. Om te beginnen heeft de 'meting' betrekking op slechts 2 dagen! In zuidwest (ongeïsoleerd) loopt de temp op tot bijna 40 graden als de max buitentemperatuur circa 25 is. Dan mag 'geïsoleerd' wel 6 graden lager zijn, maar ook dat is nog altijd ca 10 granden warmer dan de buitentemperatuur. Op een dag van 30 graden (en ook die kwamen in 2022 voor) kan het op een geïsoleerd dak op het zuidwesten dus ook zomaar tegen de 40 graden worden. Ik zou daar dus geen broedruimtes (opnieuw) plaatsen bij renovaties. Ik hoor sommigen al zeggen: 'ja, maar de gierzwaluwen kozen (vóór de renovatie) toch zelf voor die plek? Uit onderzoek aan verwante schoorsteengierzwaluwen (Noord Amerika) blijkt dat gierzwaluwen domweg kunnen blijven kiezen voor een plek die in de loop van de zomer te warm wordt. Hebben geen voorgevoel voor zoiets.

Op zondag 4 juni 2023 om 11:16:13 UTC+2 schreef Jaap Langenbach:
Hallo,

Jaap Langenbach

unread,
Jun 5, 2023, 6:44:19 AM6/5/23
to gierzw...@googlegroups.com
Hi Jaap,

Al met al een prutsonderzoek dus, lijkt mij, met onverantwoord geformuleerde conclusies.
Zou het zijn ter rechtvaardiging van een eigen project ? Waarom is het onderzocht?
Er wordt ook niets gezegd over het type voorzieningen dat op geisoleerde daken aangebracht zou kunnen worden:

- dakpanhuifjes b.v., zeker met ook nog een bakje eronder tegen rondzwerven onder de pannen maar in feite dus ook alle ventilatie verhinderend, zouden ook funest zijn (werden aangeboden voor "gierzwaluwpannen" door BMI /  Monier, maar nu nog steeds voor huismussen ! zie: https://www.bmigroup.com/nl/p/nestkastje-voor-huismussenpan-4094298015/ ).
Ook aanbevolen voor mus en gierzwaluw bij Nedsale: https://www.nedsale.nl/dakdoorvoer/Dakdoorvoer%20vogelpan.pdf .
De meeste ecologen zullen er geen brood van willen bakken, maar niet iedereen weet van de hoed en de rand.

- ingangen naar broeden onder die daken maken?

- Of achter kantpannen faciliteren?

Allemaal risky business, lijkt mij.

Vriendelijke groet,
Jaap Langenbach
06 3849 7474
Willemstraat 38, 3511 RK Utrecht

Gierzwaluwwebsite: https://gierzwaluw.website/2023.html
Twitter: @ApusapusNL
Op 4-6-2023 om 17:23 schreef Jaap Schroder:
--
Je hebt dit bericht ontvangen omdat je bent geabonneerd op de groep 'Gierzwaluwen' van Google Groepen.
Als je je wilt afmelden bij deze groep en geen e-mails van de groep meer wilt ontvangen, stuur je een e-mail naar gierzwaluwen...@googlegroups.com.
Ga naar https://groups.google.com/d/msgid/gierzwaluwen/e8b91195-0b4e-433f-9844-f073358fb18bn%40googlegroups.com om deze discussie op internet te bekijken.

Harm Peeters

unread,
Jun 6, 2023, 2:59:46 PM6/6/23
to Jaap Langenbach, Gierzwaluwen
Beste mensen,
Een van mijn grootste fouten was het plaatsen van een commerciele  sneldekpan met huifje en bijbehorende nestplek, nu bijna 20 jaren geleden op ons oostdak. Gelukkig heeft er nooit ook maar 1 gz interesse getoond. Wie wel regelmatig interesse toonde voor die pan was een grote steenmarter. Gedurende het voorjaar hoorden wij hem in de vroege schemering af en toe over het dak galopperen, gelijk Amerigo. Ik zag hem nooit, totdat ik eens tijdens een volgende dakroffel aan de oostkant via een zijraam over het dak keek. Daar zat het beest luttele meters verwijderd en probeerde het betonnen invlieggat, het huifje,  te vergroten, want te klein. Daar was hij kennelijk al eens eerder mee gestart, gezien de krassen. 
Misschien begrijpen jullie dat ik dat geen goed idee vond. Ik heb nog nooit een steenmarter zo snel op menselijke aanwijzingen zien reageren. Hij verdween letterlijk vliegend over de dakrand richting Noorderzon en sinds die tijd hoorden wij niets meer. Maar het stelt dit soort nestplekken opnieuw ter discussie.
Met vriendelijke groet  Harm Peeters
 


Op ma 5 jun. 2023 12:44 schreef 'Jaap Langenbach' via Gierzwaluwen <gierzw...@googlegroups.com>:
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages