Nestkuiltjes

24 views
Skip to first unread message

Jaap Schroder

unread,
Jul 31, 2024, 4:29:34 AMJul 31
to Gierzwaluwen
Dag allen,
Om de pijn van GZ-vertrek te verzachten, kunnen we alvast gaan nadenken hoe we het hen in 2025 zo gemakkelijk mogelijk maken. In het bericht 'Spleetkijkers' gaf Rick Wortelboer aan  dat Dick Newell (UK) hem tijdens een congres zou hebben verteld dat hij zijn conclusies (Newell, Dick 2019 A test of the use of artificial nest forms in common swift Apus apus nest boxes in southern England Conservation Evidence (2019) 16, 24-26) over de voordelen van een nestkuiltje heeft herroepen. Ik heb Dick zojuist gesproken en hij begrijpt niet hoe Rick tot die indruk kwam. Nestkuiltjes verdienen volgens Dick nog altijd de voorkeur.

Henk Schreuders

unread,
Jul 31, 2024, 4:46:12 AMJul 31
to gierzw...@googlegroups.com
Interessante discussie over de nestkuiltjes........ vorig jaar popte dezelfde discussie hier ook al op. 

Ik ben niet in Trieste geweest.... De vraag die bij mij opkomt is: maakt het wat uit?

Als gierzwaluwen in hun hele bestaan afhankelijk waren van nestkuiltjes, waren ze er nu niet geweest... Ik heb geen ervaring met nestkuiltjes; in de praktijk zien we dat nieuwe gierzwaluwstelletjes bestaande verlaten nesten kunnen overnemen van paartjes die om wat voor reden die niet meer terugkeren. Ze maken dan feitelijk ook gebruik van nestkuiltjes. 

Ik geloof niet dat er diepgaand vergelijkend onderzoek is gedaan naar broedsucces MET en ZONDER nestkuiltjes. Zolang gierzwaluwen aangebrachte nestkuiltjes ook nog zelf verder kunnen vormgeven/ eigen aangedragen materiaal kunnen aanbrengen, zie ik het probleem niet om ze aan te brengen. Zie ook niet het probleem als je t achterwege laat. Heb zelf bij mijn laatste opgehangen kasten niks in de kast gelegd. Geen stro, of gras; geen veren..... Zit alleen een uitsparing in waardoor eieren niet weg kunnen wegrollen. Ik zie geen enkel verschil in aantrekkingskracht op de gierzwaluwen. 2 kasten zonder materiaal zijn dit seizoen gewoon bezet geraakt.  

Het is erg verleidelijk om met menselijke ogen die gierzwaluwen nestkasten in te kijken. Ik heb afgelopen jaren maar 1 ding geleerd: bied geschikte ruimte aan en heb geduld. De gierzwaluwen gaan geen stap sneller je kasten in, ook al wil je ze er het liefst in sturen. Handje helpen prima, maar ze kunnen over t algemeen goed voor zichzelf zorgen. 

Een mooie stille zomerdag gewenst allemaal!

Op wo 31 jul 2024 om 10:29 schreef Jaap Schroder <jaapgmc...@gmail.com>:
Dag allen,
Om de pijn van GZ-vertrek te verzachten, kunnen we alvast gaan nadenken hoe we het hen in 2025 zo gemakkelijk mogelijk maken. In het bericht 'Spleetkijkers' gaf Rick Wortelboer aan  dat Dick Newell (UK) hem tijdens een congres zou hebben verteld dat hij zijn conclusies (Newell, Dick 2019 A test of the use of artificial nest forms in common swift Apus apus nest boxes in southern England Conservation Evidence (2019) 16, 24-26) over de voordelen van een nestkuiltje heeft herroepen. Ik heb Dick zojuist gesproken en hij begrijpt niet hoe Rick tot die indruk kwam. Nestkuiltjes verdienen volgens Dick nog altijd de voorkeur.

--
Je hebt dit bericht ontvangen omdat je bent geabonneerd op de groep 'Gierzwaluwen' van Google Groepen.
Als je je wilt afmelden bij deze groep en geen e-mails van de groep meer wilt ontvangen, stuur je een e-mail naar gierzwaluwen...@googlegroups.com.
Ga naar https://groups.google.com/d/msgid/gierzwaluwen/2dbe10ce-79c9-4aea-bc14-5ee41eac373bn%40googlegroups.com om deze discussie op internet te bekijken.


--
Groet,

Henk Schreuders

Jaap Schroder

unread,
Jul 31, 2024, 4:51:10 AMJul 31
to Gierzwaluwen
Henk, je zegt 'ik heb alleen een uitsparing gemaakt zodat de eieren niet weg kunnen rollen'. Dat is precies wat Dick Newell en ik bedoelen. Het is maar net wat je een 'kuiltje' noemt, een richeltje is genoeg.

Op woensdag 31 juli 2024 om 10:46:12 UTC+2 schreef ahschr...@gmail.com:

Henk Schreuders

unread,
Jul 31, 2024, 4:57:03 AMJul 31
to gierzw...@googlegroups.com
Now we are talking. Goed om dit scherp te hebben!

In dat geval zie ik niet in waarom ecologisch gezien de gierzwaluwen worden uitgedaagd tot luiheid. Het nestmateriaal brengen ze nog steeds zelf aan is mijn eigen ervaring. 




Op wo 31 jul 2024 om 10:51 schreef Jaap Schroder <jaapgmc...@gmail.com>:


--
Groet,

Henk Schreuders

Harm Peeters

unread,
Jul 31, 2024, 6:37:53 AMJul 31
to Gierzwaluwen
"Als gierzwaluwen in hun hele bestaan afhankelijk waren van nestkuiltjes, waren ze er nu niet geweest..." (einde citaat Henk Schreuder)

Maar is dat wel zo? Waren er niet altijd al nestkuiltjes?

Beste allemaal,
Het archetype broedplek van gierzwaluwen, voor de echte pioniers onder hen, ook nu nog in delen van europa op vooruitgeschoven posten, is een gat in een dikke boom. Overgenomen vaak van een specht. Niemand verwondert er zich over dat de bodem daarin niet kaarsrecht en vlak is, maar enigszins komvormig, vaak opgevuld met houtspaantjes. Vervolgens spreekt niemand hier mij tegen, dat gierzwaluwen verknocht zijn op die andere natuurlijke nestplekken van huismus of spreeuw. Ook hier weer: voorgevormde eitrechters. Voorgevormde eitrechters zijn de oervorm in de natuur, en biljartvloertjes nou eenmaal niet, hoe graag sommigen onder ons dat kennelijk ook wensen...om voor mij volstrekt onduidelijke redenen overigens. Onze gerespecteerde voorgangers-liefhebbers uit vervlogen tijd schreven ook steeds: "ze komen voor het nest".

Waar schort mijn beschrijving van de geschiedenis? Waar sla ik het kuiltje mis?
                   ...............................
Vanmorgen rond 7:30 nog 6 gz boven huis. Schichtig plots, stil zwenkend langs kasten als door wespen achtervolgd...Ook kijken nu nog late jongen neer op de grote stroom luidruchtige  marktbezoekers, aan straatzijde langs ons huis. Gekke apen toch, deze vleugelloze snaterbenigen.
Mvg, Harm Peeters Arcen


Op wo 31 jul. 2024 10:57 schreef Henk Schreuders <ahschr...@gmail.com>:

Henk Schreuders

unread,
Jul 31, 2024, 6:45:36 AMJul 31
to Gierzwaluwen
Hoi Harm,

Mooi beschreven. Ik zat op een verkeerd spoor. Excuus excuus. 

Ik zat in de film dat het noodzakelijk is dat we kantklare nesten aanbieden waar de gierzwaluw zelf geen veertje meer aan hoeft toe te voegen. 

Maar dat was niet de kern van de discussie 

Op wo 31 jul. 2024 12:37 schreef Harm Peeters <harml...@gmail.com>:

Louis-Philippe Arnhem

unread,
Jul 31, 2024, 9:29:12 AMJul 31
to gierzw...@googlegroups.com
Om over die nestkuiltjes in te pikken. Die werden door Erich Kaiser gebruikt om de gierzwaluwen zo diep mogelijk in zijn zolder te krijgen zodat hij ze kon zien. Anders bleven ze in de tunnel naar het nestbakje steken en was hij eraan voor de moeite. Elke dag verschoof hij het kommetje totdat het juist onder zijn fietslichtje terechtkwam.
Ik ben er 10 jaar geleden ook geweest en het was een hele ervaring om al die gierzwaluwen zo live te zien.

Die nestkuilen zorgen er blijkbaar voor dat de gierzwaluwen zonder nestmateriaal direct kunnen broeden. Een platte nestkastbodem is eigenlijk geen natuurlijke situatie. Ik kan me voorstellen dat er in rotsen en boomholtes, in stellinggaten, onder vensterbanken etc een hoop steengrid of houtresten als nestmateriaal kan gebruikt worden. En we weten allemaal dat ze voortbouwen op andere generaties, net zoals de mens dat doet. Ik heb hier weet van holtes die wel 35 jaar lang gebruikt geweest zijn. Dus oude nesten.

Ik vind die kuiltjes echter compleet onnodig in cameranestkasten. Wat is het doel van een cameranestkast ? Toch leren wat er in de andere holtes allemaal kan gebeuren toch?
We zijn toch geen kippenkwekerij ? 

Sinds enkele jaren reinig ik mijn enige camerakast niet meer. Ik laat de luisvliegen gedijen en als er een kuiken uit het nest valt, is dat hard om te zien, maar dat is de natuur. En inderdaad, ik zie dat ze constant (zeker in mei) jeuk hebben en zich krabben, maar dat gebeurt in de 29 andere kasten, waar ik ook nooit tussenkom, ook. En nadien valt die activiteit van de luisvliegen stil, zeker als de jongen geboren worden, dan concentreren ze zich op hen. 

Ik heb wel deze lente een spinnenweb moeten weghalen die het zicht op het nest belemmerde. Ik deed de kast open en een grote dikke Steatoda die zich tegen het deurtje had gehouden, viel eruit. Op de vloer van mijn kamer spatte ze uiteen (er kwam "water" uit). Spijtig, want die kogelspinnen (familie van de Zwarte weduwe) hebben zeer sterke "cheliceren" (even opgezocht), monddelen die naar mijn mening ook luisvliegen kunnen doden. Dus daar stond ik dan, een bondgenoot van de gierzwaluwen dood.

Zo heb ik dit jaar kunnen zien hoe de gierzwaluwen een bestaand natuurlijk nestkuiltje niet meer bezet hebben nadat ze twee jaar na elkaar er een jong door verloren hebben. Het nest was op de ene of ander manier gekrompen of te diep ik weet het niet. In alle geval te klein. Feit is dat ze niet van het nest van de koolmezen gebruik gemaakt hebben (die hadden er verleden jaar iets in begonnen en werden door de gierzwaluwen onmiddellijk verjaagd), maar gewoon naast het oud nest zijn beginnen broeden. De eerste keer dat ik weer een ei naast het nest zag liggen, was mijn reactie : eruit halen en in het oorspronkelijk kommetje leggen ! Heb dat dus niet gedaan en gelukkig maar, want het was helemaal niet de bedoeling van het vrouwtje. Je moet ze dus niet onderschatten. Blijkbaar leren ze ook uit ervaring of voelt het vrouwtje gewoon dat het nestkommetje niet (meer) geschikt is. Ze heeft drie eieren gelegd. Eén erg jong kuiken is weer uit de (onbestaande) nestkom gesukkeld, maar de twee andere kuikens zijn uitgevlogen.
Nu heb ik een nestkast met drie nestkommen in plaats van één vervelende, kale kunstnestkom. 

Dus ik pleit voor een natuurlijke gang van zaken. Probeer iets te leren uit de camera. Grijp niet in. Hoe moeilijk ook. Want anders gaan we nooit weten wat er in alle andere nesten (en dat zijn er veel in Europa) kan gebeuren.  Het zijn geen kippetjes of huisdieren, het zijn wilde dieren, net zoals een bever of een wolf. Laten we dat niet vergeten.

Mvg, 

Louis-Philippe.

Op wo 31 jul 2024 om 10:57 schreef Henk Schreuders <ahschr...@gmail.com>:

Jaap Schroder

unread,
Jul 31, 2024, 10:05:29 AMJul 31
to Gierzwaluwen
Als we het dus kennelijk eens zijn over het feit dat 'natuurlijke' holtes nooit perfect glad zijn en eitjes dus lastig zullen wegrollen, waarom dan impliciet pleiten voor een 'parketvloer' waar zelfs een richeltje aanbrengen als kippe- of huisdierhouderij  wordt aangemerkt. GZen in stedelijke kasten zijn ten principale huisdieren. Niet 'natuurlijk' maar wel hartstikke leuk. 

Op woensdag 31 juli 2024 om 15:29:12 UTC+2 schreef louis.phil...@gmail.com:

Louis-Philippe Arnhem

unread,
Jul 31, 2024, 10:07:37 AMJul 31
to gierzw...@googlegroups.com
Dit vat mijn mening in het geheel niet samen. :-) 

Op wo 31 jul 2024 om 16:05 schreef Jaap Schroder <jaapgmc...@gmail.com>:

Rick Wortelboer

unread,
Jul 31, 2024, 1:00:22 PMJul 31
to Gierzwaluwen
Ik denk dat er ook een verschil is tussen kuiltjes in de bodem (nestkuiltjes?) en de nestcups van 2-4 cm hoog die op de bodem geplaatst worden. Over die laatste ging het in het artikel van Dick Newell. En waar de collega's in Ierland dus van terugkomen.
Een kuiltje in de bodem lijkt me het redelijke alternatief.
Rick


Op wo 31 jul. 2024 10:57 schreef Henk Schreuders <ahschr...@gmail.com>:

Rick Wortelboer

unread,
Jul 31, 2024, 1:15:42 PMJul 31
to Gierzwaluwen
Zo zie je maar weer, het hangt af van de vraag die je aan een expert stelt. Bij doorvragen was Dick toch echt teleurgesteld dat er geen progressie in het aantal nesten in cup-kasten zat. Dat stuk stond namelijk niet in het artikel. Wat er wel in stond was dat er al bezette nesten waren waar ze de cups hebben in gezet. Daarmee is het hele experiment dus 'flawed' om maar eens een Engelse term te gebruiken. Oftewel: scheef, biased, niet onafhankelijk, geen goede vergelijking. De vogels met een nest waar opeens een kommetje in kwam, bleven er namelijk zitten en telden daarna mee als vogels met een voorkeur voor kommetjes. Gek hè, dat de conclusie dan wordt dat ze een voorkeur hebben voor kommetjes. Maar deze conclusie klopt dus ook niet, het moet zijn: er broeden na het plaatsen van kommetjes méér paartjes in nestkasten met kommetjes, maar er broeden nog steeds evenveel paartjes in nestkasten zonder kommetjes en die laatste zijn niet van plan om, vanwege het ontbreken van een kommetje, te verhuizen. 
Dus wie heeft er 10 onbezette nestkasten en plaatst in de helft daarvan een kommetje (zo'n blok hout met een kuiltje)? En dan maar afwachten welke kssten er bezet gaan worden. Kan even duren...
Rick



Op wo 31 jul. 2024 10:29 schreef Jaap Schroder <jaapgmc...@gmail.com>:
Dag allen,
Om de pijn van GZ-vertrek te verzachten, kunnen we alvast gaan nadenken hoe we het hen in 2025 zo gemakkelijk mogelijk maken. In het bericht 'Spleetkijkers' gaf Rick Wortelboer aan  dat Dick Newell (UK) hem tijdens een congres zou hebben verteld dat hij zijn conclusies (Newell, Dick 2019 A test of the use of artificial nest forms in common swift Apus apus nest boxes in southern England Conservation Evidence (2019) 16, 24-26) over de voordelen van een nestkuiltje heeft herroepen. Ik heb Dick zojuist gesproken en hij begrijpt niet hoe Rick tot die indruk kwam. Nestkuiltjes verdienen volgens Dick nog altijd de voorkeur.

--

Rick Wortelboer

unread,
Jul 31, 2024, 1:17:39 PMJul 31
to Gierzwaluwen
Helemaal mee eens, Harm. Alleen in onze haaks en waterpas gebouwde nestkasten tref je een platte dansvloer aan.
Groeten,
Rick


Op wo 31 jul. 2024 12:37 schreef Harm Peeters <harml...@gmail.com>:
"Als gierzwaluwen in hun hele bestaan afhankelijk waren van nestkuiltjes, waren ze er nu niet geweest..." (einde citaat Henk Schreuder)
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages